Tanácsok kezdőknek, reiki tanfolyamot követő időszakra

Tanácsok kezdőknek, reiki tanfolyamot követő időszakra

Minden módszer elsajátításánál a mondás szerint a kezdet a legnehezebb. Bár a reikit alapvetően igen egyszerű nemcsak megtanulni, hanem használni is, mégis több kezdő reikis számára némi bizonytalansággal jár a reiki tanfolyamot követő első pár hónap, amíg bele nem lendülnek és elégséges gyakorlatot nem szereznek tapasztalataik révén. Otthon gyakorolni a reikit (kezdetben) ugyanis alapvetően más, mint közösségi keretben, ahol jelen van a csoport energiája és/vagy az oktató segítsége is. Álljon ez az írás a reikivel még csak most ismerkedőknek, megosztva oktatóként saját tapasztalataimat és visszaemlékezve arra az időre is, amikor még én voltam tapasztalatlan.

Reiki beavatás utáni tapasztalatok

A képzés alatt vagy azt követő pár napig tapasztalhatsz – különösen ha alapvetően szenzitív ember vagy – egy tompa nyomást a fejben, mely az intenzív energia átadás egyfajta hatása, míg átalakul az energia rendszered vagy más megszokottól eltérő közérzeti jelenséget. A reiki beavatás utáni tapasztalatok sokfélék lehetnek, fizikaiak és lelkiek, de nem kell feltétlen kellemetlennek lenniük. Néhány ember ezt jóval magasabb energia szintben érzékeli vagy eltérő, fizikai közérzetet és hangulat állapotot észlel.

Ahogy elkezdesz dolgozni a reikivel hamarosan minden egyensúlyba kerül, nem véletlen, hogy több helyen beszélnek az úgy nevezett 21 napos folyamatról, mely alatt ez végbe megy. A legfontosabb az, hogy alkalmazd a reikit, adj magadnak minél több reiki önkezelést harmonizálva a fizikai tested és az elméd.

Biztosan jön a reiki energia a kezemből?

Talán ez a leggyakoribb kétség, ami felmerül a kezdők részéről a reiki tanfolyamot követő időben. Ezt a bizonytalanságot tovább fokozhatja az a tényező, ha a kezelő a kezelttől sem kap pozitív visszajelzést mert az nem érzékeny a reiki energia érzetére vagy nincs is tudatában pontosan mit kellene éreznie.

Szintén előforduló aggály a forró tenyér hiánya, avagy a jól ismert „béka hideg” kézfej. Néhányan arról számolnak be, hogy mintha a reiki tanfolyam után folyamatosan csökkenne az energiaszint, a kézből jövő energia erőssége. Ezen problémák többségével nem csak oktatóként találkozom, hanem anno gyakorlóként is szembesültem.

Szerencsére a Jikiden Reiki gyakorlásán keresztül válaszokat és megoldásokat kaptam, mely tapasztalatokat most szeretnék megosztani. Úgy vélem ezek irányzat független tanácsok, melyet bárki kamatoztathat. Múltbeli tapasztalataim miatt átérzem ugyanis minden kétkedő érzését, hisz nincsen rosszabb annál, amikor valami nem megy, ami másnak „csuklóból működik”. Talán most úgy tapasztalod képtelen vagy befolyásolni, hogy ez pozitív irányba induljon el és Te is úgy érzékeld a reikit a kezedben, mint a többiek. Nos, mi a megoldás?

A jó hír az, hogy a reiki csatornázása velünk született képességünk, melyre minden ember képes, így Te is. A reiki behangolással ez a képességed jelentősen megnövekedett és életed végéig veled marad, nem tudod elfelejteni. Az, hogy hogyan érzed az energiát sokszor szubjektív, de mint minden képesség a reikizés, az energia érzékelésének képessége is tanulható, fejleszthető. Ne törj le, ha úgy érzed nem megy, kérj helyette inkább segítséget akitől tanultál és minden bizonnyal hamar túl fogsz jutni a mélyponton.

Ha nem érzed az energiát a kezedben / magadon…

Teljesen kezdő gyakorlóknál normális az, ha a testükre helyezik a kezüket és nem mindenhol éreznek forróságot, sőt, ha pár helyen semmit sem. Vannak, akiknél az is előfordul, hogy magukon nem éreznek semmit. Ez esetben a legjobb módszer az, ha másokat kezelve kapsz pozitív visszajelzéseket „tenyered forróságáról”, azaz, hogy mégis működik a reiki benned.

Próbálj minél több embertől  visszajelzést kapni! Előfordul ugyanis olyan is, különösen ha valaki nem reikis, nem is tudja mit kell éreznie vagy nem is érzékeny az energiákra, így kezelőként nem fogsz mindig pontos visszajelzést kapni (nem reikistől). Ezért, ha továbbra is kétségeid vannak, kérd meg reikis ismerősöd, had kezeljed meg. Egészen biztos, hogy pozitív visszajelzéseket fogsz kapni. Mennél energiahiányosabb, problémásabb területet kezelsz, annál erősebb lesz az energia áramlás és így annál könnyebb lesz az energia érzetét megtapasztalni.

Nagyon fontos, hogy önmagad kezelését se hanyagold el és szentelj ennek naponta min. 30-60 percet. A reiki önkezeléssel ugyanis tisztulnak az energia csatornáid és így növekszik a reiki energia átadás képességed is. Ha túl sok blokk/toxin halmozódott fel benned, először fel kell oldanod magadban, hogy könnyebbé váljon az energia érzékelése.

A másik módszer a kézérzet és az energia csatornázásának növelésére a rendszeres meditáció. A Hatsurei-ho meditáció gyakorlása az elme harmonizálása mellett elősegíti, hogy a tenyered egyre érzékenyebbé váljon és egyre tisztább (reiki)csatornává váljál. A fejlődésed akár le is mérheted a kéz érzékenységét fejlesztő energetikai gyakorlatokkal…

A harmadik és kézenfekvő segítség, ha rendszeresen eljársz reiki klubba gyakorolni és segítséget kérsz egy reiki mestertől. A Reiju (behangolás) megismétlése szintén segíthet az energiameződ kitisztításában és hogy fokozd az energia áramlását, a kezed érzékenységét. Ezen utóbbi mód azonban csak akkor segít, ha magad is rendszeresen gyakorolsz.

A reiki beavatás önmagában kevés, de kombinálva a meditációval és kezeléssel, képes kibillenteni a mélypontból. Szintén lehetőség a reiki tanfolyam megismétlése, ahol az ismételt behangolások mellett újra átismételheted az elméletet és korábban tanult technikákat. Akkor se ess kétségbe, ha nem reikiztél egy ideje, bele tudsz újra jönni a gyakorlatba.

Ha rendszeresen hidegek a végtagjaid és emiatt nem érzed megfelelően az energiát…

Segítheted a vérkeringést, ha rendszeresen megkezeled a végtagod és annak tövét. Öltözz fel, moss meleg vízzel kezet, igyál meleg folyadékot pl. teát, fogyassz nagy dózisú ginko biloba készítményt, mely hamar segíthet. De a legjobb az lenne, ha a reiki kezelés segítségével magát a gyökér okot oldanád meg.

Ha úgy érzed, mintha „csökkenne a tenyeredből jövő energia erőssége”…

(mely lehet, csak a te szubjektív érzeted, holott erősen jön az energia a kezedből), szintén a rendszeres gyakorlást, meditációt és behangolás megismétlését javaslom.

El lehet rontani a kezelést? Árthatok-e a reikivel?

Szerencsére csak jól lehet reikit adni. Mindegy, hogy hogyan tartod a kezed, vagy milyen sorrendben kezeled az egyes területeket. Amire érdemes figyelned, hogy mint a kezelt és a kezelő kényelmesen legyen, és ne nehezteljél rá a páciensre. Természetesen mennél finomabb lesz az érzékelésed, minél jobb lesz a belső intuíciód a páciensre hangolódásod, annál hatékonyabbá válnak a kezeléseid. Ahogy a mondás tartja: „Gyakorlat teszi a mestert.

A reikivel természetesen ártani sem lehet, hisz az energia áramlása egyirányú és egy tiszta csatornán hívod le az energiát. Mivel nincs visszaáramlás így sem te, se a kliensed nem vehet át negatív energiát. A reiki energia minden esetben tiszta, ha azt nem próbálod manipulálni. Ha mégis, az akkor már más lesz, nem tisztán reiki.

Hogyan legyen elég időm a reikire?

A reiki tanfolyam elvégzését követően esszenciális, hogy elég időt és energiát találj a gyakorlásra, míg elegendő tapasztalatot nem szerzel. Nem véletlen, hogy sok helyen az tanácsolják, hogy a tanfolyamot követő 21 napban mindennap kezeld meg önmagad, ez az úgy nevezett 21 napos tisztulási folyamat, mely során átalakul az energia rendszered.

Én azt javaslom a 21 napot követően is tartsd meg ezt a jó szokásod és ha valóban szeretnél fejlődni a reikivel, praktikus a meditációt is rendszeressé tenni, valamint mások kezelésével bővíteni a tapasztalataid.

Ha belátod ennek fontosságát vagy a pozitív tapasztalataid sarkallanak, biztosan könnyű lesz időkeretet találni. Reikizhetsz praktikusan ébredést követően, lefekvés előtt, amikor rendszerint több idő jut magadra. De kihasználhatod pl. a tömegközlekedésen utazás időtartamát is (önkezeléshez).

Felajánlhatod családodban, vagy barátoknak, ismerősöknek, hogy szívesen adsz nekik reikit. Ha egyszer jól esett, szívesen fognak kérni kezelést, te pedig értékes tapasztalatokkal gazdagodsz.

Az egyetlen tanács, hogy a reiki gyakorlása ne váljon kényszerré és görcsössé. Annyit tegyél, amennyi tőled telik és lehetőséged van, de ne válj lustává. A folyamatos gyakorlásnak pedig hamarosan megtapasztalhatod a gyümölcseit, melyek minden bizonnyal nagyon édesek lesznek számodra. Ha követed a fentebb leírt tanácsokat, messzi mérföldekre juthatsz el a reiki segítségével.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító