Reiki depresszió és szorongás ellen

Reiki depresszió és szorongás ellen

Napjaink nép népbetegsége a különböző pszichés eredetű problémák: a depresszió, a különféle szorongásos tünetek, a levertség, a kiégés, a hangulat ingadozások, melyek sajnos egyre több embert érintenek napjainkban. Mégis a felsorolt panaszok közül talán a depresszió kap a legnagyobb figyelmet a mindennapok során. Az sem véletlen, hogy a magyarokat tartják az egyik legborúlátóbb nemzetnek. Egyes vélekedések szerint a lelki problémákra csak legyinteni kell, mert akik ezekben szenvednek csak elhagyják magukat… pedig ma már jól feltárt tény, hogy ez nem így van. Általában a legtöbb mentális probléma mögött valamilyen kiváltó ok van és jelentős tényező a stressz is, mely sok ember életére van káros hatással, mely aláássa a fizikai egészséget is.

Aki depressziós csak akaratgyenge?

A  közvélekedés gyakran félreérti a depresszióban szenvedő egyént. Csak azt látja, hogy szomorú, kedvtelen, esetleg hullámzó a kedélyállapota, mely esetleg különféle fizikai tünettel így például szorongással vagy alvási problémákkal jár együtt. Modern korunk egyik leggyakoribb pszichiátriai betegségének. Statisztikák szerint a magyarok 15% lesz depressziós élete során. Ráadásul sok ember nem fordul segítségért, így nehezen mérhető pontosan hány embert érint ez a probléma, mely rejtve marad.

Ráadásul a depressziót azért is nehéz kezelni mert sokan keverik össze a szomorúsággal. Azonban míg a szomorúság csak időszakos jelenség és kiváltója egy meghatározott történés, melyet feldolgozva megszűnik az állapot, addig a depresszió egy tartós állapot, aminek a szomorúság csak egyik, de nem egyedüli kellemetlen tünete. Aki depressziós az alábbi tüneteket fedezheti fel magán:

  • szorongás különböző formái
  • feszültség
  • belső üresség
  • közöny

Ezekkel az érzésekkel élni mindennap fájdalmassá és megnyomorítóvá teszik az életet, melyből úgy látszik nincs kitörés. Sokan küszödnek azzal, hogy szégyellik az állapotuk és nem is mernek segítséget kérni. Ez nemcsak a „gyengék” betegsége, bárki kerülhet ilyen helyzetbe egy krízis során. A depressziónak lehet pszichés, biológiai és szociális eleme is, ezek hatással vannak az agyműködésre, okozhat étkezési zavarokat, változásokat a hormonháztartásban, tartós  izom- vagy mellkasi fájdalmat, de ugyanúgy befolyással van a beteg szociális kapcsolataira és környezetére is.

Nem kell kiváltó körülmény a depresszióhoz, ugyanakkor vannak olyan krízises élethelyzetek, amikor könnyebb belecsúszni. Ilyen lehet egy szeretett személy elhalálozása, betegség, anyagi nehézség, párkapcsolati szakítás… de a depresszió ezek nélkül is megjelenhet és az ezzel járó üresség, letargia és reménytelenség, mely heteken át tart, noha lehet nincs is oka. Emiatt a depresszió leküzdése sokszor nem egyszerű.

Depresszió és szorongás kezelése reikivel

Hagyományosan különböző antidepresszánsokkal, szorongás oldó gyógyszerekkel és ideális esetben kiegészítő pszichoterápiával kezelik a depressziót. A gyógyszeres kezelés legfőbb hátránya, hogy a tünetek enyhítése, elnyomása történik, valamint számolni lehet a gyógyszerek mellékhatásaival, illetve az ahhoz való hozzászokásával is. Maga a gyógyszeres kezelés hatása sem azonnali, idő kell míg a gyógyszer beállítja a depressziós beteg kedélyállapotát.

Ezzel szemben a reiki kezelésnél nem a tünetek elnyomása történik, hanem épp ellenkezőleg felszínre kerülnek a különböző feldolgozatlan érzések, oldódik a stressz is. Sok esetben kerül elő elvarratlan érzelmi minta, mellyel szintén lehet és érdemes is foglalkozni a mentális kezeléssel. Számos alkalommal megfigyelhető meg a pszichés problémáknál, hogy erős byosen (toxin felhalmozódás) érzékelhető a fejen és több esetben összetettek a pszichés és fizikai tünetek is.

A reiki azért tud hatékony lenni ilyen esetben is, mert test-érzelem-lélek szinten egyszerre hat. Ugyanakkor nem azonnal ható csodapirula és a gyógyulás gyorsasága és annak megélése személyre szabott.

Míg egyesek a reiki kezelések hatására fokozatosan javul a kedély állapotuk és így kijönnek a depresszióból, szinte észrevétlenül eltűnnek a különböző szorongások, addig másoknál a felszínre kerülő érzelmi minták és múltbeli emlékek fájdalmas érzéseket szakíthatnak fel, melyek akár sírás formájában is oldódhatnak.

Az is normális része a gyógyulási és tisztulási folyamatnak, hogy időlegesen felerősödnek a pszichés panaszok, utána viszont megkönnyebbülés következik be. A gyógyulás folyamatában csökken a stressz és szép lassú változás indul el a kliens érzelmi szintjén, mely kihat a közérzetére is.

A különböző pszichés panaszoknál fontos a kliens elhatározása és változtatási szándéka, hogy túllépjen a múltbeli érzésekben való dagonyázáson. Ezért javasolandó, hogy a reiki kezelések egészüljenek ki olyan beszélgetésekkel, melyek segítik a kliens problémájának mélyebb megértését, annak felgöngyölítését. Így például megfigyelhető, hogy a depresszió mögött valamilyen okozat áll.

A feltárt gyökér okokkal pedig tovább lehet dolgozni és feloldani a seiheki mentális kezeléssel (mely a 2. szint tananyaga), mely egy igen erőteljes eszköz szimbólummal és mantrával és sikeresen alkalmazható számos negatív érzelmi minta, szokás megváltoztatására valamint traumák feloldására.

Noha a reiki mester a legtöbb esetben nem pszichológus vagy képzett mentálhigiénés szakember, empátiával, odafigyeléssel, emberismerettel mégis hatékony segítő lehet a gyógyulás folyamatában, melyet energetikai kezeléssel támogat meg.

A depresszió és szorongás leküzdésében sokat tehet maga a beteg is: a különböző légző gyakorlatok, meditáció, az elmében futó folyamatok tudatosítása jelentősen hozzájárulhat a közérzet javulásához.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító