Reiki és meridiánok, kínai gyógyászat, hogyan függenek össze?

Reiki és meridiánok, kínai gyógyászat hogy függenek össze?

A kínai gyógyászat fogalmai, úgy mint a qi (csi), meridiánok, ying-yang, öt elem tan stb. jól ismertek az alternatív gyógymódokat gyakorlók körében, mely több ezer éves tradícióra nyúlik vissza. Feltehető a kérdés, hogy a reiki, mint japán rendszer, milyen pontokon, módon kapcsolódik vagy épp nem ehhez a rendszerhez. Ezt szeretné bemutatni ez az írás.

Koncepciók a kínai gyógyászatban

A kínai gyógyítási rendszer igen komplex és a hagyományos kínai orvoslás maga is számos módszert foglal magába, így a reiki (mint energiagyógyászat) és kínai gyógyászat fogalmai, koncepcióinak (elsősorban az akupresszúra) összehasonlító vizsgálatakor a teljesség igénye nélkül mutatható ez be.

Japán egy izolált szigeti országként nagyon sok mindent importált Kínából, hogy azt a maga módján továbbfejlesztve egy teljesen újat hozzon létre. Erre jó példa a japán írásrendszer kanji írásjelei, melyet buddhista szerzetesek révén a kínai írásjelekből egy önálló írásrendszer vált. De felsorolható a buddhizmus is, mely szintén Kínából hozták el a tanításokat és számos japán ága fejlődött ki.

Ying-yang elmélet

Ez a szimbólum az ősidőktől fennálló, egymással szemben álló, de mégis egymást kiegészítő kozmikus erőket jelenti, amelyek megtalálhatóak a világegyetem összes jelenségében.

  • YIN képviseli a passzivitást, a sötét, árnyékos oldalt, a Holdat, az éjszakát, a hideget, a telet, a nyugalmat, az anyagot, a női minőséget, a táplálót, a Földet, az alul, a belül lévőt.
  • YANG képviseli az aktivitást, a világos oldalt, a Napot, a meleget, a nyarat, a mozgást, az energiát, a férfias minőséget, a védelmezőt, az Eget, a felül, a kívül lévőt.

Chung-liang Huang kínai filozófus szerint: „Az ég és a föld kínai írásjegyei együtt az Istent teszik ki.”
A japán eredetű Shintó vallásban is megjelenik az ég és föld szimbóluma, melyet egy szent kötél köt össze, kifejezve a kapcsolatot. A japán reikiben ezen szimbolika alapján 2x ismétlik a szimbólumokat azok használatakor.

Qi (csi)

A csi, melyet energiaként fordítunk, szinte azonos a jelentéstartalom a kínai és japán magyarázatban, ahogy az a írásjelből levezethető. Ez jól megjelenik a reiki kanji írásjelének magyarázatában ld. Pamela Miles és Frans Stiene írását.

A „csi” írásjel vonalainak jelentés tartalma: égi energia + rizskalász; a karakter eredeti jelentése összefüggésbe hozható azzal, hogy „ételt kínál az isteneknek és a holt szellemeknek”.

Meridiánok

A meridián szó „vezeték”-et jelent és azt a csatornarendszert, amibe az életenergia kering a testben. Ez anatómiai értelemben nem kimutatható. Érdekes módon az indiai védikus ismeretek szintén beszélnek energia vezetékekről, melyet nádiknak hívnak és átszövik az egész testet, koncepcióban azonban különbözik a kínai elgondolástól.

A reikiben a kínai rendszerhez hasonló komplexitással nem beszélnek energia vezetékekről, melynek oka valószínűleg az egyszerűségre törekvés.

A kínai rendszerben úgy gondolják, akkor van a szervezet az egészség állapotában, ha az energia akadálytalanul áramlik. Azonban, ha akadály keletkezik a meridián vezetékben, akkor az elakadás mögötti részen feltorlódik az energia, előtte pedig energia hiány lép fel. A szervezet ezt próbálja megszüntetni, ha ez nem sikerül, akkor előbb utóbb valamilyen tünet, betegség jön létre.

A reikiben is fellelhető ez a koncepció, melyet byosen néven illetünk japánul ( byo=betegség ; sen=rög ). Ez azt jelenti, hogy energetikailag is érzékelhetőek ezek az elakadások a tenyérrel vagy az ujjakkal a testen, amikor ráhelyezzük a kezünk. Ez egy kiváló diagnosztikai eszköz, mely megmutatja hol és milyen hosszan kell kezelni az adott területet. ld. Frank Arjava Petter: Ez a reiki c. könyve p. 190-211.

A testben számos ilyen csatorna van, melyből 12 fő meridián vezetéket tartanak fontosnak. Ezeken úgy nevezett akupunktúrás/akupresszúrás pontok vannak, amivel képesek vagyunk stimulálni a szervezet működését és befolyásolni az energia áramlást. Ezek a pontok bár szintén anatómiailag nem megfoghatók, de ezeken a helyeken a bőr elektromos ellenállása kisebb és így elektro-akupunktúrás készülékekkel így kimérhető. Szintén megfigyelték, hogy ezeken a pontokon a bőr infravörös sugárzása és CO2 leadása nagyobb, a bőr alatti kötőszövet szerkezete lazább, ezrét „mélyedésként” érzékelhetőek. 

A meridián csatornák másik érdekessége, hogy nem csak a felszínen futnak, hanem a test mélyebb részeiben is.

  • legfelületesebb (yang): ujjvégegtől a könyökig/térdig
  • felületes (yang): könyöktől mellkasig, fejig tartó szakasz
  • rejtett szakasz felületes része: (yin): olyan szövetek, szervek, melyek nem függenek közvetlenül a működésüktől
  • legmélyebb szakasz (yin): az adott meridián csatorna saját szervében végződik
Az öt elem tana: fa, tűz, föld, fém, víz

E szerint minden dolog ezen öt elem jellemzőit, minőségei tartalmazza. Az elemek aránya határozza meg a dolgok tulajdonságait, viselkedését. Az öt elem egymáshoz is kapcsolódik és különböző viszonyban támogatják, gátolják egymást. Emberi viszonylatban az egyes fázisokhoz, funkciókhoz szervek is kapcsolódnak. Ez nem csak anatómiai szerv, jelenti az összes hozzá rendelt testrészt, energiapályákat.

Az öt elem tanról, igen részletesen olvashatsz Temesvári Gabriella: Öt elem tana c. könyvében, röviden Gál Attila írásában. Néhány érdekes kapcsolat az öt elemhez tartozó meridiánok, szervek és érzelmi-lelki minőségeket összefüggéseit illetően:

FA – máj (M) + epehólyag (Eh) meridiánok

  • Szem, látás
  • Máj biztosítja az energia szabad áramlását a testben, felel a védelemért, előrelátásért, a tervezésért, a felszabadításért
  • Az epehólyag felel a dolgok működésbe hozásáért, a döntésekért, a cselekvés elkezdéséért felelős, a fej energiáját kontrollálja.
  • Düh, harag, elégedetlenség ; ha elfojtjuk, gátoljuk az energiát, ez stagnáláshoz vezet és a máj nem tudja a méregtelenítő munkáját jól végezni és energetikailag kapcsolódhat a szem problémáival is, valamint összefüggésbe hozzák az autoimmun betegség lelki hátterével

TŰZ – szív (Sz) és szívburok (Szb), vékonybél (Véb), Hármasmelegítő (Hm) meridiánok

  • Nyelv, ízérzékelés
  • A szív tartja ellenőrzés alatt a gondolatok kifejeződését, érzéseket, lelkesedési képességünket, koncentrálóképességet, szellemi aktivitást; működteti az önmagunkhoz és másokhoz való nagyvonalúság képességét ; meghatározza a vérnyomást,a testhőmérsékletet.
  • A vékonybél feladata az átváltozások véghezvitele, a táplálékból  szükséges és a salakanyag szétválasztása; energetikai szinten a szellemi tudás felszívódóvá tétele, a saját világnézet, látásmód kialakítása, asszimilációs képesség.
  • A szívburok energia hiányát jelzi a hideg kéz és lábfejek, a frigiditás, a fösvénység, a túlzott zárkózottság, mosolytalanság.
  • A hármasmelegítő a szervezet energia szabályozásáért felelős.

FÖLD – lép (Lh) és gyomor (Gy) meridiánok

  • száj, ízlelés
  • A lép a nagy átalakító, szabályozza az emésztést, a táplálék felszívását, tárolja a táplálkozási energiát, meghatározza a zsírszövet, kötőszövet, a tartószalagok állapotát, helyükön tartja a belső szerveket. Ha csökken az energiája, akkor tetten érhető gyomorsüllyedésben, végbél-előreesésben, visszerek csomósodásában, vérzési rendellenességben. Szabályozza az étvágyat. Hasnyálmirigy is ebbe az energiakörbe tartozik.
  • Ha vkiben kevés a föld energia, akkor az zavaros gondolkodásban, aggályoskodásban, problémakeresésben, aggódásban nyilvánulhat meg. Ez energetikailag gátolja a lép munkáját, ami emésztési rendellenességekhez, gyomorfekélyhez, étvágytalansághoz, szellemi tunyasághoz, testi nehézség érzéshez vezet. Az erőn felüli bizonyítani akarás árt a lépnek.
  • A gyomor az energiát lefele mozgatja.

FÉM – tüdő (T), vastagbél (Vab)

  • Orr, szaglás
  • Tüdő energia felelős a szőrzetért, a bőrért (bőr-tüdő kapcsolat)
  • Tüdő energia zavarát jelzi a nátha, arcüreg gyulladás, orrviszketés, orrvérzés
  • Tüdő energia hiányát jelzi a pesszimizmus, reményvesztettség, kevés érzelmet mutatás, görnyedt vállak, beesett mellkas.
  • Vastagbél nem megfelelő működése a bőrön kiütések, pattanások jelentkezését okozhatja, lelki szinten a tisztaság mániát.

VÍZ – vese (V), húgyhólyag (H)

  • Fül, hallás
  • A túl sok félelem károsíthatja a vese energiáját; A vese szintén gyenge energetikailag, amikor depresszió, fóbiák, pánik, üldözési mánia van jelen. Fizikai szinten impotencia, frigiditás és az élni akarás csökkenése kapcsolható össze a vese gyenge energetikai állapotával.
  • A vese tárolja az ősenergiát, az életerőt, a libidót.
  • A veséhez kapcsolódik energetikailag a mellékvese, nemi mirigyek, hasnyálmirigy, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, hipofízis, Langerhans-szigetek.
  • Ha gyengül a vese energia előfordulhat hajhullás, fogromlás, csontok gyengülése
  • A húgyhólyag funkciója a szellemi és testi ellazulás, visszatérés a nyugalomba

A reiki kapcsolódási pontjai a kínai gyógyászat fogalmaihoz

A manapság gyakorolt reiki Chujiro Hayashi rendszerén alapul, melyet tovább finomított és a nyugati emberre szabott, tanítványa, Hawayo Takata. Takata egyik korai tanítványa, John Harvey Gray: kéz a kézben c. könyvében igen sok említést tesz Hayashi úr rendszerére, ebből hogyan alakult ki Takata nyugati rendszere, milyen elgondolás alapján épül fel a kezelés és ez hogyan kapcsolódik a fentebb említett koncepciókhoz.

Egy viszonylag kevéssé ismert tény, hogy 1941-ben Chujiro Hayashi egy kezelési útmutatót adott tanítványának, Hawayo Takata mesternek. (Szerk.: Frank Arjava Petter és John Harvey Gray fordításában szintén elérhető angolul) Ez a manuál számos betegségre és tünetre ad kezelési javaslatot.

Azonban mivel a nyugati ember számára túl komplexnek tűnhet és számos elem ismétlődik, néhány kiegészítő variációval, ez hozta létre a kötött kézpozíciós kezelés igényét és kialakítását. Takata felfigyelt arra, hogy néhány kulcs terület kezelése hasonló eredményeket hoz, épp úgy, ahogy a komplex kezelés.

Ez a fajta kezelési mód a törzsre és a fejre fókuszál:

  • 4 alap pozíció a törzsön, mely ezeket a szerveket fedi le: máj és epehólyag, gyomor, hasnyálmirigy, lép, keresztirányú vastagbél, vékonybél, szaporító szervek, felszálló és leszálló vastagbél, hólyag.
  • 3 pozíció a fejen, néhány esetben a tarkót is kezelte
  • nincsen kezelés a szíven és háton

Ez az alap kezelés van kiegészítve a kliens szüksége szerint. „Menj a problémára” – mondta Takata. Ezen felül alkalmazott masszázs elemeket is a gerincen, hogy fokozza a vérkeringést. Ez a gyakorlat azonban teljesen kikopott az 1980-as éveket követően, mivel az USA-ban más jogi szabályok vonatkoznak a masszázs elemek használatára.

Az említett alap kezelés később kibővült több kiegészítő pozícióval, mely később az alap kezelés részeként funkcionáltak, melyet John Harvey Gray dolgozott ki. Pl. szív kezelése opcionális volt, ami később rendszeres pozícióvá változott. Hasonlóan történt a hát, a vese, mellékvese, gerinc idegek, a hátizomzat kezelésével. A térdek, lábak alap kezelési pozícióként használata is ezután lett standard, miután megfigyelték, hogy számos reflexiós pont helyezkedik el rajta, ami pozitívan befolyásolja a test működését.

Reiki kezelés és meridiánok

A meridián pontok alkalmazására a reiki alapító, Mikao Usui is utal a nyilvános tanításban és a kezelési útmutatójában:

  • „Ez hihetetlenül egyszerű , a beteg testrészt nézéssel, ráfúvással, dörzsöléssel, kézrátétellel gyógyítjuk (…) nincs szükség orvosságokra vagy moxa kezelésre” – Szerk.: a moxa, az akupunktúrás pontokon történő gyógynövény égetése a yang energia serkentése céljából.
  • Az Usui kezelési útmutató „egyes területek alapvető kezelési módjai” részében számos csigolya kezelését említi, melyek energetikailag kapcsolatban vannak a különböző szervekkel, mely pontok egyértelműen a meridián vezetéken feküdnek.

Bár fentebb említettem, hogy a meridiánok 4 féle mélységben futnak az egészen felszíntől a legmélyebb szakaszig, a reiki kezelés során ez azért nem számít, mert az energia áthatol a szöveteken és energia kezelés szempontból nincs szükség fizikai stimulációra. Ha a testen futó meridiánokat áttekintenéd, kattints erre az ábrára.

Milyen kezelési pozíciók, technikák kapcsolódnak az egyes meridián csatornákhoz?
  1. Tüdő csatorna(kulcscsont alatt-váll mélyedéstől indulva a kar belső oldalán a hüvelykujj külső szegletéig)
  2. Vastagbél csatorna: (mutatóujj körömágyától az alkar radikális kívül, az arc orr-ajak redőig)
  3. Gyomor csatorna: (szem alatt kezdődik,  majd kulcscsonton át lefele a hason a láb külső szélén halad a mutató lábujj körömágyáig fut)
  4. Lép csatorna(láb hüvelyujjtótól, a láb belső vonalán át fut a mellkasba a 2. bordaközig, majd a hónaljban fejeződik be)
  5. Szív csatorna: (hónaljárok közepétől a kar tenyér felőli oldalán halad a kisujjig) 
  6. Vékonybél csatorna: (kisujj külső végétől a kar feszítő oldalán halad a lapockán át az arcon a fültőig)
  7. Húgyhólyag csatorna: (szem belső sarkától, tarkón át lemegy a háton, a hátsó lábon át a kisujjig halad)
  8. Vese csatorna: (talpról indulva a láb belső oldalán át a has közép vonalán keresztül a kulcscsont árokig)
  9. Szívburok csatorna: (mellbimbótól kezdve a belső karon át a középső kézujjig)
  10. Hármasmelegítő csatorna: (negyedik kéz kisujjtól, alkar, felkar külső oldalán át a fület megkerülve a szemöldök sarkáig)
  11. Epehólyag csatorna: (szemzug külső sarkától, tarkót, vállat érinve, mellkas, has oldalán, a láb külső oldalán egészen a láb 4. kisujjig)
  12. Máj csatorna: (nagylábujjtól a láb belső oldalán a 6. bordaközig halad)
  13. +++ Kormányzó csatorna: (farokcsont és végbélnyílás közt közepétől a gerincoszlop mentén, a fejen át a felsőajak fogínyig,)
  14. +++ Befogadó csatorna: (gáttájéktól indulva elől a test középvonalán egészen az alsó ajak közepéig)

Ha összehasonlítjuk a meridiánok által bejárt területeket és a közismert reiki kezelés kézpozíciókat, találunk jelentős átfedéseket, mellyel lefedjük a törzs elülső és hátsó részét valamint a csípőt, térdet és a talpat. Ez kb. 18 kötött kézpozíció lefedésével érhető el, mely nem érinti a karokat és kb. 5 perces váltásokkal kb. 90 percig tart.

A személyes tapasztalatom azonban az, hogy egy terület 5 perces energetizálása sok esetben nem elég; a kezelés rövid időn belüli többszöri ismétlése indíthatja el a változásokat több esetben.

Ha Usui útmutatóját nézzük egyértelmű az átfedés a kormányzó csatorna meridián gerincet érintő területét illetően, mely rengeteg problémát orvosol viszonylag koncentrált területen.

Bár a nyugati reikiből elvesztek a masszázs elemek a Jikiden Reiki igen hangsúlyosnak tartja ezen kezeléseket. Úgy mint vérfrissítő masszázs, fél vérfrissítő masszázs, féltest kezelés, melyek simítások, dörzsölések, ütögetések különböző technikáiból áll és a gerinc melletti izmokat veszi célba, mely a húgyhólyag meridián szakasza.

A befogadó csatorna fontos pontját érinti a köldök kezelés technika, melyet ujjal végeznek, szintén igen jelentős hatása van. A kormányzó és befogadó csatorna , vesemeridián területét kezeli a méregtelenítés technika is.

Chujiro Hayashi kezelési útmutatójában szintén felfedezhető pár korábban ismertetett összefüggés:

  • Fej kezelés kiemelt fontossága – mivel láthattuk számos meridián fut rajta keresztül, melyek a szerveket is energetizálják
  • Szemek, fülek, száj problémáinál szintén az adott meridián rendszerhez kapcsolódó szervek kezelését is javasolja.
  • Chujiro Hayashi rendszerében kiemelt a byosen (toxinok energetikai érzékelése) koncepció alkalmazása, melyről azt tartják, hogy a veséből indul ki, ami az életerő központja.
  • A vérfrissítő masszázs kiemelt szerepe, mely a húgyhólyag meridián mentén végezzük és itt helyezkednek el a Shu pontok, a belső szerveket szabályozó és befolyásoló pontjai.

Azt gondolom Hayashi mester nagyon is tisztában volt az említett összefüggésekkel, még ha nem is nevezte nevén a meridiánokat és látható, hogy a reiki alkalmazásához nem szükséges ezen pontok ismerete, ami igen tetemes mennyiséget tenni ki és túl komplikálttá tenné a kezeléseket.

A haszon mindenképpen az, hogy ismerve ezeket az összefüggéseket jobb rálátásunk lehet a reiki energetikai működésére és kívánom, hogy Te is profitálj belőle.

Ajánlott és felhasznált irodalom:

  • Temesvári Gabriella: Pontmasszázs és akupresszúra ; Öt elem tana c. könyve – LINK
  • John Harvey Gray: Kéz a kézben c. könyve – LINK

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító