A csapongó elme furcsaságai

A csapongó elme furcsaságai

Bizonyára te is tapasztaltad sokszor, hogy elkalandoztak a gondolataid vagy magad sem tudod miért jut eszedbe naponta többször ugyanaz a dolog, netán miért nem tudsz szabadulni egy rossz érzéstől. Ezekre a dolgokra főként akkor jöhetsz rá, ha elcsendesül a környezeted és a megszokottnál kevesebb impulzus ér. Ha kíváncsi vagy ténylegesen milyen érzések, gondolatok lakoznak benned, ülj le meditálni, ahol találkozhatsz a belső valóságoddal.

Mit csinál az elme?

A mindennapok alatt a hétköznapi tevékenységek során elmédet akár tudatosan vagy tudattalanul is igyekszel kordában tartani. Ez akkor is így működik, ha nem is vagy tudatában elméd működésének. Amikor a feladataidra erősen fókuszálsz vagy intenzíven fogadod be az információt például olvasol, hallgatsz, nézel valamit, ilyenkor az elme kiszűri az akkor felesleges dolgokat. Azonban, amikor megszűnik ez a mentális terhelés, a rejtett gondolatok és érzések újra előjöhetnek. Ez néha nagyon megterhelő tud lenni, ha a folyamat kontrollálatlanná válik.

Az emlékezetünk szeret válogatni, és az agyunk azokat a tapasztalatok raktározza el a leginkább, amikhez érzéseket tud kapcsolni. Amikor pedig a múltbelihez hasonló helyzetbe kerülsz, úgy érezheted, hogy filmkockáról filmkockára játszódik le előtted a képsor. De gyakran az is előfordul, hogy az elméd olyan érzéseket vetít le eléd, amiket a valóságban nem is egészen úgy éltél meg. Azaz torzul a valóság mennél távolabb kerülsz a jelen pillanattól. Ez az elme játéka, mely különböző módon tompítja, módosítja a megélt tapasztalatokat.

Biztosan Te is tapasztaltál olyan múltban történt különböző eseményeket kiszínező érzéseket, mint például egy szomorkás esős nap is csodálatosnak tűnik vagy szívesen gondolsz egy külső szemmel jelentéktelennek tűnő eseményre.

Mi lett volna HA…

Aztán ott vannak a Mi lett volna ha…érzések. Talán sokszor elmélázol, hogy mi lett volna a legjobb döntés vagy ha mást választasz egy kritikus szituációban? Mi történne, ha vissza tudnád pörgetni az életed kerekét, akkor hogyan alakulna a mostani életed? Érdekes kérdések ezek, de a biztos választ sose fogod megtudni, csak elméd csapong a múlt érzései között.

A valóság és az Önmagadról alkotott kép

Az elme képes akkor is becsapni, ha önmagad értékeléséről, külső reális megjelenésedről van szó. Hány történet szól olyan emberekről, akik bár fizikailag gyönyörűen néznek ki, akár fotómodellek, de mégsem tudnak kibékülni a külsejükkel, sőt, kifejezetten csúnyának vélik magukat. És hiába a sok bók és a csodás tükörkép, senki sem képes meggyőzni őket, hogy valóban szépek. Az elméjük űz velük gonosz tréfát.

Az elme visszásságai a múlt és jelen tükrében

Ugye az is ismerős, hogy a kellemetlen élmények tovább raktározódnak elmédben, hosszabb ideig emlékszel rájuk, míg a jó emlékképek hamarabb kifakulnak?  Vagy jobban ragaszkodsz egy személyhez kötődő sérelmekhez, mint pozitív tapasztalathoz.

Erre a legjobb példa a szülőkkel való kapcsolat, ahol fájdalmas emlék lehet a szigor vagy a vágyott dolgok meg nem kapása vagy a kevés együtt töltött idő. Ugyanakkor arra már kevésbé emlékszel mennyi pozitív dolgot köszönhetsz: hogy támogattak, legjobb tudásuk szerint felneveltek. Ilyen esetekben a legrosszabb az, ha még fel is nagyítod a negatív emlékeket és neheztelésed egy életeden át hordozod.

Ebben az esetben nagyon fontos, hogy reálisan nézz az emlékeidre és képes legyél megbocsátani arra akire haragszol és így végső soron magadnak is. Tudd, hogy mindenki pillanatnyi helyzetének tudatában, a legtöbb esetben a tőle telhető legjobb szándékkal tesz valamit, még akkor is, ha azt nem úgy várod el vagy nem sikerül tökéletesen. Ha képes vagy elfogadni a múltat, bármilyen esemény elfogadhatóvá válik és képes leszel kihúzni azt a szálkát, ami addig gyötört téged. Ismerd fel, hogy az elméd játéka mozgat téged, mely nem a jelen része, így nem is kellene foglalkozni azzal.

Láthatod, hogy az elme bizonyos esetekben torz tükröt képes tartani eléd, mely nem a valóságon alapul. Ha úgy érzed nem vagy képes kezelni ezt a hullámzást egy hatásos gyakorlat segítségét veheted igénybe: egyik kezedet a homlokod, másikat a tarkóra helyezve lélegezz mélyeket, és figyelj oda minden egyes lélegzetvételre elengedve a rossz érzéseket. Ha végeztél reiki 2. es tanfolyamot alkalmazhatod a mentális kezelést vagy egyszerűen adj reikit a fejed területére a tanultak szerint. Ez segíteni fog, hogy elcsendesítsd az elmét, a heves érzelmeket és újra egyensúlyba kerülj önmagaddal.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító