5 ember típus, akinek nem való a reiki. Te is közéjük tartozol?

5 ember típus, akinek nem való a reiki

A reikiről egy igen elterjedt vélekedés, hogy mindenki számára megfelelő és ajánlható módszer, mely csodás pozitív fordulatokat indít el az életben. Ez sok esetben így is van, azonban arra is akadnak példák, amikor „a reiki nem működik” vagy épp valaki már a tanfolyamon csalódik. A fő gond sokszor az, hogy sok ember nem megfelelő technikát, eszközt választ a céljaihoz. Nem vagyunk egyformák, különböző hitrendszerek működnek bennünk és eltérő dolgokra vagyunk nyitottak. Ha reiki megtanulásán gondolkodsz, érdemes elolvasnod az alábbi szempontokat, hogy neked való-e a reiki vagy érdemes lenne inkább másfelé körülnézned?

Ha nem vagy nyitott a reiki tanítására

Ha a reikiről szóló cikkek kapcsán az az első gondolatod, hogy „ez micsoda hülyeség” vagy „én ezt nem hiszem el, tuti átverés”, vagy „megmagyarázhatatlan ellenállást” érzel magadban, esetleg félsz az energia átadástól, akkor könnyen lehet még nincs itt az idő a reiki elsajátítására.

Lehet tanulsz valamiről, de nem leszel képes azt integrálni a mindennapokba, mert a hitrendszered nagyon más síkon mozog. Talán túl materialista vagy épp túl sok az ítélkezésed, ez gátakat emelhet a tanulás folyamatában. De az is lehet, más módszer sokkal jobban passzol hozzád. Csak azért mert a környezetedben valamiért egy csomóan lelkesednek, nem biztos, hogy számodra is az a legtutibb.

Ugyanakkor nem kell ezo-spiri gondolkodásúnak lenned, lehetsz józan gondolkodással bíró hétköznapi ember. Az azonban fontos, hogy  légy nyitott olyasmikről tanulni, amiről eddig nem sokat hallottál. Talán fura lehet, de magam is inkább a Földön két lábbal álló racionális emberek táborát gazdagítom, aki azt hiszi el, amit megtapasztal.

A Jikiden Reiki hallgatóinak jó része olyan hétköznapi emberek, akikről inkább mondanám, hogy racionálisak, mint az ezotéria tanításainak követői. Sokan értelmiségiek és a legkülönbözőbb szakmák gyakorlói, sokféle élethelyzetben.

Ha probléma számodra mások megérintése

Vannak olyan emberek, akik számára nem kellemes élmény egy idegen emberekkel történő közösségi tanulási folyamat, különösen a fizikai érintés. Ha a mindennapokban is kerülöd az emberek társaságát, számodra probléma a megszokott környezetedtől eltérő emberekkel való együttlét, nem tudod elképzelni, hogy egy idegen ember megérintse a tested és te is viszont a reiki kezelés során. Ez esetben nem ajánlom a reikit.

Bár olvasni olyan ajánlásokat, hogy végezd el online a tanfolyamot vagy csak magadat kezeld, ezekkel nem értek egyet. Valaki ilyen esetekben az 1 személyes oktatásra esküszik, de a tanulási folyamat nem lesz teljes, ha nem szerzel tapasztalatot mások kezelésével.

A reiki egy fizikai érintésen alapuló energia terápia, mely egyensúlyba hozza a testet és az elmét. Ha ez benned erős ellenállást ébreszt, lehet más módszer jobban passzolna hozzád. Nem állítom, hogy nem tudnád elsajátítani a reikit nagyon alap szinten, de nem fogsz tudni fejlődni és megrekedsz néhány reiki önkezelés kézpozíció végrehajtása szintjén.

Természetesen ez nem azt nem azt jelenti, ha csendes, introvertált vagy épp nem a társaság középpontja, akkor nem neked való a reiki. Sőt, épp előnyös, ha nyugodt a személyiséged, képes vagy fókuszált lenni és nem cikáznak a gondolataid. De akkor se ess kétségbe, ha úgy érzed most sok nyugtalanság van benned. Ha rendszeresen gyakorlod a reikit, akkor egyensúlyt és békességet leszel képes teremteni önmagadban.

A reikiben az a jó, hogy „lecsípi a kilengést”: egy befele fordulásra hajlamos ember nyitottabbá válik, megtapasztalja az érintés gyógyító hatását, a támogató közösség pozitív erejét, mellyel könnyebben lesz képes kapcsolódni az  emberekhez, ahogy egyre és több reiki kezelést ad.

Míg, aki „zizegő típus”, annak épp ellenkezőleg, a reiki kezelés képes lesz harmóniát és belső csendet teremteni, ahogy egyre többet tartózkodik ebben a fókuszált, ellazult állapotban.

Ha „szigorúan” követed a vallásod

Valószínűleg nem árulok el nagy titkot, hogy néhány vallási irányzat képviselője igen ellenséges a reikivel (és sok más módszerrel is). Magyarországon főként a keresztény egyházak emelnek kifogást a keresztény hívek reiki gyakorlása ellen. Erről korábban írtam, hogy vajon a reiki és a kereszténység mennyire összeegyeztethető?

Érdekes módon arról nincs írásos nyom az interneten, hogy muszlimok, hogyan viszonyulnak a reikihez, jógához. A keleti vallások valószínű elfogadóbbak, de erről sem találhatók nyilatkozatok, mi az irányelv az egyes vallások esetén.

Általánosságban azt mondanám, ha számodra kiemelten fontos a lelkészed/szellemi vezetőd/gurud véleménye, világnézete, számodra a világ fekete és fehér, valószínű a reiki nem a te módszered. Ez esetben gyakorold kövesd azokat az útmutatásokat, gyakorlatokat, amiben Te hiszel és a vezetőd javasol számodra.

A reiki egy dogmáktól mentes, nem vallásos jellegű szellemi út és energia gyógyászati módszer.

Ha nem vagy hajlandó energiát és idő belefektetni a tanulásba és a gyakorlásba

Sajnos sok emberben hamisan él az a képzet, hogy a spirituális úton is lehet a fogyasztói társadalmunkban megszokott módon minimális erőfeszítésekkel nagy eredményeket elérni, erre tipikus példák a sokat ígérő/sok lépcsős tanfolyamok.

Számos ember gondolja azt, hogy elég részesülni a reiki behangolás csodálatos áldásából és utána varázsütésszerűen feloldódnak az energia blokkok, változik az élet, javulnak a fizikai problémák és elindul a spirituális ébredés… gyakorlás nélkül.

Ez persze nem igaz, mert a képzést sem elég passzívan végigülni, ha úgy mész el, hogy kérdések maradnak benned vagy nem világosak a technikák végrehajtása mert nem mertél kérdezni, segítséget kérni.

Ugyanígy nagyon káros attitűd, ha türelmetlen vagy és hamar feladod az első nehézségek tapasztalásakor. Néhány technika nem fog tökéletesen menni azonnal, számos gyakorlásra lesz szükség, hogy a valóban haladó és belső intuíciót igénylő gyakorlatok jól menjenek. Ehhez számos reiki kezelést kell adnod másoknak a gyakorlás céljából és elengedhetetlen, hogy gyakorold meditációt az elméd kiüresítésének céljából.

Ha azonban motivált és lelkes vagy, akkor képes leszel használni a bőséges jegyzeted, kiegészítő anyagokat, élni a személyes gyakorlás lehetőségekkel, mely formákkal téged is támogatni tudlak a Jikiden Reiki rendszerében, hogy sikeres legyen a reikis utad.

Akkor sincs veszve minden, ha egy időre abbahagytad a reiki gyakorlását. Természetesen, mint minden újra lehet kezdeni és fel lehet eleveníteni a tanultakat és a tapasztalatokat.

Ha alapvetően énközpontú, önző típus a személyiséged

Ha olyan ember vagy, aki a legtöbb esetben mástól várja a megoldást, arra vár, hogy más segítsen, más oldja meg a problémáit, hogy megvásárolja a saját problémái számára a megoldást és nem törődik a környezetével, nem szeretsz adni, akkor valószínű a reiki nem a legideálisabb számodra. 

A reiki ugyanis az önmagadon és másokon segítés útja. “Hito ni shinsetsu ni” 人 に 親切 に – azaz, Légy kedves másokhoz! A reikiben ez jelenti a másoknak adott reiki kezelést, mint a kedvesség kifejező formáját.  Erről részletesen írtam „A reiki szeretet energiája?” c. cikkemben.

Ha elkezded gyakorolni a reikit és megérted a gokai – öt életszabály – tanítását, hogy felelősséget vállalsz önmagadért és a lehetőségeidhez mérten segítesz a reikivel másoknak. (Ez nem azonban azt, hogy Teréz anyaként mások problémáit cipeld!)

Reiki kezelést adni ugyanis valóban nagyszerű dolog, nemcsak a segítés miatt, hanem mert akkor a meditáció állapotában vagy, ha egyszer megtapasztaltad ezt különösen ellazult, békés állapotot, vágyni fogsz arra, hogy újra és újra átéld.

 

Természetesen az említett példák tűnhetnek túlzónak, az emberek személyisége nem fekete és fehér és én személyesen hiszek abban, hogy minden ember a jó irányba változik, fejlődik előbb-utóbb. Így ha, most úgy érzed Téged megérintett bármelyik kategória, ne érezz bűntudatot. Lehet, hogy most nem vagy kész vagy csak nincs dolgod a reikivel. Ez nem gond. A lényeg, hogy haladj a saját utadon, a saját tempódban.

 

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító