4 tévhit amiért sok ember fél reikit tanulni

4 tévhit amiért sok ember fél reikit tanulni

A reiki megtanulását illetően is  számos legenda kering, melyek nem megalapozottak. Mi az igazság a beavatást illetően, mennyire is „régi energia” a reiki, mi a módja a megtanulásának és itt nyugaton mennyire használható napjainkban egy közel 100 éves múlttal rendelkező japán gyökerű módszer?

Mi is az a reiki beavatás és miért nem kell félned tőle?

A reiki beavatást illetően sok félreértés forog közszájon. Sőt, számos ember ódzkodik bármilyen energia átadástól, energia közvetítésen alapuló módszertől azon félelem miatt, hogy belenyúlnak az energia rendszerébe vagy a csakráinak a működésébe, természetesen alaptalanul. Ennek fő oka, hogy nem ismerik mit is jelent az energetikai átadás és mi a szerepe.

A manapság divatos ezoterikus tanfolyamok is szívesen hajlanak a fenti véleményre azzal az állítással, hogy nem szükséges semmilyen energetikai avatás, hogy az energiákkal dolgozzál és bárki képes erre bármilyen energetikai „felhatalmazás” vagy „rásegítés” nélkül. Csupán elég vizualizálni, „húzni” az energiát vagy épp kifejezni az energia áramlás szándékát.

A lehetséges probléma a fenti elgondolással, hogy vajon mennyire tiszta ez az „akarati” energetikai csatorna, a hatékonyság mennyire függ az egyén képességétől? Mennyire szerteágazó az elérhető eredmény a különböző emberek tapasztalatainak tükrében? Természetesen mindig lesz, akinél működik az adott technika, de hány embernél nem működik?

Sokan szintén kérdezik, ha a reiki alapítójának, Mikao Usuinak nem volt szüksége a beavatásra, akkor ez miért sarokpontja a reikinek? Mikao Usui  mögött nagyon sok spirituális gyakorlás volt és 21 nap böjt és különféle szellemi gyakorlat, ami révén tényleg elment szinte a halálközeli élményig, majd megtapasztalta a satori, a megvilágosodottság állapotát.

A jelen kor embere töredék áldozatra se lenne képes, hogy felébressze önmagában a szellemi erőt. A reiki behangolás – reiju – lényegében ezt az utat könnyíti meg. Megadja a lehetőséget arra, hogy tisztán kapcsolódj a forráshoz. Nem kell éveket / évtizedeket aszkétaként meditálnod, böjtölnöd, hogy a gyógyító erő felébredjen benned.

Ez egy olyan szertartás, mely során egy intenzív energia átadásban részesülsz, egy valódi spirituális élmény lehet számodra, de ha nem érzel semmit, akkor is 100%-osan működni fog az energia intenzív áramlása és érzékelése. A beavatás nem manipuláció, így egyáltalán nem kell tőle tartanod, egy intenzív energetikai tisztításként lehet értelmezni, hogy ezáltal felerősödik a tiszta energetikai kapcsolat az Univerzum és Te közted.

Ezt úgy is felfoghatod, mint egy jelentős segítséget, kezdő lökést az energiával való munkában, ami után természetesen neked is kell erőfeszítést tenned.

Nem véletlen, hogy hasonló elgondolást találsz pl. a jógában, ahol a mantrát és más titkos gyakorlatokat egy un. energia áldás – deeksha दीक्ष – kíséretében adja át a tanító, elindítva az aspiráns  spirituális fejlődését. Bár nyugaton az énközpontú gondolkodás miatt hajlamos lehetsz azt gondolni, neked nincs szükséged tanítóra, de szellemi utakra egyaránt jellemző vonás, hogy csak az tudja a tanítványt vezetni, aki már bejárta az utat.

Ehhez fel kell adnod az egód és el kell fogadnod, hogy a spirituális képesség magját csak más tudja elvetni benned és sok gyakorlás és erőfeszítés által válhatsz te is mesterévé a módszernek.

Mennyire „elavult” módszer a reiki, valóban hatékonyabbak az „új energiák”?

Kétségtelen, hogy évről évre „újabb”, „hatékonyabb” technikák bukkannak fel az ezoterikus tanfolyamok piacán, melyek kiszolgálják a modern kor emberének fogyasztói igényeit. Könnyen fogyasztható fél-egy napos tanfolyamok, sok lépcsős képzések formájában közvetítve a bőség és boldogság  modern ezoterikus tudástárát.

Egyértelmű, hogy a régi múltra visszatekintő módszerek közel se ígérnek annyit, mint az új technikák. És kétségtelen, hogy nem lehet tagadni a létjogosultságát ezen technikáknak, melyek igen hamar népszerűvé válnak. Olyan kérdésekre, igényekre ígérnek válaszokat, mely egybe vág a fogyasztói szemlélettel: hogyan élj bőség áramlásában, hogyan találd meg az ikerláng szerelmed, hogyan vonzd be azt vagy azt az életedbe, teremtsd meg a vágyaid.

Kevés módszer éli meg azonban a 10-20 évet, melyek hulló csillagként hirtelen felragyognak sok ember szemében, hogy majd az ismeretlenség homályába vesszenek.

A régi, tradicionális módszerek mellett az egyik legnagyobb érv, hogy 100 vagy ennél is több év táv távlatában is fennmaradtak, olyan valóban működő módszerek technikák összessége, mely nem csak egy pillanatnyi igényen alapulnak, hanem nagyon sok ember tapasztalata bizonyítja hatékonyságukat. Természetesen nem lehet elmenni a tradicionális módszerek eltorzulása, átalakulása mellett sem, mely szintén létező jelenség. Ezért mindig érdemes keresni a tiszta forrást.

A másik nyomós érv az autentikus technikák, így a reiki tradicionális tanítása mellett az, hogy a szellemi fejlődést, a test-lelki egyensúly megteremtését célozzák meg elsősorban. Ha valaki valóban szeretne fejlődni a tudatosságban, a spiritualitásban, megkerülhetetlen kérdésekkel találkozik, melyekre nem kap választ felszínes ezotéria világában.

A reiki illetően is fel-felröppenek olyan vélemények, hogy az új reiki irányzatok modernebb, hatékonyabb energiát ígérnek. De ha belegondolunk, a forrás az Univerzum, mely soha nem évül el, így végső soron az energia sem avul el. Személyes véleményem szerint épp a forráshoz az visz közelebb, az teszi tisztábbá, erősebbé az energiát, ha minél kevesebb egóval, változtatás igényével akarjuk azt használni.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy szükséges konzerválni egy módszer kezdeti tanítását (és nem is igen lehetséges 100%-ig) és ahhoz dogmatikusan ragaszkodni. Így pl. ma már igen fura lenne a Meiji császár waka verseinek japánul szavalása, de a reiki számos hagyománya, tanítása megőrizhető és beilleszthető a modern ember életébe is.

Mennyire nehéz megtanulni a reikit, tényleg túl misztikus?

Sokan gondolhatják azt, hogy egy japánból származó módszer biztosan túl nehéz vagy misztikus egy európai ember számára, azonban ez közel sem igaz. Ahhoz, hogy elkezdhesd gyakorolni a reikit nem kell japánná válnod, sőt nem kell semelyik keleti vallás tanait követned. A reiki ugyanis nem dogmatikus, nem vallási tanokon alapuló rendszer, nélkülöz mindenféle aszkétikus gyakorlatot.

Ellenkezőleg, nagyon is kellemes gyakorolni és az elsajátítás alapjai megszerezhető egy teljes hétvége alatt. Igaz, magas szintű gyakorlatához akár évek is szükségesek.

A reiki elsajátítása nagyrészt gyakorlati, nem abban az értelemben tanulható, ahogy egy lexikális ismeretet megtanulsz a könyvekből. Persze fontos, hogy értsd és legyen kellő háttér tudásod a reiki történeti, elméleti hátteréről, de alapvetően a gyakorlati tapasztalatok azok, amit el kell sajátítanod.

Így a reiki oktatás során különösen fontosnak tartom a gyakoroltatás fontosságát, valamint, hogy lehetőséget adjak mélyíteni a tapasztalatokat a gyakorló foglalkozásokon. Alapszinten valóban egyszerű a reiki, de ha az energia munka intuitív részét szeretnéd egyre inkább fejleszteni, ehhez több idő és tapasztalás szükséges. Ez oka annak, hogy néhány ember megreked egy szinten.

A jó hír azonban az, hogy nem kell különleges képességekkel rendelkezned, hogy hatékony reiki gyógyítóvá válj. Mindössze gyakorolnod kell a tanultakat, melyhez kérheted akár a tanárod támogatását is, így nem vagy egyedül ezen a fejlődési úton és Te is képes leszel a sikereket megtapasztalni.

A reiki valóban nem jó semmire igazán?

Ez attól függ, hogy mit vársz a reiki tanfolyamtól:

  • Különleges képességek felébresztését?
  • Hogy ezzel a módszerrel bevonzod a nagy „Ő”-t?
  • A bőség és gazdagság titkos kulcsát?
  • Varázseszközt, hogy megteremts bármit az életben?
  • A reiki megoldja minden problémád?
  • Egyik a napról a másikra meggyógyulsz egy komoly betegségből?

Nos, ezek közül egyik sem, abban az értelemben ahogy a legtöbb ember elvárja. Sokan élnek abban a képzetben, hogy egy önsegítő vagy bármilyen spirituális tanfolyam elvégzése pozitív irányba varázsolja az életük és léteznek olyan praktikák, amivel megspórolhatóak az erőfeszítések és az ezzel járó kellemetlenségek.

Ki kell ábrándítasalak, ha változást, eredményt szeretnél elérni, akkor ki kell lépni a komfort zónádból, a jó langyos dagonyából, amiben eddig éltél. Időszakosan kényelmetlen lesz az a többlet munka, amit be kell fektetned.

A reiki tanfolyam valóban nem jó semmire, ha csak kiakasztod a csinos okleveled, de nem gyakorlod a tanultakat… Ha tévesen ítéled meg, hogy a célod eléréséhez mire van valóban szükséged.

  • Ha anyagi függetlenségre vágysz, nem  a bőség kurzusról nyílnak meg az égi pénzcsapok, hanem ha erőfeszítéseket tesztel a gyarapodásért, pl. tanulsz egy jobban fizető pozícióért, vállalkozást indítasz, ismereteket szerzel, hogy fektesd be hatékonyabban a pénzed.
  • Ha társra vágy kevés, kevés, ha csak álmodozol utna, meditálgatsz a témán… ki kell menned a való életbe vállalva a kudarcokat és tenned az ügy érdekében és nem letörni az első sikertelen próbálkozásnál.
  • Ugyanígy, ha az egészégeddel van a probléma, nem háríthatod az orvosodra, a kezelődre a felelősséget, neked kell életmódot váltani és változtatni a szokásaidon, melyek a jelen helyzethez vezettek.

A reikit illeően valószínű sokféle tapasztalattal találkozhatsz kinek ez mit hozott az életébe, a saját tapasztalatom szerint:

  • Egy nyugodt, kiegyensúlyozott közérzetet mert nem kattog az agyam
  • Annak lehetőségét, hogy bármikor feltöltsem magam reiki energiával és száműzzem a kimerültséget és stresszt.
  • A reiki kezelés egy hatékony segítség számos fizikai és pszichoszomatikus problémára, melyet nagyban megrősít vendégeim visszajlezései
  • Nem utolsó sorban a reiki számomra egy szemléletmód és szellemi út is, mely a gondolatok harmonizálásán keresztül segít a kiegyensúlyozottabb és egszséges élet megteremtésében.

Te is megtalálhatod azokat az előnyöket a reikiben, ami a Te életedben nagy segíségedre lehetnek, kérlek tekintsd meg a reiki 1. tanfolyam tájékoztatóm és várom a jelentkezésed vagy akár kérdésed a reikivel kapcsolatosan.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító