Több éve nem reikiztem, mit tegyek?

Több éve nem reikiztem, mit tegyek?

A reiki tanfolyamot követően előforduló jelenség, hogy alább hagy a lelkesedés és abbamarad a gyakorlás egy idő után. Vagy épp valamilyen ok miatt megszakad a kapcsolatod az oktató reiki mesterrel. Mit tudsz ilyenkor tenni? Kihez fordulhatsz ilyenkor és hogyan veheted fel a fonalat a reiki gyakorlásban úgy, hogy elkerüld a buktatókat? Ebben próbál ez a cikk segíteni neked.

Abbahagytam a reikit és újra gyakorolnék, mit tegyek?

Elsőre talán rosszul érzed magad amiatt, hogy íme tanultál valamit és most itt állsz és nem sok mindenre emlékszel a kurzus anyagából… A jó hír azonban az, hogy viszonylag könnyedén fel tudod újra venni a fonalat. Bár lehet úgy érzékeled, hogy tovatűnt a kezedből álló forróság érzet, azonban a reiki avatás által nyert képesség nem tűnik el.

A reiki energia érzetének újra megtapasztalása

Erre a legjobb gyakorlat a Hatsurei-ho, ami nem más mint a reiki energia generálása. Ez a gyakorlat a következő lépésekből áll, melyet videó formában is megtekinthetsz és melyet lefordítottam számodra:

  1. Helyezkedj el egy kényelmes ülő helyzetbe: széken ülve, törökülésben vagy épp seiza (sarok ülés) pózban. Egyenesítsd a törzsed és lazítsd el magad teljesen néhány mély légzéssel.
  2. Végezd el a Kenyoku-t, azaz a szárazd fürdést a videóban látható módon, söprést végezve a kezekkel miközben minden egyes söprésnél kilélegzel. Ez segít fókuszálttá tenni és elvágni a negatív energiáktól.
  3. Helyezd a kezed gassho pozícióba, majd a végezd a Joshin Kokyu Ho technikát, ami segít az elme elcsendesítésében. Ehhez először emeld fel a kezeket megérezve, hogy kapcsolódsz a reiki energiához. Majd lassan tedd a kezeket az öledbe, a tenyerek felfele nézzenek.
  4. Mély és lassú hasi belégzés, miközben érzékeled, hogy a reiki energia a fejtetőn keresztül lefele áramlik a tanden pontodba, a köldök alá. Néhány másodpercre tartsd benn a levegőt, erőlködés nélkül. Majd a kilégzés során érzékeld, hogy az egész tested sugározza a reiki energiát. (ismételd ezt a gyakorlatot 3-5-10 percen át vagy amíg kényelmes) Szerk.: belégzés az orron át, kilégzés a szájon, így a legintenzívebb az energia érzet.
  5. Emeld a kezed gassho pozícióba, érintsd a tenyered össze a mellkas előtt és végezd a Seishin Toitsu technikát, ami az energia érzetre való fókuszálást jelenti. Belégzés, miközben érzékeld, hogy a reiki energia a gassho pozíción keresztül a tanden pontba áramlik, majd rövid légzés benntartás, majd kilégzés során az energia a tanden pontból kiáramlik a gassho pozíción keresztül. Ekkor érezheted legintenzívebben a bizsergést és a hő érzetet, ami a reiki energia jelenlétét mutatja.  🙂 (ismételd ezt a gyakorlatot 3-5-10 percen át vagy amíg kényelmes) Szerk.: belégzés az orron át, kilégzés a szájon át.
  6. Helyezd a kezeket az öledbe, válj ismét éberré és véget ért a gyakorlat.

A videó ugyan nem említi, de a Hatsurei-ho része a gokai (öt életszabály) sorainak japánul elmondása is a gyakorlat végén, mely szintén hozzájárul az elme elcsendesítéséhez. Ha úgy érzed, szeretnéd így gyakorolni, akkor tekintsd meg ezt a pontokba szedett leírást. Hogy kell japánul kiejeni az öt életszabályt? Ez a youtube videó segít neked.

A reiki kezelés gyakorlása

A másik fontos elem az energia áramoltatása önmagad és más számára. A reiki kezelésnek szerencsére nincsenek bonyolult szabálya:

  1. Finoman érintsd meg az érintett területet, anélkül, hogy koncentrálnál vagy vizualizálnál bármit
  2. Amikor áramoltatod a reikit próbálj minél inkább ellazulni mentálisan és fizikálisan. Az a jó, ha olyan testhelyzetet veszel fel, amikor nincs benned semmilyen feszültség. Ez igaz az ön és mások kezelésére is.
  3. A reiki kezelés pozícióit illetően << olvasd el ezt a részletes írásom. Azonban ez nem egy merev szabály, de segítség lehet számodra. De hallgathatsz az intuíciódra is.
  4. Miközben áramoltatod az energiát próbáld megfigyelni, hogy mit érzékelsz a tenyeredben. Ha egyelőre nem megy, semmi gond, gyakorold a fentebb említett Hatsurei-ho gyakorlatot. Aki kapja a reikit, a legtöbb esetben érzékeli ezt az energia áramlást és visszajelezést tud neked adni arról, hogy a kezedben „működik” a reiki.

Tippek az otthoni gyakorláshoz

Van néhány további javaslat, ami segíthet neked:

  1. Törekedj a rendszerességre! Ha kijöttél a gyakorlatból egy kis időbe telhet míg újra kialakul az energia érzékelés és újra felerősödik az energiaáramlás.
  2. Ne törj le a kezdeti kudarc miatt. Ha abbahagyod és megint csak hónapokkal később próbálod újra, nehezebb lesz sikert elérni.
  3. Porold le a régi jegyzeteid, ha úgy érzed megkopott az elméleti tudásod.
  4. Ha teheted menj el egy reiki klubba, ahol személyes segítséget és gyakorlási lehetőséget is kapsz.
  5. Az is segíthet, ha megismétled a tanfolyamot, ez egyáltalán nem ciki, sőt, ez a leghatékonyabb módja annak, hogy felébreszd a reiki tudásod és átismételj minden fontos dolgot, különösen, ha hosszú éveket hagytál ki.

Mit tegyek, ha nem elérhető a mesterem, kihez fordulhatok?

Számos ok lehet, ami miatt megszakad a kapcsolatod a reiki mestereddel, akinél tanultál:

  • Te vagy a mestered elköltözik és fizikailag már nem megoldható a személyes kapcsolat.
  • Az oktatód dönthet úgy, hogy személyes okok miatt felhagy az oktatással, a reikivel.
  • Megtörténhet, hogy Te nem voltál elégedett a képzéssel és úgy érzed másnál folytatnád…

A reikiben való tovább fejlődésedre több lehetőség kínálkozik. Persze ez függhet attól is, hogy jelenleg hányas fokozatú vagy, milyen célod vagy épp milyen problémád van.

Könyvek és anyagok – ha kiegészítenéd a jelenlegi elméleti tudásod

Összehasonlítva az angol nyelvű anyagokkal, Magyarországon viszonylag kevés reiki könyv kapható és még kevesebb, ami valóban hasznos. Így, ha önmagad szeretnéd képezni mindenképp javaslom az idegen nyelvű reiki könyveket és anyagokat. Az alábbiakat ajánlanám a figyelmedbe:
(ennél természetesen sokkal-sokkal többet tudok ajánlani, ha megkeresel)

  1. Paula Horan: Gyógyító kezek; REIKI – LINK
  2. Tanmaya Honervogt: Reiki A kéz által közvetített gyógyítás és harmónia. – LINK
  3. Szabó Gábor: Reiki A-tól Z-ig – LINK 
  4. Frank Arjava Petter: Ez a reiki – LINK
  5. Nishina Masaki: Reiki és Japán – LINK
  6. Reiki Ryoho no Shiori – LINK
  7. Usui Reiki Hikkei – LINK

Ha gyakorlati jellegű kérdésed van, támogatásra van szükséged

Először is érdemes beazonosítani, hogy milyen reikit tanultál. Az okleveled tetején elvileg ennek szerepelnie kell. Ha nem, akkor az azt jelenti, hogy a reikit nem beazonosítható forrás alapján tanították neked. Miért fontos ez? A reikit sokféle módon oktatják, eltérő koncepciók és tananyag alpján a különböző irányzatokban és a be nem azonosítható független mestereknél.

Így emiatt előfordulhat, hogy teljesen más dolgokat hallasz másnál, ami összezavarhat. Ezért alapvetően érdemes azonos stíluson belül keresni szimpatikus reiki mestert.

Ellenben, ha úgy döntesz, hogy egy másik reiki irányzat tanításával folytatnád, akkor kérhetik, hogy kezd elölről a tanfolyamokat a tananyag különbözősége miatt, az eddig elvégzett szintektől függetlenül.

Különösen, ha magasabb szinre szeretnél lépni. Azonban sajnos akadnak olyan reiki tanárok is, akik bármilyen fokozatra beavatják a jelöltet annak felmérése nélkül, hogy az aspiráns eddig milyen elméleti és gyakorlati tudással rendelkezik.

Milyen javaslatokat érdemes megfogadni?

  1. Ha csak 1-2 kérdésed van, akár írhatsz emailt vagy felhívhatod az érintett reiki mestert, különösen, ha ezt említette a honlapján. De vedd figyelembe, hogy ne élj vissza vég nélkül az ilyen jóindulattal.
  2. Még jobb, ha ellátogatsz egy reiki klubba, ahol személyes benyomásokat kaphatsz az adott reiki mesterről, van lehetőséged gyakorolni és kérdezni is. Ha úgy érzed, hogy több hiányosságod van, lehet több klub foglalkozás során kerülnek helyre benned a dolgok. Ilyenkor érdemes érdeklődnöd tanfolyam ismétlés lehetőségről is.
  3. A legalaposabb lehetőség a tanfolyam megismétlése, ahol végigismétled az adott szint teljes anyagát. Ha már magasabb szinten vagy, akkor érdemes az összes szintet megismételned, különösen, ha az célod, hogy szeretnél tovább lépni. Ez mutatja azon elkötelezettséged, hogy valóban szeretnél elmélyedni a témában és nem csak az oklevél szerzés a célod. Ha egy reiki mester felelősségteljes, ezt egyébként el is fogja várni tőled.
  4. Érdemes átgondolnod, hogyan fokozhatod a motivációt és miként lehetsz sikeresebb a reikiben.

Ha a legjobb eredményt szeretnéd elérni a reikiben való fejlődésedben, érdemes mindenképp személyesen részt venni a foglalkozásokon, noha egyre népszerűbbek a virtuális edukációk. De a reiki abszolút személyes és gyakorlati módszer, ahol esszenciális a fizikai jelenlét a tradicionális érték szerint. És hol találsz hiteles reiki mestert?

  1. Érdemes a reiki + adott város nevére rákeresni a google keresőben.
  2. Hívd fel és érdeklődj afelől, hogy tart-e reiki klubbot és milyen módon tud neked segíteni. Nyugodtan mondd el mikor, kinél végeztél és hogy szeretnél gyakorolni vagy épp milyen kérdésed van. Egy telefon beszélgetés is jó benyomás lehet számodra, hogy kommunikál, mennyire segítőkész vagy épp egoisztikus. Rákérdezhetsz arra is, hogy ő mit és hogyan tanít, kitől tanult és hogyan támogatja a tanítványait, mit várhatsz tőle.
  3. Ha a telefon megkeresés alapján szimpatikus, akkor éredmes elmenni hozzá klub foglalkozásra vagy tanfolyam ismétlésre és fogod érezni ő-e az, aki tud a reikiben támogatni téged.

Sikeres reiki újrakezdést kívánok neked! Ha ehhez a témához lenne javaslatod vagy épp kérdésed merülne fel, írj bizalommal nekem az elérhetőségeimen!

 

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító