A spiritualitás veszélyei, kisiklások az ezotéria világában

spiritualitás veszélyei, kisiklások az ezotéria világában

Kevés szó esik a spiritualitás veszélyeiről, azokról a kisiklásokról az ezotéria világában, melyen bizony sok útkereső keresztülmegy. Értelemszerűen nem maga a szellemi út veszélyes, hanem azok a félreértelmezések, dogmák, melyek végül negatív élményekben, tapasztalásokban jelentkezik sok ember életében. Talán te is megtapasztaltál már pár példát különböző mértékben önmagadon vagy szűkebb-tágabb környezetedben. Ez az írás jelenségekre törekszik felhívni a figyelmet, hogy Te ne ess bele a tipikus csapdákba. Melyek tehát a spiritualitás veszélyei, félreértései?

Menekülés a valós világból

Amikor azt érzed a hétköznapi életedben már nem találod a motivációt és a boldogságod egyetlen pozitív impulzusa a spirituális tanfolyamok csodás ígéretei, akkor állj meg egy pillanatra. Ha azzal szembesülsz, hogy hétről hétre újabb és újabb technikákkal történő oldásokra jársz, aminek évek óta nincs vége, akkor valószínűleg nem jó úton vagy a belső harmónia felé vezető úton.

Természetesen fontos, hogy dolgozz önmagadon, foglalkozz a belső világoddal, érzelmeiddel, de ez nem lehet egy öncélú, végtelen hosszú folyamat. Ha belül nem változol, évek múltával is a sebeid nyalogatod, továbbra se találod a helyed a való világban, akkor bizony ez egy menekülés a realitás és az önmagaddal való szembenézés elől.

Számos spirituális útkereső veszti el a kapcsolatot a hétköznapi élet realitásával, melyeket teljesen átszőnek az égi jelek, álmodozások, a meg nem értettség, a különlegesség érzése, a különböző tapasztalások.

Az ezotéria világában a spiritualitás fő veszélyeinek egyike, ha elveszted a kapcsolatot a valósággal. Azért születtél ide, hogy helyt álljál és megold a világi életed kihívásait, a spiritualitás nem egy menekülőút, hanem egy magasabb szellemi szemszög a megoldásokra és önmagad megtalálására.

Hamisságok az ezotéria világában

Jogosan azt feltételezhetnéd épp a szellemi úton van a legtöbb tudatos, igazságot kereső ember, tanító. A valóság sajnos ezzel sokszor ellentétes. A spiritualitás veszélyei közt épp ez a nehéz, hogy éber légy, képes legyél dolgokat megkérdőjelezni, kritikát megfogalmazni, használni a racionális éned és nem mindent bólogató Jánosként elfogadni a hamis igazságokat.

Az ezotéria világában gyakori a más tollával való ékeskedés. Ha megnézed a különböző ezo-spiri csoportokat, másoktól másolt írások, spirituális tanítók idézeti járnak kézről kézre. Alig találsz viszont egyetlen saját gondolatot, írást. Tűnhet úgy, hogy nagyon spirituális vagy, hogy pl. a Dalai lámától vagy másoktól idézel, de az igazság az, hogy sokkal nagyobb érték lenne, ha a saját gondolatod, tapasztalatod osztanád meg.

Találkozhatsz azzal is, hogy valaki valamilyen módszer tanáraként azt képzeli maga is emelkedett spirituális tanító: emberi hibáktól mentes, megkérdőjelezhetetlen, minden felett álló. A legtöbbször ez csak az álarc, ami mögött kis önismerettel megláthatod az egoizmust, a különbséget a színlelt álarc és a valóság közt.

Az igazság azonban, hogy a spirituális emberek sem tökéletesek. Míg azonban a hamis tanítók egy színlelt tökéletesség álarca mögé bújnak, addig a valódi szellemi utat járók önazonosak, nem kényszerülnek szerepek eljátszására, elég őszinték, hogy megmutassák tökéletlen énük is.

Így például az is teljes félreértés az ezotéria világban, hogy nem lehet vélemény különbséged, nem fogalmazhatsz meg kritikát, mindent el kell fogadni, mindenkit szeretni kell, bármilyen helyzetre van egy abszolút spiri igazság. Noha a lényeg a részletekben, és a különböző spirituális tanítók idézeteinek mélyebb jelentés tartalmában rejlik, nem elég a 2 kiragadott sor, mely sokszor félrevezető és torzul jelentéstartalmában.

A tökéletes szerelem és csodavárás

Számos nő kergeti a tökéletes, mindent elsöprő szerelem ideáját, melyet a köznyelv ikerláng szerelemnek nevez. Azonban kellő önismeret nélkül és a valóságtól elrugaszkodva sokkal nagyobb realitás a szerelmi partnerekben való csalódás, mivel sose történik meg a mindent elsöprő szerelem illúziója, így végül egyedül maradsz.

Hasonlóan hiába vizualizálod a tűzpiros Ferrarit vagy más céljaid, ahogy a titok c. filmben láttad, ha nem teszel értük és csak a vágyakozás szintjén marad, akkor nem fog beteljesülni. Az ezoterikus világ tele van mindenféle bőség kurzussal, ilyen-olyan vonzás tanfolyammal, különböző blokkokat oldó workshopokkal. Azonban sokszor csak motiváló féligazságok hangzanak el, olyan emberek beszélnek a pénz teremtéséről, akik kizárólag abból szereztek pénzt, hogy másoknak tanították  a pénzszerzést…

Így, ha valóban el akarod érni a céljaid az életben, ehhez önmagában kevés a motivációs előadásokra járás. A valós életben való navigáláshoz stabil világi ismeretek is szükségesek. Nem kenheted el a problémáid ezoterikus félmegoldásokkal, mindennapos gyakorlatias erőfeszítésekre is szükséged lesz, ha egyről kettőre szeretnél jutni.

A dolgok a karmával, sorssal való megmagyarázása

A karma az ok-okozat, pontosabban az ok és okozat viszonya, kölcsönhatása, törvénye, mely egyáltalán nem azonos a sorssal vagy az eleve elrendeléssel, ahogy sokan pontatlanul hiszik.

Így, ha a külső dolgokat, az elrendelt sorsod okold a jelenlegi helyzetedért vagy múltbeli életed, akkor nem jó úton jársz. Így nem igaz az sem, hogy Isten büntet. A tény, hogy önmagunk teremjük a jövőnket a jelenben, gondolatainkkal, cselekedeteinkkel, így ha szeretnél fejlődni a spiritualitásban, akkor elsősorban arra van szükséged, hogy odafigyelj a szavaidra és hogy viszonyulsz a környezetedhez.

Ami a múltban történt ezen már nem lehet segíteni, azonban nincs minden elveszve, tégy meg mindent a jelent helyzetben, hozd ki a legjobbat. Az is sokszor előfordul, hogy sok ember szerencsétlenségnek gondol valamit, holott épp a fejlődését jelenthetné, ha tanulna a szituációból. Így ha az életedben ismétlődő negatív minták vannak jelen, érdemes elgondolkodni, hogyan és miért teremted meg újra és újra? Néhány ember tévesen gondolja, hogy ezek a spirituális ébredés üzenetei a sorstól vagy épp próbafeladatok, amiket ki kell állnia.

Ugyanígy nem érdemes a horoszkópnak is túl nagy jelentőséget tulajdonítani és ennek alárendelni pl. egy bimbózó párkapcsolatot vagy életeseményt, ez épp olyan, hogy nem mennél ki a szabadba, ha esik az eső. Tudd, ha vannak nem kedvező körülmények, a kormány akkor is a te kezedben van. A hiteddel és az ezzel generált viselkedéssel sokszor Te magad teremted a sorsod és nem a csillagaidban van a hiba.

 

Ha átgondolod a fenti témákat láthatod a spiritualitás veszélyei erősen körbeszövik az ezotéria világát és mielőtt bármit elhiszel, érdemes egészségesen kételkedni és utánanézni a dolgoknak.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító