A reiki a szeretet energiája?

A reiki a gyógyító szeretet energiája

Szeretet energia, biztos sokat hallod ezt a fogalmat. Talán benned is felmerült a kérdés, hogy a reiki mint spirituális módszer miként kapcsolódik a szeretethez? A reiki a szeretet energiája? Esetleg a gyógyító szeretet vagy valami egészen más? Érdemes tiszta vizet önteni a pohárba, ha megvizsgáljuk e japán módszerhez kötődő spirituális hátteret.

Mi a szeretet lényege és mi mindent mosunk össze ezzel a fogalommal?

Különösen ezoterikus körökben divatos jelenség sokat beszélni a szeretetről, küldeni a gyógyító szeretet energiát, a feltétel nélküli szeretetet… Azt gondolom ez a legtöbb esetben egy vonzó külcsín és a legtöbb ember nincs igazából tisztában a szeretet fogalmával, lényegével és szubjektív projekciót társít a valódi szeretet fogalmához.

A Wikipedia meghatározása szerint:

A szeretet különböző érzelmeket, állapotokat, magatartásformát jelölhet a személyek közötti vonzalomtól, az étkezés öröméig. Utalhat erős kötődést jelölő érzelemre, és személyes vonzódásra. Erényt is mutathat, ami az emberi kedvességet, együttérzést és vonzódást tükrözi — „mások javára történő önzetlen, hűséges és jóindulatú törődést”. Leírhat kegyelmes és könyörületes cselekedeteket más emberek, önmagunk vagy állatok iránt. Az igazi szeretet olyan amikor más kedélyállapotát helyezzük a magunk kielégítése elé, és ez mutatja az igazi vonzódást.

Illetve két másik fontos gondolat:

A szeretet, különböző formáiban jelentős közvetítő erőként lép fel, ami a személyek közötti kapcsolatokat teszi gördülékenyebbé.

És amiért nehéz a hétköznapokban értelmezni mert:

A szeretet összetett és elvont természete miatt, a szeretet és szerelem körüli diszkurzus általában közhellyé butul, és általános idézetekre szűkül, például Vergilius híres mondata, miszerint „A szeretet mindent legyőz”. Aquinói Szent Tamás, Arisztotelész nyomdokain járva a szeretetet „a mások felé érzett jó szándékként” határozza meg. Gottfried Leibniz azt mondta, „a szeretet olyan öröm, amit más ember boldogsága okoz nekünk”. Jeremy Griffith biológus a szeretetet úgy határozza meg, mint „feltétel nélküli önzetlenséget”.

A különböző vallások is hasonló megfogalmazásokat használnak eltérő kulturális megközelítésben. A közös mégis mindegyikben az, hogy a szeretet egy aktív, másik élőlény javára történő önzetlen cselekedet jelöl.

Bár a fenti meghatározások értelmében érzelmek kifejezéseként is használatos, de a valódi szeret elsősorban tettekben mutatkozik meg. Így könnyű belátni, hogy az érzelmek, a szívecskék, lájkok, küldöm a feltétel nélküli szeretetet, áldást, stb. tartalmú kommentek önmagukban nem jelentik a szeretet.

Természetesen minden ember szeretne jó színben feltűnni, így sokan csúsznak bele a fentebb említett felszínes cselekvés formákba, melyről azt gondolják, hogy a szeretet gyakorolják. A szeretet fogalma sajnos sokszor felszínes, félreértett jelenség a társadalmunkban: könnyen jön, könnyen megy, könnyen változik, mint a szél járása.

Sokan esnek abba a csapdába, hogy valamilyen spirituális tanfolyam elvégzését követően teljesen elszakadnak a valóságól, mely felszínes külsőségekben jelenik meg, ezt mindenképp érdemes elkerülni.

A reiki = a gyógyító szeretet energia küldése, áramoltatása?

Az interneten igen sokan hivatkoznak a reikire, mint gyógyító szeretet energiára. A reiki azonban nem más, mint Univerzális Energia, azaz osztatlan és polarizálatlan ős energia. Azaz nincs pozitív vagy negatív minősége. Ezért szintén tévedés a keresztény teológusok azon vélekedése, hogy a reiki a Sátántól ered.

A japán kanji értelmezés szerint a reiki szó jelentése: láthatatlan, misztikus, nagy erejű energia, aminek szent, gyógyító ereje van.

A Kokai Denju Setsumei (Nyilvános Tanítás Magyarázata) írásban így ír Mikao Usui, az alapító:
A Reiki Ryoho egyedülálló módszer, mely az Univerzum spirituális energiájából származik.” Tehát nincs polaritása, pláne nem egybemosható érzelmi minőségekkel vagy épp a szeretet érzésével.

A reiki energia áramoltatásához nincs szükséged az érzelmekre vagy azok áramoltatására, közvetítésére, csupán arra, hogy üres elmével valakit megérints az energia áramlás elindulásához. Ha megfigyelted önmagad reikizés közben miközben belefeledkeztél a reiki energia adásába, a teljes üresség állapotát tapasztalhatod meg: nincs gondolat, nincs érzelem.

A szeretet fogalmához kivétel nélkül pozitív asszociációkat társítunk, így sokan hajlamosak szubjektív beleérzéseket vetíteni a reiki polarizálatlan minőségébe, mely azonban érzéki csalódás.

Így a reiki energia nem lehet se a szeretet, se a feltétel nélküli szeretet energia, pláne nem lehet ilyet küldeni, áramoltatni mivel a reiki energia áramoltatásához nincs szükség az elmére, az érzelmekre, az adásában nincs szándék, akarat.

Természetesen nagyon jó, ha pozitív gondolatokkal, szavakkal, tettekkel fordulsz az embertársaid és minden élőlény felé, hajlandó vagy együttérezni (a sajnálkozás helyett), önzetlenül törődni másokkal. A valódi szeretet nem sekélyes: nem csak akkor gyakorlod, ha épp kedved vagy érdeked kívánja, hogy jobb színben tűnj fel. Nem a szeretetről szóló közhelyes idézeteket osztasz meg nap mint nap, hanem, ha együttérzésből, önzetlenül cselekszel mások javára.

A félreértés másik oka az, hogy a reiki energia (a kezelés / beavatás során) felszabadítja az energetikai blokkokat, mely pozitív érzelmek áramlásában is megnyilvánulhat. Ezek a Te saját meg nem élt érzelmeid, amik a felszínre jöttek, ahogy letetted az azt gátló energetikai, érzelmi terhet. Tehát nem a reiki szeretet energiája járt át… a reiki polarizálatlan Univerzális Energia, mely egyfajta katalizátorként működik a testi-lelki egyensúlyod megteremtésében.

Milyen kapcsolat van a reiki és szeretet közt?

A reiki alapvetően spirituális, szellemi út, melynek hangsúlyos, ezen cél támogató részét képezi az energiagyógyászat. Ha megnézzük a forrás dokumentumokat nem találunk közvetlen hivatkozást, ami a szeretetről szólna.

Azonban, ha meg nézzük a módszer eredeti nevének fordítását, picit közelebb jutunk a témában: Usui Reiki Gyógyód a test/szellem-lélek fejlesztésére

A következő adalékunk, az öt életszabály, a gokai, melynek bevezetőjében ez áll: shofuku no hiho, manbyo no reiyaku = a boldogság meghívásának titkos módszere, szellemi gyógyír minden betegségre.

Ebben Usui mester olyan útmutatásokat ad a tanítványainak, melyeket követve képesek megteremteni az elme egyensúlyát. Csak ma, ne légy dühös, ne aggodalmaskodjál, légy hálás, teljesítsd a kötelességeid és légy kedves az emberekhez!

különösen érdekes az utolsó tanítás: légy kedves az emberekhez!  értelmezése. Frank Arjava Petter a This is reiki c. könyvében (p.18.) ezt írja:

Ez nem csak arról szól, hogy átsegíted az időseket a zebrán, hanem az emberiség szenvedéseinek megszüntetését is. A történelmi Buddha kijelentése szerint minden élőlény a szenvedés állapotában van. Ezt nem elrendelt kijelentésnek szánta. Úgy értette, hogy az emberiség eltávolodott az igazi természetétől, nem tudja, hogy kicsoda és ezért szenved.

A kezeléssel vagy a beavatással megmutatod a visszautat az ő esszenciájához. Ez a jelentése a „shinsetsu” szónak, a valódi együttérzés, mely megmutatja az utat a fogadó fél felé ebben és a következő életekben. Ha ez egyszer felébredt, az ember soha nem fog visszatérni az alvó állapotba. Ezért mostantól kerüld el önmagad és mások bántását.

Ha részesültél már reiki kezelésben vagy kaptál reiki behangolást, tudod milyen harmóniába kerültél rövid időre és arra vágysz, hogy minél többet ebben az állapotban tartózkodhass.

Gánti Bence A buddhizmus: lélektana, spiritualitása és irányzatai c. könyvében azt írja, hogy a megvilágosodott tudatnak 4 jellemzője van:

  • Karuná – együttérzés: amikor képes vagy együtt érezni (ez nem a sajnálat!) minden élőlénnyel, az ő szenvedése jóságos cselekedetre sarkal
  • Muditá – együtt érző öröm: amikor képes vagy más örömében osztozni és az téged is boldoggá tesz
  • Metta – szerető jóság: amikor a jóságot, szeretetet mindenki felé képes vagy érezni (nem csak a szeretteid irányába)
  • Upekkhá – semlegesség: éntelenség, éntelen részvétel az életben

Bár a reiki nem vallásos gyakorlat, tradicionális értelemben nem leválasztható a szellemi része és az ezzel járó lelki fejlődés bejárása. Így látható, hogy az együttérzés (ki)fejlesztése egy hangsúlyos lépcső a megvilágosodás felé vezető úton, ami a reikiben az Anjin Ryumei kifejezésben nyilvánul meg.

Mikao Usui mester egy olyan spirituális rendszert rakott össze, mellyel megteremthető a testi-lelki egyensúly, béke és boldogság költözhet a szívbe. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy dolgozz az elmével és értsd a reiki szellemi tanítását.

  1. Tisztítsd meg magad a negatív gondolatoktól
  2. Tápláld a hála érzését
  3. Teljesítsd a kötelességed (az életfeladatodat)
  4. Ébreszd fel az együttérzést, azaz adj minél több reikit, hogy minél több ember megtapasztalja az eszenciális harmónia érzését

Bár a szeretet és az együttérzés tűnhet azonos fogalomnak szubjektív értelmezében, ki ki világlátasása szerint, azt viszont fontos leszögezni, hogy az energiába, annak küldésébe egyik fogalamat sem érdemes belekeverni. A reiki energia ugyanis polaritásilag teljesen semleges.

 

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító