Milyen előnyei vannak a reiki tanfolyam újra ismétlésének?

Milyen előnyei vannak a reiki tanfolyam megismétlésének?

Gyakran feltett kérdés új Jikiden hallgatóktól és más irányzatban tanultaktól egyaránt, hogy miért javasoljuk a reiki tanfolyam / vagy egy részének, illetve a reiju (behangolás) rendszeres megismétlését? Elsőre talán meglepődhetsz a Jikiden Intézet és tanárainak ezen ajánlásán pláne, hogy ez nem általános gyakorlat a nyugati irányzatokban, de jó oka van, ami igen nagy mértékben megnöveli a reikiben való elmélyülésed és hogy milyen tisztán és erősen áramlik az energia a kezedből.

Egy kis kulturális gyökerű magyarázat előbb. Itt nyugaton hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy valamit – pl. a reiki tanfolyamot – elvégezve, azt a készséget tökéletesen elsajátítottuk, melyre tanulság a bizonyítványunk. Ezzel szemben a japán felfogás egy folytonos fejlődési folyamaként tekint egy készség, egy technika megtanulásra, amiben egy életen át fejődhetünk, csiszolhatjuk magunkat. Ezért pl. Chujiro Hayashi és felesége tanfolyamain is rendszeresen vettek részt ismétlő hallgatók.

A reiju misztériuma, a beavatás ismétlésének előnyei

A reiki elsajátításában egy fontos rész a reiju szertartás, amivel képessé válasz a reiki energia csatornázására önmagad és mások számára. A ”kiapadhatatlan forráshoz” csatlakozva soha nem merülsz le a kezelés során, sőt magad is töltődsz.

Azonban bármennyit is írnék a reiki energia természetéről vagy tapasztalhatóságáról, ezt elsősorban személyesen tudod megérezni a reiki képzés során, ahol fogadod a reijut és megtapasztalod hogyan működik ez az energia azonnal a reiki beavatást követően.

Ha egyszer megkaptad a teljes behangolást, akkor azt senki nem tudja már elvenni tőled és ez a képesség az életed végéig veled marad. Azonban minél többet gyakorlod a reikit, annál nagyobb lesz a megértésed és annál finomabban leszel azt képes érzékelni és az energia áramlás erőssége is növekedik.

Az alapító Mikai Usui sensei tanítványai számára havi rendszerességgel javasolta a reiju megismétlését. Nem azért mert mert idővel kifogynál az energiából… sokkal inkább azért mert erősebbé és tisztábbá teszi az energia csatornázásod. Ha voltál reiki szemináriumon megtapasztalhattad, hogyan erősödik változik benned az átadott energia minősége, milyen belső megtapasztalásokat ad a reiki behangolás!

És ez azok számára is hasznos, akik egyébként a mindennapokban rendszeresen adnak kezeléseket és úgy érzik erős bennük a reiki. Ne feledd, mindig lehet tovább fejlődni!

Személyes tapasztalatom: a reiju finomító, erősítő hatása nem csak a tanárságom előtt fejlesztett a reikiben. Hanem bár már 2010. decembere óta tanítok, de azóta is folyamatosan változik, finomodik, erősödik az energetikám a reiju adása és fogadása által. Így mindig szívesen ragadom meg a lehetőséget, hogy hallgatóimnak reijut adjak a gyakorló foglalkozásokon és magam is szívesen fogadok reijut a reiki tanár kollégáimtól.

Az egyik legnagyobb ilyen élményem az volt, amikor a düsseldorfi tanár szeminárium képzésen több mint 20 tanár kollégámtól fogadtam a reijut azonos napon egymást követően, ami igazán különleges belső megtapasztalás volt számomra.

Magam is tartok a hallgatóim részére havi rendszerességgel zárt gyakorlásokat, japánul: reiju kai, mely ahogy a nevében is benne van, az egész délutános gyakorlás program része a beavatás, a reiju megismétlése. Ezen felül a nyílt gyakorlásokon, japánul: taiken kai, további kezelés gyakorlást biztosítok a tanítványaimnak. Illetve hallgatóimnak magasabb szinten mentorálást és élesben kliensek közös kezelését ajánlom fel, hogy felkészüljön a reiki terapeuta és tanári szintre.

A reiki tanfolyam ismétlésben rejlő lehetőségek

Mint shihan fokozatú reiki tanár, sok év után is szívesen ismétlem a Jikiden Reiki szemináriumokat, nagy örömmel veszem, ha én valahol asszisztálhatok vagy shihan-kaku fokozatú tanár kolléga asszisztál az én tanfolyamon. Kérdezheted: de miért?

Egyrészt mindig hasznosnak tartom felfrissíteni azt, amit tanultam. Az emberi emlékezet kopik, még akkor is, ha azt rendszeresen használom, tanítom. Másrészt akár ugyanazt hallani más szájából egészen más. Képes új nézőpontot, új információt adni bizonyos szempontból, hogyan csinálhatnám még jobban.

Ez akkor is igaz, ha mi a Jikiden Reikiben Japántól, Európán át, az Egyesült Államokon, Ausztráliáig ugyanazt tanítjuk kivétel nélkül egységes tananyag és követelményrendszer szerint a japán Intézet útmutatása alapján.

Így bátran javasolhatom: ismételd meg a reiki tanfolyamot minél többször akinél tanultál és másoknál is! Egészen biztos vagyok benne, hogy valami új információval, tapasztalattal fogsz gazdagodni. Annál is inkább mert egy másik csoport más kérdéseket, más helyzeteket hoz elő.

A reiki képzés ismétlése magába foglalja, hogy:

  • Több reijut fogsz újra kapni.
  • Lehetőséged van pontosítani, kiegészíteni, új nézőpontot kapni az eddigi tanultakhoz.
  • A rutin sose írhatja felül az alázatot. A folyamatos tanulás segíti azt az attitűdöt, hogy alázatos maradj a módszer irányába.

Valamit ismételni nem jelent feltétlen újat tanulni. A reikiben a tradicionális jelzés azt jelenti, hogy valami eredetit tanulsz, amihez nem adtak hozzá és nem is vettek el. Azaz ugyanaz, mindegy kinek a szájából hallod, kinek a tanfolyamán ülsz. Egy technikával, módszerrel kapcsolatos tapasztalat, azonban minden embernél más, így amit befogadsz az új lesz bizonyos szempontból.

Ezért különösen nagy áldás, ha van lehetőséged eljutni a nemzetközi Jikiden Reiki szemináriumokra, melyek nagy élményt jelentenek. Különösen tudom ajánlani Tadao Yamaguchi és Frank Arjava Petter képzéseit, melyek mindig különlegesek és magam is kapok új tapasztalást, egy új részletinformációt, ami hozzáad a reiki gyakorlásomhoz.

Mind Tadao és Arajava sensei közvetlen kapcsolatban van más japán mesterekkel és pl. a legfrissebb információval rendelkezik a reiki történetét illetően, számos anyaghoz, dokumentumhoz férnek hozzá első kézből és évtizedek óta gyakorolják azt, ami tanítanak, ami felbecsülhetetlen érték.

Ismételni egy módszert annak a lehetőségét is beleérti, hogy új emberekkel találkozhatsz, akivel kicserélheted  a tapasztalataid. Mindegy, hogy milyen fokozatod van, ez egy értékes tapasztalás.

A Jikiden Reikivel egy világ közösség részese vagy és nagyon sok embert köt össze a módszer gyakorlása. Soha nem leszel egyedül: a világ bármely pontján találhatsz Jikiden reiki tanárt, közösségeket, de számos zárt Facebook csoport is van, ahova gyakorlóként csatlakozhatsz.

Ha tanár szeretnél lenni a Jikiden Reikiben, mindenképpen kötelező megismételni a shoden és okuden szinteket, hogy magabiztos készséget szerezz abban, amit tanítani fogsz.

Összefoglalva: mindegy, hogy magadon és szűk körben gyakorlod a reikit vagy professzionális szinten űzöd, akkor is hasznodra válik a gyakorlás és kívánom, hogy sikerüljön egyre mélyebb belső tapasztalatokat szerezni a Jikiden Reiki gyakorlásával.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító