Reiki szervezetek: valóban szükség van rájuk?

Reiki szervezetek: valóban szükség van rájuk?

Ezzel a címmel tartott videó blog előadást néhány nappal ezelőtt Phyllis Furumoto, az amerikai székhelyű Reiki Alliance (Reiki Szövetség) elnöke. A cím elsőre kicsit provokatívnak hathat, de meghallgatva Phyllis gondolatait elgondolkodtam a témán és született meg ezen blogbejegyzés ötlete.

Ugyanis időről-időre felmerül sok emberben a kérdés: szükséges valamilyen reiki szervezethez tartozni és milyen érvek szólnak mellette és ellene? Mi a helyzet a független reiki (mester) státusszal, ennek milyen előnyei és hátrányai vannak? Milyen munkát végeznek a reiki szervezetek és ideálisan mik a feladataik? Ezt a témát szeretném kicsit körüljárni valamint megosztani a tapasztalataim a Jikiden Reiki Intézet tevékenységével kapcsolatban, melynek shihan fokozatú tanára vagyok.

Reiki szervezetek régen és ma

Ha a történelmi vetületet nézzük, a reikit kezdetek óta közösségi formában gyakorolták, mely csoportokra és szervezeti keretre szerveződött. Usui mester sírfeliratából tudjuk, hogy többször kellett kellett költöztetnie a Gakkai székhelyét, ahogyan a szervezet növekedett. 1929-re, mindössze 7 év alatt 60 csoportra és 7 ezer főre bővült. Dr. Hayashi sensei is létrehozta saját szervezetét és saját kezelő klinikáját, melynek pontos nagysága nem ismert, de számos vidéki coport működött és haláláig 13 reiki tanárt avatott. A reiki nyugatra áramlásával sem szűnt meg ez a törekvés, noha a nyugati (modern) szervezeti szerveződés célja ma már eltér attól, ahogy az 1922-45-ig működtek ezek a japán szervezetek.

Néhány ma is működő híres tradicionális reiki szervezet és alapításának éve, alapítója:

 • Usui Reiki Ryoho Gakkai (1922.) – Mikao Usui
 • Hayashi Reiki Kenkyukai (1929.) – Dr. Chujiro Hayashi
 • Reiki Alliance (1983.) – (Reiki Szövetség) – Phyllis Furumoto
 • Komyo ReikiDo (1998.) – Hyakuten Inamoto
 • Jikiden Reiki Kenkyukai (1999.) – Chiyoko és Tadao Yamaguchi
 • Gendai Reiki Healing Association (1999.) – (Gendai Reiki Gyógyító Szövetség) – Hiroshi Doi

*Kenkyukai = Intézet

Usui és Hayashi sensei idejében ezen szervezetek fő célja volt a közösségi tér és a gyakorlás lehetőségének megteremtése valamint annak lehetősége, hogy a tanítvány találkozhasson a mesterével.

A jelen időben jellemzően a reiki szervezetek átfogóbb feladatokra specializálódnak úgy mint:

Függetlenként vagy szervezeti tagként?

A tradicionális szervezetekhez való csatlakozással szemben áll az a felfogás, melyet független reiki mester/tanár néven lehet megnevezni. Ez azt jelenti, hogy valaki egy tradicionális szervezettől függetlenül tanítja azt, amit tanult és jónak lát nem követve egy intézmény sztenderdjeit.

Léteznek szintén olyan független reiki szervezetek, melyek szintén ilyen elgondolás alapján általában valamilyen más elképzelés mentén szervezeti keretek között oktatnak reikit (és esetleg még más módszereket is).

Phyllis a videó blogban egyébként úgy fogalmaz, hogy a függetlenség szerinte ellentmondásos, mert noha fizikailag nem is, de energetikailag minden mester ugyanahhoz az energiához kapcsolódik a reiki avatás által, így energetikailag mégiscsak egy azonos közösség tagjai vagyunk mindannyian!
(Szerk.: R.A.I. reiki és néhány más irányzat esetében nincs meg az élő tanátadási vonal, így energetikailag is teljesen más.)

Ideális világ az lenne (a véleményem szerint), ha létezne 1 olyan szervezet, ami felkarolna minden reikist. De mivel a reiki különböző irányzatokra szakadt (jelenleg kb. 3-400 fajta reiki stílus van), különböző elképzelések vannak a reiki elméletét, gyakorlatát, követelmény rendszerét illetően, így ez igencsak nehezen lenne kivitelezhető.

Abban is jelentős különbség van, hogy ki mennyire professzionális szinten űzi a reikit. Ebből él meg vagy munkája mellett, mint hobbit gyakorolja? Eltérőek a lehetőségek, a belső igények, melyek emberenként változnak.

Olyan kritika is fel szokott merülni, hogy a reiki szervezetek sokkal inkább szólnak az egóról, az üzletről, mint a spiritualitásról. Phyllis gondolata ezzel kapcsolatban az, hogy a szétszakadás nem a csoportok miatt van, hanem az olyan emberek miatt, akik nem tolerálják mások véleményét. A reikizés fókusza ugyanis 3-as egységet alkot: az első önmagam kezelése és fejlesztésére, a második a közösségi térre, a harmadik az ezen túlhaladó szolgálat a világ felé irányul. Ezek szerintem nagyon tanulságos gondolatok.

Az ember alapvetően közösségi lény, így úgy gondolom alapvetően helye van a reiki szervezetek működésének. Maga a reiki gyakorlása sem irányul kizárólagosan önmagunkra. Sőt, mások kezelésével az önzetlen szolgálat felé terel. A reikizés egy közös gyakorláson, tanfolyamon való részvétel mindig közösségi esemény, mely során kicserélődnek tapasztalatok vélemények, melynek szervezői lehetnek reiki szervezetek.

Ugyanakkor ezen tevékenységeken túl a reiki szervezetekben – a nemzetközi tapasztalatok alapján – megvan a potenciál az alábbi sokkal nagyobb volumenű feladatokra is:

 • A módszer érdekképviselete orvosi, kutatási témákban, ilyen jellegű projektekben való részvétel, mely támogatja a reiki mint technika minél szélesebb elismertségét.
 • Könyvek, kiadványok, videók, ismeretterjesztő anyagok révén egységes információ juttatható el a széles közönség számára
 • Konferenciák, fesztiválok szervezése révén szakmai találkozó, továbbképzés, tapasztalat kicserélésére érhető el akár nemzetközi szinten, mely segítheti a reiki történetével, módszerével kapcsolatos kutatásokat, szakmai és szervezeti kapcsolatok fejlesztését
 • A reiki szervezetek nagyon hasznos és fontos feladata a közös megegyezésen alapuló etikai kódex betartatása, oktatási sztenderdek és követelményrendszer felállítása, mely elengedhetetlen eleme a professzionalizmusnak

Egy reiki szervezet akkor nem működik megfelelően szerintem, ha túlburjánzik a bürokratizmus, ha hatalmi harcok dominálnak a szakmai kérdések helyett és elsorvad a reikivel kapcsolatos munka, melyet a szervezetek céljai közt említettem. A jó hír, hogy ez elsősorban rajtunk, embereken múlik.

Ugyanakkor a pozitívumot kiemelve nagyon sok haszna is lehet egy reiki szervezeten belüli működésnek:

 • Szakmai közösség
 • Túllépni a személyes, helyi feladatokon
 • Olyan projektekben, kutatásokban való részvétel, amire egyénileg valószínűleg kis esély lenne
 • A sztenderdek , etikai szabályzat egy olyan mankó, mely segít fenn tartani az egységes minőséget egy egész közösség számára

Sokan gondolják ugyanakkor azt, hogy független reiki mesternek lenni a legideálisabb állapot. Erre is írható és pro és kontra érvek:

+ Nem függés a merev szervezeti keretektől, hierarchiától

+ Szabadság az oktatásban és a terápia során

+ Nagyobb szabadság az egyéni vélemény kifejezésében

DE!

– Jóval nagyobb az esély kontrollálatlanságra, a tradíciótól való eltérésre

– Mivel nincs kontroll, a spirituális egónak sincs gátja

– Minél hosszabb egy tanátadási vonal, annál inkább sérülhet az átadott tanítás tisztasága, a technikák pontos átadása, sokszor olyan módosítások, új technikák merülnek fel vagy vesznek el, mely korábban nem volt jellemző. Ilyen tipikus jelenség, amikor valaki saját reikit, stílust indít el, saját elgondolásait tanítja a valódi reiki helyett.

– független mesternek lenni kicsit magányos farkas dolog, noha nem kizárt hogy legyen saját közössége, de még sincs benne egy nagyobb közösségben, információ áramlásban.

Ami személyes benyomásom és tapasztalatom, hogy szerintem alapvetően jó, ha van szervezet, ahova az ember tartozik, igaz ehhez alázat és együttműködés is szükséges. A Jikiden Reiki Intézet számomra egy ilyen hely, ami egyrészt klassz szakmai közösség, másrészt felvállal olyan feladatokat is, amiket a szervezeti feladatok résznél írtam. Úgy gondolom sztenderdek követése, így akár az egységes jegyzet, oklevelek, tematika és követelményrendszer inkább előny, mint kényelmetlenség. Ahogy a reiki konferenciákon való részvétel is egy kapcsolódási esély sokkal inkább, mint a rossz nyelvek szerinti „rongy rázás”.

Személyes véleményem az, hogy a reikiben való fejlődés csak közösségileg érhető el, egyedül sokkal nehezebb és könnyen vihet az egó útjára. Ezért a közösséghez (szervezethez) való tartozás egy lehetőség mindenki számára, amivel valaki vagy él vagy sem.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító