Nyugaton már az orvosok is reikiznek!

Nyugaton már az orvosok is reikiznek!

A reikit Magyarországon főként ezoterikus módszerként ismerik és talán Te is azon a véleményen vagy „Én bizony nem hiszek benne!” Azonban világszerte egyre több szkeptikus ember ismeri fel az energiagyógyászat jelentőségét és az alkalmazásában rejlő lehetőségeket. Ez annyira így van, hogy az Egyesült Államokban és más nyugat-európai ország több kórházban elfogadottá vált ez a nem mindennapi komplementer terápia.

Maga az érintéssel történő gyógyítás szinte egyidős az emberiséggel, különböző korok kultúrák mindegyikében felfedezhetőek a kézrátételes energiagyógyászat nyomai (noha a módszerek, amiket alkalmaztak több néven vannak jelen mind a mai napig). Ez annyira természetes képességünk, hogy számos ember képes az energiával történő gyógyításra anélkül, hogy azt tanulná. A meditációs tudatállapotban lévő érintéssel ugyanis megindul az energia áramlás, melyet felhasználnak gyógyításra, azaz a test öngyógyító folyamatainak a támogatására.

Miként magyarázható az energiával gyógyítás?

Talán hihetetlennek tartod, de mára a kvantum bebizonyította, hogy az anyag sokkal több mint részecske vagy hullám. Mindannyian energiából állunk, információkat tárolunk és ezek működtetnek minket. Dr. Amit Goswami, a kvantumfizika egyik megalkotója szerint az elsődleges valóság maga a Tudat, s a Tudat teremti az anyagi valóságot. Ezen alapul kvantumgyógyítás elmélete is.

Tehát sokkal többről van szó, mint pusztán bonyolult kémiai reakciók lefolyásából állna az életünk.

Ezért nem véletlen, hogy az energiával történő gyógyítást is egyre több érdeklődés veszi körül és tudósok próbálnak magyarázatot találni a megmagyarázhatatlan jelenségekre. Az egyik legismertebb kézrátételes gyógymód, a reiki megalapítója, Mikao Usui sensei így ír az 1923-ban megjelent Kérdések és válaszok írásában:

  • „Reiki Gyógymód egyedülálló kezelési módszer, mely az univerzum spirituális energiájából származik, segít az emberek fizikai egészségének javításában, és ennek eredményeképpen a belső béke és boldogság elérésében
  • „Kérdezheti az ember, hogyan magyarázza a (gyógyulás) jelenségeket az orvostudomány. Nos az igazság furcsább, mint a képzelet. Meg kell nézni a saját szemünkkel, hogy elhiggyük”
  •  „A tudósok és szakértők tanulmányozták ezt a jelenséget, de még mindig nehéz tudományosan megmagyarázni. Azonban azt hiszem, hogy eljön az a nap, amikor megszületik rá a tudományos magyarázat.”

Bár a reikit nagyon sokféle szemszög szerint lehet definiálni, a legegyszerűbb megfogalmazásban kozmikus energiaként említik a legtöbb helyen, melyet az jellemez, hogy az adó fél csatornáz, azaz nem a saját bioenergiáját használja fel a gyógyításra. A módszert tradicionális módon gyakorlók szerint azonban még ennél is több: a végső cél a belső egyensúly fenntartása és belső boldogság megtalálása a meditáció és alapító által írt 5 alapelv követése által.

Amiért a reiki világszerte elterjedt és nagyon népszerűvé vált, az alábbi 5 okot lehet felsorolni:

  1. Mellékhatásoktól mentes terápiás módszer, melynek nem ismertek ellenjavallatai. A legkülönbözőbb esetekben használható fizikai és pszichés eredetű panaszok esetén egyaránt. A reiki kiváló stresszoldó, képes csökkenteni a fájdalmat, kiegyensúlyozza az elme működését, támogatja a szervezet öngyógyító folyamatait, hatékony eszköz a betegségek megelőzésében.
  2. Alkalmazásához nem szükségesek eszközök, csak a két kezed. A kliensed ülhet, fekhet. A lényeg, hogy kényelemben legyen.
  3. Alkalmazható önmagában, a hagyományos orvosi kezelések hatékony kiegészítőjeként vagy kombinálva más alternatív gyógymódokkal.
  4. Hitrendszertől függetlenül működik. Mindegy, hogy hívő ember vagy sem, közel áll hozzád a spiritualitás, a reikit képes leszel működtetni.
  5. Egyszerűen elsajátítható, megtanulásához nem szükséges különleges képességek. A reiki energia csatornázása nem az elme működésén alapszik, sőt, épp azt kapcsolja ki az üresség meditációs állapotába lépve mind a kezelés, mind a meditáció során.

Orvosi kísérletek a reikivel

Bár a reiki működési mechanizmusára a mai napig nincsen 100%-s magyarázat, álljon végül néhány érdekes amerikai kísérlet, amit a reikivel végeztek az elmúlt évtizedekben a reiki hatékonyságát vizsgálva számos esetben:

Az 1989-es megjelenésű Holisztikus Ápolás Folyóirat 47-54. oldalán megjelent tanulmányban megvizsgálták a hemoglobin és a hematokrit viselkedését a reiki kezelések hatását illetően, illetve össze is hasonlították a mért értékeket egy kontroll csoporttal.

A reiki kezelés hatására a csoport 28%-nál növekedett ez a szint, míg a többségnél csökkent. A kontroll csoportnál nem volt változás. Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a reikinek fiziológiás hatása van.

Azt is megfigyelték, hogy az energia kezelés a magas vérnyomásúaknál csökkentette, míg az alacsony vérnyomásúaknál növelte (azaz kiegyensúlyozta) a vérnyomást.

1998-ban a Finom Energiák és Energia Gyógyászat Folyóirat 9. számában megjelent tanulmányban 120 ember fájdalom szintjét vizsgálták meg. A 3 hónapon át tartó heti 2x 30perces kezeléseket követően kimutatható eredmények születtek a Teljes Fájdalom Értékelés Indexben, melyek a fájdalom mértékének csökkenését bizonyították. Hasonló pozitív eredményre jutottak a szorongás esetén is.

A 2002/8-as megjelenésű Alternatív Terápiák az Egészségben és a Gyógyászati alkalmazásban c. folyóirat a 48-53. oldalon az érintéses terápiák népszerűségének okát vizsgálta jövőbeli kutatások céljából. Egészséges emberek kaptak 30 perces reiki kezelést egy ablaktalan szobában, tapasztalataikat a kezelést követően magnóra vették.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy igen változatosak a tudatosságban történt változások és a paradox tapasztalatok. Az emberben lejátszódó folyamatok olyan bonyolultak, hogy ezek a kutatások nem elég komplexek ahhoz, hogy teljesen leírják a páciensek tapasztalatait.

Frissítés: egyre több tudományos cikk jelenik meg a reiki kezelés tapasztalatokról, melyet az European Reiki Group szervezet összegyűjtött.

Ezekből a leírásokból is látható, hogy a reiki energia terápia sok szempontból megfogható, mérhető jelenség, de ha a mélyebb bennünk zajló folyamatokra vagyunk kíváncsiak, akkor bizony véget ér a tudomány. Ahhoz, hogy megismerj egy nehezen megfogható jelenséget érdemes egy kis időre félretenni az előítéletedet és tenni egy próbát. A reiki megtapasztalásával ugyanis csak nyerhetsz!

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító