A reiki szerepe a tudatosság fejlesztésében

A reiki szerepe a tudatosság fejlesztésében

A reiki elsajátításának egyik közvetett előnye, hogy annak gyakorlásával elkezdhetsz dolgozni a tudatosságodon. A reiki főként olyan módszerként ismert, melynek célja a testi-lelki harmónia teremtése. Azonban, ha felismered a jelenlegi életedben a különböző problémáid mögött rejlő okokat, máris a tudatosság szintjén dolgozol. A reiki ebben lehet számodra egy támogató módszer és olyan eszköz, amivel nap mint nap képes leszel dolgozni önmagadért és végső soron a változásért, amit el szeretnél érni az életben.

A reiki és tudatosság kapcsolata

A reikivel kapcsolatos érdekes tapasztalat lehet az, ha a kezelés vagy tán épp a behangolást követően tisztulási tüneteket tapasztalhatsz. Akár fizikai, akár lelki szinten. Például fizikai szinten előfordulhat, hogy gyakrabban kell WC-re menned vagy intenzívebb lesz a kiválasztás. Lelki szinten felszínre kerülhetnek rég elnyomott érzések, emlékek a tudatalattidból.

Ha ilyet érzel, nem kell megijedni, ugyanakkor, ha nincsenek ilyen tapasztalataid, az nem jelenti azt, hogy a reiki nem működik nálad!

A reiki szerencsére a befogadó kondíciójától / abban való hitétől függetlenül működik testi és lelki szinten. A reiki energia ugyanis soha nem a tüneteket nyomja el, hanem épp ellenkezőleg: a gyökér okot kezeli. Ha fizikailag fáj valami, akkor az akár felerősödhet, ha valamit elnyomtál lelkileg az elkezd a felszínre jönni.

A reikivel való munka nagy előnye, ahogy szépen haladsz az önkezeléssel / vagy kezelnek, úgy javul folyamatosan a fizikai és pszichés állapotod. Ez nem történik feltétlen egyik napról a másikra, különösen, ha a régi problémát cipelsz és azt szeretnéd feloldani. Azonban, ahogy folynak a reiki kezelések, ahogyan dolgozol magadon, úgy történik szinte észrevétlenül a változás.

A holisztikus gyógyászat szerint minden fizikai betegség mögött megtalálható valamilyen lelki ok is. Erről a témáról az egyik legismertebb gyűjtemény Ruediger Dahlke: a betegség, mint szimbólum c. könyve, mely ezt a témát járja körül. Ugyanakkor nem gondolnám, hogy minden cseprő fizikai ok mögött „súlyos lelki okok állnak”. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy elbagatelizálható egy komoly betegség lelki vetülete, de sok esetben valamilyen jelen életben ható kibillent pszichés állapot és/vagy életmódbeli probléma állhat.

A reikivel kezeléskor szerencsére nem szükséges mély lelki analízist folytatni a legtöbb esetben. Azonban, ha valamilyen pszichés problémával, traumával dolgozol, akkor kikerülhetetlen az őszinteség önmagaddal szemben, mely lényegében rákényszerít arra, hogy előbb vagy utóbb, de tudatossá válj saját gondolataid, szokásaid illetően.

Mikao Usui alapító mester módszerének szintén nagyon fontos eleme az általa lefektetett öt életszabály/útmutatás (Szerk.: japánul „Gokai), melyet ha mindennap gyakorolsz önkéntelenül a reikivel történő tudatosságra vezet rá.

„Csak most: ne légy dühös, ne aggodalmaskodjál, légy hálás, teljesítsd a kötelességed, légy kedves az emberekhez!” Ha képes vagy e útmutatásokat a mindennapokban (és minden pillanatban) alkalmazni, ezekkel eggyé válni, akkor a tudatosság igen magas fokát érted el!

A „csak most” lényege a jelen pillanat fontosságának felismerése, a jelen pillanatban történő tudatos döntések által felkínált lehetőségek elfogadása. Ne csak sodródj az eseményekkel, légy jelen, légy aktív szereplője, döntéshozója az életednek, amit élsz!

Betegségek mögött rejlő okok és azokkal való tudatos munka

A reikivel való tudatos munkára nagyon szép és hatékony példa a Jikiden Reikiben tanított mentális kezelés technika mely egy szimbólum és egy speciális mantra segítségével történő terápiás módszer, amivel magát a gyökér okot kezeled.

Ez a reiki 2. tanfolyam során tanított mentális kezelés technika, mely nem csak traumákra, negatív gondolatminták, függőségek, rossz gondolati berögzülések megváltoztatására ad lehetőséget, hanem szervek, csontok egy speciális kezelési módját is magában rejti.

Ez különösen akkor lehet hatékony, ha fizikailag nem diagnosztizálható a probléma, de a szerv mégsem működik megfelelően (pszichés ok áll a háttérben).

A Jikiden Reiki eltérően a nyugati irányzatoktól nem foglalkozik a múlttal, a karmával. A japán elgondolás szerint ugyanis minden a jelenben összpontosul. A múlt már elmúlt, a jövő még nem jött el. Ugyanakkor kétségtelen igazság, ha képes vagy felismerni a múltban elkövetett hibákat, akkor azokat jó eséllyel már nem követed el a jövőben (ha tudatos vagy!).

Ilyen lehet egy rossz emberi kapcsolatban való szerep felismerése, régi rossz szokás, érzelmi reakció, amit tudatosan képes vagy megváltoztatni. Amikor képessé válsz a körülményeid, mások hibáztatása helyett önmagadon, a jelen helyzeteden dolgozni, felismerni a felelősséged, szereped és hogy miként tudsz változtatni, kilépni egy rossz helyzetből, önmagadért tenni, akkor jó úton jársz. Ez a valódi tudatosság!

Ehhez kérhetsz és kaphatsz is természetesen segítséget egy barát, egy terapeuta személyében, aki segít kívülről látni a problémád, támogatni, jó tanáccsal ellátni, esetleg elkísérni a gyógyulás folyamatában. De tenned neked kell elsősorban az állapotod javulásáért.

Őszintének kell lenned magadhoz és akarnod kell a változást. Az is lehet, hogy több időre, türelemre és alázatra is szükséged lesz míg a célod megvalósul. Erőfeszítés, befektetett munka, energia, mind szükséges kellékei a kívánt változásnak.

Nincs könnyű, „nem teszek bele semmit” út. Ellenben ha végigmész, akkor gyümölcsöző eredményben lesz részed.

A boldogságért, önmagadért ugyanis csak Te vagy a felelős. Ne csak keményen dolgozz, hanem lásd meg a szembe jövő lehetőséget és fogadd is el azokat!

Az élet nem mindig egyszerű, de ha megpróbálsz a tapasztalataidból tanulni és élvezni is a jelent, sokkal kellemesebb. Megtalálva az egyensúlyt magadban az élet zivatarai sem áztatnak el bőrig.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító