Nem túlzás azt mondani, hogy az egészség az egyik legnagyobb kincs az életben. A legtöbb ember addig nem is veszi észre a jó közérzet értékét, amíg annak hiánya nem okoz problémát. Ezért az egészségmegőrzés szerepe kulcsfontosságú, és ebben jelentős szerepet kaphat a reiki rendszeres gyakorlása és alkalmazása, mely számos civilizációs problémára kínál megoldást. Ez az írás azt mutatja be, milyen szempontokra érdemes odafigyelned és ebben a folyamatban hogyan segíthet számodra a reiki, hogyan alkalmazd azt a mindennapokban, hogy boldog és teljes életet élhess minél hosszabb időn át.

Az egészségmegőrzés tényezői

Napjainkban szerencsére egyre nagyobb fókusz van az egészségmegőrzésen, de a legtöbb ember számára ez kimerül néhány szűrővizsgálatban, holott a testi-lelki egyensúly megőrzése sokkal több dimenzióban mozog. A prevenció olyan tudatos cselekedetek összessége, melyeket nap-mint nap kellene gyakorolni, hogy fenntartsuk a jó fizikai és lelki közérzetet, amihez folyamatos erőfeszítés kell természetesen. Melyhez elengedhetetlen a személyes felelősségvállalás, ahelyett hogy külső tényezőktől pl. az egészségügytől, orvosunktól várnánk a teljes megoldást.

Testi-lelki harmóniánk mértéke nagyban függ életmódunktól, gondolkodásmódunktól, szociális kapcsolataink minőségétől. Amikor betegség megelőzésről van szó, akkor az alábbi leggyakoribb modern civilizációs betegségekről és  azok okairól esik szó leggyakrabban:

 • Keringési betegségek ->> oka a fizikai aktivitás hiánya, egészségtelen táplálkozás,
  dohányzás, levegőszennyezés
 • Cukorbetegség –>> oka a fizikai aktivitás hiánya, egészségtelen táplálkozás
 • Rákos megbetegedés ->> oka a fizikai aktivitás hiánya, egészségtelen táplálkozás, dohányzás, alkoholhasználat
 • Depresszió, szorongás ->> oka a fizikai aktivitás hiánya, a fogyasztói kultúra, társadalmi elszigeteltség, alkohol és más kábítószerek használata
 • Krónikus légúti betegség ->> dohányzás, légszennyezés
 • Májbetegség ->> alkohol és más kábítószerek használata

Az is érdekes ugyanakkor, melyik életszakaszban mi a fő vezető halál ok. Ugyanakkor az egészség szerencsére egy tudatosan jól befolyásolható tényező.

Mire érdemes odafigyelni?

 1. Kiegyensúlyozott táplálkozás
 2. Rendszeres sport tevékenység
 3. Stresszoldás
 4. Lelki harmóniára törekvés
 5. Rendszeres szűrő vizsgálatok

Az egészség ugyanakkor sok szempontból egy belső viszony rendszer önmagaddal, mely kapcsán érdemes elgondolkodnod az alábbi 2 fontos témakörön is.

Harmóniában vagy a környezettel?

Életünk során számos anyaggal, környezeti tényezővel találkozunk, melyek jelentős hatással lehet a szervezetünkre. Az egyik legismertebb környezeti betegség az allergia, mely sok millió ember életét keseríti meg azzal, hogy a szervezet túlzott immunreakcióval válaszol a környezetben található anyagokra, mely egészséges embereknél nem vált ki ilyen tüneteket. A különféle allergiás és asztmás panaszokat legtöbbször gyógyszeresen kezelik, ezzel csökkentve ugyan a tünetek erősségét, azonban a betegek életminősége sok esetben így sem teljes. Talán te is küszködsz ilyen jellegű problémával, ha nem, azon kevesek közé tartozol, akiknek még jól működik az immunrendszerük. Az egészségmegőrzés azonban mindenkinek megadja annak a lehetőségét, hogy minél jobban saját kezébe vegye a sorsát.

A rendszeres sporttal, egészséges táplálkozással és az immunrendszer megerősítésével sokkal ellenállóbb lehetsz a környezeti hatásokkal szemben. Természetesen azért is tehetsz, hogy minél kevesebb mérgező anyaggal találkozz, ha pl. a háztartásodban lecseréled természetes összetevőkből álló termékekre a kozmetikumokat és a tisztítószereket.

earth_love

Minőségi életet élsz?

Rohanó világunkban rengeteg ember küzd a stresszes életmód következményeivel, az egészségtelen táplálkozás és mozgásszegény életmód okozta civilizációs betegségekkel. Az sem mindegy, hogy félig üresnek vagy félig telinek látod a poharat, azaz milyen szemüvegen keresztül látod a világot. A fizikai egészség mellett egyre többen ismerik fel, hogy szükséges foglalkozni a lélek és az elme egészségével is, hisz nagyban ezen múlik, hogy milyen a közérzeted, hogyan vagy képes beilleszkedni és aktívan működni a világban.

Ezért elengedhetetlen, hogy minden ember foglalkozzon az önismerettel, hisz csak Önmagadat megismerve (tulajdonságaid, képességeid, erősségeid, gyengeségeid) veheted fel sikeresen a harcot a modern világ kihívásaival. A tudatosság fejlesztése megadja a lehetőséget, hogy önmagadat megismerve megtaláld a számodra legoptimálisabb étrendet, mozgásformát, munkát, életmódot, mellyel kiteljesítheted Önvalód.

heart-healthyMit tehetsz reikivel magadért az egészségmegőrzés jegyében?

A reiki Japánból eredő önfejlesztő módszer és energia közvetítésen alapuló kézrátételes gyógymód, melynek célja a testi és lelki egészség megteremtése. Az alapító, Mikao Usui így fogalmaz: “A boldogság megidézésének titkos módszere, csodálatos gyógyír minden betegségre”.

A reiki bár 90 év múltra visszatekintő módszer, egyszerű és a mindennapokat megkönnyítő sokrétű használati lehetősége, biztonságossága teszi ma is igen népszerűvé, melyet sok millió ember gyakorol világszerte és alkalmaz mint egészségmegőrző módszert. A reiki bár nem csodapirula, mégis számos modern életmód adta kihívásra ad választ és segítséget a mindennapok gördülékenyebbé tételéhez.

Az alábbi területeken segíthet a reiki neked:hand_in_hand
 • Segítségévével megerősítheted az immunrendszered, mely alapja a szervezet egészséges működésének. Ha tökéletesen működik az immunrendszer jobban ellenállsz a környezeti hatásoknak. Ha jelenleg allergiával, asztmával küzdesz, 3-6 hónapos kezelés és életmódváltás segítségével újra megerősítheted a szervezeted.
 • A rendszeres reiki (ön)kezelések feloldják a nap folyamán felgyűlt stresszt, segítségével képes leszel jobban kezelni az érzelmi konfliktusokat, jobban megőrizni egyensúlyod.
 • Az egészségmegőrzés alapfeltétele az is, hogy folyamatosan fenntartod a jó fizikai és lelki kondíciód. Ezt is képes vagy támogatni a reikivel. A kezelés ugyanis feloldja a még tüneteket nem okozó, de már létező energetikai blokkokat így megelőzve a későbbi problémákat.
 • A reiki rendszeres gyakorlása hozzájárul a tudatosságod, önismereted fejlesztéséhez, így pl. képes vagy megváltoztatni negatív szokásaid, feloldani önkorlátozó hiedelmeid és blokkjaid.

 

Ha egyszer megtanultad a reikit, utána életed végéig képes leszel alkalmazni, ezt érdemes fejben tartani. Sajnos sokan megfeledkeznek  erről, holott a reiki tanfolyam tananyaga felfrissíthető, nagyon gyorsan újra előhívható, anélkül, hogy a képesség elveszne. A reiki egészségmegőrzésben betöltött hangsúlya épp az, hogy mindig kéznél van és szinte nincs olyan fizikai vagy lelki eredetű panasz, amit ne lehetne vele kezelni.

A reiki rendszeres alkalmazása nem csak a jó közérzet miatt fontos, hanem mert gondolkodás, szemléletmód formáló hatása is van. Képessé válsz a világot másként, pozitívabban látni (de nem rózsaszínben!), mely elősegíti, hogy boldog életet élhess. Természetesen a reiki önmagában nem ad mindenre választ, ha az egészségmegőrzés szempontjait vizsgáljuk, viszont egy életen át tartó képesség, szemléletmód,  mely jelentősen képes javítani az életminőséged, ha rendszeresen alkalmazod.

Tetszett a cikk? Tégy már ma a belső harmóniád megteremtéséért!

Ajándék ebook a reikiről

Töltsd le ezt az ingyenes minikönyvet, mely lerántja a titkot a reikit övező legendákról!

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről.

Szerezd be most!

Név:
Adatkezelési szabályzatot elfogadom.
Beleegyezem a hírlevelek fogadásába.

Köszönöm az érdeklődésed! Az ingyenes tájékoztató anyagot hamarosan megtalálod a postafiókodban.

Töltsd le az ingyenes segítő anyagokat és az ajándék meditációt!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

 

Név:
Adatkezelési szabályzatot elfogadom.
Beleegyezem a hírlevelek fogadásába.

Köszönöm az érdeklődésed! Az ingyenes tájékoztató anyagot hamarosan megtalálod a postafiókodban.