Mítoszok a reikiben

Mindenekelőtt biztosan felmerül a kérdés az olvasóban miért lengi körül a reikit ennyi mítosz, mi a magyarázata annak, hogy sokszor egymásnak ellentmondó információkba botlik az olvasó mind az interneten és a különböző könyvekben.

A magyarázat abban keresendő, hogy bár a reiki történetisége kevesebb mint 1 évszázad, a zivataros történelmi háttér, a sokáig nem elérhető írott források, valamint a tanítás egy részének szóban átadása és az utólagos emberi kitalációk jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy sok félreértés alakuljon ki a reiki körül, melyekből néhányat szeretne körüljárni ez az írás.

A reiki története és Mikao Usui sensei

Bár számos helyen olvasható, hogy a reiki tibeti (olykor atlantiszi) eredetű, ez természetesen nem igaz. A reiki 100%-osan japán, mely bizonyítható, ha megvizsgáljuk az írott forrásokra alapozott történetet, dokumentumokat, a használt fogalmakat, a szimbólumok eredetét és kulturális gyökereit, a szellemi út hátteret, melyekről részletes információt kaphatsz a japán Jikiden Reiki tanfolyam során.

Nem kevésbé legendásak az alapítóról, Mikao Usui senseiről elterjedt információk. Sokáig úgy hitték, hogy keresztény volt, teológus, a Doshisha Egyetem rektora, a Chicagoi Egyetem díszdoktora, Jézus gyógyítás képességét kutatta felfedezve a reikit.

Természetesen ezek közül egy sem igaz, Hawayo Takata azért színezte ki a reiki történetét, hogy így könnyebben elfogadják az emberek. (nem volt egyszerű dolga a hidegháború idején egy japán buddhista, shintó gyökerű módszert képviselni) Ezen kutatásról (bemutatva a bizonyítékok hiteles másolatát) részletesen lehet olvasni a The Spirit of The Reiki c. könyvben, mely 2001-ben jelent meg.

Vannak természetesen olyan témák, melyekről a mai napig igen keveset tudunk, ilyen pl. hogy milyen gyakorlatokat végzett Usui mester a Kurama-hegyen, vagy a megvilágosodásával kapcsolatosan is csak szűkösek a források. Szintén nem áll sok információ rendelkezésre a reiki kezdetéről. Ezen dolgoknál Usui mester sírfeliratára, Frank Arjava Petter kutatásaira és néhány a Gakkai szervezet által rendelkezésre bocsátott információra támaszkodhatunk.

Sokáig úgy hitték, hogy Japánban teljesen kihalt a reiki, arra alapozva, hogy a Gakkai szervezet épülete bomba találatot kapott. Noha Takata asszony joggal hihette, hogy neki sikerül egyedül túlélnie a háborút, ez szerencsére nem így volt. Bár a háborút követően az amerikai megszállással és a különböző alternatív gyógymódok betiltásával gyakorlatilag teljesen eltűnt a köztudatból a reiki Japánban, a láng nem teljesen aludt ki.

A háború kitörését megelőzően közel 2 millió reiki gyakorló volt szerte Japánban és Usui senseinek és tanítványainak több tanár fokozatú hallgatója volt. Az egyik legismertebb Chujiro Hayashi sensei volt, aki 13 mestert avatott élete során. A háborút követően nem nyilvánosan, főként családokban gyakorolták a reikit. A Gakkai szervezet is teljesen elzárkózott a nyilvánosság elől, mely a mai napig zárt keretek között működik.

A reiki II. világháború utáni történései

Nyugati reiki mesterek a 90-es években találnak rá még élő japán mesterekre, miközben az eredeti információk után kutatnak. Így megdől az a vélekedés, hogy a reiki teljesen kihalt Japánban.

Frank Arjava Petter így találkozik Chiyoko Yamaguchival és fiával és 1999-ben megalapítják a Jikiden Reiki Intézetet azzal a céllal, hogy nyilvánosan tanítsák a reiki Japánban megőrzött tradicionális tanítását, ahogy Chiyoko az 1930-as években Hayashi senseitől tanulta.

Természetesen több túlélője maradt a reiki japán ágának azonban sokuk nem vált ismertté vagy időközben elhaláloztak ezek a mesterek.

Szintén talányos Hayashi sensei halálnak körülménye, akiről sokáig azt tartották, hogy megállította a szívverését pacifista meggyőződésből, hogy ne kelljen részt vennie a II. világháborúban.

Halála ennél sajnos sokkal prózaibb okokkal magyarázható. Katonaorvosként és nyugalmazott tengerésztisztként információkat kellett volna szolgáltatnia Hawaiiról (a hol többször járt tanítani a reikit és meglátogatni Hawayo Takatát), melyet felhasználtak volna a katonai támadásra a tengerészetnél.

Mivel reikisként nem akart segédkezni emberek megölésében, ugyanakkor a császárnak, hazájának sem mondhatott nemet, így az egyetlen méltóságteljes  lehetőség az öngyilkosság volt, melyet csuklójának orvosi késsel történő elvágásával tett meg, melyet a család nagyon sokáig titkolt és szégyellt. Erről a nem ismert tényről Frank Arjava Petter: This is Reiki c. könyvében számol be részletesen.

Bár Hayashi sensei halált követően egy ideig felesége, Chi Hayasahi továbbivette a Hayashi Reiki Kenyukai vezetését, mivel a háborút követően nem lehetett nyilvánosan gyakorolni a reikit és nem akadt vezető, aki továbbvigye az Intézetet, így az bezárt az 1950-es években.

Mindenképpen érdemes megismerni Hawayo Takata életét is, melyet tanítványa Fran Brow: Élő Reiki c. könyve mutat be hitelesen. Ugyanakkor az Usui Shiki Ryoho történetével kapcsolatban valószínű lesznek még újabb információk, melyek az archív anyagok alapján új könyvekben publikálnak.

A reiki gyakorlatával kapcsolatos félreértések

Az egyik leginkább megmosolyogtató tévinformáció, ami a reiki beavatásról terjed az interneten annak „lemoshatósága”, hogy a behangolás szertartását követő 12 órában tilos minden nagyobb fürdés. Szerencsére ez nincs így, ezért bátran lezuhanyozhatunk egy reiki tanfolyamot követően annak veszélyeztetése nélkül, hogy elvesztenénk a reikizés képességét. A reiki behangolás ugyanis nem bioenergia alapon működik, sokkal mélyebb spirituális szinten történik.

Gyakran tesznek fel olyan kérdéseket a reiki kezelésről olyan félelmektől tartva, hogy átvehető-e a negatív energia, biztosan hat-e reiki, ha nem érez a kliens semmit, lemerül-e a kezelő a gyógyítás során. Szerencsére ezektől sem kell tartani, a magyarázat ismét a reiki működése.

A saját bioenergia helyett a univerzum spirituális energiájának csatornázása történik, mely tiszta csatornán adódik a kezelőn keresztül a kliens felé, melyben nincs visszaáramlás, így az teljesen biztonságos és mellékhatásoktól mentes.

Akkor sem kell aggódni, ha nem éreztél semmit a kezelés során, hittől függetlenül működik és hatékonyan támogatja gyógyulásod, panaszaid megoldását. Noha a legtöbb ember már az első kezelésnél megtapasztalja a reiki energia kellemesen ellazító érzését / az energia átható forró érzetét /a bizsergés érzését az érintett területeken vagy ahogy halad az energia.

Szintén előfordulnak olyan kétségek egyeseknél, hogy a reiki összeegyeztethető-e más kezelésekkel, vagy ha más szellemi ösvényen jár az illető. A válasz igen. A reiki nem korlátoz, nincsenek dogmái, merev szabályai. Egyszerűen használd önmagad és mások javára hited szerint, csak segíteni tudsz vele.

A reiki energia az univerzum spirituális energiájából fakad, annak csatornázása, önmagunk fejlesztése, gyógyítása, harmonizálása a módszer gyakorlásának a célja. Az is mindegy hogy hiszel-e Istenben, netán ateista vagy, működni fog.

Olvasni egyes helyeken, hogy pl. tilos reikizni daganatot, törött csontot, várandós anyukát, ne kezeljünk szívritmus-szabályozóval rendelkező beteget, vagy kezelést soha ne kezdjünk a szívnél. Ezek mind megalapozatlan feltételezések.

Sőt, épp ellenkezőleg: minden esetben pozitív hatásokat figyelhetünk meg, mellyel a kliens állapotát javítjuk. A kezeléseknél néha előforduló enyhe tisztulási tünetek, vagy felszínre jövő érzések, gondolatok a gyógyulás velejárói. A reiki ugyanis nem a tünetet kezeli, hanem a betegség gyökér okát oldja meg.

Reiki távkezelésnél felmerülhet, hogy biztosan átmegy és jó helyre megy az energia. Emiatt sem kell aggódni. Épp annyira hatásos, mintha személyesen kezelnénk. Noha az érzetek nem annyira erősek, az eredményesség azonos. Sajnos a TV-kből ismert „távkezelések” kétségeket ébresztenek, a reikit ne keverd össze ezekkel a szórakoztató műsorokkal.

Ha lenne még kérdésed, amire szeretnél választ kapni, bátran tedd fel a reiki GYIK menüpontban vagy írjál e-mail címemre! Köszönöm.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító