A reiki távgyógyítás előnyei és korlátai

A reiki távgyógyítás előnyei és korlátai

Reikisek körében gyakran elhangzik a következő mondat: „Tudnál kérlek egy kis távreikit küldeni?” Ez a kérés elsőre igen meglepőnek tűnhet, hisz sok ember szkeptikus az energiagyógyászattal kapcsolatban és még inkább elképzelhetetlennek tűnik az energia nem közvetlen átadása. Azonban aki olvasott már a kvantumfizikáról, mely szerint minden energia, és esetleg ki is próbálta ezt a reiki 2. tanfolyam során tanított technikát, melyet japánul Enkaku chiryonak hívnak, tapasztalatának tükrében megváltozik a véleménye erről az energia közvetítő eljárásról. Érdemes azonban figyelembe venni a reiki távgyógyítás előnyeit és korlátait és hogy mire is jó igazán ez a technika. Ezt igyekszik körüljárni ezt a cikk.

Min alapul a reiki távgyógyítás technikája?

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, a reikiben mit értünk távgyógyításon. Sokan valami nagyon különleges és misztikus dolgot képzelnek el – „varázslásszerű” dolgot, amit esetleg láttak Ezoterikus TV műsorban – de a reiki esetében a távkezelés kivitelezése egy teljesen egyszerű módszer. Épp olyan, mintha a kliens ott lenne előttünk a kezelőágyon.

Ez látszólag hihetetlen, hisz akit kezelünk fizikailag nincs jelen. Sok esetben olyannak is küldünk energiát, akit nem is ismerünk, vagy ismeretlen helyen tartózkodik a reiki energia közvetítése mégis sikeres ezekben az esetekben is.

Ráadásul Frank Arjava Petter: EZ Reiki c. könyve több kivitelezési módot is említ a reiki energia küldése kapcsán (mindegyik működik!), mely látszólag zavaró lehet. Azonban megértve a technika elgondolását és azt azt működtető speciális szimbólum (japánul Jumon ) lényegét – bővebben erről az okuden tanfolyamon hallhatsz – rá fogsz eszmélni, hogy egy igen egyszerű dologról van szó.

Érdekességként Arjava megemlíti, hogy régen viszonylag ritkán használták az Enkaku chiryot, mert sokkal elterjedtebb volt a személyes kezelés. A II. világháború alatt arra használták ezt a technikát, hogy megtudják él-e még a fronton a szerettük. Ezt Chiyoko Yamaguchi, a Jikiden Reiki megalapítója is alkalmazta, amikor férje hosszú hadifogságba került.

A pozitív tapasztalatok ellenére természetesen felmerül pár kétely, melyből megemlítenék pár érdekeset:
  • Kell hinni benne? Hasonlóan a személyes reiki kezeléshez, hittől és a fogadó fél kondíciójától függetlenül működik, akár fizikai, akár pszichés eredetű problémát kezelsz. Noha a távreiki esetén természetesen a fogadó fél érzete különbözni fog, mint amit a személyes kezelésnél megszokott.
  • Mennyi ideig tart? Közszájon forognak olyan városi legendák, miszerint a távkezelés fele annyi idő, mint a normál kezelés. Egyes elrugaszkodott nézetek szerint 15 perc távkezelés felér egy órás személyes kezeléssel. Nos, sajnos ez nem igaz. Bár a tér korlátai nincsenek jelen, a kezelés hossza épp annyi mintha személyesen kezelnéd a kliensed.
  • Ugyanúgy érezhetőek a különféle energia érzetek? Sokan kérdezik, hogy távkezeléskor ugyanúgy érezhető pl. a byosen (toxinok felhalmozódása) érzete? A meglepő válasz: igen!
  • Van e különbség a hatékonyságban? Mivel a reiki energia küldése azonos a személyes kezeléssel, hatásában is azonos. Viszont ugyanannyi időt (energiát) kell befektetni az elvárt eredmény érdekében. Néha igen meglepő, hogy mennyire gyors és hatékony segítség lehet ez a technika.
  • Ne küldj távreikit, ha nem kérik! Kisbabák esetén, amikor nem tudod megkérdezni, ebben az esetben a szülő dönthet. De felnőttek esetén jogos az igény a döntés szabadsága a távreiki fogadását illetően. Frank Arjava Petter említ egy esetet a könyvében, amikor akarata ellenére kapott valakitől távreikit, azt meséli erről, hogy úgy érezte, mintha manipulálni akarták volna. Fokozottan igaz ez akkor, ha nem fizikai problémára kapunk reikit, hanem valaki például így szeretné elérni, hogy elhagyjunk valamely rossz szokásunkat. Ilyenkor már közrejátszik a személyes akarat, ami megakadályozza a reiki tiszta áramlását.

Példák és tapasztalatok a reiki távgyógyításra

  • Amikor a gyermekem kisbaba volt bizonyos esetekben pl. nagyon fájt valamije, és nagyon mocorgott, így nem tudtam személyesen reikizni, távban küldtem neki az energiát, melytől megnyugodott és hamarosan jobban lett.
  • Amikor egyik családtagom lebetegedett és nem tudtam hozzá elmenni, hatékony segítség volt az Enkaku chiryo. Másnapra lement a láza és jelentősen javult a közérzete.
  • Egyik tanítványom kért tőlem fiának távkezelést, aki kómához közeli, zavart állapotba került. Másnap a fiú határozottan jobban érezte magát, és az orvos is megjegyezte, hogy kész csoda, hogy a gyermek nem került az intenzívre.
  • Olyan területen fájt a hátam, melyet a kezemmel nehezen értem volna el. A távkezelés segítségével alig 20 perc alatt feloldódott a fájdalom és ellazult az érintett terület.
  • Levert és energiahiányos ismerősömnek tudtam segíteni a távgyógyítás segítségével. aki eleinte elég szkeptikus is volt a hatását tekintve. A kezelés hatására újra energikusnak érezte magát és elmúlt a rossz kedély érzet.

Pro és kontra a reiki energia küldése mellett

+ nem szükséges fizikai jelenlét a kezelés kivitelezéséhez

+ bármilyen környezetben így pl. buszon ülve is küldhető, bármilyen feltűnés nélkül

+ hatékony és azonnali segítség kérhető, így az energia adását azonnal meg lehet kezdeni

+ táv kezelés adható pl. műtét esetén, vizsgadrukk ellen, versenyeken a jobb teljesítmény érdekében, fizikai közérzet javítására, fenntartására, különféle problémák kezelésére, stb.

+ holt időket nagyon jól ki lehet használni távreiki energia küldés céljára, gyakorolva a kezelést

személytelen, így pl. idegeneknél jóval nehezebb visszajelzést kapni hatást tekintve

ha a kezelt személy a mindennapos teendőjét végzi, nem érzékeli az energia fogadását (de ugyanúgy hat)

az érzékelés kicsit nehezebb, a byosenek lokalizációja elnagyolt lesz.

a vérfrissítő masszázs nem alkalmazható ez esetben.

Talán épp ezért, a személyes kezelés jobban megfogható és emiatt gyakoribb alkalmazási mód.

Reiki kezelés szolgáltatásként táv energia küldést nem vállalok.

A tapasztalatom az, hogy a személyes jelenlét, a visszacsatolás / személyes beszélgetés lehetősége, az érintés és az erősen tapasztalható meleg energiaérzet, valamint a vérfrissítő masszázs, segíti a klienst, hogy intenzíven átélje a reiki kezelés pozitív hatásait, különösen, ha először találkozik a reikivel.

A személyes kezelés abban is segíti a pácienst, hogy a kezelésre és befele fókuszáljon. Mindazonáltal a távkezelésnek számos előnye is van, ami miatt érdemes lehet alkalmanként használni. Megéri.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító