Valóban veszélyes a reiki?

Valóban veszélyes a reiki?

Az interneten időről időre felbukkannak a reiki veszélyeit hosszan ecsetelő írások, melyek megijeszthetik e japán módszerrel még csak ismerkedőket. A félelem tárgya általában a reiki kezelés illetve a beavatási szertartás szervezetre, elmére gyakorolt hatása szokott lenni, mely valóban elbizonytalaníthatja a reikit még jól nem ismerőt. Azonban, ha lebontjuk a reikit sok helyen körülvevő ezoterikus köntöst, könnyen belátható, hogy nincs létjogosultsága az ilyen ijedelemnek. Nem véletlenül tartja a mondás: „a félelem ellen a legjobb gyógyszer a tudás!” Az alábbi magyarázatok segítenek, hogy a kapcsolatod a reikivel minél bensőségesebbé, aggodalom-mentesebbé váljon!

Indokolatlan aggodalmak és intések reiki kezelést illetően

A legtöbb ember a reikivel a kezelés folyamán ismerkedik meg például egy nyílt napon, egészségfesztiválon vagy egy közeli reikis ismerős segítségével. A legtöbbet feltett kérdés, hogy lehetnek-e a reiki kezelésnek káros mellékhatásai, vannak-e olyan kitételek, amikor nem adható reiki? Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy a reiki terápia biztonságos komplementer gyógymód, melynek mellékhatásai nem ismertek. Noha nem azonnal ható csodapirula, számos esetben hatékony segítség a legkülönfélébb esetekben, melyről magad is meggyőződhetsz.

Milyen félelmek / indokolatlan tiltások fordulhatnak elő a kezelést illetően?

„Nem gyógyítja, sokkal inkább tovább rontja a panaszokat”

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a kezelést követően tisztulási tüneteket, a fájdalom időszakos erősödését tapasztalja a kliens. Ez a vélt aggodalommal ellentétben egyáltalán nem rossz.

Ezek a tünetek azt jelzik, hogy a reiki energia intenzív hatással volt a fizikai szervezetre, ami beindította a gyógyulási folyamatot. Mind a különböző tisztulási tünetek, mind a fájdalom felerősödése rövid ideig tart, melyet megkönnyebbülés és a páciens állapotának javulása követ.

A reiki kezelés működési mechanizmusa ugyanis épp az, hogy az energia feloldva a toxinokat, újra beindul az energia és a nyirok áramlás, a szervezet öngyógyító képessége felerősödik. A panaszokat nem a reiki energia okozza, sokkal inkább a testből felszabaduló toxinok, gyógyszer maradványok (például. ha valaki nagy mennyiségben, hosszú ideig gyógyszert szed).

Szintén sokan kétkednek a reiki hatékonyságában, mondván ebben biztos hinni kell, hogy működjön. Mikao Usui mester, a reiki megalapítója így fogalmaz a Nyilvános Tanítás c. írásában:

„Eltérően a pszichológiától, hipnózistól, a Reiki nem igényel egyetértést, vagy elfogadást a befogadó részéről. Így aztán valaki elutasítja, tagadja a Reiki módszer működőképességét, náluk is működik.”

„A reiki nálam nem működik”

A reiki működőképességére (és a hitrendszertől való függetlenségére) a legjobb bizonyíték az állatok vagy növények kezelése, ahol a reiki-energetizálás hatására látványos eredmények tapasztalhatóak. Ahogy Usui mester írja: A reikit „Szellemi gyógyítási módszernek lehet nevezni, de ez főleg fizikai kezelés”

Feltehető a kérdés, hogy akkor miért nem tapasztalható az, hogy valakinek segít a reiki, másnál kevésbé hatékony? Ez olyasmi, ahogy az azonos hatóanyag tartalmú gyógyszer esetén sok ember esküszik egy bizonyos termékre, míg a másik ugyanolyan hatóanyag tartalmút hatástalannak találja. Tapasztalataim szerint a reiki mindenkire pozitív és jótékony hatással van, bár javulás gyorsasága függhet a kliens kondíciójától és a kezelő gyakorlottságától, a módszer mindenkinél egyformán működik. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy valakinek nem szimpatikus ez a módszer, vagy irreális elvárásokat támaszt a reiki terápiával, így végül nem tart ki a kezelések mellett. Ez okozhatja a csalódások többségét.

„Ne kezelj törött testrészt, várandós kismamát, közvetlenül szívet!”

A reiki a test öngyógyító folyamatait serkenti, így bármilyen állapotú embert kezelhetsz, ellenjavallatok nélkül. Törött csontnál a reiki energia csökkenti a fájdalmat, elősegíti a gyógyulást.

Egyáltalán nem kell attól tartani, hogy a kezelés hatására azelőtt összeforr, mielőtt az orvosi szakellátás megtörténne. Ellenben a reiki kezelések hatására a gipszben töltött idő leredukálható, felgyorsítható a rehabilitáció.

A kismamák mind a fizikai, mint a pszichés állapotára nagyon jó hatással van a reiki a várandósság minden szakaszában. Alaptalanok a reikit az elvetéléssel összekapcsoló félelmek. Sőt, akár reikit is tanulhat a kismama bármelyik trimeszterben.

Biztonságosan használható ez a japán módszer, mellékhatások nélkül. Sőt a reiki segítségével a várandósság könnyebbé válik, szorosabbá válik a babával való kapcsolat, a szülést követően gyorsabb lesz a gyógyulás és a megszületett csecsemő is kiegyensúlyozottabb lesz.

Szintén nem megalapozottak a szív közvetlen kezelését firtató ellenvélemények. Sőt, ha valakinek a szívével van gondja, bátran kezelje a szív területét minél gyakrabban.

Usui mester a kezelésekkel kapcsolatban így fogalmaz: „Ha fáj a fej, akkor a fejet, ha a has, akkor a hasat, vagy bármelyik területet, hasonlóan kezeljük.” Nincs tehát ellenjavallata, miért ne lehetne közvetlenül kezelni a szívet, még akkor sem, ha az illető keringési, szívbetegségben szenved.

Ezoterikus ködösítések a reiki beavatás körül

Több mester olyannyira túlmisztifikálja a reiki beavatás a személyiségre gyakorolt hatását, hogy az indokolatlan félelmeket ültet el, talán már te is hallottál néhány ilyen közszájon forgó intést:

„A reiki beavatás fenekestül felfordíthatja az életed felbontva/átrendezve korábbi személyes kapcsolataid, munkahelyed, párkapcsolatod”

Mielőtt engednéd, hogy az aggodalmaskodás eluralkodjon feletted, jó ha tisztázzuk: A REIKI egyszerűen fogalmazva nem más, mint a kozmikus (isteni) energia. A reiki behangolás egyetlen funkciója az, hogy felerősítse a kapcsolatod ezzel az energiával és képes legyél azt tisztán csatornázni mások és önmagad fizikai és lelki egészsége érdekében. A rendszeres gyakorlással változtathatsz fizikai, pszichés állapotodon pozitív irányba szándékod szerint. A belső változás ténye nem felülről kényszerített, egyedül a Te döntésed, hogyan szeretnéd élni az életed. Folytatod-e az aggódást, a haragot, teszel-e, hogy fizikailag jobban légy, hogy meggyógyítsd Önmagad.

A reiki útján járás nem dogmatikus, annyit és olyan formában használsz fel belőle, amennyire szükséged van, hitrendszered szerint.

Lehet valakinek a reiki tanfolyam csak egy tapasztalat, másnak egy természetes gyógymód,  mást a meditáció, Usui mester útmutatásai inspirálnak. Mindegyik helyénvaló. Ne legyen bűntudatod akkor sem, ha most úgy érzed a reiki mégsem a te utad, vagy nincsenek olyan tapasztalataid, mint a többi csoporttársadnak.

Kezeld helyén a dolgokat! Légy tudatos abban, hogy Te vagy az, aki a saját életed irányítja. Egyedül Te vagy a felelős azért, ami nap mint nap történik veled. Gondolataiddal, szavaiddal, tetteiddel Te veted el a magokat nap mint nap.

Úgy is mondható, Te vagy a saját szerencséd kovácsa vagy elrontója.Használd a reikit arra, amire szeretnéd, anélkül, hogy azt megmondaná más, hogy mi a helyes.

Józan paraszti ésszel mérd fel, hogy számodra mit ad(hat) a reiki, alaptalan félelmek és irreális elvárások nélkül. A reiki rendszeres gyakorlása hozzásegíthet, hogy egészségesebb, stresszmentesebb legyél, nagyobb teljesítményre legyél képes, a Gokai gyakorlásán keresztül szép lassan pozitívabbá váljon az életed és emberi kapcsolataid – de csakis akkor, ha te is ezt szeretnéd. Ellenben felesleges reikit megtanulni, ha csak misztikus képességre vágysz vagy értékesebbnek szeretnél látszódni általa.

„Az avatás pszichés problémákhoz vezethet bizonyos esetekben”

Sok ködösítéssel találkozni, hogy kit és mikor szabad reiki beavatásban részesíteni, melyet egyes mesterek gyakorta összekötnek a különböző félelemkeltéssel. A reiki beavatás teljesen biztonságos a fogadó fél számára, a fokozattól függetlenül. A lényeg ugyanis épp ugyanaz mint a kezelésnél: ego nélkül, tiszta csatornán történik az átadás. Az avató tanár elvégezve a szertartást, magán keresztül áramoltatva az energiát és erősödik fel a hallgató reiki átadó képessége. A behangolás mindenki számára adható, aki egészséges és felelősséges döntést tud hozni a tanfolyam elvégzését illetően.

Szintén alaptalan a „korai avatás / más irányzat behangolásának veszélyeivel” történő ijesztgetés, mely sokkal inkább a mester egójáról szól, mint a valós kockázatról. Ahogyan az is, amikor a magasabb fokozatok követelményszintje ködös elvárásokon alapszik, mintsem kézzelfogható készségek és elmélet meglétén. Természetesen kívánatosak az elvárások, de ezek ne a hallgatóban rejlő szorongásokra alapozzanak, hanem a magabiztos kompetenciák meglétére, mely garancia a következő fokozat sikeres elsajátítására. Úgy gondolom, az őszinteség és a tisztességesség alapvető feltétele a tanár-hallgató viszonynak, melybe nem férnek bele a hazugságok.

„A reiki nem alkalmazható módszerként, csak a reiki használhat téged”

Szintén egy kézzel nem megfogható ködösítés, melyet sokszor hallani nyugati irányzatoknál. A reiki sokféleképpen felfogható, hitrendszered szerint. Ebbe belefér az is, hogy egy technikaként tekintesz rá éppúgy, mintha spirituális útként járod a reikit. A reiki éppúgy egy csodálatos természetes gyógymód, mint önmagad megismerésének eszköze, az isteni önvalóval történő kapcsolódás segítő kelléke.

Ami a legfontosabb a mindennapos gyakorlatban az, hogy a reiki tiszta csatornájaként funkcionálj, mintsem az akaratod akard belevinni a reiki alkalmazásába. Mennél jobban kapcsolódsz ugyanis a tiszta forráshoz az egód befolyásolása nélkül, annál tisztább lesz az energetikai csatorna, annál hatékonyabb a kezelés. Ezt lehet nevezni akár önátadásnak is. Ha zavar ez a kifejezés, úgy is tekinthetsz erre, hogy nem kívánod manipulálni a folyamatot.

Akárhogy is szemléled a fentebb említett témákat, egy a lényeg. Érezd komfortosan magad, amikor a reikit gyakorlod vagy arról beszélsz. Nem kell feltétlen egyetérteni minden véleménnyel, találd meg azt, ami a számodra legszimpatikusabb. A  belső élményed, tapasztalásod segít megtalálni számodra, hogy Neked mi a reiki és ahhoz hogyan tudsz kapcsolódni. Lehet ez a tapasztalat különbözni fog attól, mint amit másoktól hallottál. Ez nem baj. Járd azt az utat, ami a szívedhez közel áll és kívánom, hogy szerezz hasznos és boldog pillanatokat a reiki rendszeres gyakorlásával!

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító