Kvantumgyógyítás és reiki, van-e különbség?

Kvantumgyógyítás és reiki: van-e különbség?

A kvantumgyógyászat vagy más néven kvantumgyógyítás a tudat információjának energiájával való gyógyítás módszere, mely egyre gyakoribb az alternatív medicinában és szinte futótűzként terjednek a kvantumgyógyítás különböző technikái és számos hirdetés hivatkozik a kvantum energia, mező, szinkronizáció kifejezésekre. Jogosan tehető fel a kérdés, hogy tulajdonképpen miről is van szó? A reikinek, milyen kapcsolata van ezzel a témakörrel: teljesen új dolog vagy ugyanaz csak más megfogalmazásban?

Mi fán terem a kvantumgyógyítás elmélete?

A kvantum elmélet szerint körülöttünk úgy nevezett energia mezők vannak, melyek folyamatosan változnak, a kvantumgyógyászat különböző technikái is ezt használják. Ez elég hasonló szemlélet, mint amiről a bioenergetika ír. A kvantum elmélet azonban használ egy jóval kevésbé megfogható jelenséget: ez a tudatosságból kiinduló teremtés lehetősége. A kezelések során a test különböző pontjainak finom érintése történik, főként a csakrákon és más energiapontokon. A módszer gyakorolói szerint az így elért változások véglegesek és az úgy nevezett kvantum szinkronizáció a spirituális fejlődést említi, mint legfontosabb eredményt.

A kvantum gyógyítás mágikus érintését hawaiiról eredeztetik, azonban a spirituális gyógyítás, szinte minden kultúrában kifejlődött és különböző technikák alakultak ki az idők során. Ezek lényege abban áll, hogy a testet körülvevő mezőre hatva jön létre a kívánt változás. Deepak Chopra, az alternatív medicina jeles képviselője ezt írja:

„A kvantumgyógyítás a tudatosság egyik formájának (az elmének) azon képessége, hogy spontán módon kijavítsa a tudatosság egy másik formájában, (a testen) jelentkező hibákat. Ha rövidebb definíciót követelnének, egyszerűen azt mondanám, hogy a kvantumgyógyítás békét teremt.”

A témakörben gyakran használják a kvantum-szinkronizáció fogalmát, melyen az energiamező / kvantum mátrix harmonizálását jelenti, de néhányan ezt megfeleltetik az információs mező, a morfogenetikus mező, vagy tudatmező kiegyensúlyozásának. Lényegében azonos lényeget takarnak a különböző szavak, azaz, hogy az ember egy energiarendszer, mely a nagy Univerzum része ezzel energetikai kapcsolatban van, mely oda-vissza kölcsönhatásban van.

Ez az elmélet arra is felhívja a figyelmet, hogy a tudatunk teremtő hatású és ha azt megváltoztatjuk, akkor ez hatással van az életünkre is. Tehát az a harmónia vagy épp zűrzavar, ami bennünk van, az jelenik meg a tapasztalható valóságunkban. A cél egységben és harmóniában lenni önmagunkkal és így az Univerzummal, melynek útja a belső béke, a csend állapota.

Ugyanakkor igencsak megkérdőjelezhető az a jelenség, hogy bárki, különösebb képességek megléte nélkül csupán a tudata erejével és a téma ismerete révén horderejű változásokat képes eszközölni saját életében és egészségügyi állapotában, ahogy ezt a tény ez a cikk is őszintén leírja. Bár vannak különleges esetek pl. Dr. Joe Dispenza története, aki egy gerincét érintő végzetes súlyos kerékpár balesetből épült fel a tudata segítségével és ez akkora hatással volt rá, hogy a téma kutatójává és igen népszerű előadójává vált a témának. Tény, hogy az elme hatalma óriási és ma már tudományosan is jobban körülírható, de a legtöbb hétköznapi ember számára valószínűleg nem egyszerű a jelenséget újra megteremteni.

Kvantum energia és reiki: hasonlóságok és különbségek

Honnan ered a reiki energia? A reiki szó, melyet gyakran Kozmikus / Univerzális / Isteni Energiaként fordítanak, erről így ír az alapító Mikao Usui:

„… az Univerzum spirituális energiájából származik, segít az emberek fizikai egészségének javításában és ennek eredményeképpen a belső béke és boldogság elérésében”

Ez egy elég hasonló koncepció, mint amiről a kvantumgyógyítás beszél, különösen beleértve az érintést, mellyel a test energetikáját, ezáltal öngyógyító folyamatait, elme működését befolyásoljuk. A hawaii-i mágikus érintéshez hasonlóan szerepe lehet az energetikai központok kezelésének.

Fontos különbség azonban, hogy a reiki esetében nem az elmével, annak koncentrációjával, fókuszálásával érhető el eredmény. Épp ellenkezőleg: az elme kiüresítése, teremti meg a tiszta energetikai csatornát, mely képességet a reiki beavatás aktivál egy magasabb szinten.

Tehát, míg a kvantum energiával való gyógyítás esetén a tudatosságból fakad a változás és ennek eredménye a belső béke (üresség), addig a reiki esetében ebből az üres állapotból indul ki a változás, mely nincs meghatározva, hogy milyen kapcsolódó szálakat mozgat meg. Az azonban azonos elgondolás mindkét módszerben, az ember belső állapota tükrözi a külső valóságát.

Ahogy az is igaz, hogy minél közelebb kerülünk az önvalónkhoz, mennél mélyebben tapasztaljuk meg a belső béke és nyugalom állapotát, annál nagyobb lépést tettünk a spirituális út mérföldköveivel.

A „gyógyító” hatást illetően a reiki kétségtelen előnye, hogy ezen képesség egy energetikai beavatással megtámogatott folyamat, míg a kvantumgyógyítás különböző technikáinál nincsen ilyen energetikai aktiválás, sokkal inkább a személy meglévő képességeire épít.

Így a kvantum gyógyítás lényegében nem jelent feltétlen új módszert, hasonló jelenségeket lehet megfigyelni a sámán és más spirituális gyógyászati módszerekben. Azonos elgondolás, hogy nem a személy gyógyít, ő csak közvetít és elősegíti a folyamatot. Azaz nem lehet beszélni direkt gyógyításról, csupán a kezelés technika által megtapasztalható gyógyulásról, melyben a „gyógyító” a katalizátor. Ez a fajta személet a reikiben is azonos.

Tehát a kvantum gyógyítás nem valami új dolog, hanem a már létező spirituális gyógyítás tudományos fogalmakkal való leírás és megértésére tett szándék, melyet különböző új módszerek alkalmaznak különböző neveken. Azaz a tudomány remélhetőleg képes lesz egyre jobban megérteni, hogyan működnek a különböző szellemi gyógymódok, mely a tudomány számára is remélhetőleg egyre elfogadottabbá válhatnak a nem túl távoli jövőben.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító