Ki a valódi spirituális gyógyító?

spirituális gyógyító

A spirituális gyógyító fogalma egy olyan személyt jelöl, aki spirituális gyógyítás tevékenységet végez. E témát azonban nagyon sok félreértés lengi körül, például, hogy születni kell-e erre, milyen személyiség, emberi kvalitások szükségesek, ez egy fejleszthető képesség-e, pontosan mit csinál a spirituális gyógyító és milyen tényezők határozzák meg a sikeres spirituális gyógyítást és miben rejlik ennek sikere, kudarca? És  nem utolsó sorban feltehető a kérdés: a reiki kezelőnél, aki hasonlóan spirituális gyógyító, mitől függ a hatékonyság?

A spirituális gyógyító fogalma, személye

Sokféle meghatározása lehet annak, hogy ki a spirituális gyógyító és valószínű nincs erre egy tűéles definíció. Azonban, amikor ezt szeretnénk körülírni, akkor fontos kiemelni, hogy nem feltétlen csak a spirituális gyógyítás képességét birtokló, e tevékenységet végző személyt értjük e fogalom alatt, hanem egyfajta attitűd, emberi kvalitások birtoklását is, ami a másokon való segítést lehetővé teszi.

Nagyon sokan félreértik, hogy a spirituális gyógyító minden esetben nagyon különleges személy, valamilyen kivételes született képességgel rendelkezik. Ez azonban nincs feltétlen így, hiába birtokol valaki nagy erőket, ha az egoizmus vagy nárcizmus foglya. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a képesség nem minden, a személyiség, az attitűd legalább ennyire fontos, ha valakiben ilyen motiváció munkálkodik.

Amikor a spirituális gyógyító (esetlegesen tanító is) személyiségét próbáljuk körülírni, szerintem fontos szempont, hogy mint minden ember, nem tökéletes, esetleges emberi hibákkal rendelkezik, de erős pozitív szándék vezérli önmaga és világ jobbítása céljából.

Általánosságban azt mondható, hogy az ilyen emberek közelebb állnak a környezetükhöz, érzékenyebbek mások problémái iránt, képesek meglátni mások szenvedéseit, könnyebben ajánlják fel a segítséget azok megoldásában. A spiritualitás útján való járás, a gyógyítók jellemzője, hogy maguk is bejárták a saját útjukat, tapasztaltak, tanultak önmagukról és átmentek megértési, öngyógyítási folyamatokon. És ezen út végén megtaláltak egyfajta egyensúlyt az elme, a test és a lélek között és így váltak alkalmassá, hogy elkezdhessenek másoknak is segíteni.

Az interneten számos számos cikk ír arról, hogy milyen jelei vannak, hogy valaki spirituális gyógyító, azonban ezek a felsorolások sok esetben félreértéseken alapulnak és fontos tisztázni ezeket. Néhány ilyen megállapítás, amit érdemes körüljárni és szeretném megosztani ezzel kapcsolatos gondolataim:

 • Magas érzelmi intelligencia, empata személyiség: fontos lehet a mások érzéseire való ráhangolódás, mások gondolataiban való olvasás, de a segítő pályán talán hangsúlyosabb az értő odafigyelés, az együttérzés képessége. Valamint, ha nem tudod az érzelmeid, az elméd kontrollálni és depresszió, érzelmi hullámvasút alakul ki, mert átveszed a környezeted problémáit, akkor szükséges azon dolgoznod, hogy tartsd meg az érzelmi, energetikai stabilitásod, hogy ne merülj ki mások segítésében. A hiperérzékenység szintén egy olyan téma, amit érdemes tudni kezelni.
 • Kiválasztottság érzése és hogy az élet többről szól, mint a monoton hétköznapok: az elhivatottság nagyon fontos minden területen, azonban a segítő pálya, szakma felépítése nem történik egyik pillanatról a másikra. A hétköznapi tennivalók, munka is épp úgy az élet része és bejárt tapasztalatok, a beletett munka révén válhat valaki főállású segítővé, de sok esetben nem kell és feltétlen szükséges erre feltenned az életed, ezt sokan félreértik. Jó embernek lenni, munkálkodni önmagadon és tenni a környezetedért lehetőségeid szerint sokkal több, mint amit a legtöbben megtesznek, nem szükséges megváltani a világot, nem tudod mindenki szenvedését megoldani.
 • Mások problémáinak megoldója lenni: jó érzés annak a tudata, hogy mások tőled kérnek tanácsot, segítséget a problémáik megoldásához és ez növeli annak érzését, hogy fontos és értékes vagy. Tedd fel azonban a kérdést, hogy hol van a Te életed, milyen amikor nem mások problémáinak managelését éled? Könnyű belecsúszni a terézanya effektusba, amikor teljesen másokért élsz és feladod önmagad.  Azonban, ha a spirituális gyógyítás útjára adod a fejed, akkor is fontos megtartani az egyensúlyt a segítés és saját életed kiteljesedése, örömei, fejlesztése kapcsán.
 • Kívül állóság és meg nem értettség:  néhány cikk azt sugallja, hogy ha nem tudsz beilleszkedni, kívülállónak érzed magad társadalomnak, akkor az csak azért lehet mert különleges vagy. Tedd fel azonban a kérdést: ha nem tudsz más emberekkel kapcsolódni, elfogadtatni magad, megtalálni az olyan közösségeket, embereket, akikkel harmóniában vagy, hogy szeretnél másoknak segíteni. Nem várhatod, hogy a legtöbb ember úgy gondolkodjon, éljen, olyan értékeket valljon, ahogy Te élsz. Ha ítéleteket gyártasz, többre tartod magad, ezzel teljesen elizolálhatod magad olyan emberektől is akikkel egyébként jól kijöhetnél és sok közös pozitív élményetek lehetne.
 • Nyugalmat és harmóniát sugárzol: noha vannak emberek, akik természetesen nyugodt természetűek és spontán árad belőlük a béke, a legtöbb ember számára ez egy tudatos fejlődés eredménye. Sokan gondolják azt, hogy erőfeszítés nélkül is megtörténnek a dolgok, a legtöbb esetben ez nincs így. Ahhoz, hogy megtaláld a belső egyensúlyt, rá kell ébredned számodra ezt mit jelent és hogyan érheted el, ehhez szükséged lesz önismeretre és önmunkára is.
 • Spirituális dolgok iránti érdeklődés: ez általában kéz a kézben jár, hogy van ilyen jellegű érdeklődésed, esetleg érzékeny vagy az energiákra, az intuíció képességét használod, kereső vagy, dolgozol önmagadon, esetleg meghatározó spirituális tapasztalataid vannak. Ez az érdeklődés és benned szunnyadó potenciál viszont csak akkor fog igazán felébredni, ha tudatosan teszel azért, sokat tanulsz, gyakorolsz, hogy spirituális gyógyítóvá válj.

Spirituális gyógyítás lényege, miként működteti ezt a gyógyító

A spirituális gyógyítás lényege, hogy a gyógyító valamilyen technika, módszer segítségével isteni / lelki gyógyító energiát használ egy kívánt fizikai vagy mentális állapot megváltoztatására.

Míg természetgyógyászati módszerek többségében jól leírható, törvényileg szabályozott eljárásokat takarnak, a spirituális gyógyítás egy kicsit kakukktojás. Annak gyakorlója lehet épp spirituális gyógyító erővel rendelkező személy vagy épp kókler. És a határok néha elég vékonyak, nincs kőbe vésett szabály, hogy valakinél melyik technika miért (nem) működik vagy melyik spirituális gyógyító tud-e segíteni vagy milyen mértékig szükséges a kezelőbe, a módszerbe vetett hit.

A spirituális gyógyítás egyik fontos megközelítése, hogy a látható, tapasztalható tüneteknek létezik egy energetikai, spirituális dimenziója és a spirituális gyógyító ezen dolgozik a kezeléssel elsősorban, ami közvetve hat a személy fizikai, lelki állapotára. Nem véletlen, hogy a betegségek lelki összefüggései is szerepet kapnak ebben a megközelítésben, a megfigyelt tünet és kiváltó eredetnek többféle okozata lehet. Pl. valaki egy erős földsugárzásban fekszik, valamilyen lelki ok generálja a fizikai tünetet vagy egy gyenge energetikai rendszer mellett valamilyen negatív energetikai hatás éri (rontás).

A fizikai kezelések materiális szinten működnek, addig a spirituális gyógyítás annak energetikai és lélek vonzatával foglalkozik. Ha valaki nem gyógyul a fizikai kezelés hatására, akkor megfontolandó annak lelki / energetikai részére is ránézni, ennek okait kezelni, HA a páciens hisz ebben és képes befogadni egy másik nézőpontot.

A spirituális gyógyítás technikái a legtöbb esetben nem helyettesítik a hagyományos orvosi kezeléseket, hisz sok esetben a lelki rész mellett fizikai kezelésre is szükség van. Pl. egy visszatérő ekcéma esetén fontos annak energetikai, lelki okait gyógyítani, de ugyanilyen fontos annak fizikai kezelése is.

A spirituális gyógyító hatékonysága több tényezőtől is függhet:

 • milyen állapotban van a beteg
 • a befogadó hitrendszere, a változás elutasítása
 • egyes vélekedések szerint a sors, karma is tényező
 • a gyógyító spirituális szintje

A spirituális gyógyító képesség lehet egy vele született képesség, vannak olyan emberek, akik különleges képességekkel, gyógyító erővel születnek, anélkül, hogy ezért bármilyen különleges erőfeszítést tennének, ez azonban igen ritka. A legtöbb spirituális gyógyító valamilyen technika gyakorlásán, spirituális beavatásokon keresztül jut hozzá egy magasabb képességhez, energia szinthez.

A spirituális gyógyítói képesség azonban ezen fülül is számos tényezőtől erősebb vagy épp gyengébb:

 • a kezelő szellemi, fizikai, energetikai állapota
 • mennyire ego vezérelt, milyen belső motivációi vannak
 • mennyire tud tiszta csatorna lenni a folyamatban

Reiki, mint spirituális gyógyítás

A reiki mint módszer, szintén a spirituális gyógyítás körébe lehet sorolni. A reiki ugyanis nem alkalmaz semmilyen eszközt, csupán a kéz ráhelyezésével és a tudat kiüresítésével közvetíti a kozmikus/isteni energiát. Ez látszólag nagyon egyszerű, ugyanakkor tiszta csatornaként funkcionálni és így gyógyítás eredményt elérni közel sem az.

A reikiben egy mezei halandó is egy jóval magasabb spirituális gyógyító erőre tehet szert a beavatás által, azonban itt sem kerülhetőek meg a spirituális gyógyítás során korábban említett témák.

A reiki mester elindít ezen az úton, átadja ezt a képességet, de gyakorolnod kell, dolgoznod kell önmagadon, hogy megtartsd és továbbfejleszd ezen spirituális képességet, ezért a tanfolyam elvégzése önmagában nem elég. A spirituális gyógyító erőd alapvetően a test és a lélek egyensúlyának meghatározó szorzata, függetlenül, hogy milyen fokozatú okleveled van.

Nem véletlen, hogy az alapító Mikao Usui a reikit, mint spirituális módszert definiálta: az öt életszabály követése és a meditáció képezik ebben az erős mindennapos gyakorlatot. Tehát, a reiki kezelés pozíciók, technikák gyakorlása mellett előbbi kettő rendszeres gyakorlására érdemes helyezni a hangsúlyt.

Fontos ugyanakkor emlékezni arra, hogy a reikizés során egyfajta katalizátorok vagyunk ebben a folyamatban és mindössze annyi a dolgunk, hogy tiszta csatornaként funkcionálunk a kezelés során és az eredmény lehetőségét, a kezelés kimenetelét az Univerzumra bízzuk.

A spirituális gyógyítás témáról ajánlom a figyelmedbe elolvasni e további komplexebb írásokat ITT és ITT.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító