Reiki japán szemmel

Reiki japán szemmel

Nagyon sok írást találni a reikiről a neten, de talán neked is eszedbe jutott ez a kérdés: oké, de a japánok hogyan látják a reikit? Amikor megkérdeztem a tanáromat Nishina Masaki senseit, hogy hogyan lehet a reiki esszenciáját megismerni, ezt válaszolta: ha minél jobban megismered a japán kultúrát. És valóban: minél jobban megértjük a japán gondolkodást és kulturális hagyományokat, annál közelebb lehet kerülni a reiki esszenciájához. Szeretnék kiemelni néhány gondolatot Masaki mester egy angol nyelven publikált cikkéből, mely ezekre a japán kulturális magyarázatokra világít rá és segít megérteni a japán gondolkodásmódot.

Kell-e kapcsolódni a reikihez?

Mi nyugati kultúrában élő emberek sokszor hajlamosak vagyunk abban a hitben élni, hogy az erő, a segítség legtöbbször kívülről jön. Ennek alapja az a hitrendszer, hogy el vagyunk vágva a felsőbb dimenziótól, mely valami elérhetetlen és túl magasan lévő valami, ami tőlünk külön áll. (Szerk.: Ez megjelenik a nyugati ezoterikus kínálatban is, ami szinte minden esetben valami külső eszköz segítségéve kínál megoldást a problémára.)

Ezzel szemben a japán kultúrában nyomát se találjuk se  a felsőbb én, az eredendő bűn fogalmának, mely igencsak jelen van a nyugati keresztény kultúrában. A Shinto, mely kulturálisan erősen befolyásolja a japánok gondolkodását azt tanítja, hogy minden élőlény és tárgy hordozza a szellemet/lelket, mely a Nagy Létezés része. Az ember magas tudatossági foka folytán különlegesen nagy mennyiségű ilyen esszenciát hordoz. A másik különbség, hogy a japánok úgy gondolják, folyamatosan kapcsolatban vannak ezzel a magas dimenzióval.

(Szerk.: Ez a gondolkodásbeli különbség gyakorlatban is megjelenik a japán reiki szemléletmódjában. Míg sok nyugati mester úgy tanítja, hogy „kérd le a reikit” a használathoz, addig ez teljesen megkérdőjeleződik a japán megközelítéssel. Korábban ezt én is így tanultam, hogy kell csinálni ilyen „lekéréseket”, de a Jikiden Reiki elvégzését követően rájöttem: szükségtelen. A reiki energia áramlása automatikusan elindul, ahogy megérinted a klienst. Sőt, a reiki energia a nap 24 órájában aktívan kapcsolódik hozzád. Az más kérdés ennek mennyire vagy tudatában. Az állandó kapcsolat legjobb bizonyítéka, hogy amikor ellazult vagy és csendes az elméd, megérezheted a reiki áramlását magadban. Ez a legjobb bizonyíték arra folyamatos kapcsolatban vagy a Teremtővel és csak rajtad múlik, ezt mennyire tudatosítod.)

A reiki tanátadási vonal fontossága

Itt nyugaton szintén sokszor nagyobb hangsúllyal beszélnek sokan a megfelelő tanátadási vonalról, mint az indokolt lenne. Azok akik úgy gondolkodnak, hogy a reikizés képessége kívülről jön, gyakran élnek abban a hitrendszerben, hogy a tanátadási vonal helyességéből eredeztethető a reikizés képessége, melyet a reiki tanár ad át, vagy hogy a szimbólumok működtetik ezt az erőt.

Az a megbélyegzés, hogy az „az én tanátadási vonalam jobb” vagy „tied rossz” egyáltalán nem egészséges gondolkodásmód. Sőt, Masaki mester ezt a gondolkodásmódot egyenesen szánalmasnak tartja, ahogy azt is, hogy egyes reiki mesterek a tanátadási vonalukkal kérkednek. Ennek magyarázata az, hogy a reikizés képessége velünk született, nem valami olyasmi, ami kívülről jön. Bárki képes használni a reikit tanátadási vonalától függetlenül, mindegy melyik reiki irányzatban tanult. *

Nem az számít ki avatott be a reikibe. Természetesen ideális, ha képzett tanártól tanultál és tisztán kaptad meg a reikit, de legalább annyit számít Te magad mit kezdesz azzal a képességgel és tudással, aminek birtokába jutottál. Mert hiába a legjobb reiki mester, ha azt nem használod. A reiki tanfolyam díja ablakon kidobott pénz lesz ez esetben.

A japán reiki megközelítése úgy írja le a reikizés képességét, mint egy csatornát, mellyel születésünk óta rendelkezünk. A mindennapos élet folytán blokkok keletkezhetnek az egészségtelen mentális és fizikai állapotunk révén.

A reiki behangolás (japánul Reiju) ezt a csatornát tisztítja ki az intenzív reiki energia átadással (behangolás) – tehát nem a képesség átadása történik, mint ahogy sokan itt nyugaton vélik. Masaki mester tapasztalata szerint sok olyan ember van, aki már a behangolás előtt is képes csatornázni a reiki energiát kisebb nagyobb mértékben, melyet természetesen a behangolás erőteljesen felerősít.

*Szerk.: nyugaton előfordul az élő energetikai átadás megszakadására néhány irányzat esetén, ami így nem vezethető vissza az alapítóig, így ezekben az esetekben az energetika eltérő, noha külsőségekben hasonlítanak a reikire ezen tanítások.

Fejlődés eredete: eszköz vagy az ember?

A nyugati reiki ágakban gyakran vélekednek úgy, hogy speciális behangolás szükséges az egyes szimbólumok használatához. Ez természetesen nem igaz, mert nem kell beavatni senkit a reiki szimbólumokba. Ez a félreértés is onnan származik, hogy a képesség kívülről ered. A japán tradicionális reiki ahogy az is eltér a nyugati stílusú irányzatoktól, hogy egyetlen Reiju-t (behangolás) használnak a nyugaton elterjed szintenként különböző szertartásoktól.

Szintén gyakori az a jelenség, amit Masaki mester „szimbólum függőségnek” nevez. A nyugati reiki ágakban szokás a szimbólumok különböző sorrendben halmozott használata vagy hogy a technikák hatékonyságát a szimbólumokkal erősítik fel. Egyesek annyira függővé válnak, hogy szimbólumok nélkül erőtlennek hiszik magukat, az is elég gyakori, hogy „új” szimbólumok sokaságát hívják le és rakják be a reikibe „új” és „hatékonyabb” technikákat létrehozva ezzel. Masaki mester szerint ez szánalmas, mert ahelyett, hogy ők használnák a szimbólumokat, a szimbólumok használják ezeket az embereket. Ez annak a veszélyét rejti magában, hogy ez a gondolkodásmód igencsak hátráltatja a személyes fejlődést.

(Szerk.: a japán Jikiden Reikiben nem véletlen, hogy hangsúlyt fektetnek a meditáció tanítására, a Gokai megértésére, a szimbólumok eredetére és eredeti módon való használatára, mely mind arra ébreszt rá, hogy a képesség belülről fakad. Magunkon kell elsősorban dolgozni, hogy egyre tisztább csatornákká váljunk gondolataink és érzelmeink megtisztítása segítségével.)

Masaki mester megemlíti azokat a szintén előforduló korlátozó hiedelmeket is, melyek a  félelemből erednek. Számos olyan szabály van kering közszájon, mely azon alapszik, „ha ezt nem így csinálod, akkor valami rossz történik” pl. az aura lesimítás elfelejtése, túl sok időn át tartani egy kéz-pozíciót, fém-ékszerek levétele, szív direkt reikizése, törött végtag kezelése stb.

(Szerk.: Ezek mind olyan hitrendszerek, melyek a szabadság helyett épp visszahúzzák a személyes fejlődésed, mert külső tényezőként befolyásolják a kezelésed. A legjobb tehát amit tehetsz, hogy felszabadítod az elméd. Ezt személyesen is megtapasztaltam a Jikiden Reiki gyakorlása által, hogy a japán reiki megközelítése révén leomlottak bennem a „körítések”, melyek jelentősen lekorlátoztak a reiki gyakorlásában és elmélyedésében.)

Nem állítom a leírtak lenne az egyetlen igazság, azonban úgy vélem egy igen érdekes szemszögeket világít meg, melyen érdemes elgondolkodni. Bővebben érdemes a témáról olvasni Masaki mester blog bejegyzésében >>   https://messia.com/reiki/jikiden/jp_vs_western.php

A japán kultúra megértésben segíthet Motohisa Yamakage: The essence of SHINTO c. könyve valamint a kelet és a nyugat kulturális különbségeit bemutató érdekes dokumentum film, 1. rész LINK, 2. rész LINK.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító