Fejfájás és más fájdalmak csillapítása reiki segítségével

Fejfájás és más fájdalmak csillapítása reiki segítségével

Napjainkban a fejfájás számít az egyik leggyakoribb panasznak, mely sok ember életét keseríti meg. Szintén nagyon sokan szednek gyógyszereket a különböző eredetű fájdalmak csillapítására világszerte. A különböző alternatív gyógymódok – így a reiki is – azért népszerek, mert mellékhatások nélkül képesek sok esetben hatékonyan csökkenteni kellemetlen komfort érzetet. Ezen  az írás célja, hogy bemutassa a reikivel történő kezelés lehetőségét, mely szelíd, ugyanakkor hatékony megoldást kínál az említett problémákra.

Mi a fájdalom?

Ez egy olyan kívülről vagy belülről, eredő tompa vagy éles nyilalló érzés, mely jelentősen képes befolyásolni közérzetünk.  Legtöbbször csak rövid ideig tart és magától elmúlik. A hétköznapokban előforduló fájdalmak különböző eredetűek és erősségűek lehetnek, melyet meghatároz az egyén érzékenysége és fájdalomtűrő képessége is.

Bár a fájdalom esőre valami „rossznak” tűnik, ténylegesen ez a szervezet belső visszajelzése állapotunkról, hogy valami nincs bennünk, amit minden esetben érdemes mindig komolyan venni. Segít abban, hogy bizonyos veszélyes, adott esetben életveszélyes helyzeteket elkerüljünk, melynek egyébként nem lennénk tudatában. (Például nem húznánk el a kezünk a forró tárgyaktól, nem védekeznénk a sérülések ellen, stb.) Nemcsak külső hatások járhatnak fájdalommal, fájdalmat érezhetünk bizonyos betegségek kialakulásakor is, gyulladások előfordulása esetén, de néha normális élettani folyamatokat is fájdalmasnak élhetünk meg.

A sérülés (mechanikus, hő, kémiai) hatására a széteső sejtekből olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek a fájdalomérző készülékekhez (receptorokhoz) kapcsolódva kiváltják az ingerületet, ami az idegek útján a gerincvelőn keresztül vezetődik az agyba. Kétféle idegrost kétféle sebességgel vezeti az ingerületet a központi idegrendszer felé, az egyik egy gyors, azonnali éles fájdalmat közvetít, ami azonnali választ eredményez, a második lassabb és tompább, de tartós fájdalomérzetet kelt és nem vált ki válaszreakciót. A fájdalomérzet az agykéregben keletkezik, itt tudatosul. A fájdalom érzeteket két fő csoportra lehet osztani: heveny, akut és krónikus és idült fájdalom.

Fájdalomcsillapítás

Szerencsére a szervezet eleve rendelkezik a fájdalomcsillapítás képességével. Az agyban olyan fehérjetermészetű anyag (endorfin) keletkezik, amely rendkívül erős fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, azonban igen rövid idő alatt lebomlik, és a hatása is megszűnik.

Igen elterjedt a különböző eredetű fájdalmak gyógyszeres kezelése, melynek működési mechanizmusa az érzékelő receptorok eltompításán alapul, így végső soron a jelentkező ingert nyomja el. Ezen szemben a természetes gyógymódok az adott terület fizikai/energetikai megtisztításán alapulnak.

Így hat a reiki kezelés a fájdalmakra

A reiki tanfolyamon ismertetett byosen technika (toxinok érzékelése) megtanulása teszi a legjobban érzékelhetővé a fájdalom természetét, mely akut sérülés esetén intenzív, gyorsan lefolyó pulzáló energia érzetben jelenik meg és legtöbbször szemmel látható a szervezet gyorsabb fizikai gyógyulása is pl. vágás, égés, horzsolás, rovar csípés, stb. esetén.

A reiki kezelés ismertetésében leírtak szerint a reiki energia képes hatékonyan kitisztítani a felhalmozódott toxinokat a sérült területen és ily módon hatékonyan csillapítani a jelentkező fájdalmat is. Ezt magam is többször megtapasztaltam, amikor megvágtam, megégettem magam. A reiki nagyon jó szolgálatot tett.

Az egyetlen dolog, amire érdemes megszívlelni: a sérülést követően azonnal kezdjünk hozzá a kezelésnek! Az energia közvetítése törtéhet tenyérrel, újjal, ráfújással és szemmel, igazodva a helyzethez. Általában már egy 20-30 perces kezelés jelentős eredményt hozhat, de igény szerint megismételhető a kezelés a még gyorsabb gyógyulás érdekében.

Ezzel szemben, a hosszú ideje fennálló fájdalom esetén, gyakran sokkal hosszabb és elhúzódó kezelések sorozatára számíthatunk. Terápiás tapasztalataim szerint bár már az első kezelésnél is sok esetben látványos a közérzet javulása, mennél nagyobb a toxin felhalmozódás, mennél gyengébb a szervezet, annál jobban elhúzódhat a kezelés.

Gyakran tapasztaltam olyat, mintha a „felszín alatt” lenne a probléma, mely néhány esetben csak több kezelést követően jön a „felszínre” és lehet teljesen feloldani. Ezt úgy lehet elképzelni, mintha egy hagyma héjait hántanánk le héjról-héjra és hatolnánk le egészen a probléma gyökeréig. Ennek megfelelően a kézérzetek fajtái is nagyon különbözőek lehetnek. Attól is függ a kliens állapota, mennyi gyógyszert szedett korábban, mennyire étkezett egészségtelenül, mely kihathat a gyógyulás gyorsaságára.

A különböző fájdalmak eredményesen csillapíthatóak helyi kezeléssel, de előfordulhat olyan is, hogy valaki érzékenyen reagál erre és felerősödik a fájdalma egy rövid ideig. Ez esetben érdemes a környező területek felől megközelíteni az érintett területet. Bár elsőre úgy tűnhet a reiki energia „ront” az állapoton, a valós tény az, hogy a reiki energia intenzíven dolgozik a sajgó területen és ahogy a toxinok kitisztulnak, úgy válik egyre jobbá a közérzet is. Ez a fajta tünetegyüttes főként akkor fordul elő, ha valakiben nagyon halmozott a toxin lerakódás.

A fájdalom csillapítását nem csak az energia adásával, hanem a japán reikiben jól ismert masszázs elemek használatával is képesek vagyunk fokozni.

Fejfájás csillapítása, megszüntetése reikivel

A fájdalmak egy speciális és gyakori fajtáját képezi a fejfájás, mely bár különböző eredetű lehet, szerencsére erre is megoldást kínálhat a reiki. Bár nincs két egyforma tünet (pl. lüktető / tompa / éles fájdalom vagy helyileg: homlok / tarkó / halánték eredetű), nem igényel egyik esetben sem speciális kezelést. A fejfájás csillapítása érdekében az érintett területet elég megkezelni.

Usui mester kezelés útmutatója az Usui Reiki Hikkei is azt tanácsolja kezeljük a fej területét és kiemelten a halántékot. Ez általában segít a legtöbb esetben.

Rengeteg tapasztalat szól arról, hogyan segített a reiki migrénes fejfájásokon és különböző akut fejfájás problémákon. Aki hajlamos az ilyen tünetekre érdemes rendszeres időközönként reiki kezelést kérnie, de a legideálisabb az, ha maga tanulja meg a reikit és kezeli magát nap mint nap.

Maga a fejfájás előállhat különböző okokból. Eredhet a folyamatos stresszből, melyre szintén hatékony a reiki, de az is lehet valamilyen fizikai probléma kísérő jelenségével állunk szemben. Sok ember érzékeny a  frontváltozásokra, melynek hatását szintén lecsökkenthetünk a rendszeres kezelésekkel. Számos esetben a fejfájás oka ismeretlen, melyre az orvostudomány se tudja a választ.

A Tested vízért kiállt könyv szerzőjének tapasztalata szerint sokat tehetünk a fejfájás ellen, ha a nap folyamán egyenletesen és rendszeresen megfelelő mennyiségű tiszta vízzel látjuk el a szervezetünk. Ez naponta  testkilogrammonként min. 0,5 dl vizet jelent, egyenletesen elosztva a nap folyamán (nagy meleg és intenzív test mozgás esetén még több javasolt). Ezzel nemcsak a szervezetet hidratáljuk, hanem a reiki kezelés hatékonyságát is növelni tudjuk azzal, hogy megkönnyítjük a szervezet méregtelenítő funkcióját.

Természetesen érdemes minden esetben kivizsgáltatni a különböző eredetű fájdalmakat vagy konzultálni képzett természetgyógyásszal. Ha végképp nem bírsz a fájdalommal, nyugodtan vegyél be fájdalomcsillapítót. A cél az, hogy lecsökkenjen a szükséges gyógyszerfogyasztás és minél jobb életminőség jöhessen létre, melyért Te is aktívan tehetsz.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító