Az energetikai kezelés miért működik?

Az energetikai kezelés miért működik

A gyógyító energetikai kezelés iránt egyre nagyobb az érdeklődés, noha sok ember még mindig nincs teljesen tisztában mit várhat az ilyen jellegű energia kezelésektől. Valóban alkalmas csodálatos gyógyulásokra prezentálására vagy épp más megfogalmazásban, mik azok az esetek amikor van ennek a technikának létjogosultsága kezdve azzal a ténnyel, hogy az energetikai kezelés nem egy módszer, hanem különböző technikák összefoglaló neve és emiatt működésük az elvárható hatások is különbözőek lehetnek.

Mi az energetikai kezelés és milyen módon mérhető?

Az energetikai kezelés fogalma az 1980-as évekig nyúlik vissza, melyet „úgy definiálták, mint bármilyen energetikai vagy információs interakciót egy biológiai rendszerrel, hogy visszaállítsák a homeosztázist a szervezetben.” 

Az 1990-es években az Országos Egészségügyi Intézetek (USA) az alternatív orvoslás öt alosztályát határozta meg, melyek egyike volt az energiagyógyászat, a többi ág (test-elme gyógyászat, biológiai alapú gyakorlatok, manipulatív és testalapú gyakorlatok, egész orvosi rendszerek) mellett. Azt is felismerték, hogy „mindennek a lényege a finom energia fogalma, amely úgy tűnik, fenntartja és elősegíti a biológiai rendszer életfolyamatait.

Azt is felismerték, hogy az embert aktiváló energiák finomak vagy nagyon alacsony intenzitásúak, ezért ezek megmérése nem lehetséges (még napjainkban sem). Illetve a fenti hivatkozott tanulmány azt is állítja, hogy a finom energia nem is biztos, hogy fizikai jellegű. Ez a kijelentés sok kérdést vet fel: ha nem fizikai, akkor mi az? Mérhető? Van-e fizikai megnyilvánulása a nem fizikai energiának?

A chi (vagy qi) vagy a prána energiája nem mérhető; azonban kikövetkeztethető a chi vagy prána kölcsönhatása a biológiai rendszerrel. Például: a prána megfelelő áramlásával a szövetek visszatérnek az egészséges állapotba.

Ugyanakkor a finom energiák fizikai, pszichológiai, spirituális vonatkozásait a modern terminológia nem érti egyértelműen, ezek a mai napig nem megmérhetőek, nem írhatóak le tudományosan. A finom energia azonban kimutatható bizonyos fiziológiai összefüggések révén.

Az akupunktúrás eszközök azon a megfigyelésen alapulnak, hogy az akupunktúrás pontok speciális elektromos jellemzőkkel rendelkeznek; a pontok kisebb ellenállással rendelkeznek az elektromos áram áramlásával szemben, mint a környező szövetekben. Mivel minden meridián egy vagy több szervhez kapcsolódik a testen belül, arra jöttek rá, hogy az akupresszúrás pont elektromos aktivitása összefügg a szerv működésével.

A Kirlian fényképezésen alapuló műszerben nagyfeszültségű, alacsony áramerősséget vezetnek az ujjpárnákra. A megfigyelt színes váladékot számítógépen elemzik, és a szervek működéséhez kapcsolják.

Tehát ez lényegében azt jelenti, hogy a testet áthatja egy energiamező, amely hatással lehet egészségünkre és jólétünkre, amelyet finom energiának, vibrációs energiának vagy egyszerűen életerőnek is hívnak.

Ezért az energetikai gyógyítás fő célja az energia-egyensúly helyreállítása a testi, lelki és érzelmi jólét támogatása érdekében. A gyógyulás, a közérzet, fizikai állapot javulása tehát egyfajta következménye az energetikai egyensúly létrejöttének, mely során a test öngyógyító folyamatai felerősödnek, felgyorsulnak. Ilyen értelemben a kezelő egyfajta katalizátor ebben a plusz energia átvitelben. 

Az energetikai gyógyítás fajtái és működési elvük

Gyakori hiba, hogy sokan összemossák az energetikai kezelés fogalmát és valamilyen technikát értenek eleve ez alatt, mely leggyakrabban a reikivel történik meg, noha minden technika egyedi elgondoláson alapul, noha felfedezhetőek hasonlóságok és az is különbség, hogy míg egyes technikák, csak személyesen működnek, addig néhány technikát lehet úgy nevezett távkezeléssel is végezni. Milyen módszerek lehetnek erre?

  1. REIKI – az egyik legismertebb módszer, mely világszerte elterjedt és az 1920-as években dolgozta ki Mikao Usui mester, melynek lényege a test és a lélek egyensúlyának megteremtése a meditáció és különböző kézrátételes gyógyítás technikák segítségével. Ennek fő működési alapelve az energetikai átadás, beavatás, mely megnyitja a gyakorlóban a magasabb energia közvetítés lehetőségét és mely tovább fokozható a folyamatos gyakorlással és módszerben való előrehaladás által.
  2. CSAKRA TISZTÍTÁS és AURA TISZTÍTÁS – a koncepciója Indiából ered, mely elv arra épít, ha ezek az erő központok, és testet körülölelő energetikai mező egyensúlyban van, akkor ez hatással van az optimális jóllétre. Ezek energetizálásának, tisztításának különböző módjai lehetnek úgy mint kristályok, légzés, imaginációs meditáció, hangterápia, stb. Ez némely elgondolásban összemosódik a reiki energia és szimbólumok különböző alkalmazásával is, ennek része lehet a csakra blokk oldása is.
  3. AKUPUNKTÚRA-AKUPRESSZÚRA, melyek célja szintén a testben áramló energia könnyed áramlása, a hiányos állapotok vagy feltorlódások megszüntetése, mely a blokkok miatt jön létre.
  4. TERÁPIÁS ÉRINTÉS – ez egy Mo.n alig ismert rendszer, mely szintén az érintés erején alapul.
  5. EFT (Érzelmi Felszabadító Technika) – ezt főként mint egyfajta „kopogtató” vagy „pszichológiai akupresszúra” technikaként ismerik és azon az elgondoláson alapul, hogy a meridián pontok kopoktatása vagy finom nyomása révén helyreállítható az energetikai egyensúly, csökkenthető a stressz és a negatív érzelem.
  6. POLARITÁS TERÁPIA – szintén egy nem ismert technika Mo.n , a gyakorlói úgy vélik, hogy a test elektromágneses mezőinek változásai blokkolják a test energiaáramlását és a kezüket a testtel érintkezve energiát szabadítanak fel.
  7. ACCES CONSCIOUSNESS – az érintés mellett más eszközöket is használó viszonylag új technika, mely az agyban és testben megrekedt energiák feloldására koncentrál a bars pontok és a különböző testkezelések által.

Energetikai kezelés vélemények és tapasztalatok a reiki tükrében

Nincs egységes álláspont az energia kezelések hatékonyságát illetően. Számos ember, főként azok gyakorlói, ismerői a tapasztalatok révén szereznek a testre és lélekre, közérzetre gyakorolt pozitív benyomást. Ugyanakkor tény, hogy a szkeptikusuk tábora is ugyanekkora. A probléma fő oka, hogy a jelenséget nehéz mérni, így a pozitív tapasztalatok szubjektív jellegűek. Noha tényleg rengeteg ember életminőségében történik pozitív változás az ilyen jellegű kezelések hatására.

A tanulmányok, pl. ITT és ITT és ITT megpróbálták megmérni ezt jelenséget és különböző technikák (beleértve a reikit is) hatékonyságát és alapvetően a fájdalom, szorongás, kimerültség, stressz esetén bizonyultak hatékonynak. 

Azonban az ilyen jellegű tanulmányoknál pl. a reiki esetén is hiányzik annak feltüntetése, hogy a kezelők milyen háttérrel rendelkeztek. Különösen igaz ez a reikire, melynek oktatása egyáltalán nem szabályozott, és így az a gyógyító képesség, mellyel egy reiki gyógyító rendelkezik nagyban különbözhet a kezelő tapasztalatának, energetikai, spirituális fejlettségének függvényében. Így nehéz egy módszert megítélni és így pl. a reiki hatásosságát bizonyítani.

Saját tapasztalatok a reiki kezelés eredményességéről

A gyakorlatom szerint a reiki kezelés egy 90 perces folyamat, mely során energetikai átvitel és befejezésként néhány masszázs elem történik, melyet a vendég felöltözve, masszázságyon feküdve fogad. A tapasztalatom szerint segít, ha van egy egészséges nyitottság és bizalom a kezelő irányába. Az elvárható hatások mindenképp összefüggenek azzal, hogy mennyire akut vagy régóta tartó a tünet.

Sajnos több ember instant eredményeket vár az energetikai kezelésektől abban a hitben ringatva magát, hogy a kezelő valamit varázsol és másfél óra alatt megjavul a sok éves problémája. Ez nagyon ritkán igaz. A reiki esetén különösen fontos a kezelés rendszeres ismétlése az elvárható eredmény érdekében. A reiki energia támogatja az öngyógyító folyamatokat, de a funkció teljes helyreállása nem tud hipp-hopp azonnal megtörténni.

Így a tapasztalatom szerint a reiki olyan esetekben tud (rövid időn belül) hatékony lenni, amikor még a probléma még nem eszkalálódott:

  • rövidebb ideje fennálló stresszel összefüggésbe hozható különböző fizikai vagy pszichoszomatikus tünetek
  • kimerültség
  • akut fájdalom

Abban az esetben, ha a problémád hosszabb ideje áll fenn, mindenképp több kezelés szükséges, ideálisan minél rövidebb időszak alatt. Ha krónikus problémával küzdesz, fontos az orvosi kontroll és javaslatok követése és annak megfontolása, hogy más kezelési módokat is alkalmazol a javulás érdekében, figyelembe véve a problémád kiváltó okait. Úgy vélem, hogy a saját egészséged iránti felelősség kulcsa elsősorban a Te kezedben van, ahogy a te erőfeszítésedre is szükség van, ha valami nem megfelelően működik.

Ideálisan jobb lenne a megelőzésre fókuszálni, mely sok ember látóterében még mindig elég hátul van és csak akkor kezdik el oltani a tüzet, ha nagy a baj. 

Tény, hogy az energetikai kezelésnek, így a reikinek is van kompetencia határa. Bár maga a kezelés mellékhatásoktól mentes és nincsenek lehetséges kontraindikációk, az elvárható hatás és javulás üteme eltérő lehet a különböző problémák esetén.

Ezért azt gondolom érdemes a reiki és más energetikai kezelés technikák esetén egészséges elvárásokkal közelíteni a módszerekhez, így elkerülve azt, hogy csalódjál. A legjobb azonban az, ha teszel egy próbát és magad győződsz meg az energetikai kezelésekben rejlő lehetőségekről.

 

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító