Reiki a családban

Reiki a családban

Minden családba kell egy reiki gyakorló!” – tartja a közszájon forgó mondás, mely rávilágít mennyire hasznos lehet, ha tényleg van gyakorlott reikiző a famíliában. A kezelés különféle alkalmazásáról és működési mechanizmusáról már korábban részletesen írtam, így ennek az írásnak célja olyan plusz célok ismertetése, melyekre a legtöbb ember nem is gondol a mindennapok során, azonban érdemes felhívni rá a figyelmet. Arról is szól ez a cikk, hány éves kortól lehet tanulni reikit és meddig tudjuk használni ezt a japán eredetű természetes gyógymódot.

Reiki az intimitás elmélyítéséért

Az érintés fontosságát senkinek nem szükséges bizonygatni. Mindenkinek jól tud esni egy masszázs, egy simítás, a fizikai kontaktus, mely a reiki kezelés során megtapasztalható. A férfi-nő kapcsolatban egymás rendszeres megreikizése az intimitás és szeretet folyamatos élményét képes tovább mélyíteni, mely segíti az esetleges blokkok feloldását, az adás és elfogadás kölcsönös megtapasztalását.

Walter Lübeck: A reiki ösvényén c. könyve ismertet egy nagyon jó páros gyakorlatot, mely során a pár nő és a férfi tagja szembe ül egymással kényelmesen és szív magasságban összeérintik a tenyerüket, így keringetve az energiát. Ez tulajdonképpen egy kis mini reikikör, mely során szinte egybeolvad a pár energia mezeje, nagyon intim hangulatot teremtve ezzel. Aki érez hozzá affinitást, érdemes kipróbálni. 🙂

Várandósság esetén és ha kisgyermek van a családban…

A reiki természetesen használható a várandósság bármely szakaszában. Sőt, azt megelőzően és után is. Sokan beszámolnak olyan esetekről, amikor hosszabb sikertelen próbálkozás után a reiki kezelések hatására fogant meg a várva várt gyermek. A terhesség korai szakaszában a reiki kezelés jelentősen tudja lecsökkenteni az émelygéssel járó tünetegyüttest. Később, ahogy a magzat egyre nagyobb lesz, segíti a kapcsolat elmélyítését, több anyuka beszámol olyanról is, hogy érzi, hogy születendő gyermeke nyugodtabb lesz, erőteljesebben növekszik, ha rendszeresen kezeli önmagát. A kezelés jó a kismama számára is, aki a sok bizonytalanság ellenére, csökkentheti a rá zúduló stresszt, örömtelibben tudja megélni a várandósság 9 hónapját. Mellékhatások nélkül csökkenthető a vajúdás során fellépő fájdalom, a szülést követően hamarabb gyógyul az édesanya szervezete.

Felmerülhet a kérdés, hogy kismama tanulhat-e a reiki? Természetesen igen. Gyerekem édesanyja pl. pont ebben az időszakban tanult reikit, ő erről így számol be: „Saját tapasztalatom az, hogy a gyermekünk kezéből árad az energia, már csak tudatossá kell tenni az áramlásra, ha nagyobb lesz. Így rögtön két reikis lesz a családban.

A csecsemők fejlődése sok fájdalommal jár: pocakfájás, szélgörcsök, növési fájdalmak, fogzás, pelenkakiütés… A reikizéssel sokat segíthetünk. Saját tapasztalatunk az, hogy a hasfájások száma minimálisra csökkent, a fogzást sírás nélkül átvészeltük, az emésztése normális lett, és a növekedési fájdalmak száma is minimális.

Gyermekek esetében azonban hozzá kell tenni, hogy a kezelés időtartama nagyon változó és tervezhetetlen. Amíg aprócska csecsemőkről van szó, addig akár szoptatás vagy etetés közben is reikizhetjük, altatáshoz, ringatásnál javasolt a reikizés a könnyű elalváshoz, szép álmokhoz. Ezt persze ne úgy fogjuk föl, hogy na most reikizünk, mivel a tanfolyam után az energia automatikusan kiárad a kezeinkből, így ha kézbe vesszük a kisbabát, rögtön érezhetjük, hogy melegszik a kezünk.

Saját tapasztalatom az, hogy sokat segített, amikor a párom várandós volt és megreikiztem, így kicsit jobban részese lehettem a babavárásnak, valamit én magam is születése óta rendszeresen adok reikit a kislányomnak. Számára olyan természetes a reiki, mint a fogmosás. Rendszeresen ő maga kéri, de szokott olyat is mesélni, hogy beütötte magát és megreikizve magát elmúlott a fájdalom. Azt tapasztaltam, hogy a gyerekek ösztönösen ráéreznek a reiki energia adására és bennük behangolás nélkül is még él ez a képesség. Természetesen ez idővel változhat.

Hány éves kortól javasolható a gyerek reiki tanfolyam?

Főleg a reikis szülőket foglalkoztatja ez a kérdés, amire nehéz jól definiálható választ adni. Reiki behangolás 5-6 éves kortól adható, de csak akkor, ha a gyermek valóban érdeklődik a reiki iránt pl. látja a szüleitől és képes nyugodtan végigülni a behangolást.

Ekkor még bőven elég lehet, ha látja, hogy kell a kezelést csinálni önmagán és másokon, részletek nélkül. Később, ahogy növekszik átadható több ismeret és gyakorlat is, de ez fejlettségtől és érdeklődéstől függ. A legfontosabb, hogy a szülő semmiképp ne erőltesse a reiki gyakorlását, még ha a jó szándék vezérli is.

A Jikiden Reiki szemináriumának tananyaga alapvetően felnőttek számára lett kidolgozva, így tapasztalatok szerint min. 14-15 éves kor az, ami szükséges, hogy egy gyermek képes legyen végigülni, figyelni és mindent elsajátítani a két napos kurzus során.

Többször kapok olyan kérdést, hogy létezik-e a 2 napos kurzushoz viszonyítva egyszerűsített gyermek reiki tanfolyam fiatalabbak számára? Én azt gondolom, hogy a reiki tanulása önkéntes és felelősségteljes dolog, így azt gondolom 14 éves korig a fő cél az lehet, hogy a gyermek megismerje, megtapasztalja a reikit – esetleg kapjon behangolást – de a teljes 2 napos Reiki 1. zenki kurzus elvégzéséhez némi érettség szükséges.

Milyen előnnyel jár a reiki használata az idősek számára?

Meglepő módon idős korban sem késő reikit tanulni és használni is az élet utolsó pillanatáig lehet. Egészen addig, amíg valaki képes önmagát vagy mást megkezelni tudja azt használni egészsége fenntartására, problémák kezelésére, fájdalomcsillapításra stb.

Idős emberek hálásak a reiki kezelésért, mely számukra is jól eső érzés. Így adhatunk reikit szüleinknek, nagyszüleinknek is. A reiki áldása, a kezelés hatása, a meditáció életünk végéig elkísér, ha nap mint nap alkalmazzuk. Több beszámoló szerint az eltávozás is könnyebb, békésebb, ha valaki kap ilyen energia kezelést.

A reiki használatáról azt mondható tehát, hogy kortól független, bárkinek javasolható, aki szeretne élni eme japán módszerrel, mely valóban élethosszig tartó spirituális út és természetes gyógymód, melynek célja a testi-lelki egészség fenntartása és végső soron a belső béke és harmónia megtalálása önmagunkban.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító