Reiki kismamáknak

Reiki kismamáknak, várandósság, csecsemőkor

A várandósság és a szülést követő időszak meghatározó minden nő életében. A kismamák gyakran teszik fel a kérdést, hogy a reiki alkalmazható ebben az időszakban, várandósan lehet reikit tanulni? Ráadásul ebben az időszakban számos kért és kéretlen információt kap a kismama, melyek nagy része tiltás, szigorú szabály a mindennapokra vonatkozva: hogyan étkezzen, milyen dolgokra kell odafigyelni a különböző trimeszterekben, melyek a tiltólistás dolgok. Ez az információ özön és a megváltozott állapot rengeteg stresszt és aggódást generálhat, mely nem ideális sem az anyukának és sem a picinek. És akkor hol vagyunk az ideális a lelki egészség és az anya-gyermek kapcsolatra való fókuszálástól?

Reiki a belső harmónia megteremtésére a várandósság alatt

Ma már sok védőnő javasolja a rendszeres tudatos lazítást, sokan ebben az időszakban kezdenek el kismamajóga gyakorlatokat végezni, hogy felkészüljenek életük egyik legfontosabb eseményére a gyerekszülésre. Hallani magzattal való kommunikációs tréningekről, kismamáknak szánt különböző a nehéz időszakokat átsegítő foglalkozásokról. A reiki is beleilleszthető ebbe a folyamatba, sem a várandósság alatt vagy a szülést követően nem késő elkezdeni alkalmazni ezt a japán módszert.

Mindenekelőtt bátran kijelenthető, hogy teljesen biztonságos a reiki tanfolyam elvégzése és a reiki rendszeres alkalmazása a kismamák számára. Ezt meg tudom erősíteni a gyermekem édesanyjának tapasztalatait leírva, aki 4 hónapos terhesen sajátította el a reikit és szerzett nagyon pozitív tapasztalatokat a babavárás, a csecsemőkor és azt követő időszakokban. Tapasztalata szerint a rendszeres önkezelés nagyon sokat segített a hormonváltozás hatására kialakuló stresszes, hangulatingadozós állapoton. Ezt magam is meg tudom erősíteni, pedig az egyetemi vizsgák miatt elég sok stressz érte. Legmélyebb élménye mégis ez:

“Legnagyobb hatással tapasztalataim szerint az anya-magzat kapcsolatra van. A tanfolyamon tanult meditáció közelebb hoz a magzathoz, rásegíthetünk vizualizációval is. Átélhetjük, ahogy átöleljük a magzatot, ezt az élményt ő is megérzi, elnyugszik. Aki érzékenyebb a nem látható világból jött információkra, ilyenkor akár a gyermek nevét is meghallhatja. Ugye sokan vannak úgy, hogy nem azonosulnak a kapott nevükkel? Hiszem, hogy a lélek nem csak a szüleit választja, hanem a nevét is megsúgja nekünk, ha odafigyelünk.”

Magam is sokszor adtam neki reikit és leendő gyermekemnek a gömbölyödő hason keresztül. Magam is megtapasztaltam, hogy a reikis kézhez közelebb húzódik a magzat, aktívan mozog, majd megnyugszik. Ezt az érzést az édesanyák természetesen még intenzívebben megélhetik. Tapasztalataink szerint, hogy a reiki sokat tud segíteni a vajúdás időszakában csökkentve a fájdalmakat a megszületett baba sokkal nyugodtabb lesz, kevesebbet fog sírni, felcseperedő kisgyerek nyitottabb lesz a világra. Ehhez természetesen hozzájárult a bensőséges anya-gyermek kapcsolat, a közel 3 évig tartó szoptatás és a hordozókendő használata is.

A reiki alkalmazása csecsemőkorban és később

A kezdeti időszak nem könnyű sem a kismamának, sem a csecsemő számára. A kismama a sok kelés miatt fáradtabb, a szoptatás megviselhetik a melleket. A csecsemő számára pedig a pelenkakiütés, a szélgörcsök, a pocakfájás, a nehezen történő elalvás, a növési fájdalmak, később a fogzás jár több-kevesebb szenvedéssel. Ezeket a problémák jelentősen csökkenthetőek a reiki rendszeres alkalmazásával. A fentebb említett jelenségek minimálisra csökkentek és viszonylag hamar meg is szűntek a kezelések hatására.

A csecsemők reikizése eltér a felnőtt emberekétől. Egyrészt sokkal spontánabb, hisz bármikor a kezünkben van a baba, adhatunk neki reikit, másrészt időtartamban is sokkal rövidebb. Ezt érzékelni fogjuk, hogy sokkal kevesebb idő elégséges. Szintén ki lehet használni a szoptatás, a ringatás időszakát is. A már mocorgó piciket pedig akkor lehet jól megreikizni, amikor elszenderedtek, kihasználva az alvási időszakokat. A babák reikizése sokkal ösztönösebb. Megfigyelhetjük az energia áramlás akaratlanságát, ahogy a tenyerünk rögtön felmelegszik megérintve a babát. Ez mind a babának és a kismamának is kellemes és meghitt élményt jelent.

Természetesen az apukák is kivehetik a részüket a gyerekgondozásból, ha nyitottak erre.  Megreikizhetik a leendő kisbabájuk az anyuka hasán keresztül, a már megszületett csecsemőt ringathatják, részt vehetnek a gyerek ellátásában, mesélhetnek, reikit adhat nekik. Ez pozitív hatással van nemcsak az apa-gyermek, hanem a párkapcsolatra is.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Szerző:

Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36 70 414 0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

  • 2020. április 18-19. (Szo-V)
  • 2020. május 2-3. (Szo-V)
  • Helyszín: AUM Jógaközpont PEST – Budapest, VII. ker.

KÖVESS ENGEM

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest
Scroll Up
Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító

Töltsd le ezt az ingyenes minikönyvet, mely lerántja a titkot a reikit övező legendákról!

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!