Reiki kismamáknak

Reiki kismamáknak, várandósság, csecsemőkor

A várandósság és a szülést követő időszak meghatározó minden nő életében. A kismamák gyakran teszik fel a kérdést, hogy a reiki alkalmazható ebben az időszakban, várandósan lehet reikit tanulni? Ráadásul ebben az időszakban számos kért és kéretlen információt kap a kismama, melyek nagy része tiltás, szigorú szabály a mindennapokra vonatkozva: hogyan étkezzen, milyen dolgokra kell odafigyelni a különböző trimeszterekben, melyek a tiltólistás dolgok. Ez az információ özön és a megváltozott állapot rengeteg stresszt és aggódást generálhat, mely nem ideális sem az anyukának és sem a picinek. És akkor hol vagyunk az ideális a lelki egészség és az anya-gyermek kapcsolatra való fókuszálástól?

Reiki a belső harmónia megteremtésére a várandósság alatt

Ma már sok védőnő javasolja a rendszeres tudatos lazítást, sokan ebben az időszakban kezdenek el kismamajóga gyakorlatokat végezni, hogy felkészüljenek életük egyik legfontosabb eseményére a gyerekszülésre. Hallani magzattal való kommunikációs tréningekről, kismamáknak szánt különböző a nehéz időszakokat átsegítő foglalkozásokról. A reiki is beleilleszthető ebbe a folyamatba, sem a várandósság alatt vagy a szülést követően nem késő elkezdeni alkalmazni ezt a japán módszert.

Mindenekelőtt bátran kijelenthető, hogy teljesen biztonságos a reiki tanfolyam elvégzése és a reiki rendszeres alkalmazása a kismamák számára. Ezt meg tudom erősíteni a gyermekem édesanyjának tapasztalatait leírva, aki 4 hónapos terhesen sajátította el a reikit és szerzett nagyon pozitív tapasztalatokat a babavárás, a csecsemőkor és azt követő időszakokban. Tapasztalata szerint a rendszeres önkezelés nagyon sokat segített a hormonváltozás hatására kialakuló stresszes, hangulatingadozós állapoton a terhesség alatt. Ezt magam is meg tudom erősíteni, pedig az egyetemi vizsgák miatt elég sok stressz érte. Legmélyebb élménye mégis ez:

„Legnagyobb hatással tapasztalataim szerint az anya-magzat kapcsolatra van. A tanfolyamon tanult meditáció közelebb hoz a magzathoz, rásegíthetünk vizualizációval is. Átélhetjük, ahogy átöleljük a magzatot, ezt az élményt ő is megérzi, elnyugszik. Aki érzékenyebb a nem látható világból jött információkra, ilyenkor akár a gyermek nevét is meghallhatja. Ugye sokan vannak úgy, hogy nem azonosulnak a kapott nevükkel? Hiszem, hogy a lélek nem csak a szüleit választja, hanem a nevét is megsúgja nekünk, ha odafigyelünk.”

Magam is sokszor adtam neki reikit és leendő gyermekemnek a gömbölyödő hason keresztül. Magam is megtapasztaltam, hogy a reikis kézhez közelebb húzódik a magzat, aktívan mozog, majd megnyugszik. Ezt az érzést az édesanyák természetesen még intenzívebben megélhetik. Tapasztalataink szerint, hogy a reiki sokat tud segíteni a vajúdás időszakában csökkentve a fájdalmakat a megszületett baba sokkal nyugodtabb lesz, kevesebbet fog sírni, felcseperedő kisgyerek nyitottabb lesz a világra. Ehhez természetesen hozzájárult a bensőséges anya-gyermek kapcsolat, a közel 3 évig tartó szoptatás és a hordozókendő használata is.

A reiki alkalmazása csecsemőkorban és később

A kezdeti időszak nem könnyű sem a kismamának, sem a csecsemő számára. A kismama a sok kelés miatt fáradtabb, a szoptatás megviselhetik a melleket. A csecsemő számára pedig a pelenkakiütés, a szélgörcsök, a pocakfájás, a nehezen történő elalvás, a növési fájdalmak, később a fogzás jár több-kevesebb szenvedéssel. Ezeket a problémák jelentősen csökkenthetőek a reiki rendszeres alkalmazásával. A fentebb említett jelenségek minimálisra csökkentek és viszonylag hamar meg is szűntek a kezelések hatására.

A csecsemők reikizése eltér a felnőtt emberekétől. Egyrészt sokkal spontánabb, hisz bármikor a kezünkben van a baba, adhatunk neki reikit, másrészt időtartamban is sokkal rövidebb. Ezt érzékelhető, hogy sokkal kevesebb idő elégséges. Szintén ki lehet használni a szoptatás, a ringatás időszakát is. A már mocorgó piciket pedig akkor lehet jól megreikizni, amikor elszenderedtek, kihasználva az alvási időszakokat. A babák reikizése sokkal ösztönösebb. Megfigyelhetjük az energia áramlás akaratlanságát, ahogy a tenyerünk rögtön felmelegszik megérintve a babát. Ez mind a babának és a kismamának is kellemes és meghitt élményt jelent.

Természetesen az apukák is kivehetik a részüket a gyerekgondozásból, ha nyitottak erre.  Megreikizhetik a leendő kisbabájuk az anyuka hasán keresztül, a már megszületett csecsemőt ringathatják, részt vehetnek a gyerek ellátásában, mesélhetnek, reikit adhat nekik. Ez pozitív hatással van nemcsak az apa-gyermek, hanem magára a párkapcsolatra is.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító