Masszázs alkalmazása a reikiben

Masszázs alkalmazása a reikiben

Gondolkoztál már azon, hogy milyen kapcsolat van a masszázs és Usui mester által kidolgozott reiki gyógymód között? Felületesen szemlélve elég különbözőnek tűnhet: míg a masszázs a test fizikai szintjén fejti ki jótékony hatását, addig a reiki energia a nem látható energetikai szinten dolgozik. Felfedezhető azonban egy közös kapocs, az érintés, mely mentén a merev határvonalak elmosódnak. Sőt, ha megismered a japán reiki rendszerét, azt is felfedezheted, hogy az eredetileg számos masszázs elemet használtak a kezelések során, melyek feladata épp az, hogy megnövelje a terápiás kezelés hatékonyságát, fokozza a kliens komfort érzetét.

A reiki eredeti hazája Japán, melyet Mikao Usui dolgozott ki az 1920-as években. Módszerének célja a test és elme fejlesztése révén a belső harmónia megteremtése, ami egyaránt egy kézrátételes gyógymód és szellemi út is egyben. Sokan vélekednek úgy, hogy a reikizés csak az energia közvetítéséből áll megérintve a pácienst támogatva ezzel a kliens szervezetének öngyógyító képességét. Kevesen ismerik azokat az eredeti kezelési technikákat, – amik között számos masszázs elem is található – melyek feledésbe merültek sok nyugati tanátadási vonalon. Ilyen például a féltest kezelése, a féltest vérkicserélődés technika, vagy a Hayashi sensei által kidolgozott és a Jikiden Reiki tanfolyam során tanított teljes vérfrissítő masszázs technika, melyből csak egy rövid stimuláló jellegű gerinc-lehúzás gyakorlat maradt meg a nyugati reiki stílusban.

*Fontos megjegyzés: mind a kezelés, mind a masszázs ruhában történik!

A reiki masszázs technikák elemei

Nem kell túl bonyolult és misztikus dolgokra gondolni, amikor a reiki masszázs elemeiről esik szó. Ezek olyan technikák, melyek egyidősek az emberiséggel és valószínűleg te is sokszor alkalmazod nem tudatosan, pl:

  • dörzsölés
  • lesimítás
  • ütögetés, paskolás
  • finom lenyomás

A reiki kezelés során ezeket használva hatékonyan stimulálható az adott testrész, támogatja a testen, testben felhalmozódott toxinok, energetikai blokkok feloldását. A reiki energia és az említett masszázs technikák támogatják, erősítik egymás hatását azaz szinergikusak.

Hogyan is működik a reiki masszázs a Jikiden kezelés folyamán?

A terapeuta először az energia és a szimbólum használatának segítségével feloldja a testben, testen felhalmozódott toxinokat, blokkokat. Majd a reiki kezelés végén a masszázságyon hason fekvő kliensen a Ketsueki Kokan-ho masszázs technikával lesöpri azokat. Ennek a reiki masszázs technikáknak további előnye, hogy az egész testet felfrissíti, stimulálja, segít visszatérni az éber állapotba a nagyon ellazult kezelés béli állapotból.

Sokan számolnak be arról, hogy nagyon kipihentnek, felfrissültnek érzik magukat a reiki masszázs után, mely igazán frissítő jellegű a másfél-két órás kezelést követően. A vérfrissítő masszázs technika további előnye, hogy önmagában is alkalmazható, akár többszöri ismétléssel. Számos probléma esetén nagyon hatékonyan támogatja a gyógyulási folyamatot.

Különféle masszázsok és reiki kombinálhatósága

Mindenképpen előnyös, ha a masszőr végzett reikis is. Ugyanis, ahogy a bevezetőben említettem, mindkét technika az érintésen alapul és egymás hatását erősítik. Ennek alapja az, hogy a masszázs során a masszőr/masszőz egyfajta bioenergiát közvetít a kezein keresztül, miközben a fizikai kezelés történik.

Ez automatikusan, gyakran mindenfajta tudatosság nélkül működik, azaz spontán indul meg az energia áramlás. Ha az energia közvetítése a saját bioenergiával történik, előfordulhat, hogy sok kezelést követően fáradtnak, energetikailag kimerültnek érezheti magát a kezelő.

A megoldás az ilyen típusú panaszra, ha a masszőr elvégzi a reiki tanfolyamot és innentől fogva kapcsolódva az Univerzum forrásához már nem a saját energiáját adja át, hanem a végtelenből csatornázva energetizálja a masszázs során a klienst. Ez azt jelenti, hogy kevésbé fog elfáradni, frissebbnek, energikusabbnak érezheti magát több kezelést követően is.

A kliens számára is előnyös a masszázs és a reiki kombinációja, mert a fizikai masszázs során energetikai szempontból is feltöltődik, így annak fizikai közérzetre gyakorolt hatása is erősebb lesz. Ez a mindennapos gyakorlatban azt jelenti a páciens frissebb, energikusabb lesz, hamarabb regenerálódnak a megfáradt testrészek, hamarabb múlik el a merevség, a fájdalom. Minden fajta masszázs stílusnál egyaránt működik a reiki, legyen szó olajos alapú vagy ruhában végzett technikáról. Érdemes tehát mindenkinek megtanulni ezt a japán eredetű energetikai gyógymódot.

Kíváncsi vagy egy reiki tanfolyamot végzett gyógymasszőr tapasztalatára? Olvasd el egy masszőr tanítványom tapasztalatát.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító