Reiki és pénz: miért nincs reiki kezelés / tanfolyam ingyen?

Sokan kérdezik tőlem, hogy ha a reiki energia nem az enyém, miért kerülnek pénzbe a kezelések és miért olyan drága a tanfolyam. Olyan szemlélet is létezik, hogy a reiki gyógyításért és tanításért csak adományt szabadna elfogadni. Egyes emberek még tovább mennek és azt állítják az anyagiak beszennyezik a spirituális gyógyítás / tanítás szentségét.

Az indoklás legtöbbször az, „Mikao Usui, a reiki megalapítója is ingyen kezelt, tanította a reikit”.

Mi hát a reiki és pénz kapcsolata? Érdemes több szempontot megvizsgálni.

Reiki és pénz történelmi háttere

A legtöbb reikis ismeri azt a Hawayo Takata asszonytól származó legendát, miszerint Usui mester éveken át ingyen gyógyított a nyomornegyedben és segítette elindulni őket az életben, de látva, hogy azok hamarosan visszatértek koldulni, maga is belátta, hogy nincsen így értelme a segítésnek. Bár ez a történet nem a valóságon nyugszik, mégis tanulságos.

Történelmi források bizonyítják, hogy Usui mester nem tanított ingyen és a reiki kezelések is pénzbe kerültek. Nem lehetett ez másként, hiszen fenn kellett tartania a Gakkai központot, biztosítania kellett családja megélhetését.

Tanítványa, Chujiro Hayashi is hasonlóan vélekedett, hogy a nem túl olcsó ár arra ösztönzi embereket, hogy komolyan vegyék a kezelést és a tanítást. Hawayo Takata asszony a következőt mondta: „A reiki ára nem alku tárgya”. Chiyoko Yamaguchi beszámolója szerint, amikor először vett részt kurzuson, a reiki tanfolyam ára 50 yen volt, ami egy átlag ember havi jövedelmével volt egyenlő akkoriban (1938).

Milyen elgondolás áll a fenti gyakorlat mögött?

Ha valami ingyenes vagy nagyon olcsó, az emberek általában nem becsülik meg. Ez nemcsak ma van így, már a múlt században is sokan vélekedtek hasonlóképpen:

  • „nem lehet annyira jó, hisz ingyenes / nagyon olcsó”
  • „ez ingyenes / jutányos, semmit nem vesztek, ha csak kipróbálom és többet nem használom”
  • „nem szükséges nagyon komolyan vennem, hisz ingyenes / potom pénzbe kerül csak.”

Bizonyára neked is eszedbe jutott már hasonló gondolat, amikor gyanúsan olcsó / ingyenes termékkel, szolgáltatással találkoztál az életben. Bár nem minden minőségi, ami drága és nem minden alacsony színvonalú, ami olcsó, de általánosságban az ár és minőség kéz a kézben jár.

Fenntarthatóság. Egy kezelésnek, a reiki tanfolyamnak számos mellékes költsége van, amelyre a kliens, a hallgató legtöbbször nem is gondol, ugyanakkor számolni kell vele.

Usui és Hayashi mester idejében voltak más csoportok is, akik kézrátételes gyógyítást tanítottak. Néhány híres reiki gyógyító, mint Kaiji Tomita vagy Toshihiro Eguchi a Gakkai szervezetben tanultak, majd kiléptek onnan a magas árak miatt és saját csoportokat indítottak. Mindketten ingyenesen, vagy nagyon jelképes áron gyógyítottak és tanítottak. Néhány év alatt nagyon sok ember fordult meg náluk, azonban egy se akadt, aki továbbvitte volna munkásságuk, haláluk után ezek a csoportok hamarosan megszűntek, kihaltak ezek a tanátadási vonalak. Tanítványaik nem bánták, hogy abbahagyták annak használatát, amit tanultak, hiszen ingyenes volt.

A reiki gyógyítás és tanítás értéke

Amikor valaki eljön kezelésre vagy tanfolyamra, fontos, hogy ráébredjen, hogy valami értékeset kap, ami javára válik. Anélkül, hogy megbecsülnéd, amit kapsz, nem fogod igazán értékelni annak hatását, de ez így van az élet más dolgaival is.

Amíg te kényelmesen lazítasz a masszázságyon, a terapeuta minden megtesz, hogy támogassa a te gyógyulásod, regenerációd. Kizárólag rád szenteli idejét, minden figyelmét és képességét. Tiszta, komfortos környezetben történik a reiki kezelés, melyek a te kényelmedet szolgálják.

Tehát a reiki kezelés egy komplex szolgáltatás – épp olyan mintha elmennél egy masszázsra -, ami indokolja az ellenértéket, nem maga az energia átadás kerül pénzbe. Ráadásul, ha valaki komolyan foglalkozik segítő spirituális gyógyítással és nem csak hébe-hóba ad kezeléseket, sok száz óra szabadidőről mond le önkéntesen, hogy segítsen. A reiki kezelés ára tehát az a honorárium, melyet a rád fordított időért fizetsz.

A reiki tanfolyam során olyan életre szóló képességre teszel szert, melyet, ha rendszeresen használsz, jelentős mértékben leszel képes javítani az életminőségeden, mentálisan és fizikailag is egészséges leszel. A kiváló közérzet és hogy nem leszel rászorulva kizárólag a gyógyszerekre, neked ez mennyit ér meg? A reiki tanfolyam ára tehát egy egyszeri befektetés, a reikizés képessége életed végéig veled marad, a tanultakat bármikor fogod tudni használni.

A reiki kezelés ára, mindig pénzben mérendő?

Bár számos esetben – családtagoknak, ismerősöknek, nyitott napon – lehet ingyenes, vagy jelképes összegű egy reiki kezelés, de egy hosszabb terápia esetén elvárnád az ingyenességet? Az ember veleszületett természete, hogy jó szívvel viszonozza azt, ha valami értékeset kapott és azt szívesen is adja. A jó vétel nem (csak) azt jelenti, hogy valami olcsó volt, hanem azt is, hogy valóban megérte a ráfordított pénzt. Ellenkező esetben, hiába volt valami olcsó, ha az használhatatlan.

Bár a reiki kezelés ára nagyságrendileg közel azonos egy masszázs szolgáltatás díjával, ugyanakkor sokszor nehéz meghatározni annak szubjektív értékét. Bár néhányan elsősorban az időt tekintik egységnek, amiért fizet a vendég, de jóval nehezebben mérhető az a láthatatlan plusz ami az energetikai kezelés testre és lélekre gyakorolt pozitív hatását jelenti. Ha például le tudsz tenni egy lelki terhet, vagy kioldódik egy olyan energetikai blokk, amit régóta cipelsz vagy megoldódik egy beragadt testi-lelki állapot, ez bizonyos értelemben megfizethetetlen. Ennek feltétele viszont, hogy valaki ne csak ad-hoc foglalkozzon a reikivel, hanem energetikailag is legyen magasabb szinten és jelentős gyakorlattal rendelkezzen. Ez is szintén egy nehezen mérhető egysége a reiki kezelés árának.

Miért kerül a Jikiden Reiki tanfolyam 2-5x annyiba, mint más irányzatoknál?

Egyrészt a fenti szempontokat figyelembe véve a Jikiden Reiki Intézet kötelezően előírja minden Jikiden tanárnak, hogy az adott országban mennyibe kerülnek a kurzusok, melyek világszerte közel azonosak.

Másrészt a Jikiden Reiki szemináriumai nagy eszmei értéket képviselnek, mely mögött igen magas minőség áll. Az autentikus tanítás, a tanfolyamok hatékonysága és teljessége, az oktatók képzettsége, a részletes és minőségi jegyzet, a különleges angol és rizspapírra kézzel festett japán oklevél áll a Jikiden Reiki márkanév mögött. Ez az az együttes minőség és komfortos tanfolyam helyszín, amit megfizetsz a reiki tanfolyam árát kifizetve.

Sajnos több helyen találkozni olyan reiki tanfolyamokkal, ahol az „olcsóságért cserébe” mindössze 4-7 órás egy kurzus, vagy nincs megfelelő jegyzetet, vagy az oktató 3-6 hónap lett reiki mester, akinek hiányos az elméleti felkészültsége és nincs jelentős tapasztalata a reiki mindennapos gyakorlatában sem. Nem állítható, hogy semmi használhatót nem tanulnak az ilyen mesterektől tanulók, de jelentősen eltörpül az az elméleti és gyakorlati tudás, mely az igazi reikit jellemzi, ami igen sajnálatos.

Hogy mi mindent biztosít a Jikiden Reiki szeminárium, erről bővebben itt olvashatsz.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító