7 rossz szokás az ezotéria világában, amit Neked is el kellene kerülnöd!

7 rossz szokás az ezotéria világában

Az ezotéria világa sok spirituális útkereső számára egy fontos kezdő mérföldkő, ahol különböző ezoterikus tanítások révén törekszik pozitív irányba formálni a gondolkodásmódot és az életet. Azonban nem mind arany, ami fénylik. Van számos olyan ezo jelenség, amit másokon felfedezve jobb, ha elkerülsz vagy ha magadon észleled, akkor megpróbálsz ezeken tudatosan változtatni. Mik ezek, milyen csapdákba ne ess Te is bele?
A spiritualitás veszélyei, kisiklások az ezotéria világában c. írás gondolatainak folytatását olvashatod alább.

1. Spirituális tanítók idézeteinek szócsövévé válsz

Vonzó dolog lehet a spirituális tanítók magasztos idézetein elmélkedni és ezeket nap mint nap megosztani a közösségi oldalakon. És más szemében tűnhet úgy, hogy Te magad is ilyen bölcs vagy. Ez azonban csalóka dolog, mert más igéje nem a Te saját tapasztalatod, felismerésed. Önmagad csapod be, ha ily módon szeretnél értéket közvetíteni.

Természetesen a másoktól átvett gondolatoknak helye és szerepe van. Ha a szerzőről beszélsz/írsz, vagy idézetben említett témáról fogalmazol meg saját gondolatokat, akkor az idézett sorok megerősítik a gondolatmeneted. Önmagában azonban csak üres ezoterikus klisé. Ne feledd, egy szerényebb, de saját gondolat, több értékkel bír, mint pl. egy odavetett magasztos, Dalai Lámától vagy Paulo Coelhotól átvett gondolat.

2. Nincs véleményed, hogy elkerüld a konfrontációt

Könnyen beleeshetsz az ezotéria berkeiben terjedő félreértésbe, hogy a konfrontálódást negatívnak ítéled, ezért nem formálsz véleményt, mondván „a problémák felett állok” . Ez azonban egy óriási félreértés.

Az önazonosság fontos pillére, hogy akkor is felvállalod a véleményed, ha ezzel más nem ért egyet vagy számodra kényelmetlen. Ettől nem leszel kevesebb ember. Sőt, ez bátorságról, önbizalomról, önismeretedről tesz tanúságot, hogy mered kockáztatni mások szimpátiáját.

A nézetkülönbségek felvállalása tiszta vizet önt a pohárba, hogy megtudd, kivel, hogyan állsz egy témában. Egy intelligens ember számára ez nem gond, mert a nézet különbség a legtöbb esetben tolerálható és elfogadható. Sokkal inkább kellemetlen, ha kiderül, más a véleményed, de csendben lapítottál a fűben, félve, hogy mit szólnak mások.

A vélemény felvállalásával járó konfrontáció nem azonos más személyének kritizálásával, minősítésével, ezt mindenképp kerüld el. A fókuszt tartsd mindig a témán, a saját álláspontodon és az érveiden.

3. A világi törvényeket figyelmen kívül hagyod

Ha szívesen hivatkozol az ezotériában hangoztatott adok-kapok egyetemes törvényére, de nem adsz számlát, állj meg egy pillanatra. Mennyire vagy összhangban azzal, amit képviselsz? Lehet érdemes átgondolnod a pénz és bőség áramlásához fűződő viszonyod.

Lehet kritikát megfogalmazni azzal kapcsolatban, hogy az állam képviselői nem jól gazdálkodnak a rá bízott pénzzel, de Te is hasonlóan megakasztod a pénz energia áramlását. És e világi értelemben a törvények súlyos anyagi szankcionálását is kockáztatod. Azért mert spirituális segítséget vagy épp tanítást közvetítesz, nem jelenti azt, hogy mentesülsz azon törvényi kötelezettségek alól, ami más emberekre, más vállalkozásokra vonatkozik.

4. Rivalizálás, más lehúzása, hogy jobb színben tűnj fel

Egy másik ember vagy általa képviselt dolog negatív színben való feltüntetése a legtöbb esetben a saját irigységed, kisebbségi komplexusod kivetülése. Ha ilyen eszközökkel élsz, vagy ezt a jelenséget látod mástól, ez mindig a kritizáló személyről, a benne lévő kezeletlen feszültségről szól.

Azon túl, hogy ez nem egy előre mutató, pozitív viselkedés, jól mutatja a kritizáló személy frusztrációját, kisebbségi érzését, amit ilyen gyerekes módon akar kompenzálni. Az irigység helyett azonban érdemesebb önmagadba nézni és rátekinteni arra a megtett útra,  amit bejárt a másik, meglehet, lenne mit tanulni.

Ráadásul, amikor valakit negatív színben tüntetsz fel, Te sem tűnsz fel pozitív szerepben, így az önmagadról alkotott képet is rombolod. Mutasd meg inkább az értékeid, amire büszke vagy, ahelyett, hogy mást próbálnál a víz alá nyomni.

5. Ezotéria és Mesterkultusz

A kezdő spirituális útkeresők hajlamosak egészséges kritika nélkül túlértékelni a spirituális tanítók szavait. Így ha azt észleled magadon vagy másokon, hogy az életedben lévő minden döntést ennek szűrőjén vizsgálsz, akkor egy egészségtelen formába csúszott át a tanár-tanítvány kapcsolatod.

Itt kell megemlíteni, amikor valaki a spirituális ébredés jeleit véli önmagán felfedezni, azonban nincs tisztában a tudatosság fejlődésének való jellemzőivel.

Ugyanígy, ha tanítóvá válsz és ezzel a hatalmi fölénnyel visszaélsz, ezt manipulálásra használod, nagyon nem jó úton jársz. Tény, hogy a legtöbb spirituális útkereső életének egy krízis szakaszában kezd el valami újat keresni, tapasztalni, amikor nehezebben tud megítélni helyzeteket, embereket. Ekkor könnyebben befolyásolható minden értelemben.

Ezért nagy a felelőssége mindenkinek, aki segítőként, tanárként emberekkel foglalkozik. Érdemes felülvizsgálnod, hogy amit tapasztalsz más személytől, a javadat szolgálja vagy sem, illetve ha Te lennél a másik szerepében, akkor is így tennél? Mit mondanál, ugyanazt a tanácsod adnád, ugyanígy kommunikálnál?

6. Más tollaival való ékeskedés

Ezoterikus berkekben gyakori szokás, hogy amit az interneten látsz anyagot, a forrás megjelölése nélkül lemásolod. Azon túl, hogy ez a szerzői jogok megsértése, tedd fel a kérdést magadnak: Te mit szólnál, ha saját anyagodat más saját szellemi termékeként használná?

Itt is igaz, minden, amit a saját szavaiddal fogalmazol még, még ha szerényebb is, jobban képvisel téged. Lehet, több időbe telik, de megéri a plusz erőfeszítést. És könnyen lehet, jobbat is írsz, mint amit jelölés nélkül átvennél.

7. A tanítás tudásának féltése

A megszerzett tudást, tapasztalatokat sokra tartjuk, de legalább ennyire fontos annak teljes továbbadása is. Ha azon aggódsz, hogy csorba esik a tekintélyeden, mert a tanítványod túlnő téged, valószínű nem érted, mit jelent tanítani.

Kiváló tanítványt, mestert képezni a tanító dicsőségét mutatja. Az életben is természetes előforduló jelenség, hogy többet érünk el, mint a szüleink, mégse tartjuk őket kevesebbre ezért.

Érdemes elgondolkodni Ginni Rometty szavain:

„Nem az teszi értékessé az embert, amit tud, hanem amit másokkal megoszt.”

Így amikor benned tudásféltés érzés kerekedik felül, akkor ez a te fel nem dolgozott kisebbségi komplexusod és érdemes önmagad értékelését, önmagadról alkotott képet és hogy te milyen feltételeket támasztasz önmagad felé, ezeket átgondolni.

Te mennyire találkozol az ezotéria világban a fenti jelenségekkel, esetleg milyen fontos témákra hívnád fel még a figyelmet?

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító