15 tanács a boldogság megtalálására

15 tanács a boldogság megtalálására

Rengeteg tényező befolyásolja, hogy milyen a közérzeted, képes vagy-e boldog lenni. Gondolkodtál már azon, hogy min múlik, hogy boldog vagy boldogtalan vagy? Biztosan kitalálod, a szemléletmód nagyon sokat számít. Mindenkinek vannak ugyanis rossz napjai, amikor balul sülnek el a dolgok, de csak rajtad múlik meddig maradsz ebben az állapotban és nap mint nap mit teszel azért, hogy a nap mosolygós fele süssön le rád. Eleinte elég csak néhány dolgot megváltoztatni a kezdeti sikerhez, aztán meg fogod látni, hogy érdemes a tudatosságot a mindennapokban gyakorolni. Nem hiszed? Tégy egy próbát és fogadd meg az alábbi tanácsokat!

Vedd észre az élet apró örömeit!

Rengeteg dolog van az életben, amit nem tudsz változtatni, melyek tipikusan a boldogság megélésének ellenségei. Ilyenek a múlt eseményei és az azokon való töprengés, hogy mi lett volna HA AKKOR másképp döntesz vagy eltérően alakulnak az események. Ezt már valószínűleg sosem tudod meg. Helyette koncentrálj a jelenre és cselekedj pozitív szellemben, a kívánatos jövőért! Azonban ne ragaszkodj görcsösen a végeredményhez. Mennél lazábban, mennél kevesebb elvárással éled az életed, annál spontánabbul és számodra megfelelően fognak alakulni a dolgok. Ez segíteni fog téged, hogy képes legyél a jelenben élni és észrevedd az élet apró örömeit, melyekre eddig „vak” voltál és az aggodalmakra és a negatív történésekre koncentráltál.

Ne add fel a (reális) céljaid!

Mindenkinek vannak álmai, amit el szeretne érni. Biztosan te is vágysz dolgokra, élményekre, amit meg szeretnél tapasztalni. Ahhoz, hogy boldog lehess ehhez két dolog szükséges. Reális dolgokat kell kitűznöd magad elé, amit el is hiszel, hogy képes vagy elérni. A másik összetevője a sikernek a következetesség és elszántság a célod megvalósításáért. Lehet nehézségekbe ütközöl céljaid megvalósításakor, de ha könnyen feladod, miként lehetne nyugodt a lelkiismereted, hogy Te mindent megpróbáltál? Az igazán sikeres embereket onnan lehet felismerni, hogy a nagy kudarc után is felállnak és kitartóan próbálkoznak, amíg végül elérik a sikert! Te se add fel soha!

Keresd a humort és a játékosságot az életben!

Ha véresen komolyan veszed az életet elszalasztod a lehetőséget, hogy meglásd az élet apró örömeit. Minél jobban képes vagy önmagadat kívülről szemlélni, annál jobban képes vagy könnyedén venni egy nem várt eseményt. Meglátni a humor forrását, játékosan venni az élet akadályait a biztos út, hogy sose kenődj el nagyon!

Sportolj rendszeresen!

A rendszeres sport nem csak a fizikai egészséged szempontjából fontos. A sport élménye ugyanúgy dopping a léleknek. A rendszeres testedzés boldogsághormonokat szabadít fel benned. Általa javul a közérzeted, nő az önbizalmad, sok esetben a sport egy közösségi élmény is, mely színt visz az életedbe. Ne hagyd magad, hogy felülkerekedjen benned a lustaság, mozogj hetente legalább 2-3x 1 órát!

Figyelj oda a táplálkozásodra!

Nehéz mindenki számára megfelelő és ideális táplálkozási tanácsot adni. Abban azonban mindenki egyetért, hogy az egészséges ételeknek nagy szerepe van a testi-lelki egészség szempontjából. Ugyanis, ha beteg a tested vagy valamilyen krónikus betegséggel, elhízással küzdesz, ez jelentősen befolyásolja a közérzeted is. Nem véletlen Hippocrates mondása: „Ételed legyen orvosságod, orvosságod ételed.” Ezért elengedhetetlen, hogy kitapasztald Te mitől vagy egészséges, milyen ételek hatnak rád pozitívan és mi az, amit mellőznöd érdemes.

Ne szipolyozd ki magad a rendszeres éjszakázással!

Éjszakába nyúlóan buli lehet fennmaradni, azonban másnap a legtöbb ember érzi a böjtjét a hiányzó óráknak. A jó fizikai és mentális teljesítményhez ugyanis kipihent állapot szükséges. A kialvatlan állapot hatással van a kedély állapotodra és közérzetedre is. Ezért érdemes időben lefeküdni és nyugodt körülményeket biztosítani az alváshoz. Ha alvás problémáid vannak, segíthet egy jó erős edzés, egy lazító fürdő, egy masszázs vagy a relaxáció különböző formái. Ha kipihened magad, meglátod a világot is más szemmel fogod látni!

Légy tudatában az erősségeidnek, ahelyett, hogy a hibáidra koncentrálsz!

Minden ember egyaránt rendelkezik különböző erősségekkel és hibákkal egyaránt. Az azonban nem mindegy, Te melyik oldaladra szentelsz figyelmet! Ha folyamatosan a gyengeségeidre, hibáidra fókuszálsz képtelen leszel jól teljesíteni. A rossz önbizalom ugyanis radikálisan letöri az önbecsülést. Másrészt vedd észre, hogy egy csomó hiányosság fejleszthető, javítható, így csak rajtad múlik, hogy mit hozol ki magadból. Nem vagy elégedett önmagaddal? Kezdj el még ma dolgozni önmagadon és találd meg miben vagy igazán jó!

Törj ki a komfortzónádból!

A legtöbb ember számára ismerős a megszokott, ugyanakkor nagyon monoton hétköznapi mókuskerék. Ezzel szemben mindenki változatosságra, a valódi boldogság megtalálására vágyik. Sajnos nagyon kevesen vannak, akik ezért erőfeszítéseket is hajlandóak tenni. Ha úgy érzed, hogy kevés erőd van az áttörő sikerekhez, a legjobb mód, ha megpróbálsz kitörni a komfort zónádból! Ez ugyanis megalapozza azt a szokásod, hogy eddig számodra nem megszokott és új élményekkel találkozz a mindennapokban, melyek új erőfeszítésre ösztönöznek és lelkiekben is segítik a belső változásod. Miért nem próbálsz ki valami szokatlant még ma? Kezd el cselekedni most!

Ne ragadj bele a virtuális életbe!

Az internetnek tagadhatatlanok az előnyei, mellyel együtt élünk a mindennapokban. Teljesen hétköznapi élet részeivé vált az e-mail, a közösségi oldalak, fórumok, hírportálok, különböző szórakoztató weboldalak látogatása. Azonban nagyon könnyű elveszíteni a kapcsolatot a valós világgal, ha túl sok idő töltesz ebben a virtuális valóságban. Ha úgy érzed vagy környezetedtől azt a visszajelzést kapod, hogy beszippantott az internet, itt az idő megfontolni ennek tényét! Határozz meg keretet a virtuális barangolásra és ezzel párhuzamosan ápold az élő kapcsolataid, töltsd az idődet közösségben, szeretteiddel, barátaiddal! Hidd el, értékelni fogják!

Ne az határozzon meg, mit gondolnak mások rólad!

A sikeres emberek közös jellemzője, hogy nem mások véleményétől teszik függővé saját értékük. Ha úgy érzed túlságosan meghatározza mások véleménye, hogy Te mit gondolsz magadról, itt az ideje ezen elgondolkodni. Nem felelhetsz meg mindenki elvárásának, azonban az se egészséges, ha nem hallgatod meg mások visszajelzésit önmagadról. Azonban ne ess abba a hibába, hogy mindenkinek meg akarsz felelni. Elsősorban magadnak felelj meg, legyen határozott véleményed és tartsd magad az elveidhez!

Hagyj fel a pletykálkodással!

A bulvár és a különböző sztármagazinok azt sugallhatják, hogy milyen izgalmas mások életével foglalkozni. Sajnálkozni mások szerencsétlensége miatt vagy irigykedni egy szerencsés életfordulat kapcsán. Vedd észre, hogy ez nem a Te életed! Mennél többet foglalkozol mások életével, másokról negatív pletykákat terjesztesz, ez minden, csak nem hasznos egyik félnek sem. Sem akiről állítják és te sem nyersz semmit ezen információ továbbadásával. A káröröm csak egy ideig ad energiát, végén rájössz, hogy a te életed is milyen szerencsétlen és valójában milyen boldogtalan is vagy amikor mások bajának örülsz. A legnagyobb veszteség még az, hogy lemaradsz saját életed pozitív eseményeiről! Gondold át tehát, hogy kiről mit mondasz, tedd azt minél pozitívabban és fókuszálj a saját életed történéseire, keresd meg Te mitől lehetsz boldog!

Találd meg az egyensúlyt a munka és a szabadidő között!

A tevékeny és alkotó munka fontos részét képezi az életnek, azonban vannak emberek, akik teljesen elveszítik az egészséges egyensúlyt a munka és szabadidő eltöltése között. Talán te is voltál úgy, hogy belefeledkeztél a munkádba és nagy lelkesedéssel és kitartással végeztél valamilyen feladatot. A gond akkor van, ha a munka rámegy a szabadidő és az emberi kapcsolatok rovására és egyfajta kényszert érzel a folyamatos munkára, különben feszült és ideges vagy. Ez a munkaalkoholizmus. A legjobb módszer, hogy megtaláld az egyensúlyt, ha van egy olyan hobbid amiben ki tudsz teljesedni, amit szívesen szeretsz, csinálni, ugyanakkor az feltölt és kikapcsol is egyben. Még jobb, ha ezt emberekkel teszed és jut elegendő időd az emberi kapcsolataid ápolására is!

Tanulj meg megbocsátani!

Úgy tartják neheztelni nagy teher. Ha napokig képes vagy puffogni jelentéktelen bosszúságokon, beláthatod ez könnyen megmérgezi az életed. Bizonyított tény, hogy ha folyamatosan a harag állapotába hergeled magad ez magas stressz szintet eredményez, mely szépen lassan felemészti az egészséged. Mennyivel jobb ellazulnak, vidámnak és boldognak lenni? Figyeld meg e kettő állapot közti különbséget és döntsd el számodra melyik a jobb! Gyanítom az utóbbi… ezért ha azon kapod magad, hogy valamilyen bosszúságon pörög az agyad, állítsd le ezeket a gondolatokat. A legjobb mégis az, hogy gondolj bele a másik helyzetébe és bocsáss meg neki és önmagadnak tiszta szívből. Érezni fogod máris nem nyomja akkora teher a válladat.

Soha ne hagyd el magadat!

Az életben előfordulhatnak nem könnyű élethelyzetek, melyek rövidebb-hosszabb időre megnehezítik az életet. Mindenkinek vannak ilyen időszakai. Nincs teljesen problémáktól mentes élet és ember. Tekints az akadályokra az életedben úgy, mint megoldandó feladatok. Lehet azt érzed, hogy nincs hova tovább. Ugyanakkor mindig van esély. Kérj segítséget barátaidtól vagy szakembertől, aki segítséget fog adni az elinduláshoz. Így máris kapsz egy kis reményt, ami segít, hogy újra felállj és megerősödve újra a siker útjára lépj!

Tégy a környezetedért is!

Az eddigi pontok mind rólad szóltak. Azonban érdemes figyelembe venni a környezeted is. Ugyanis, ha a környezeted pozitív, akkor az neked is örömet okoz. Ezért érdemes megfontolni, hogy Te mit tudsz visszaadni vagy mások számára segíteni abból, amiben részesültél az életben. Ez nem csak az önzetlenség gyakorlásáról szól. Ugyanis, amikor másoknak segítesz vagy önkéntes munkát végzel magad is gazdagodsz új tapasztalatokat szerzel, mely hozzájárul a belső boldogságodhoz. Tégy hát még ma!

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító