Miként segíthet a reiki ADHD esetén?

Miként segíthet a reiki ADHD esetén? - figyelemhiányos hiperaktív rendellenesség

A figyelemhiányos hiperaktív rendellenesség (ADHD) vagy a jelenség hétköznapi megnevezései: figyelemzavar,  hiperaktivitás, impulzivitás , mely számos más tünetegyüttessel jár együtt. Gyermekkorban kezdődik és az amerikai statisztikai kutatások szerint a 4-17 évesek kb. 10% érintett. Ez egyre nagyobb problémát jelent a világban és az ilyen tünetegyüttesben szenvedők száma folyamatosan növekszik, melyet hagyományosan gyógyszeresen és más kezelésekkel igyekeznek kézben tartani. Azonban van egy szelíd terápiás módszer, a reiki, mely szintén segíthet a tünetek kezelésében, megszüntetésében, melyről az IARP cikkében olvastam.

Mi is a figyelemhiányos hiperaktív rendellenesség (ADHD)?

Ez egy olyan neuropszichiátrai tünetegyüttes, mely leggyakrabban az alábbi fő három megjelenés köré csoportosul:

>> figyelemzavar,
>> hiperaktivitás,
>> impulzivitás.

Ha részletesen szeretnél ennek utánanézni, akkor az adhdközpont.hu és a figyelemzavar.hu oldalalak részletes tájékoztatót adnak erről a problémáról. A leggyakrabban előforduló tünetek a következők:

 • Nehéz a figyelmet fenntartani, mely könnyen elkalandozik
 • Figyelmetlenségből fakadó hibák
 • Halogatás, késés, szervezetlenség
 • Hullámzó energiaszint és hangulat
 • Akaratlanul mások beszélgetésébe vág
 • Folyamatosan pörögnek a gondolatok a fejében
 • Belső nyugtalanság, munkamánia
 • Monotónia nem tűrése, rutin feladatokat nehezen lát el
 • Alulműködő önkontroll
 • Nehéz mértéktartás
 • Indulatok, érzelmek nehéz kezelése
 • stb.

Ezek a tünetek számos problémát okoznak az iskolai, később a munkahelyi teljesítményben, az emberi kapcsolatokban és mindennapos életvitelben is. A kutatások a mai napig nem derítették ki az ADHD okát, hogyan lehet megelőzni. Noha számos tényezővel kapcsolták már össze úgy, mint genetika, fejsérülés, toxinokkal való érintkezés a születés előtt, étkezés, stb…

Az ADHT-t rendszerint gyerekkorban diagnosztizálják, miután számos panasz érkezik az iskolában. Leggyakrabban valamilyen gyógyszeres kezelést írnak fel vagy kognitív viselkedés terápiás kezelésre küldik a gyerekeket, azonban sok esetben mindezek ellenére továbbra is fennmaradnak a panaszok. Valamint sok szülő tart a gyógyszerekhez való hozzászokástól és a mellékhatásoktól, emiatt jogosan merülnek az alternatív kezelési lehetőségek.

Miként segíthet a reiki az ADHD tüneteinek kezelésében csökkentésében?

A reiki kezelés egy japán eredetű eredetű energia terápia, mely egyaránt jótékonyan hat számos különböző fizikai és pszichés eredetű tünetegyüttes esetén.

A reiki terápia nem csak oldja a testben felhalmozódott toxinokat, hanem kiegyensúlyozóan hat az elmére és energetikai szinten is harmóniát teremt.

A reiki terápia egy mély ellazult állapotot hoz létre, mely jótékonyan oldja a feszültséget, elcsendesíti az elmét, a hullámzó érzelmeket.

1. A reiki segíti a koncentrációt

Az ADHD-ben szenvedő emberek egyik leggyakoribb problémája, hogy képtelenek koncentrálni a beszélgetésekre vagy a fontos feladatokra. A reiki kezelés hatékonyan segítheti a koncentráció fenntartását és az ADHD-val küzdők hosszabban képesek fenntartani a figyelmet a kezelések eredményeként. Ez segíthet az egyénnek abban, hogy sikeresebb legyen az iskolában, a munkahelyen és a mindennapi feladatok ellátása során.

2. A reiki segíti az ellazulást

Az ADHD-vel rendelkezők gyakran nehezen nyugodnak le, még akkor is, ha nincs okuk arra, hogy izgatottak legyenek. A reiki kezelés egyik legfontosabb előnye a mély relaxációs állapot, amely hasznos lehet olyan személy számára, aki a hiperaktivitással küzd. A kezelések ismétlésének hatására az egyén egyre könnyebben lesz képes nyugodttá válni a mindennapokban is.

3. A reiki csökkenti a stressz szintet

A fennálló stressz tovább súlyosbíthatja az ADHD tüneteit. Mindamellett az ADHD tüneteivel való együttélés önmagában is stresszes, mivel sok beteg küzd különböző problémákkal az iskolai vagy munkahelyi közegben. Az IARP cikke szerint a rendszeres reiki kezelésen részt vevő kliensek szerint a terápia hatására jobban képesek megbirkózni a stresszel a mindennapokban. Ez a stresszcsökkentés segíthet az ADHD tüneteinek csökkentésében és az általános életminőség javításában is.

4 A reiki javítja az alvásminőséget

Az ADHD-vel küzdő emberek sok esetben alvászavarokra is panaszkodnak, beleértve az elalvás problémáját, az alváshiányt, az alvási ciklusokkal kapcsolatos problémákat és így tovább. Ez természetesen közvetlen hatással van az egyén egészségére és az egyén ADHD tüneteit is rosszabbá tehetnek. A reiki kezelés azonban javíthatja az alvás minőséget a stressz oldásával és az elme elcsendesítésének segítségével, így javítva az életminőséget is.

5. A reiki javítja a hangulatállapotot

Bár a hangulati zavarokat nem mindig kapcsolják össze az ADHD-val, néhány ADHS beteg tapasztal levertséget, depressziót. Tanulmányok kimutatták, hogy azok, akik rendszeresen részt vesznek a reiki kezeléseken, javul a hangulat állapotuk és kevésbé depressziósak és optimistábbak.

A reiki terápia előnye, hogy együttesen használható más hagyományos kezelések mellett, nagyon jól kiegészíti azokat, mellékhatások nélküli technika, és sokat segíthet az ADHD említett tüneteinek enyhítésében és a gyógyulás felé vezető úton.

Ahogy korábban említettem, az ADHD egyaránt érinti a gyermekeket és a felnőtteket is, azonban a tünetek megjelenése a legtöbb esetben gyerekkorra vezethetők vissza. A reiki kezelés egyaránt alkalmazható gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt és a korábban felsoroltak szerint hozzájárul a zavaró tényezők enyhítésében és az életminőség javításában.

Azonban, mivel a gyermekek gyakran nem tudnak olyan hosszan egy helyben maradni, számukra rövidebb kezelés javasolt, amit később lehet növelni, ahogy hozzászoktak és számukra is komfortosabbá válik..

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító