Mi az amit valóban elvárhatok a reiki tanfolyam elvégzésétől?

Mi az amit valóban elvárhatok a reiki tanfolyam elvégzésétől?

A mai bőséges ezoterikus kínálatban a reiki tanfolyam egy a sok önsegítő, önfejlesztő, (ön)gyógyító képzések közül és módszerektől és honlapoktól függően elég sok ígérettel találkozhatsz, hogy mi mindent érhetsz el egy adott technika elsajátításával. Talán benned is felmerült a jogos kérdés: mi az, amit valóban elvárhatsz a (Jikiden) Reiki szemináriumon való részvételtől? Mi az amit meg tudok neked ígérni és mi az amit nem felelős tanárként? Milyen elvárásaid lehetnek ezzel a japán technikával kapcsolatban? Erre a fontos kérdésre szeretne választ adni ez az írás.

Az ígéretek földje avagy mi megfogható és mi nem

Amikor egy technikával, így a pl. reiki megtanulásával kapcsolatos elvárható eredményeket vizsgálod, érdemes három síkon körülnézni amikor egy weblapot olvasol vagy személyes beszámolót hallgatsz:

  1. mi az, ami a Földön 2 lábbal álló bármely ember számára is kézzel fogható, tapasztalható, újra és újra reprodukálható jelenség és pozitív hatás,
  2. mi az, ami valós (lehet), de szubjektív emberi tapasztalatokon alapul,
  3. mi az, ami porhintés?

Ha épp útkeresésben vagy és különböző technikák közül választanál, akkor is érdemes érdemes feltenni és megvizsgálni ezeket a kérdéseket, mielőtt beiratkozol egy kurzusra.

Amikor egy ember igazán mély ponton van, hajlamosabb a szkepticizmusát félretenni és könnyebben hinni az ígéreteknek. Ezt saját tapasztalatom is megerősíti, hogy ilyen esetben könnyebben homályosodik el az éles határ a “valóban elérhető” és a “lehetséges, hogy elérhető” fogalmak közt.

Általánosságban kijelenthető és minden józan gondolkodású ember belátja, hogy instant csodák igen ritkán történnek, és befektetett energia nélkül semmi sem működik magától, ha ki kell jönni a gödör aljából.

Ahogy az önmagunkon végzett, önismereti munka, életminőségünk javítása nem csak móka és kacagás, ellenben benne lehet a lelki és fizikai fájdalom, gyengeségeinkkel való szembenézés nehézsége, belső katarzis is. Természetesen nem (mindig) szükségszerű a szenvedés egy probléma megoldásához vagy épp a gyógyuláshoz, de előfordulhat, ha mélyen érintve vagyunk és nagyot kell ugranunk a megszokott komfortzónákon kívülre.

As sem mindegy, hogy kliensek vagyunk egy folyamatban vagy azért tanulunk valamit, hogy segítsünk önmagunkon vagy másokon. Vajon a tanfolyam elvégzésével képesek vagyunk produkálni ugyanazt a hatást, amire a gyakorlott oktató képes? Vagy gyógyulás/állapot változása szempontjából hatékonyabb egy rendszeres terápia? Szintén megkerülhetetlen kérdés.

Mit várhatok a (Jikiden) Reiki elsajátításától?

Vannak olyan vélekedések, mely szerint, ha elvárásokat támasztunk a reiki tanfolyammal kapcsolatban, akkor csalódás lesz az eredmény. Vagy, hogy a reikit nem lehet irányítani. Reiki tanárként ezzel nem értek ezzel egyet. Szerintem a lényeges mindig azt megvizsgálni, hogy mi az amit pontosan elvárunk és ez (hogyan) találkozhat-e az elvárásainkkal?

Ugyanígy feltehető a kérdés vajon elég-e ha csak egy érzés, sugallat, ismerőstől hallott élmény hoz el a reiki kurzusra? Valószínűleg csalódás vagy “ez nem az én utam” érzés lesz az eredmény.

Azt gondolom nagyon fontos az őszinte motiváció megtalálása: miért akarsz (Jikiden) Reikit tanulni? Ez nem feltétlen könnyű kérdés. De ha megtalálod az általad definiált erős késztető érzést és célt, akkor sokkal könnyebb lesz kitartónak lenni és eredményessé válni a gyakorlás által. Minél felszínesebb vagy egoból fakadó a cél, annál kevésbé fog motiválni, ugyanígy mennél személyesebb és belső igényt célzó a motivációd, annál elkötelezettebb leszel. Nos mi az ami a reiki megtanulásával elérhető, megtapasztalható?

1. Ami kézzel fogható és mindig reprodukálható

Reiki tanárként garantálhatom, hogy a reiki behangolás (Reiju) mindenkinél (kivétel nélkül) működik és ez a szertatás, jelentősen felerősíti az energia átadó, gyógyító képességed. Ahogy, képes leszel az energia érzetek érzékelésére és a törzsanyag kezelés és meditációs technikáinak stabil elsajátítására a Jikiden Reiki rendszerét követve.

A reiki kezelés adása – amire képes leszel – minden esetben egy mély, ellazult állapotot hoz létre, melyet döntő többségben a befogadó is érzékel, tapasztal és pozitív visszajelzéseket fog adni.

A reiki tanfolyam elvégzése megtanítja, hogyan csendesítsd el az elméd a meditáció segítségével, az öt életszabály, a gokai – ha gyakorlod – tudatosságot fog hozni az életedbe, megfigyelve, lecsendesítve a gondolataid és érzéseid, aminek eddig nem voltál tudatában.

Minden tanítványom, aki gyakorol beszámol arról – megtapasztalta -, hogy a reiki kezelés hatására csökkent a fájdalom, a stressz, hatékonyan gyorsult fel a gyógyulási folyamat számos esetben, eredményesen támogatja a megelőzést, az immunrendszert, energikusabbá válik az ember, ha a naponta gyakorolja a módszert.

A reiki kezelés hatása ugyanis nem a hiten alapul: fiziológiai, tapasztalható jelenségek történnek a testben és az elmében. Nem kell ehhez született képesség, a reiki energia csatornázását mindenki képes működtetni és megtapasztalni annak jótékony hatását akár önmagán, akár másoknak segítve.

A “reiki nem működik” állítás kizárólag 1 esetben érvényes: ha nem gyakorlod és ennek ellenére várod, hogy valami történjen. Hasonló ez ahhoz, hogy ha nem ülsz fel a kerékpárra, akkor nem is fogsz A-ból B-be jutni.

2. Szubjektív, de valós tapasztalatok

A képzés elvégzése támogatja a személyiség fejlődését, a tudatosság, a rezgésszint emelkedését, az intuíció növekedését.”

A spirituális úton járásnak egyenes következménye, ha tudatossá válsz az érzéseid, gondolataid, cselekedeteid illetően, akkor egy más minőségű útra lépsz és képes leszel más szemszögből megélni és nézni a világot, önmagad és másokkal történt eseményeket.

Az önreflexió értelemszerű hatással lesz arra, ahogy gondolkozol önmagadról és a világról, más emberekről. Én ezt a jelenséget hívom spirituális fejlődésnek, mely értelemszerűen nem azonnal, hanem egy folyamat részeként rövidebb-hosszabb idő alatt történik és tart az életed végéig.

Ez élethelyzettől, személytől függően különböző megélésben jelenik meg, ezért érthetően mindenkinek mást jelent és lehet más fogalmakkal írná körbe.

Értelemszerűen nem köthető kizárólagosan a reikihez, más technikákat vagy akár simán önreflexiót, önismeretet gyakorolva is számos felismerés és életminőség javulás elérhető el.

Illetve, ha valaki bár gyakorolja a reikit, de azt csak felszínesen, nem fogja a személyiségfejlődés mély rétegeit megtapasztalni vagy lassabban halad ezen az úton.

Én azt gondolom a rezgésszint, tudatosság foka egyenes arányban van azzal mennyire harmonikusak az érzelmeink, gondolataink, mennyire kiegyensúlyozottak az emberi kapcsolataink, mennyire vagyunk őszinték önmagunkkal.

“A reiki gyakorlása lelki békét, boldogságot, harmóniát, nyugalmat teremt az életedben”

Ez a fogalomkör szervesen összekapcsolható a fentebbi gondolatokkal. Senki sem szeret zaklatott, feszült, terhekkel, nehézségekkel teli életet élni. Mindenki vágyik a belső boldogságra, lelki békére és hogy könnyedén menjen, örömteli legyen az élete.

Az élet minősége azonban szerves kapcsolatban van a mindennapokat átjáró érzésekkel és gondolatokkal. Vannak élethelyzetek, amin nem lehet azonnal változtatni, de az önmagunkkal való munka hosszú távon mindig gyümölcsöző (és nem mindig kellemes). Én hiszem azt, hogy a személyes életminőségért felelősek vagyunk és ha nem elég jó, akkor az azt jelzi valamit változtatni kell. Ehhez sokszor kevés a felszínes pozitív önszuggesztió, gyakran a gyökerekig kell leásni és néha több türelemre és erőfeszítésre van szükség.

“A reiki kezelés hatékony segítség krónikus betegségek esetén / gyógyítja a rákot, stb.”

Sokan igen irreális elvárásokat támasztanak a reiki terápiát illetően és azután fordulnak a természetes gyógymódok felé, amikor a hagyományos orvosi kezelések nem működnek vagy nem a kívánt eredményt hozzák és igen nagy a baj. Gyakran kiderül, összetett problémáról van szó és nem légből égi csapásként jött létre a betegség.

Jelen korban még mindig elég kevesen vannak azok, akik a prevenció szakaszában tesznek tudatosan (nap mint nap) az egészségükért, ellenben a többség a hedonizmus életérzését hirdeti azt gondolva velük nem történhet baj.

A természetes gyógymódok, így a reiki is épp ebben a megelőzés szakaszban adhat kimagasló segítséget és segít a kezdeti tüneteket visszafordítani. Erre nagyon jó példa a stressz, mely számos pszichés és fizikai probléma gyökere.

Értelemszerűen nem értelmetlen  – és természetesen nagyon hasznos – kiegészítője a reiki terápia a gyógyulási folyamatnak, mely támogatja egyaránt a hagyományos és más alternatív kezeléseket, de a kliens állapotától, kezelés gyakoriságától, a terápia hosszától függően és a reiki terapeuta képzettségétől függően eltérő eredmények várhatóak.

Kérlek vedd figyelembe, hogy bár saját tapasztalatom szerint nagyon sok problémán segítettem már a reiki terápiával, azonban törvényesen ma Magyarországon csak orvos gyógyíthat és diagnosztizálhat, így a kezelés jogi szempontból közérzetjavító tevékenységnek minősül.

A reiki kezelés, a terapeuta hatékonysága nagyban függ attól, mennyire képes tisztán és nagy mennyiségben, magas szinten csatornázni a reiki energiát, mennyire finom az intuitív érzékelése és ezt hogyan képes a kezelések során alkalmazni. Ez egyenes kapcsolatban van azzal, hogy a reikinek mennyire letisztultak a gondolatai, érzései, milyen a fizikai egészsége, azaz milyen rezgésszinten mozog.

Így, aki másokon segítene, annak először önmagán kell dolgozni, fejlesztenie, önmagát kell meggyógyítania, megkerülhetetlenül.

3. A (szerintem) porhintés kategória

Néhány olyan közszájon terjedő állítás, ami nehezen igazolható a teljesség igénye nélkül:

  • “A reiki pótol, meggyógyít mindent, ami nem teljes, hiányzik az életedből… “
  • “A reikit korlátok nélkül, bármire tudod használni…”
  • “Reikivel sikeres, teljes lesz az életed…”
  • “A reikivel gazdaggá válsz, képes vagy teremteni, mágikus képességre teszel szert…”
  • „A pozitív energia bevonzása… és azonnali rezgésszint emelkedés”

Vagy épp negatív megfogalmazásban:

  • “A reiki azért nem működik mert a személy sorsában nem volt ott a gyógyulás / változás lehetősége…”

Véleményem szerint a fő probléma az ilyen állításokkal, hogy a reiki mintha valami “csoda-varázsló” eszköz lenne, ami képes valamit megtenni vagy nem megtenni (ld. az utolsó állítást), saját vágyaink megvalósításának céljából. Noha, a valódi csoda az önmagunkban lévő (spirituális) potenciál. Többek közt ez az igazi különbség a reiki nyugati és japán megközelítése közt.

Míg nyugaton a reiki egy eszköz a különböző egyéni célok beteljesítésére különböző reiki technikákkal, szimbólumokkal, addig a japán megközelítés az elme tökéletes belső békéjének, a test-lélek egyensúlyának megteremtését célozza meg a napi gyakorlás által.

Nem gondolnám, hogy a reiki avatás, a tanfolyam elvégzése különlegessé, pláne mindenhatóvá tenne, hogy minden témára van valami technika, szimbólum, stb… sőt! A reiki gyakorlása épp ellenkezőleg az elme nélküliségbe, a gondolkodás nélküliségbe, a nyugalom állapotába visz.

A reiki energia nem több, mint egy tiszta csatornán lehívni kozmikus energiát, mely képességet felerősít a reiki behangolás.

Jelenlegi világunk túl nagy fókuszt ad a személyes vágyak beteljesítésére, ellenben keveset foglalkozik azzal, hogyan éljünk elégedett és harmonikus életet. Ez a fajta gondolkodás tisztán megjelenik az “új technikák” ígéreteiben is: anyagi bőség teremtés, ideális társ bevonzása, karmikus oldás, instant megoldás a fizikai és lelki panaszokra, blokkokra, stb.

De alapvetően nem is a személyes vágyakkal van a fő gond, hisz kár lenne tagadni mindannyiunknak vannak vágyai, azonban nem mindegy, hogy az ígéretek valóban megvalósítóak-e vagy annak csak az ígérete jelenik meg egy képzés marketing szövegében vagy egy önsegítő könyvben.

Nem mindenkinek azonosak a belső képességei, különbözőek az élethelyzetek, amiben egy ember lehet, így véleményem szerint felelőtlenség olyan dolgokat ígérni, amit nem biztos, hogy elérhet egy tanfolyami résztvevő. És vajon képes-e ugyanazt a jelenséget, pozitív változást reprodukálni az életében, amit az oktató vagy más csoporttárs?

Erre nagyon jó példa a Titok/tudatos teremtés témájú könyvek: ha minden olvasó képes lenne működtetni, már a milliomosok, a boldog, beteljesített vágyak országa lennénk… ugyanez igaz a hasonló egyéni vágyak elérését célzó ígéretekkel, módszertől függetlenül.

Így azt gondolom oktatóként, terapeutaként igen felelősek vagyunk azzal kapcsolatban amit tanítunk vagy amilyen kezelést végzünk és milyen ígéretet teszünk a vendégeinknek, tanítványainknak. Itt is igaz mint sok esetben, a rövid távú tisztességtelen haszon felmorzsolja a jövőbeni hitelességet és nyereséget. Kérdés, hogy megéri-e?

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító