Reiki tanfolyamok régen és ma

Reiki tanfolyamok régen és ma

Bizonyára neked is eszedbe jutott az a kérdés, hogy vajon milyenek voltak régen a reiki tanfolyamok? Usui mester és tanítványai hogyan oktatták a reikit, miként változott az oktatás struktúrája és tananyaga az idők során? Ma miben hasonló és miben különbözik a reiki tanfolyam? Bár e japán kézrátételes gyógymódnak nincsenek több évszázados hagyományai, azonban még sincs könnyű dolga, aki a fentebb említett kérdésekre szeretne válaszokat kapni. Ugyanis nagyon nagyon kevés írott dokumentum tesz említést a reiki tanfolyamok mentéről anyagáról abban a formában, ahogy nyugaton a tanfolyamokra tekintünk. Ezen írás célja, hogy megpróbálja bemutatni a változást felhasználva James Daecon, Rick Rivard mesterek honlapján valamint The Reiki Sourcebook c. könyben talált információkat, illetve támaszkodva a Jikiden Reiki kurzuson elsajátított ismereteimre.

Reiki tanfolyam Usui mester idejében

Miután Mikao Usui sensei 1922-ben megvilágosodott a Kurama-hegyen,  egy kis ideig csak a családja és szűk ismeretsége körében alkalmazta a reikit, majd megalapította az Usui Reiki Ryoho Gakkai nevű szervezetet. (amely a mai napig létezik) Eltérően a korabeli hagyományoktól a tanítását és a gyógyítás képességét mindenki számára hozzáférhetővé tette, lemondva, hogy az abból képződő vagyon csak a saját családját gazdagítsa. 1922-től 1926-ben bekövetkezett haláláig több mint 1100 embernek tanította meg módszerét és 20 tanár (shihan) tanítványa lett. Tanítványai egyaránt voltak különböző származású, foglalkozású férfiak és nők egyaránt.

Úgy tartják a kezdeti időkben a tanítványok együtt éltek a Mesterrel és hónapok alatt folyamatosan gyakorolva sajátították el a Reiki Ryoho rendszerét. Hogy pontosan mit tanított az egyes szinteken Usui a kezdeti időkben, nem maradt fenn írásos feljegyzés. Maga a reiki fokozat rendszer és így a tanítás is változott az évek során.

A behangolás (reiju) megjelenése az 1923-as évre datálható a tokyoi nagy földrengést követően. Usui sensei ugyanis felismerte szükség van olyan technikára, amivel mindenki át tudja adni a reikit. 1925-től nagyobb hangsúlyt kap a kezelések kutatása, miután több tengerész tiszt (Ushida, Taketomi, Hayashi) csatlakoznak a szervezethez.

Kaiji Tomita 1925 körül tanul reikit a későbbi 4 fokozatos rendszer szerint a tengerész tisztek által kialakított rendszernek megfelelően. Források szerint az első három szint: Shoden, Chuden, Okuden 5 napon át összesen 10 óra hosszan tartott, míg a a Kaiden fokozat magába foglalt egy 15 napos képzést. (feltehetően 30 óra hosszan)

Usui mester 1926-os halát követően többen elhagyják ezt a szervezet és saját módszert vagy rendszert hoznak létre pl. Toshihiro Eguchi (Eguchi Te-no-hira Ryoji Kenkyukai) A Gakkai szervezet ugyan fennmarad, azonban az amerikai megszállást követően teljesen zárt szervezetté alakul át és radikálisan lecsökken a taglétszám és a tagok aktivitása is. Mind a mai napig nyilvános kezeléseket és tanfolyamokat nem tartanak, így publikusan nem ismerhető, hogy manapság pontosan mit és hogyan tanítanak.

Reiki tanfolyamok Dr. Chujiro Hayashi idejében

Hayashi sensei nagyon sokat tett a reiki népszerűsége és orvosi szempontból való kutatása érdekében. Ezen célból Tokyoban egy Reiki Klinikát működtetett 16 kezelővel és 8 kezelőággyal. Dr. Hasayhi volt az, aki bevezette a kezelőágy használatát és szorgalmazta a csoportos kezelést (sűrített reiki) valamint saját kezelési útmutatót is kidolgozott tanítványai számára. Haláláig 13 tanár (shihan) tanítványt képzett ki.

Hayashi sensei rugalmasan kezelte a tanítást. Így például míg Tokyoban külön tanította az első és a második szintet, addig a vidéki tanfolyamok során egy 5 napos kurzus során egybe tartotta a két tanfolyamot. Azonban a friss hallgatók, a korabeli szokásnak megfelelő csoportokban gyakorolták a reikit és vezették a tanítványok részvételét a gyakorlásokon és hogyan halad a gyakorlatok elsajátításában. Ezeket a csoportokat Hayashi sensei (tanár) tanítványa vezette. Mivel Japánban a közösségnek nagy szerepe van ma is, ez egy természetes közege volt a folyamatos gyakorlásnak és a tanítványok fejlődésének ellenőrzésére.

A reiki tanfolyamokat általában magán házakban tartották, melyet a házigazda ajánlott fel. Az eseményre az emberek tradicionális japán formális ruhában jelentek meg. Szokás volt, hogy a reiki tanfolyamon a friss hallgatók a környéken élőkön is gyakoroltak.

A reiju (behangolás) idejére a szobát teljesen elsötétítették, a tanítványok seiza (japán ülés) -ban és Gasso pozícióban várakoztak a tanden pontra figyelve. Dr. Chujiro Hayashi sensei vezette a Gokai kántálását sorról, sorra. Alkalmanként a Gokai előtt Meiji császár verseit is szokás volt szavalni, majd ezután Hayashi sensei elvégezte a behangolás szertartást. Ezt a Reiki Mawashi (kör) gyakorlat követte.

A reiki tanfolyam  10:00-kor kezdődött Reijuval, melyet előadás követett és természetesen nagy hangsúly volt a gyakorlati részen is. Ilyenkor a tanítványok egymáson gyakoroltak megtapasztalva milyen adni és fogadni a reikit. A hallgatók jegyzetet kaptak és készítettek és természetesen a korabeli hagyományos rizspapír oklevél bizonyította a kurzus elvégzését.

Egy érdekes beszámoló szintén Hayashi sensei tanítványától, Shou Matsui (1870 – 1933) visszaemlékezése:

“Ahhoz, hogy elkezd elsajátítani a Reiki Gyógymódot, 5 napon át fél nap és 1 óra tanulást vesz igénybe. Néhány ember már a tanfolyam első napjaiban képes meggyógyítani másokat. Nagyon egyszerű megtanulni ezt a módszert. Ez egy speciális örökölt tudatállapot, ami 6 érzékhez hasonlítható, ami felébred benned a reiki tanfolyam során és képessé válsz a gyógyításra. A tanár világos és egyszerű instrukciókat ad. Ez a (gyógyító) képesség mindenkiben ott van és a kisbabák kivételével mindenki képes használni, hogy meggyógyítson másokat. A kezelés magába foglalja az érintett területet egyszerű megérintését. Semmi sem könnyebb, mint a Reiki Ryoho. Valóban meg kellene osztanom  ezt a kezelés technikát nem csak az elit társadalmi csoportokban, hanem mindenki számára, azonban a fentebb okok miatt erre képtelen vagyok. Minden, amit tehetek, hogy beszélek Reiki Ryoho létezéséről, hogy a lehető legtöbb ember tudjon róla.”

A reiki elsajátítására egy másik példa, ahogy Hayashi sensei Tokyoban a Reiki Klinikáján a reiki kezelésekbe bevonta a hallgatóit. A tanítványok Dr. Hayashi sensei felügyelete alatt dolgoztak gyakran hosszú hónapokon, akár egy éven át.

Erre jó példa Hawayo Takata, aki 1935-ben gyógyult meg ezen a Klinikán, majd 1936-ban elsajátítva a reikit, majd egy éven át tanoncként dolgozott. Sőt, Hawayo Takata néhány hónappal később a Reiki 1 shoden tanfolyamot követően Hayashi otthonába költözött mint vendég, miután szülei visszaköltöztek Hawaii-ra. Ez a japán kultúrában megtiszteltetésnek és nagy jelentőségűnek számított, melyet csak a legtehetségesebbnek ajánlottak fel és ez egy szoros tanár-diák viszont feltételezett. Hogy mennyire tehetséges volt Takata a reiki alkalmazásában, mutatja az a tény, hogy 1937-ben Masszázs Klinikát nyitott visszautazva a Hawaiira, ahol elkezd reiki kezeléseket végezni és promótálni a reikit, és igen tehetséges gyógyító válik belőle, majd hamarosan 1938-ban megkapja a mester fokozatot is Hayashi senseitől.

Reiki tanfolyamok Hawayo Takata idejében az 1970-es években

Takata asszony a háborút követően nagyon sokáig nem tartott reiki tanfolyamot, főként csak kezeléseket végzett a hidegháborús években Amerikában. Ez a háttér rányomta a bélyegét a tanításra is. Azért, hogy egy keresztény országban elfogadják egy buddhista, shintó gyökerekkel rendelkező módszert, a cél érdekében kiszínezte a reiki történetét keresztény köntösbe burkolva, megjelentek a kötött kezelési pozíciók, melyet többféle képen is tanított: volt hogy fejtől indult a kezelés, volt hogy Takata a has tájékán kezdte a kezelést. Takata nem adott jegyzetet a hallgatóinak, minden tanítást szóban adott át, arra ösztönözve őket, hogy figyeljenek és szükség szerint ismételjék meg a reiki tanfolyamot. Takata a tanításban ugyanolyan rugalmas volt, mint mestere. A reiki 1. tanfolyam általában 4 nap délutánját vette igénybe, a második szint hossza is hol rövidebb, hol hosszabb volt a csoporttól függően. Ahogy nem volt kőbe vésve a tanfolyamok közt eltelt idő, sokkal többet nyomott latba a megszervezett gyakorlat. A 3. mester fokozat díját 10.000 dollárban szabta meg. Takata asszony haláláig 22 mester tanítványt képzett ki.

Reiki tanfolyamok a 80-as évektől napjainkig

Igen széles skálán mozog időtartamban, tananyagban és árban, aki ma reiki tanfolyamot keres. Hawayo Takata halálát követően több tanítványa már nem tartotta fontosnak a 10.000 dolláros mester fokozat díjat, így az 1980-as években elindult a reiki tanárok mennyiségi növekedése, ez azzal is járt, hogy sok egyéni kezdeményezés eredményeképp mára több száz reiki irányzat jött létre, melyek bár a Takata által tanítottakon alapulnak, a legtöbb esetben sok mindenben eltérőek és vegyülnek a new age tanításaival, hogy mi számít tradicionális reikinek itt olvashatsz bővebben. Takata asszony tanítását az amerikai Reiki Alliance igyekezett formába önteni, melyet tanítványa és egyben unokája Phillys Furumoto vezet a mai napig. (Mo.-n nincs tagja e tömörülésnek)

Ennek megfelelően Magyarországon is többféle irányzattal, megközelítéssel / tananyaggal, különböző hosszúságú tanfolyamokkal találkozhatsz sokféle megnevezés alatt, melyet független reiki mesterek tartanak. (e cikknek nem célja a különböző irányzatok tanfolyamainak összehasonlítása)

Magyarországon a Jikiden Reiki az egyetlen, mely intézményes keretek között (a kyotoi székhelyű Jikiden Reiki Intézet útmutatásai szerint), egységes tananyag és ár szerint oktatja a reiki japánban megőrzött tradicionális tanítását, ahogyan azt Hayashi sensei tanította az 1930-as években. A Jikiden Reiki 1-es, 2-es, tanári szint leírását és tananyagát a linkekre kattintva ismerheted meg.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Szerző:

Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest
Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

.

Ajándék ebook a reikiről

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!