Miként hasznosítsd a lélegzet energiáját?

Miként hasznosítsd a lélegzet energiáját? A légzőgyakorlat pozitív hatása

Levegővétel nélkül nincs élet, hisz a légzés az egyik legfontosabb fiziológiai folyamatunk, de funkciója még ennél is sokkal több. A légzésünk segítségével eljuthatunk egy olyan helyzetbe, amelyben a fizikai testünk kikapcsolódik, energiát gyűjt, feltöltekezik, a tudatunk pedig békés és harmonikus, s amelyben az érzelmeink kiegyensúlyozottan áramlanak, de elkerül minket mindenfajta stressz.

Szép magyar anyanyelvünk korábbi ’lélekzet’ szava arra utal, hogy a légzés voltaképpen a saját Lelkünkkel, a Felső Énünkkel való kötelék eszköze.

Képzeljük csak el, milyen könnyű is csupán a levegővétel energiáját igénybe venni ahhoz, hogy megnyugtassuk az agyunk kereplő fogaskerekeit, egy zavarba ejtő szituációban megnyugodjunk, összhangba hozzuk a gondolatainkat, és szabadon engedjük a felzaklató érzéseket. Okkal mondjuk, hogy inkább számoljunk el 10-ig és vegyünk néhány mély levegőt, mielőtt méregből, dühünkben cselekszünk.

A lélegzetünk ritmusának irányításával csekély gyakorlással, de egyszerűen az egész testünk az egyensúly állapotába kerülhet. Pár mély lélegzet megfelelő lehet ahhoz, hogy egy súlyos helyzetben ismét rálelj egyensúlyodra és békédre. Ugyan a légzés koordinálása pofonegyszerűnek, néha teljesen feleslegesnek tűnik, de megéri normál, hétköznapi helyzetekben berögzíteni, hogy egyszerűbben felidézhessük, ha szükséghelyzetbe kerültünk.

A lélegzet megfigyelése és annak tudatosítása

A légzés irányításának első lépése az, ha egy csöndes helyiségben, körülbelül fél óráig kizárólag csak megfigyelés alatt tartjuk a lélegzetünket anélkül, hogy befolyásolni akarnánk.

Ülj le kényelmes testhelyzetbe (lótuszülés, törökülés vagy egy széken, egyenes háttal, földre helyezett lábakkal való ülés), de mindenképp egyenes háttal. A gerincoszlop egyenessége a biztosíték az egyensúly megtartásához szükséges finomenergiák folyamatos áramlására. Gyújthatsz gyertyát és hallgathatsz halk, meditációt segítő, nem idegesítő zenét.

Lehunyt szemmel figyelmedet irányítsd az orrodra, ahogyan lassan, erőlködés nélkül, kényelmesen belélegzel, majd ugyanilyen nyugodtan kilélegzel. Nincs más dolgod, mint figyelni a tüdődből ki-be áramló levegő útját az orrodon át.

Szinte minden esetben előfordul meditálás, relaxálás közben, hogy gondolataid támadnak, tehát ne idegesítsd fel magad ezen, hagyd őket továbbmenni, majd ismét kezdd el figyelni a légzésedet. A gyakorlatot addig végezd, amíg kényelmes, 10, 20, vagy akár 30 percig is.

Vizsgáld meg, hogy mi változott a pszichikai és értelmi állapotodban, a hangulatodban, és a gondolkodásodban. Ellazultál vagy épp ellenkezőleg, élettel telibb vagy, mint valaha?

A lélegzet folyásának elemzése önmagában véve is lecsendesítő, relaxáló hatású, mely hatást meggyorsíthatod a jógában használt teljes jógalégzés gyakorlásával.

A teljes jógalégzés kivitelezése

A teljes jógalégzés során a tüdő teljes felszínét bevonjuk a légzésbe. Sajnos ezt a fajta légzést sokan elfelejtettük és újra kell vele bíbelődnünk, hogy megtanuljuk, pedig a testünk természetes működésének alapja.

Jógalégzéskor elsőként a tüdőbe lélegzünk, amely megtelik friss levegővel, mely ezt követően a hasi részbe, majd a tüdőcsúcsba is, vagyis a kulcscsonti területbe is eljut. Segíti a folyamat beidegződését, hogy a kezünkkel könnyen nyomon tudjuk követni az érintett területek szélesedését. Miután a kulcscsonti terület is megtelt levegővel, és azt érezzük, hogy tele vagyunk levegővel, többet már nem bírunk magunkhoz venni, lélegezzünk ki fordított sorrendben.

Első alkalommal eresszük ki a tüdőcsúcsból a levegőt, majd a hasból, végül a tüdőből is préseljük ki a fokozatosság elvét betartva, erőltetés nélkül, ámde teljes határozottsággal.

A teljes jógalégzés támogatja a testet a beáramló friss oxigén és az energia (prána) lehető legteljesebb mértékben való felhasználásában. Egyébként már néhány ilyen teljes légzés után érezheted a nyugalmat, a zaklatottság oldódását.

Légzés útján az oxigén felvétele mellett finomenergiákat (pránát, életerőt, csit) is magunkhoz veszünk. A tudatos légzés használatakor légzésünket vizsgálódás tárgyává tesszük és kifejezetten a folyamatra figyelve végezzük. Ismeretes, hogyha bármilyen cselekvést teljes figyelemmel végzünk, az már önmagában is meditatív hatással bír. A tudatos légzés fizikailag is tapasztalható következményei:

  • STOP táblát mutat a felzaklatott elmének, megnyugtat
  • Egyenletessé teszi az érzelmeket
  • feloldja a feszültségeket
  • a test salakanyagainak 70 %-a a kilégzéssel távozik, (20 %-a a bőrön, 10 %-a az emésztőrendszeren keresztül)
  • a szívverés szabályossá válik, optimalizálódik a vérnyomás és a pulzusszám
  • a nyirokrendszer méregtelenítő folyamatait akár a tízszeresére is felpörgethetjük a tudatos légzéssel.

A hasi légzés jótékony hatásai

Spirituális szinten a tudatos, mély lélegzetvételek szinte visszarepítenek a fizikai testedbe, segítségedre vannak a földelésben és abban, hogy ismét a pillanatban élj az egész lényeddel. Ez rendkívül fontos a stresszes mindennapok során, amikor az elménk egyik elintéznivalótól a másikig rohan sebesen, nem vagyunk annyira eredményesek, mintha békésen és kiegyensúlyozottan tennénk a dolgunkat.

A mély, koncentrált hasi légzéssel megszabadulunk a negatív energiáktól, tovatűnnek a negatív, háborgó gondolatok a fejünkből és képesek leszünk újra kiegyensúlyozottan, tiszta fejjel elmélkedni. Az érzelmi súlyokat is könnyebbé teszi az gondos légzés, fellélegzünk, és kisebb mértékben látjuk terhelőnek azt a helyzetet, amiben addig nagyon gyötrődtünk.

Mi az oka ezeknek a pozitív hatásoknak? Nem más, mit az, hogy a mély légzés tényleg egybeolvaszt a saját forráserőnkkel, a Felső Énünkkel. Akinek volt már része egy spirituális gyógyítás vagy egy meditáció alkalmával elérhető relaxált, békés állapotban, az már ismeri ezt a hatást.

Ez az érzés a Felső Énünkkel való újra-integrálódás állapota, a visszaemlékezés erre az állapotra, hisz Felső Énünktől, a Lelkünktől sosem válunk meg, csupán nem tudatosan éljük meg ezt a kapcsolatot. Ez egy olyan magas szintű tudatállapot, amelybe akármikor vissza tudunk térni, kifejezett erőlködés nélkül is. Ugyan igényel valamennyi gyakorlás, de az idő előrehaladtával egyre könnyebben fog menni.

  • összeköttetés a Felső Énnel, az igazi önmagaddal, a forrással, a Szellemmel
  • támogat abban, hogy a pillanatban, és egyensúlyban maradj, megpróbáló helyzetben is
  • kiegyensúlyozza a fizikai test működését minden szinten
  • a tudatos légzés összekapcsol a valódi éneddel, visszarepít eredendő állapotodba: az örömbe!

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító