A szívcsakrám el van záródva! Mit tegyek?

A szívcsakrám el van záródva! Mit tegyek?

Ez a kérdés akár bármelyik spirituális / ezoterikus csoportban elhangozhatott volna. Érdemes azonban megállni egy pillanatra: honnan jött az info, ki állította a szívcsakra elzáródásának tényét a személynek, mennyire valós ez a tünet és mit is jelent, hogyan érdemes a tünetekről, a nem megfogható témákról beszélni, valóban kell-e csakratisztítást végezni? Mettől-meddig terjed egy terapeuta / oktató felelőssége, hogyan és mit kommunikáljon, mit reagáljon a vendége számára, milyen módszereket, technikákat ajánljon? Ez egy igen fontos témakör, amiről a segítő szakmában mindenképp érdemes beszélni.

A spirituális segítő által kimondott szó ereje és a kommunikáció felelőssége

Mindenki, aki bármilyen terápiás módszert oktat vagy kezeléseket végez, hiszem, hogy elsősorban ezt azért teszi, mert őszintén hisz abban, hogy képes és szeret másoknak támogatást nyújtani, bíz az általa alkalmazott módszerben.

A jó szándék, a jóhiszeműség, a segítő attitűd és tanácsadás pozitív emberi vonás, mely minden emberben ott van.

Talán, akik a spirituális / az ezoterikus út valamelyik ágát járják, ezen emberekben még mélyebb az empátia és a segítő szándék, így benned is. Ezért sok emberben él az a vágy, hogy spirituális segítő váljon belőle.

Talán te is ajánlottál már jó tanácsot vagy egy panasz kapcsán adtál “diagnózist” a probléma okáról, hogy pl. lehet a szívcsakra zártsága miatt annyira bezárkózott az illető. Azonban, amikor valaki mélyponton van, nem képes reális szinten kezelni, félreértheti ezeket a segítő javaslatokat és megállapításokat, melyek így további szorongást és a probléma további göngyölését jelenti, melytől még rosszabbul lesz.

Biztosan Te is olvashattál már az elme teremtő erejéről, különösen, ha a gondolatokat erős érzelmek szövik át. Emberek képesek megteremteni a valóságukat épp úgy pozitív, mint negatív értelemben.

Szélsőséges példát hozva, ha egy számodra hiteles ember pl. orvos azt mondja (pl. valószínűsített, de nem pontos diagnózis hiányában), hogy rákos vagy, alighanem letaglóz a tény, a bekövetkező betegségtől és tüneteitől való félelem és szorongás és többé nem hagy nyugodni. És ha nem is volt fizikai tüneted, betegség tudatod akár valós fizikai tüneteket és kórképet fog produkálni.

De nem kell ennyire szélsőséges példát venni, elég pl. szüleidtől kapott ítéletek, állítások, hogy milyen vagy, mélyen beléd ívódnak. De “a kész tényt”, akár mástól pl. egy jó szándékú terapeutától is kaphatod, hogy pl. “el van záródva a szívcsakrád”.

Ezért, aki spirituális, segítő úton jár, annak mindenképp érdemes átgondolnia, hogy mit és hogyan kommunikál embertársai felé. Lehet, hogy számodra csak egy elejtett mondat, de másnak az életét változtatod meg jó vagy épp rossz irányba!

Természetesen nem kerülhető meg az egyéni felelősség és nem háríthatsz minden felelősséget másra. Amikor hallasz egy diagnózist, ítéletet önmagadról, akkor érdemes megvizsgálni: ki mondta, mi a bizonyosság az állításra? Az önmagadra vett “diagnózis” nem-e egy menekülőút, amivel nem kell vagy épp megtehetsz valamit, amivel valamilyen ki nem mondott előnyt kovácsolsz? Pl. “én erre nem vagyok képes”, holott erőfeszítést sem tettél, viszont belebújhatsz az áldozat szerepébe, akit lehet sajnálni, akinek lehet segíteni, aki figyelmet, energiát kap, stb.

Mit és hogyan kommunikáljon a terapeuta és az oktató, ha pl. szóba kerül a szívcsakra elzáródása?

Természetesen a legnagyobb felelősség a segítő szakmában dolgozó emberen van, hogy mit és miként közölsz a vendégeddel. Az átadott információ tekintetében több fontos tényező van:

Tartalom pontossága:

Talán ez az egyik legfontosabb:  a tényekre szorítkozni, ködösítés nélkül. Különösen az ezoterikus témákban ez nehéznek bizonyulhat, hisz számos olyan jelenség van, ami nem kézzelfogható materiális szempontból. Arra viszont lehet és szükséges is figyelni, hogy ne nagyíts fel olyasmit, pláne ami nem indokolt. A mondanivaló közlésekor érdemes úgy megfogalmazni a problémát és annak a megoldását, hogy az minél érthetőbb és hétköznapilag is megfogható legyen.

Közlés stílusa:

A „mit” mellett szintén elég lényeges a „hogyan” is. Hisz ugyanazt a tartalmat sokféle hangsúllyal, kifejezés móddal el lehet mondani, amiből adódhat félreértés. Amikor egy vendég terapeutával / oktatóval beszél, azt kell éreznie, hogy megbízhat benne, őszinte, kompetens, egyenrangú félként bánik vele.

Reakció a kliens problémájára:

Amikor valaki valamilyen problémával küzd, sokszor nem érzi, nem látja annak súlyát, akár túl vagy alul értékelve azt. A terapeuta feladata azt reális kontextusban látni és ezt a reális képet visszacsatolni számára. Az empátia elengedhetetlen képesség, de figyelni kell rá, nehogy a segítő fél a vendég érzelmi játszmájának részesévé váljon.

Közlés a kliens szintjén:

Néhány esetben előfordul, hogy a hallgatód vagy a kliensed visszajelzést kér önmagáról, a terápiáról, hogy Te mit tapasztaltál. Ezért óhatatlanul fontos, hogy azt abban az érthető és befogadható és szükséges mennyiségű formában add, amire neki akkor szüksége van. Ha valamiért szakszavakat kell használnod, akkor magyarázd meg, tedd érthetővé az átadott infót.

Gyakorlati példával összefoglalva, amikor kliensekkel dogozom és például megkérdezik, hol érzékeltem blokkot a kezelés során, vagy pl. valaki azt kérdezné, hogy szívcsakrája be van-e záródva vagy mennyire súlyosnak érzékeltem a tünetét, valószínűleg így kommunikálnék:

  • Tanácsok helyett elsősorban, azt aktív figyelmem adnám
  • Kezelés előtt arról kérdezném, hogy miben kéri a segítségem, mit szeretne elérni?
  • Reiki terapeutaként soha nem adok diagnózist, ha úgy ítélem meg (mert pl. annyira intenzív energia érzetet produkál), akkor kivizsgálásra küldöm el.
  • Amikor a kezelésről adok visszajelzést, nem használom a byosen (toxinok energetikai érzékelése) fogalmát és nem megyek bele a részletekbe… viszont, ha kíváncsi, érthető visszajelzést adok úgy min: „a háti területen kellett hosszabban dolgoznom” vagy „az alhasi területen éreztem intenzív áramlást” és „a terület energetikailag harmonizálódott” vagy épp ellenkezőleg: „ezen a területen szükséges lehet még kezelés, attól függően, hogy érzed magad”

Visszatérve a cikk címére, ez esetben a helyes kommunikáció az, ha megkérdezem:  „miből gondolod, hogy a szívcsakrád el van záródva?” ,  „Milyen tüneteket érzékelsz?”  Értelemszerűen nem lehet elbagatelizálni más problémáját, hisz egy számára fontos témáról van és figyelmesen meghallgatom, hogy milyen panaszok formájában jelentkeznek a tünetek és az ő kontextusában elmondom a reiki kezelés miben és hogyan tud segíteni neki és mit várhat a terápiától rövidebb és hosszabb távon. És fontosnak tartom mindig megkérdezni mit tapasztalt a kezelés során, esetleg van-e kérdése?

Azt gondolom a spirituális segítő helyes kommunikáció legalább olyan fontos, mint a terápia vagy az oktatás milyensége, így azt jól csinálva, a módszerünk is eredményesebb lesz.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító