Relaxáció mint mély tudatos ellazult tudatállapot megtapasztalása reikivel

Relaxáció mint mély tudatos ellazult tudatállapot megtapasztalása reikivel

A stressz napjaink egyik leggyakoribb népbetegsége, melyre az egyik leggyakrabban javasolt „gyógyír” a relaxáció, mely egy olyan ellazult fizikai és mentális állapot, ami jelentősen segít a stressz tüneteinek csökkentésében. Elég sokféle relaxációs állapotot létrehozó technika létezik, ezek közül egyik ilyen a reiki kezelés, melyet akár önmagunkon, akár másokon segítve használhatunk. A stresszel, mint jelenséggel azért fontos foglalkozni mert mint gyökér ok, nagyon sokféle fizikai és pszichés probléma oka. Ami ha tartósan fennáll, jelentősen rontja az életminőséget.

Stressz kontra ellazult állapot, a relaxáció fontossága

Maga a stressz egy feszült állapot, amikor a tested és a lelked megfeszül és nem működik olajozottan, nem tudsz úgy reagálni dolgokra ahogy egyébként, így a tested sem működik természetesen.

A Jikiden Reikiben van egy fogalom a byosen, ami jól leírja mi történik ilyenkor: a toxinok felhalmozódnak a testben és egy olyan pangó állapotot teremtenek a nyirok áramlásában, ami egyre tovább akkumulálódik, ami egy belső rossz környezetet teremt és meleg táptalaja lesz a később kialakuló betegségeknek. Lényegében így fogalmazható meg a stressz hatása a szervezetre. Erről bővebben Tadao Yamaguchi: rátalálás a reiki eredetére c. könyvének 73. oldalán olvashatsz igen részletesen.

A stressz azonban nemcsak fizikai tünet, hanem sok esetben pszichés is: nyugtalanság, szorongás, hullámzó érzelmek, pörgő gondolatok formájában jelenik meg. Ez blokkolja, hogy jól érezd magad a bőrödben és jelentősen visszafogja a teljesítményed is, amire egyébként képes lennél.

Ennek az állapotnak az ellentéte az ellazult állapot, ami maga az áramlás, a könnyedség, amit a tudatos relaxáció állapotában lehet a legkönnyebben megtapasztalni.

Akkor vagy igazán relaxált tudatosságban, fizikai állapotban, ha könnyen történnek a dolgok, ha rugalmas vagy, könnyen működnek a tested funkciói.

Alapvetően mindenki ebben az állapotban szeretne lenni, de a hétköznapok rohanásai, konfliktusai, váratlan nehezen kezelhető eseményei kibillentenek az egyensúlyból. Ezért mindenképpen érdemes újra és újra visszatérni az eredeti állapotba, amihez nagy segítség a reiki kezelés – próbáld ki a kezelés hatását egy személyes terápián!

Hogyan és miként segít a reiki kezelés a relaxációs állapot elérésében?

A Jikiden Reiki egy japán gyökerű energia átvitelen, finom érintés elven működő terápia. Az érintésnek nyugtató, stresszoldó hatása van, ami a reiki energia csatornázásával egy még mélyebb tudatállapot megtapasztalását teszi lehetővé. Ugyanakkor ez sokkal több, mint relaxáció.

A csatornázott reiki energia egyaránt hat fizikai és pszichés szinten: az izmaid elernyednek, gondolataid, érzelmeid elcsendesednek. A reiki kezelés egy mélyen ellazult, relaxált állapotba visz. Ez ahhoz hasonló, amit akkor tapasztalsz meg mielőtt közvetlen elalszol esténként. Ezt mély tudatállapotot théta állapotnak is hívják, ami a teljes nyugalom és ellazult befogadás állapota. A belső érzékelésed nyitottá válik, kinyílik az intuíció, minden külső inger is sokkal erősebbnek hat, mint egyébként.

Az is normális, ha valaki annyira ellazul, hogy belealszik a reiki kezelésbe, emiatt nem kell aggónod.

Sőt, mivel a kezelés alatt nem kell semmit sem elképzelned, sőt semmit csinálnod az elméddel, ez egy igen megnyugtató állapot. Akár álom közeli állapotot is megtapasztalhatsz, ha annyira ellazulsz.

Ilyenkor „kikapcsol” az agy, mintha csak aludnál.

Ez a fiziológiai alapja annak, hogy igazán kipihent és friss leszel egy 90 perces reiki kezelést követően, ami egy „vérfrissítő” reiki masszázzsal van kiegészítve a Jikiden Reikiben.

A mély relaxált állapot a napközben ért stressz tényezőit is oldja: ha harmóniában vagy önmagaddal megfigyelheted másként reagálsz ugyanazokra a szituációkra is.

Ebben a teljes ellazult állapotban a test is könnyebben gyógyul, fizikailag és mentális szinten is. Az energetikai (reiki) kezelés ebben az ellazult állapotban feloldja a testben lerakódott fizikai toxinokat és az energetikai blokkokat, így hat maga a reiki terápia.

A reiki kezelés ismétlése úgy hat a testedre, hogy egyre könnyebben és gyorsabban jutsz el ebbe a mély relaxált állapotba és a toxinok, blokkok oldódása is gyorsabb a szervezetedben (különösen, ha magad is gyakorlod a reikit)

Ellazult állapot és energia áramlás

A korábbi részben részletesen leírtam milyen hatással van a reiki energia kezelés a fizikai és pszichés állapotra. Természetesen ennek a folyamatnak a fordítottja is igaz. Ha megvan bennünk ez a mély ellazult állapot a saját testünkben érezhetjük meg az energia spontán áramlását és az öngyógyító folyamatokat „külső beavatkozás” nélkül.

Ezt az állapotot egy tudatos lazítással, azaz relaxációval lehet elérni, amiben a különböző testrészekre fókuszálva és a mély lassú légzést alkalmazva egy nehéz test érzést lehet létrehozni, ami mély ellazult relaxált állapotot teremt és hasonlóan oldja a felgyülemlett stresszt. Ebben segíthet a relaxációs zene, ami ráhangol a mélyebb tudatállapotra.

Szintén hasonló hatást lehet elérni a meditáció gyakorlásával, azon rutinos emberek számára, akik képesek az elméjük kontrollálására. Azonban mind a relaxáció, mind a meditáció gyakorlást kíván és előnyeit annak rendszeressége adja. A meditáció folyamata nem feltétlen bonyolult, ha az ellazult állapotot szeretnénk gyakorolni.

Számos ellazulás meditáció létezik, mely a légzés figyelésével éri el a célt. Például magad is kipróbálhatod ezt az egyszerű gyakorlatot:

1. Ülj kényelmesen egy széken vagy törökülésben a földön. A kezeket tedd az öledbe, tenyerek felfele néznek. Próbálj egy minél ellazultabb fizikai testhelyzetet felvenni.
2. Végezz lassú hasi belégzést orron át és a figyelmeddel kövesd a légzés útját az orrtól egészen a köldök alatti területig. Fontos hogy ne erőlködj, legyen ez egy természetes és minél jobban ellazult mély belégzés.
3. A kilégzés történjen a szájon keresztül, szintén lassan, erőlködés nélkül, érezd ahogy a kilégzéssel oldódik a benned lévő, fizikai és érzelmi feszültség.
4. Ismételd 2. és 3. lépést tetszés szerinti mennyiségen 5-10 percen át vagy akár hosszabban is ha kényelmes. Figyelj a testi érzetekre és hogy próbáld fenntartani a tudatos ellazult állapotot. Ha bármilyen kesze-kusza gondolat jut az eszedbe, egyszerűen ítélkezés nélkül tér vissza a légzés figyeléséhez és próbálj ellazulni.

Amikor ellazul a test, akkor szabadon áramlik az életenergia és képes feloldani azokat az energetikai blokkokat, toxinokat, feszültségeket, amiket addig összegyűjtöttünk a nap folyamán.

A végső cél azonban az lenne, hogy úgy éljük az életünk, hogy semmi sem billent ki az egyensúlyi állapotból. Ha ezt megvalósítottuk, akkor elértük a tökéletes belső béke állapotát, amit a japán nyelv an jin ryu mei kifejezéssel illet.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító