7 megszívlelendő tanács: így ne hagyd abba a reiki gyakorlását!

7 megszívlelendő tanács: így ne hagyd abba a reiki gyakorlását!

A reiki tanfolyamot követő napok, hetek általában a lelkesedés és az új ismeretekkel, tapasztalatokkal teli időszak korszaka. Aztán sok ember számára ahogy begyűrűzik a hétköznapok monotóniája és újra és újra tenni kellene a folyamatos sikerekért-eredményekért, lassanként úgy veszik el a motiváció és a lelkesedés is, mely annyira élénk volt a kurzust követően… A reiki mindennapos gyakorlásában nagyon is fontos tényező, hogy tartható fenn a motiváció, milyen célokat érdemes kitűzni és hogyan előzhető meg a fásultság, miként kerülhetőek el a buktatók, a nehézséget követő teljes kiábrándulás? Ezt a témakört igyekszek körüljárni ez az írás.

A belső motiváció egyrészt fakad a tapasztalatokból eredő siker élményekből, ugyanakkor nem definiálható csupán technikai elemként. Pár írásomban már foglalkoztam a képzést követő időszak aktuális kérdéseivel ITT, ITT , de azt gondolom ez csupán önmagában nem elegendő. Mi ugyanis a motiváció? Véleményem szerint egy olyan belső igény, mely folyamatos növekedésre inspirál és képes túllendíteni a holtpontokon.

Vegyél jó startot mielőtt belevágnál a gyakorlásba!

Első és legfontosabb a saját motivációd tisztázása
 • Miért akarsz reikit tanulni és azt gyakorolni?
 • Mit vársz el magától a képzéstől?
 • Mennyi időt és erőfeszítést vagy hajlandó befektetni a siker érdekében?
 • Tényleg akarod a megszerezni kívánt tudást vagy inkább az oklevél / valamilyen különleges képesség megszerzése hajt? Esetleg úgy gondolod ez egy előkészítése más képzésnek?

Ha nincsenek tiszta motivációid önmagadat illetően, akkor nehéz lesz elköteleződnöd a siker érdekében.

Tedd önmagad számára világossá miért akarod a reiki elsajátítását, milyen előnyöket vársz ennek a gyakorlásától, honnan-hová szeretnél eljutni.

Sok ember esik abba a hibába, hogy csak kíváncsiságból, hirtelen elhatározásból kezd bele valamibe, ebben az esetben könnyebb kifarolni, önmagadnak egyszerűen megmagyarázva: „hát mégse erre gondoltam”.

Ezoterikus körökben divatos jelenség az úgy nevezett „oklevél gyűjtés” minél több módszert megtanulva. De tedd fel a kérdést, ha sokat markolsz, mennyit is fogsz ténylegesen is használni? Mennél több mindenbe fogsz bele úgy csappan meg végleg a motivációd, amint ismét egy új módszer kerül a látókörödbe.

Válassz megfelelő oktatót!

Lehet banálisan hangzik, de a megfelelő tanár és tanfolyam kiválasztása is kulcsfontosságú. Ha a leendő reiki tanárodban nincs szenvedély, elkötelezettség az iránt, amit oktat, hogyan lenne ez elvárható egy hallgatótól? Ezért igenis érdemes időt és energiát szentelni annak, amikor reiki tanfolyam után nézelődsz. Beszélj a leendő mestereddel mit és hogyan tanít, milyen tapasztalatai vannak, miben változott az élete, gondolkodása, ma hogyan él és ez számodra példa-e? Vágysz-e azokra a készségekre, tudásra, aminek ő birtokában van?

Lehetőség szerint próbáld ki azt, amit gyakorolni szeretnél, szerezz tapasztalatokat, élményeket a módszerrel kapcsolatban. Érezd meg az „ez az ami kell nekem”, „ezzel a dologgal akarok dolgozni magamon” érzést. Ez kialakít benned egy várakozást és lelkesedést így nagyobb érdeklődéssel fogsz belevágni az új technika elsajátításába.

A tanfolyami tapasztalat fontossága

Ugyanakkorát nyom a latba a kurzuson szerzett tapasztalatok összessége. Hisz hiába a kezdeti lelkesedés, ha úgy érzed a tanulásod valamiért nem volt „sikeres” vagy megválaszolatlan kérdésekkel, bizonytalanságokkal mész haza a reiki kurzusról. Ezt elkerülendő te magad is sokat tudsz tenni:

 • Kérdezz, ha nem értesz valamit
 • Adj visszajelzést, ha nem érzed a kompetenciát
 • Ne szégyellj segítséget kérni már a kurzuson
 • Tedd oda magad oda már a tanulás folyamatában
 • Légy türelmes magaddal, ne támassz magaddal szemben irreális elvárásokat

Motiváció fenntartása a mindennapokban

Ha jól felépített a belső motivációd a képzést megelőzően, akkor egy jókora lendülettel csaphatsz bele reikis létedbe, mely könnyebben lendít át a nehézségeken, mintha eleve bizonytalan alapokkal indulnál. Azonban jó ha tudod, hogy így is különféle nehézségekkel találkozhatsz, melyekre ideálisan megoldást kell találnod.

Ellenállás a család vagy baráti kör részéről

Talán annyira ég benned a lelkesedés, mintha csak most találtad volna meg a Szent Grált, ugyanakkor a környezeted vegyes kíváncsisággal, talán szkepticizmussal fordul feléd, amikor a reiki előnyeit és tapasztalataid ecseteled. Még ha igen jelentősek az életedben tapasztalt pozitív változások, akkor is érdemes tapintattal kezelni mások szkepticizmusát, mely egyszerűen csak abból fakad, hogy ők még nem tapasztalták meg a reiki jótékony hatásait.

Semmiképp nem érdemes másra erőltetni, ellenben, ha valamiért szóba kerül, megoszthatsz pár pozitív gondolatot röviden. Ez felkeltheti a környezeted kíváncsiságát, mégse lesz tolakodó.

Talán már a tanfolyamot követően azonnal végig kezelnéd a családod és a barátaid… de fogadd el azt is, ha valaki nem nyitott erre. Légy megértéssel türelemmel. Esetleg megteheted, hogy miközben valaki TV-t néz, akkor teszed a hátára a kezed vagy ha valakinek fáj a feje vagy valamilyen problémája van, felajánlod a reiki kezelésed. Ez legyen egy opció, semmiképp egy tukmálás.

Ahogy a környezeted látja a pozitív változást önmagadon, az emberi kapcsolataidon, egészséged javulásában ez mind pozitív tényező lesz afelé, hogy bizalmat nyerj és maguk kérjék a reikit, illetve ők is egyre kíváncsibbak, nyitottabbak legyenek a módszer irányába.

Ha semmiképp nem kapsz pozitív visszajelzéseket, sokat tud tompítani ezen, ha eljársz reiki klubba, ahol szívesen veszik, ha másokat kezelsz és egy támogató környezetet találsz a módszer gyakorlására és arra, hogy fenntartsd a motivációd, lelkesedésed.

Túllendülés a kudarcokon

Lehet, hogy a legalaposabb tanulási folyamat mellett is elbizonytalanodhatsz valamelyik technika végrehajtásában, netán nem jól érzed az energiád… ez megcsappanthatja a lelkesedésed. Egyrészt érdemes magaddal türelmesnek lenni, Róma sem egy nap alatt épült fel a mondás szerint.

Másrészt, ahelyett, hogy a sikertelenségekre koncentrálnál, próbálj meg minél több pozitív tapasztalatot gyűjteni, ami már jól megy! A kudarcok leküzdésében kulcsfontosságú, hogy merj segítséget kérni!

Ahelyett, hogy otthon füstölögsz magadban és emészted magad, hívd fel inkább a reiki mestered, írj neki e-mailt és kérj tanácsot. De a legjobb az lenne, ha elmennél egy reiki gyakorlás alkalomra, ahol valódi segítséget kapnál a problémádra.

Lehet nem hiszel eléggé magadban, de épp egy apró bátorítás az, ami képes átlendíteni a mélyponton. Sokszor egy apró tanács, egy megfelelő instrukció képes átlendíteni a beragadt helyzeten.

Ebben nagy segítség a reiki behangolás megismétlése, a közös meditáció és a kezelés gyakorlása. Másrészt a reiki gyakorláson magad is megtapasztalhatod, hogy kérdéseiddel nem vagy egyedül. Legtöbben keresztülmegyünk ugyanazokon a helyzeteken, így olyan válaszokat és megoldási alternatívákat fogsz kapni, ami már másoknak is segített, így neked is fog!

Fásultság és célok

Egy idő után találkozhatsz egy olyan helyzettel, amikor már nem érnek kirobbanó sikerek, nem lebeg a szemed előtt újabb technikák megtanulása, akár további fokozatok. Ilyenkor miként tartható fenn a motiváció?

Kezdetben akár motiváló erő lehet a következő fokozat megszerzése vagy egy új technika elsajátítása… de amint a tanfolyam előtti szakaszban, itt is érdemes a belső motiváción elgondolkodni néhány percre:

 • Csak az újdonságért tanulnál valamit?
 • Bizonyítani szeretnél magadnak?
 • Netán azért akarod, mert más is megugrotta a fokozatot / elsajátította azt a technikát?

Állj meg a pillanatra és vedd észre, hogy a reikiben haladás egyrészt nem verseny, másrészt egy spirituális (egyéni) út, a te saját fejlődésed a technikákban, önmagad fejlesztésében. Ami nem feltétlen azonos gyorsaságú másokéval és nem is feltétlen ugyanazt az utat kell bejárnod. A reiki megadja azt, amire az adott pillanatban szükséged van. Mégis mit tehetsz?

Tűzz ki számodra megvalósítható célokat, ugyanakkor azok legyenek merev elvárástól mentesek. Az élettől meg fogod kapni a megfelelő támogatást, ha itt az ideje a következő lépcsőfoknak, ne akard „izomból kierőszakolni” azt, amire még nem vagy kész. Ugyanakkor erőfeszítés és lelkesedés nélkül sehova se jutsz el. Milyen célokat tűzhetsz ki? (a reiki képzést követően)

 • Sajátítsd el stabilan az alapokat: kézérzékelés, technikák végrehajtása
 • Ha vannak fizikai / pszichés problémáid, dolgozz azok megoldásán – ha egyedül nem megy, kérj hozzá segítséget is!
 • Fejleszd magad a meditáció gyakorlásában, az intuíciód alkalmazásában a kezelés során
 • Kezdj el kliensekkel foglalkozni és tanulni az emberekkel való bánásmódot
 • Dokumentáld a kezelési tapasztalataid, figyeld meg a benyomásaid és vond le a következtetéseidet
 • Vedd szemügyre önmagad: a megszerzett tudásod és tapasztalataid átadnád másoknak is? Talán itt az ideje készülni a tanári szintre..
 • Figyeld meg, honnan hová jutottál 3-6-9-12 hónap, 1-2-5-10 év gyakorlással

Amikor már nincs új technika, nincs új szint szint, jelentősen már nem javítható a gyógyítási, intuíciós képességed, kérdezheted: ez a végcél? Természetesen nem. A végcél az An Jin Ryu Mei (az elme tökéletesen békés állapota) állapot megtapasztalása és kiterjesztése az egész életedre. Ez egy nagyon szép feladat, mely egy életre szól.

Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni a célok kitűzése és elérése közbe azokról a dolgokról, amiket már sikeresen teljesítettél. Tudsz ezért kellően hálás lenni? Érzed, hogy mit kaptál a reikitől lelkileg és képes elképzelni mi kaphatsz még? Talán ez az egyik kulcs elem, ami fenntarthatja a belső motivációt.

Egészen addig, amíg érzed az örömet és a hálát a reiki gyakorlásában attól függetlenül, hogy hol tartasz, addig könnyen elkerülheted a fásultságot. Abban a pillanatban, amikor a reiki gyakorlása kényszerré és teherré válik, elveszted a motivációd.

A kulcsmomentum az, hogy éppúgy ne feszítsd meg magad és ne támassz irreális elvárásokat önmagaddal szemben, ahogy az is elkerülendő, hogy elhanyagold a gyakorlást.

Ugyanakkor bármikor abba is hagyod, ne legyen rossz érzésed vagy lelkiismeret furdalásod: bármikor újra kezdheted. A képesség, a reiki adta pozitív hozadék sose veszik el.

Tanárként is motiváltnak maradni

Talán megkérdezheted, hogy X év gyakorlás után, tanárként bennem milyen motiváció él. Egyrészt tisztában vagyok saját tökéletlenségemmel, hogy bizony mennyi mindenben van lehetőségem még fejlődni. Ugyanakkor már látom is azokat az eredményeket, melyeket már elértem és melyekért igen hálás lehetek és arra ösztönöznek, hogy tovább fejlődjek. Ezek azok a személyes célok, melyekről a fásultság és célok részben írtam.

Másrészt terapeutának és tanárnak lenni egy olyan óriási ajándék, mely soha véget nem érő motivációt ad:

 • klienseim gyógyulásai
 • hallgatóm sikerei
 • a kezelések, tanfolyamok, melyek bár hasonlóak, mindig egyediek
 • annak lehetősége, hogy megoszthatom a tudásom, tapasztalataim és ez valóban hasznos mások számára is
 • a foglalkozások és az ott előjövő kérdések, melyekből magam is tanulok
 • annak a lehetősége, hogy részt vehetek Jikiden Reiki továbbképzéseken, mindig ad egy lendületet
 • más tanárok, terapeuták gondolatai, tapasztalatai inspirációk számomra
 • látni magam előtt a pozitív példákat szintén arra sarkal, hogy miben váljak jobbá
 • elérni az An Jin Ryu Mei állapotot (az elme tökéletesen békés állapota)

Talán azt gondolod a reiki utam igen egyszerű és egyenes. Nem így volt.

Magam is megjártam a nehézségeket legyen szó akár az energia érzékelését vagy a kezeléssel, tanítással, a belső motivációt érintő buktatókat és ugyanígy megtapasztaltam a siker élményeket is. Ez egyáltalán nem egyedi, – bár minden ember kicsit más utat jár be – más embernek sem feltétlen nyílegyenes ez az ösvény és egyéni a tapasztalás.

A cél, hogy magad is megtaláld annak értelmét miért gyakorlod a reikit, mit ad számodra és látod-e benne az örömet és a hálát. Kívánom, hogy találd meg ezt a forrást, mely végigvezet a reikis utadon!

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító