Az energiagyógyítás etikája, ezekre figyelj a reikiben!

Az energiagyógyítás etikája ezekre figyelj a reikiben

Az energiagyógyítás etikája egy megkerülhetetlen kérdés, ha valaki az energiagyógyászat valamely ágát elkezdi alkalmazni, nincs ez másként a reikiben is. Laikusként könnyű beleesni a jó szándék és az energia gyógyítással nem tudok ártani csapdájába, holott a téma sok kérdést és fontos tudnivalót takar. Így neked is érdemes áttekintened ezt az írást, ha reikivel vagy más energetikai módszerrel dolgozol és másokat kezelsz.

Az energiagyógyítás lényege és alkalmazásának szempontjai

Az energiával gyógyítás nem más, mint az életerő valamilyen technikával való közvetítése, ezzel a test öngyógyító folyamatainak a támogatása. Az életerő akadálymentes áramlása felelős a test vitalitásáért és a lelki egészségért is. Amikor megbomlik ez az egyensúly, annak következménye a közérzet kibillent állapota, mely különböző tünetekben jelentkezhet.

Az energiával való munka technikáktól függően több módon történhet.

Néhány esetben ezt elsősorban önmagunkon végezhető gyakorlatot jelent.  A chi-kung, a thai-chi, a jóga esetén a megfelelő mozgás generálja az energia áramlást, valamint finomabb szinteken a légzőgyakorlatok és a meditáció különböző technikái  alkotnak egy összetett rendszert, melyek pozitívan támogatják a testben áramló energiákat.

A test energetikai áramlásának befolyásolása történhet eszközzel vagy valamilyen mechanika ráhatással, ahogy ez történik az akupunktúra, akupresszúra, reflexológia esetén. Ilyenkor tűvel, eszközzel vagy kézzel végzett nyomással a meridián energia rendszer stimulálása révén harmonizálódik a test energia rendszer és oldódnak az energia blokkok.

A harmadik kategória a kézrátételes energia gyógyítás különböző technikái, melybe a reiki is beletartozik. Ilyenkor az érintés révén történik az energia csatornázása, annak közvetítése. Ez technikától függően történhet egy fókuszált üres elme állapottal vagy épp koncentráció és vizualizáció segítségével.

Az említett alkalmazási módok főként a megelőzésre fókuszálnak, de a spirituális gyógyítás segítség lehet számos probléma esetén hatékonyan megtámogatva a hagyományos orvosi kezeléseket vagy más alternatív terápiákat. Nagyon sokan elfelejtik a prevenció jelentőségét és akkor kezdik el oltani a tüzet, akkor keresnék a megoldást az alternatív módszerekkel, amikor már nagy gond van. Holott a megelőzés vagy a kezdeti tünetek visszafordítása sokkal könnyebb út lenne.

Az energiagyógyítás etikája, helyes végzése és elkerülendő hibái

Amikor energiagyógyítás etikájáról beszélünk, ezen elsősorban a másokon végzett kezelés helyes kivitelezését, útmutatásait értjük. Néhány technika alkalmazását elég szigorú szabályok kötik. Pl. csak orvos végezhet akupunktúrát és szakirányú természetgyógyász végzettség és engedély kell a reflexológia, akupresszúra szakszerű alkalmazásához.

A kézrátételes energia gyógyítás általában hobbi keretek közt történik, mivel teljesen biztonságos és ehhez nem is kell szakvégzettség. Aki azonban arra adja a fejét, hogy hivatásos reiki kezelővé váljon, annak a törvény előírja a bioenergetika vizsgát. Azonban a hétköznapi hobbi alkalmazás tükrében is érdemes számos dologra odafigyelni és megszívlelni.

1. Kit kezelhetünk: bárkit, aki kéri az energia kezelést vagy szívesen elfogadja annak felajánlását. Nem érdemes rátukmálni, mert nem teremt egészséges helyzet. Mindenkinek a felelőssége, hogy elfogad-e és milyen kezelést. Ez alól egyedüli kivételek lehetnek a kisgyerekek, akik még nem tudnak dönteni a saját helyzetükről és pl. ilyenkor egy szülő végezhet energia közvetítést a természetes érintés révén vagy amikor alszanak.

2. Az érintés etikája: az energiagyógyítás gyakori technikája az érintéssel való energiaközvetítés, melynek azonban tisztelnie kell a fogadó fél határait és kölcsönös beleegyezésen kell nyugodnia. Mindenképpen érdemes megkérdezned, hogy megérintheted a partnered arcát vagy más testrészét és mindenképpen javasolt annak tájékoztatása, ha az energiagyógyítást a test fizikai érintésével végzed. Ez semmiképp nem lehet szexuális vonzatú vagy tolakodó. Amikor valaki a kezed alá fekszik a teljes bizalmát nyújtja feléd és nagyon oda kell figyelned, hogy az számára komfortos legyen beleértve, hogy nem végzel hirtelen mozdulatot, nem nyomod az adott testrészt.

3. A kezelésre felkészülés fontos lépései: fontos, hogy megfelelő térben történjen a kezelés, az kellően ingerszegény legyen és biztosítja a partnered ellazult állapotát. A kezelés időtartamára legyen elnémítva a telefon. Elengedhetetlen, hogy a kezelő is felkészült, kipihent állapotú legyen és esszenciális a higiénia szempontjából a kézmosás, egy vékony törölköző, pléd alkalmazása a kezelés során pl. ha nyár van és kivágott ruhában érkezik a vendéged vagy vagy a meleg miatt izzad a bőr vagy a hűvös környezet miatt hideg.

4. Jó tanácsok nem osztogatása. Az energiával történő kezelés az érintéssel történik és csak kisebb hangsúlyt kap a verbális kommunikáció, ugyanis ez nem egy kognitív terápia. Ugyanakkor, míg meghallgatod a partnered és elmondja miért szeretné kérni pl. a reiki kezelést, addig figyelmesen kell hallgatnod és annyit érdemes beszélni, ami feltétlen szükséges. Annyi információt ossz meg, ami az energia kezelés szempontjából fontos és hasznos a kezelés előtt vagy után. 

5. Kompetencián belül maradni. Könnyű beleesni a jó szándék ellenére olyan tanácsok osztogatásába, plusz módszerek alkalmazásába, amivel a kompetenciádon kívül kerülsz. Pl. ne adj személyre szabott életmód, táplálkozási tanácsot, ha nincs ilyen végzettséged vagy ne alkalmazz olyan módszert, amire nincs képesítésed. Nem szégyen más szakemberhez elküldeni a vendéget, ha meghaladja a kompetenciád. Mindig érdemes tisztán kommunikálni, pontosan mit várhat el egy adott kezeléstől és te miben és hogyan tudsz segíteni és milyen esetekben nem.

6. Nem diagnosztizálás és kapcsolat a hagyományos orvoslással. Szigorúan tilos bármilyen diagnózis felállítása, a kezelt személy gyógyszer adagjának módosítása vagy annak szedésének lebeszélése. Ha a vendég orvosi kezelés alatt áll, akkor egészségügyi állapotát illetően a kezelőorvosa az elsődleges illetékes személy. Az energetikai kezelés az orvos által felírt kezelés és gyógyszer alkalmazása mellett kiegészítésként alkalmazható.

7. A pozitív, tiszta szándék és a kezelő jóllétének fontossága. Másoknak segíteni csak az tud, aki maga jól van. Ezért, ha mások segítésére adod a fejed elengedhetetlen, hogy odafigyelj a testi-lelki egyensúlyodra, gondolataidra, szavaidra. Az energetikai kisugárzásod ugyanis többet mond minden szónál és az emberek megérzik, mennyire vagy pozitív személy, akiben megbízhatnak. 

 

Bár elsőre tűnhet úgy, hogy jó sok szabályt kell követni az energiagyógyítás etikáját illetően, azonban, ha kialakul a helyes gyakorlat ezzel önmagad és a partnered véded elsősorban, mely nem kíván extrém erőfeszítést. Bár az energetikai kezelések technikái különbözőek lehetnek, ha másokkal foglalkozol mégis hasonlóak a javaslatok, melyeket nem csak a hivatásos kezelőknek ajánlott követni. Ha végiggondolod a fenti tanácsokat, láthatod, hogy akár a hétköznapi szituációkra is adhatnak útmutatást. Számodra melyik volt a leghasznosabb tanács?

 

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító