Melyik a legjobb reiki gyakorlat számodra?

Melyik a legjobb reiki gyakorlat számodra?

Ha rendszeresen gyakorlod a reikit, könnyen meggyőződhetsz annak testre, lélekre gyakorolt pozitív hatásáról. Azt is érezheted, ez a legjobb módja, hogyan alkalmazd ezt a japán gyógymódot. Talán ki is alakultak azok a rítusok, amik életed részévé tették a reiki gyakorlataid. Bizonyára vannak kedvenc technikáid, melyekre esküszöl és jól beváltak különböző esetekben… függetlenül attól, hogy milyen irányzatban gyakorlod a reikit. A világban sokféle stílus létezik és szerencsésnek mondhatja az magát, aki megtalálja a számára legmegfelelőbbet.

Mi a legmegfelelőbb reiki gyakorlat?

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy folyamatosan az újdonság varázsát keresik: újabb és újabb technikák / szimbólumok / módszerek / beavatások után kutatva… Ez gyakran tévútra vezet, hiszen sok mindenbe belefogva lehet „sokrétű” ismeretet /gyakorlatot jelent, de mélység nélkül. Valamiben ugyanis alapos tapasztalatot szerezni csak odaadó és kitartó gyakorlással lehet. Azaz, ha kitartasz amellett, amit jelen pillanatban gyakorolsz.

Ugyanis, hogyan állapíthatnád meg milyen hatása van, mennyire hatékony egy reiki gyakorlat, ha nem szerzel vele kellően mély tapasztalatot? Felületesen szemlélve könnyű ugyanis legyinteni és egy újabb „biztos” technikával/módszerrel próbálkozni (mely akár hozhat változó sikerességű eredményeket is).

Személyes véleményem mégis az, hogy az odaadás és állhatatosság az egyik legfőbb erény, ha a reikit gyakorlod. Függetlenül a stílustól, amit csinálsz. Bármely reiki irányzat gyakorlója lehet sikeres épp úgy mint kudarcokkal teli. Nagyon sok múlik a belső hozzáálláson.

Nem véletlen, hogy amikor a reiki önkezelés fontosságáról írtam, a fenti gondolat is említésre került kicsit más megfogalmazásban. Nagyon sokan vannak ugyanis, aki el vannak foglalva környezetük problémáival, segítő szándékkal törekedve mások életének jobbá tételében, ugyanakkor saját életükre, problémáik megoldását gyakran hanyagolják. Önmagukat reikizni nincs idő. Holott önmagunk fizikai és pszichés egészsége, önmagunkon dolgozás elsődleges kellene, hogy legyen. E nélkül nincs fejlődés, tapasztalat. A magból nem lesz termés, az elkallódik.

Ezért érdemes elgondolkozni azon is, hogy a legmegfelelőbb reiki gyakorlat AZ, amit MOST gyakorolsz. Persze, ha jó érzéssel teszed. Ez szintén egy fontos gondolat, ugyanis a reiki gyakorlását nem érdemes magunkra erőltetni. Az az ideális, ha azt szívesen teszed, nem kell belső harcot vívnod azért, hogy kerítsél rá időt és energiát napi szinten. Sőt, leld örömöd abban, hogy ma is valami új tapasztalattal, valamiben való elmélyedésben volt részed. Ezen tapasztalatok összessége adják bármely reiki gyakorlat értékét, teszik hatékonnyá a technikád.

A reiki gyakorlatoknak 3 fő csoportja van:
  • Meditáció: a cél az elme elcsendesítése, a teljes belső fókusz-egyensúly megteremtése. A tradicionális rendszerben két fő technikát gyakorolnak a reikisek: Kenyoku-ho (negatív energia elvágása) és a Gassho pozícióban végzett elme kiüresítő légzés figyelést alkalmazó meditáció. A teljes komplex folyamat neve Hatsurei-ho. Nem hagyományos (nyugati stílusu), de elterjedt gyakorlat a reiki szimbólumokkal végzett meditáció, imagináció, vagy koncentráció a csakrák, az aura megtisztítására a belső harmónia megteremtésére
  • Kezelés: ebbe beletartozik az önkezelés és mások kezelése természetesen. Rengeteg fajta reiki kezelés technika létezik, melyekről átfogó képet kaphatsz a The reiki sourcebook (A reiki forrásgyűjteménye) c. könyvből. Mind a japán, mind nyugati vonal számos technikát alkalmaz, ezek bármelyike hasznos lehet.
  • A reiki spirituális tanítása: míg a japán vonal spirituális tanításként főként az alapító, Mikao Usui által megalkotott öt alapelv követésére, ezek tudatosítására fókuszál, hogy megváltozzon a belső attitűd (és ezáltal jobb emberré váljon a reiki gyakorló), addig a nyugati irányzatokban a reiki technikák önismereti célú alkalmazása jelenti a szellemi részét e japán módszernek. Bármelyik szemléletmódot is alkalmazod, ha megváltoztatod a szemléletmódod, pozitívan formálod a gondolkodásod, kioldod a blokkjaid más emberré válsz, ami pozitív változásokat fog generálni az életedben.

Miben változtál a (reiki) gyakorlás által?

Az áttekintés után a másik kardinális kérdés, melyet feltehetsz magadnak, amikor egy gyakorlat / technika / módszer hatékonyságát szeretnéd „megmérni” Ha megvan az odaadásod, van szorgalmad, akkor milyen tapasztalatokat szereztél? Érdemes akár fel is jegyezni vagy naplóban vezetni a tapasztalatokat.

Honnan hova jutottál el? Ha azt érzed, a gyakorlásod ellenére még mindig helyben topogsz, lehet nem a legjobban számodra megfelelő reiki gyakorlatot végzed (vagy nem helyesen – ez esetben kérj segítséget egy tapasztalt reiki mestertől)

Esetenként érdemes az idő faktort is figyelembe venni, hisz az elvárás és a tényleges haladás nem feltétlen jár azonos ütemmel. Lehetnek lassabb fejlődési szakaszok és jobban észrevehető változások az  életedben.

Az is előfordulhat, csak magadon nem veszed észre a változást, ezért sok esetben jó szolgálatot tehet egy külső objektív vélemény. Ne szégyelld megkérdezni legjobba barátaid, ha önmagadat érintő belső változásról akarsz visszajelzést kapni.

A legkellemesebb ajándék ugyanis az, ha környezetedtől hallod vissza mi mindenben haladtál. Ez további gyakorlásra ösztökél és sikerélménnyel tölt el, mely új energiát ad a rendszeres gyakorláshoz. Hiszem, hogy a reiki mindenki életét képes pozitívan befolyásolni. Kezdj el Te is kitartóan dolgozni önmagadon, használd a tanultakat, amit elsajátítottál a kurzuson. Ha úgy érzed nem jönnek az eredmények vagy segítségre lenne szükséged, ne szégyellj kérdezni, támogatást kérni a reiki tanárodtól, keresni reiki közösséget, ismerőst, akivel kicserélheted a tapasztalatod.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító