A méregtelenítés fontossága az egészségmegőrzésben

A méregtelenítés fontossága az egészségmegőrzésben

Gyakorlatilag ma már a csapból is a méregtelenítés fontossága (és a hozzá kapcsolt különböző termékek sora) folyik. Érdemes egy kicsit megismerni jobban a folyamatot, hogy tisztába kerülj ezzel a témakörrel. Egyáltalán miért is van erre szükség, mi az amit ténylegesen várhatsz egy kúrától, esetleg hosszabb távon jobban jársz-e egy életmód váltással… Megannyi kérdés, amiről érdemes kicsit részletesebben is írni. Ezen cikk lényegében egy kiegészítése és gondolatának folytatása a Méregtelenítés reiki segítségével c. cikkemnek, melyet szintén ajánlok olvasásra, ha már ismered a reikit vagy szeretnéd felfedezni az ilyen irányú használati lehetőségét.

Mi is a méregtelenítés folyamata és hol történik a szervezetben?

Igazából, ha erre a témára terelődik a szó két csoportot lehet megkülönböztetni. Vannak, akik azt hangoztatják, hogy valójában nem létezik méregtelenítő kúra és maga a méregtelenítés egy humbug, míg a másik tábor ennek ellenkezőjét és annak csodálatos hatását látja igaznak.

Maga a méregtelenítés folyamata a mindennapokban nem kampányszerű. Szervezetünk a különböző szervek segítségével folyamatosan igyekszik a toxint eltávolítani a szervezetből. Ezek működése folyamatos, melyek funkciója nem is kézzel foghatóan érzékelhető a hétköznapi élet során.

A szervezet teszi a dolgát fenn tartva a jó egészséget, a fiziológiai funkciókat és működést. A méregtelenítéssel legtöbbször akkor találkozik a legtöbb ember, amikor érzékelhetően megbomlik az egyensúlyi állapot és sok esetben már valamilyen elváltozás is kialakul. A test méregtelenítő folyamataiban az alábbi szervek vesznek részt, melyet érdemes egy kicsit jobban is megismerni:

Máj

A test anyagcseréjének irányításáért felelős szervünk. Úgy is lehet fogalmazni az elsődleges méregtelenítő szervünk és az általa termelt epe segíti a zsírok megemésztését. A folyamatot úgy kell elképzelni, hogy a szívből és vékonybélből érkező vért megszűri, feldolgozza, majd a vesékhez továbbítja, ahol a vizelettel kiürül. A máj működését kitűnően támogatja a keserű gyógynövények és ételek (melyek legtöbbször hiányoznak a modern kor ember étrendjéből). Így hasznos a máriatövis (hideg áztatással) és a csalán (forrázással) készített teája, valamint közismert a keserűsóval végzett kúra is, illetve ismert még a szorbittal végzett szelídebb eljárás is.

Vese

Szintén egy nagyon fontos szervünk, mely a felesleges nátriumot és vizet szűri ki a vérből és távolítja el vizelet formájában a testből. A vese jó működéséhez elengedhetetlen a  kellő mennyiségű és tiszta  víz (ásványi anyagokban szegény) fogyasztása. Egyéni szükséglettől függően ez egy felnőtt számára lehet 3, de akár 5-6 liter is! (melyet egyenletesen egész napra kellene elosztanunk) Mindenkinek javaslom elolvasni A tested vízért kiált c. könyvet.

Tüdő

Ez a szervünk szintén részt vesz a méregtelenítés folyamatában. Mégpedig úgy, hogy a májat elhagyó vért szűri meg. Ezen felül felelős a test sejtjeinek oxigén ellátásáért és a kilégzés során a felesleges szén-dioxid távozásáról. A tüdőnket akkor tudjuk támogatni, ha tiszta levegőn légző és sport gyakorlatokat végzünk.

Bőr

A bőr sok egyéb funkciója mellett mirigyrendszere révén szintén részt vesz a méregtelenítés folyamatában. Nem véletlen, hogy sok pakolás és masszázs technika ezen módon segíti a test méregtelenítését. Szintén javallott a szauna, a sport lévén az izzadás, mely segíti a bőr méregtelenítő funkcióit.

Belek

Hippokratész közismert mondása szerint a „A halál a belekben lakozik„. Nem véletlen ez a mondás, hisz beleink állapota, terheltsége nagyban befolyásolja azt, hogy mennyire hatékonyan képes felszívni a tápanyagokat, milyen az immunrendszerünk és mennyire képes a salakot eltávolítani. Ezért elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű rost (főként zöldségekből és gyümölcsökből) és tiszta víz fogyasztása, valamint a méregtelenítést lehet segíteni alkalmankénti böjttel, beöntéssel, hashajtással is.

A szervezet méregtelenítése kontra életmód váltás

Feltehető a kérdés, hogy ha a szervezet automatikusan megtisztítja magát, szükséges-e a különböző módszerekkel ezt tovább fokozni? Ha egy ember kellően kiegyensúlyozott a táplálkozás folytat, mentálisan kiegyensúlyozott és teljesen panasz mentes (jó fizikai és pszichés formában van), akkor valószínűleg jól működik a szervezete és általánosságban nincs szüksége a szervezet méregtelenítésre. Azonban ez sajnos nem igaz a legtöbb emberre.

J. Osawa természetgyógyász, a makrobiotika megalapítója szerint a belső salaklerakódásnak hét stádiuma van, melyek mind figyelmeztető jelek lehetnek, hogy valami nincs rendben. Minél hamarabb cselekszik valaki, annál hamarabb és jobban visszafordítható a folyamat. Milyen figyelmeztető tünetekre érdemes figyelni?

1. Fáradékonyság, levertség. Ezen állapot felett a legtöbb ember elsiklik, noha a test jelez, hogy valami nincs rendjén és nem képes a korábban nyújtott teljesítményre.
2. Különböző lokális fájdalmak a test különböző részeiben, melyek közül a rendszeresen előforduló fejfájás a leggyakoribb.
3. Allergia és ekcéma megjelenése. Hasonló indikátor lehet a bőr különböző problémái pl. pattanások.
4. Különböző lerakódások halmozódnak fel a vesében, epehólyagban, ízületekben. (melyek fizikai panaszt is generálnak a legtöbb esetben)
5. A szervek deformálódnak.
6. és 7. stádiumban a kóros szövet elváltozások jönnek létre és rosszindulatú daganatok keletkezhetnek a test szerveiben.

Minél előrehaladottabb stádiumot figyel meg valaki annál fontosabb lehet a szervezet méregtelenítése.

Azonban ugyanilyen kiemelten kellene kezelni ilyen esetekben az okok feltárását és a méregtelenítés mellett az életmód megváltoztatását is.

Noha ezen utóbbi dologgal sok ember nem szeret szembenézni, de tény, hogy sok apró életmódbeli tényező vezet a betegséghez és az egészséghez. A kampány megoldások legtöbbször tűzoltásra jók és csekély mértékben képesek korrigálni a hosszú évek/évtizedek egészségromboló életmódját.

Ezért mindenképpen megfontolandó az életmódváltás kérdése, mely nem fog egyik napról a másikra megtörténni. Érdemes apró lépésekben haladni egyéni ritmus szerint kiegészítve a méregtelenítés különböző módszereivel. Szükség esetén javallott természetgyógyász felkeresése, aki életmódtanácsokkal, személyre szabott terápiával segítheti ezt a folyamatot.

És végül, de nem utolsó sorban érdemes újra megemlíteni a reikit mint a természetes méregtelenítést / öngyógyító folyamatokat támogató módszert, melyet mindenki képes alkalmazni önmagán és másokon mellékhatások és rizikó nélkül, hatékonyan.

Tégy már ma az egészségedért, ne halogasd holnapra, mert lehet késő lesz! Jó egészséget kívánok!

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító