7 rossz szokás, ami megakadályozza, hogy boldog légy!

7 rossz szokás, ami megakadályozza, hogy boldog légy!

A Földön minden ember csak egy kis részét láthatja a valóságnak, hiszen más az élettörténetük, más múltbeli történések estek meg velük, eltérő vágyakkal, álmokkal, célkitűzésekkel rendelkeznek. Mindenki más és más problémákkal találkozik az élete során, így azt csak egyéni nézőpontból képes szemlélni. Ezért minden ember élete egyedi és megismételhetetlen csoda. Az, hogy hogyan éled az életed és boldog légy, csakis rajtad múlik, ugyanis a földi élet nem más, mint sok-sok tapasztalás láncolata a születéstől a halálig.

Azonban létezik valami, ami minden emberi lényre igaz, és ez összeköt bennünket. Hogy mi az? A tény, hogy mindenki a boldogságot kutatja, arra vágyik, hogy boldog legyen, és örömökben gazdag életet élhessen. Bárkit választasz is ki a környezetedből, biztosan azt fogja mondani neked, hogy ő is ugyanúgy boldog akar lenni, mint bárki más. A különbség csak a boldogság tárgyában rejlik. Mert boldognak lenni nagyon sokféleképpen lehet lenni.

A boldogságot nagyon sokan keresik „kívül”, azonban végül mindenki ráébred arra, hogy a boldogság nem tartható fenn csak az anyagi javak élvezésével. Talán te is hallottál olyan emberekről, akik minden létező kényelmet, anyagi bőséget, luxust megkaptak, mégis boldogtalanok voltak. A boldogság ugyanis a saját bensőnkben rejlik, melyet legtöbbször sok keresgélés, csalódás, szenvedés árán tanulsz csak meg. Ahhoz, hogy megértsd boldogtalanságod okát, fontos, hogy felfedezd önmagadban azokat az ismétlődő mintákat, melyek megakadályozzák, hogy megéld az önfeledt örömöt.

Ha felismered az alábbi rossz szokásokat, és lebontod magadban mindet, végül megtalálhatod a belső békéd. Lássuk, miket kell elhagynod a boldogságod érdekében:

Önmagad ostorozása a múlt eseményei miatt

Ha sokat rágódsz a múlt eseményei miatt és sokszor mardos a bűntudat, hogy valamit elrontottál a múltban, nem csoda, ha ez az érzés megkeseríti a hétköznapokat. Azonban gondold végéig: igen, elrontottad, de akkor és ott nem tudtál volna másképp cselekedni, ezért ne büntesd magad, mert már nem tudsz semmit sem tenni, nincs mód a változtatásra. Ami a múltban történt, az a múltban is marad. Egyetlen dolgot tehetsz, hogy tanulsz a tapasztalataidból. Bocsásd meg magadnak, hogy hibáztál és fordítsd a figyelmed a jelenbe! Csak itt és most tudsz változtatni, ezért engedd el a múltat, a szenvedést.

Ha újra és újra generálod magadban a bűntudat érzését, akkor nem használod okosan a jelenben rendelkezésedre álló belső erőt. Fókuszálj arra, hogy életed a szeretet vezérelje, szeresd magad, és hamar felismered, hogy a szeretet nem bosszúálló. Ne büntesd önmagad!

Ítélkezés

Amikor önmagad vagy mások felett ítélkezel, akkor egy érzelmi töltettel telt szemüvegen át nézed az eseményeket. Ugyanis jelentős különbség van, hogy megállapítasz egy tényt (szemlélőként) vagy rögtön egy bélyeggel is ellátod a hozzá kapcsolódó személyt.

Akik spirituális ezotéria útján járnak rögtön rávághatják, hogy az ítélkezés abból a tükörképből fakad, ami eredetileg bennünk van. Mindenkiben van egy olyan piros gomb, amit ha megnyomnak, érzelemmel telítődik és elveszti a semleges nézőpontot. Azonban feltehető a kérdés: amikor mások vagy önmagunk felett ítélkezünk, segít-e a helyzet megoldásában vagy csak felesleges fájdalmat okozunk?

Ha előfordul, hogy ítélkezel, jusson eszedbe, hogy egy másik lehetőség is előtted van, ez pedig nem más, mint a megbocsátás.

Miért hasonlítod önmagad folyamatosan másokhoz?

Az összehasonlításból könnyű eljutni az ítélkezésig. Amikor önmagadat vagy másokat hasonlítasz össze mással általában a helyes vagy helytelen, jobb vagy rosszabb értékítélet mentén gondolkodik az elme. Ilyenkor könnyű nem figyelembe venni az egyéi körülményeket, mely torzítja a véleményed.

Az elme ugyanis a legtöbb esetben egy sajátos szemszögből képes az eseményt láttatni. Másrészt máshoz hasonlítani önmagad vagy mást sosem a Te vagy az összehasonlított személy minősége, csupán az a különbség, amit máshoz mérsz.

Így például egy személy adott teljesítményét kizárólag önmagához érdemes hasonlítani, mely megmutatja miként teljesített a múltban. De például egy aktuális rosszabb teljesítmény is számíthat jónak, ha azt jóval nehezebb körülmények között érte el. Ne ítélj tehát elhamarkodottan, amikor összehasonlítasz! Emlékeztesd magad, hogy a Te nézőpontod csak egy a sok közül.

A saját igazsághoz való feltétlen ragaszkodás

Sok emberrel előfordul, hogy a végtelenségig ragaszkodik a saját igazságához amikor a vita hevében valakinek más a véleménye az adott témáról, ráadásul azt személyes támadásnak is érzékeli. Ennek oka az, hogy az ember ilyenkor teljesen azonosul az elmében előforduló nézettel, véleménnyel, nézőponttal, gondolattal. Ámde tévedés azt hinni, hogy elméd tartalma meghatározza azt, aki vagy. Vajon valóban megéri ez a csökönyös ragaszkodás?

Vedd észre, hogy a kompromisszum, vagy a másik igazának elfogadása egy csöppet sem csökkent a saját értékedből. Sőt, engedni bizonyos dolgokban épp téged fog pozitív színben feltüntetni. Ez nem azt jelenti, hogy minden esetben meg kell alkudnod, de érdemes mérlegelni, hogy mikor nagyobb a füst mint a tűz. És a vitával járó felesleges feszültség vajon tényleg megéri? Ha legközelebb konfliktusos helyzetbe kerülsz, dönts bölcsen és mérlegeld igazságodhoz való ragaszkodás fontosságát!

Rivalizálás, mint a siker egyetlen útja

A versengés abból a tévhitből ered, hogy folyamatosan le kell győznöd valakit ahhoz, hogy te legyél a nyertes. Vajon feltétlen szükséges, hogy a siker édes ízét beárnyékolja a vesztest érintő keserűség érzése?

Az egészséges versengés növelheti a teljesítményt, azonban amikor ez egy vérre menő harccá fajul, megkeseríti a részvevők életét. Másrészt a rivalizáció helyett megkeresheted az együttműködés lehetőségét is, ami gyakran több profitot hoz mindkét félnek, mintha külön-külön próbálnának el eredményt elérni. Az is gyakori elképzelés, hogy csak más kárára lehet nyerni. A siker, a lehetőségek tárháza végtelen. Ha meglátod, hogy miben lehetsz sikeres egy új területen, verseny nélkül gyűjtheted be az elismeréseket.

Amikor lebilincsel a múlt

Akár pozitív, akár negatív események mentén ragaszkodsz a múlthoz, hozzá leszel bilincselve ezekhez az érzésekhez, melyek megakadályozzák, hogy a jelenben élj. Igen gyakori, hogy sok ember a múlt történésein mereng vagy szorong, ahelyett hogy a jelen életével foglalkozna. Amikor a boldogságra szavazol, akkor elengeded a múlt emlékeit, melyek a jelen szempontjából másodlagosak. Akármi is történt a múltban, tudd, hogy a jelen megadja a lehetőségét, hogy változtass, hogy pozitív irányba tereld az életed. Ez segít, hogy megleld a jelen pillanatban történő örömöt és békét.

Félelmetes a jövő?

A jövőn való rágódás szintén nem segít hozzá a boldog mindennapokhoz. Ha szorongsz valami olyasmi felett, ami még sem történt, nemhogy nem tudod befolyásolni, megakadályozni annak megtörténtét az aggódással, sőt ilyenkor el is bizonytalanítod önnön magad, elvéve magadtól a pozitív fordulat lehetősét. A jövő az elme egy kivetített képe, melyre legerőteljesebben a jelen pillanatban való aktív cselekvéssel tudsz befolyásolni.

Van egy pont amikor, amikor ha beleszakadsz sem tudsz többet tenni egy pozitív fordulat érdekében. Ez az a pont amikor kénytelen vagy feladni az aggódást és rábízni magad az Univerzumra. Legtöbbször elengedve az aggódás tárgyát érintő feszültséget, már magad is megkönnyebbülsz. Megéri akkor az aggódás?

Ha megnézed a fenti szokásokat, beláthatod, hogy az ego jellemzői másoktól, a világtól elkülönítettnek láttatnak, és boldogtalanná teszik a mindennapjaidat. Energiákat tehetsz a fenti dolgokba, de a végén csalódást hoznak. Ezek után azon sem csodálkozol, ha a világ is tükrözi ezt a gondolkodásmódot, mely megkeseríti a mindennapokat. Ugye Te sem szeretnéd az életed egy kegyetlen és szenvedéssekkel teli mozinak látni? Ezért fontos, hogy mielőbb változtass a gondolkodásmódodon felcserélve a negatívat pozitívra, mely hozzásegít, hogy a világ is pozitívvá váljon.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító