Hideg végtagok kezelése reikivel

Hideg végtagok kezelése reikivel

Hideg kéz, hideg láb… Így a tél közeledtével talán veled is egyre többször előfordul, hogy akár normál szoba hőmérsékletben is hidegek a végtagjaid. Egyes embereknél ez tünet időszakos és csak a téli hónapok idejére korlátozódik, míg néhány ember egész évben ezzel a problémával küszködik, akár melegben is. Kutatások szerint a nőknél gyakoribb ez a panasz, ugyanakkor a férfiakat sem kerüli el ez a tünetegyüttes. A hideg végtagok hátterében számos rejtett dolog állhat, ahogy a mindennapi életmódod is kihat a végtagjaid vérellátására. Szerencsére nem kell beletörődni, ha fáznak a kezeid vagy a lábaid. Érdemes megismerni, milyen okok állhatnak e kellemetlen tünet mögött és a különböző életmódtanácsok mellett a reikivel is nagyon sokat tehetsz, hogy a végtag hidegség megszűnjön.

A hideg végtagok okai, hideg kéz, hideg lábfej tünetek

Ahogy hűl az idő az erek az idegi ingerek alapján összeszűkülnek és a szív a fontosabb szervekbe pl. az agyba és a belső szervekbe pumpálja a több vért. Emiatt úgy érezheted, hogy a lábadba és a kezeidbe már nem jut annyi friss meleg vér, ami fenntartaná a végtagod melegségét.

Ez a folyamat egy természetes védekező mechanizmusa a szervezetnek, mely a legfontosabb szerveket igyekszik ellátni vérrel, akár a periférikus kar vagy a lábak rovására, mely a belső hőháztartás bonyolult szabályozásán alapul.

Ez szélsőséges esetben akár a túlélésed is jelentheti: ahhoz, hogy a szervezet a kulcsfontosságú szerveket így a szívet, a tüdőt, a vesét és az agyat kellő meleghez juttassa a keringés révén, a végtagokba nem szállít elég vért, melyek nagy hidegben akár el is fagyhatnak.

Azonban a tartósan hideg végtagok okait érdemes megvizsgálni, orvoshoz, természetgyógyászhoz fordulni, aki segíthet feltárni a lappangó betegségeket is. Ez a tünet ugyanis utalhat kialakuló szívproblémára, diabéteszre, pajzsmirigybetegségekre és túl alacsony vérnyomásra is. Ugyanakkor nem lehet elmenni a különböző életmód faktorok mellett sem.

Az idegeskedés és a stressz is kiválthatja a véredények átmeneti összeszűkülését. A dohányzásnak és a rendszeres kávé fogyasztás szintén elősegíti a véredények összeszűkülését, ezzel hozzájárulva a hideg kezek és a lábak kialakulásához. Az ásványi anyagok hiánya, hormonális változások, pszichés nyomás, stressz, hajszoltság és mozgáshiány szintén jelentős rizikó faktor, melyeket érdemes magunkon megvizsgálni.

Különösen idős embereknél a lecsökkent folyadékbevitel is okozhat ilyen panaszokat. A vér besűrűsödik, a keringés így nem lesz megfelelő és ennélfogva a hajszálerekben is csökken a vér áramlása. Tehát ne feledkezzünk meg a bőséges tiszta víz fogyasztásról sem!

Nőknél a vegetatív idegrendszer sérülékenyebb, így érzékenyebben reagálhat a hőmérséklet-változásokra, éppen ezért a nők gyakrabban szenvednek a hideg kéz és láb tünetétől. A petefészek folyamatos és kifogástalan vérrel ellátása időnként kevesebb meleget biztosít a végtagok számára. Akinek tartósan hidegek a végtagjai mindenképpen érdemes szakembert felkeresni.

Tippek a végtag hidegség tüneteire

  • A keringést élénkíti a rendszeres hideg-meleg váltózuhany
  • A szoros lábbeli, a szűk zokni, harisnya mind elszorítja a megfelelő keringést. Ha csak lehet, természetes anyagból készült kényelmes viselet ajánlott. Télen javasolt meleg thermo és polár ruhák viselése, melyek jól tartják a meleget.
  • Gyakori rossz szokás a lábak keresztezése, mely szintén csökkenti a vér keringését és a meleg szállítását
  • Hideg végtagok ellen sokat segíthet a rendszeres testmozgás, beleértve a végtagok izmainak alapos átmozgatását is.
  • A szauna szintén jótékony hatással van a keringés rendszerre és az immunrendszer erősítésére
  • A kávé és dohányzás elhagyása, ugyanakkor minden nap minimum 2-3 liter tiszta víz elfogyasztása  sokat sokat segíthet
  • Gyógynövények alkalmazása: a ginko biloba javítja a periférikus véredények vérellátását, a galagonya javítja a keringést, energetizálja a szívizmot.

A hideg végtagok energetikai háttere és hatékony kezelése reikivel

Kezelőként számos kliensemnél találkozom ezzel a tünetegyüttessel, hogy vagy a karja vagy a lába, de gyakran mindegyik végtagnak nem megfelelő a vérellátása. A reiki kezelések során elsősorban energetikai szempontból közelítik meg ezt a kérdést, mely hatással van természetesen a fizikai szervezetre is. A legtöbb esetben a hideg végtag hideg kézérzetként vagy bizsergésként érzékelhető a végtag általában több pontján. Mit jelent ez a hétköznapi nyelven?

Ahogy korábban is említettem a hideg végtag a rossz keringés eredménye, melynek sok kiváltó tényezője lehet. A reiki kezeléskor azt mondjuk, hogy különböző helyeken a toxin felhalmozódás blokkolja a megfelelő nyirok áramlást, mely így blokkolja az energia áramlását is. A reiki kezelés során tehát az az egyszerű feladatunk, hogy a reiki energia segítségével feloldjuk a toxinokat és a blokkokat, melynek eredményeképpen az energia áramlás egyenletes lesz és a szervezet képes lesz kijavítani magát. A kezelés során feloldott toxinok a természetes kiválasztással távoznak pl. vizelet során.

Szintén érdekes tapasztalati megfigyelés, hogy a blokk sose az egész végtagot érinti, hanem csak néhány pontot, ahol viszont jelentősen megakad az áramlás. Ezeket feloldva a kliens gyakran már a kezelés végére azt érzi, hogy felmelegszik a végtagja.

Szintén gyakori, hogy a végtagok és törzs találkozási pontjában vagy a boka / csukló vonalában található ilyen toxin felhalmozódás. Sajnos nincsenek fix pontok, így aki még nem érzi a különböző kézérzeteket, érdemes a teljes végtagot alaposan megkezelni. Azonban ha ismered a byosen fogalmát, eredményesebb lesz a kezelésed. Erről a reiki tanfolyam során kapsz részletes ismertetőt, mely rész a tradicionális japán Jikiden Reiki tanításának.

Feltehető a kérdés, hogy hány alkalom szükséges. Ez függ a kliens állapotától, de általában már néhány reiki kezelés jelentős eredményt szokott hozni. A kezeléseket igény szerint érdemes megismételni, mert a helytelen életmód pl. számítógépes ülőmunka, stressz, stb. újra generálhatja a problémát.

Korábban magam is szenvedtem a hideg kéz problémájától, melyet ma már nagyon jól karban tudok tartani a rendszeres reiki kezelésekkel. Természetesen igyekszem az életmódomra is odafigyelni. Úgy gondolom a reiki alkalmazásával (és néhány életmódbeli tanács megfogadásával) eredményesen lehet segíteni ezen a tüneten teljesen megszüntetve a panaszokat. Ezt számos hallgatóm visszajelzése is megerősítheti, akik miután elkezdték rendszeresen alkalmazni a Jikiden Reikit képesek voltak segíteni magukon a hideg végtag problémán. Ez neked is sikerülhet!

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító