A munkanélküliség megrövidíti, a recesszió meghosszabbítja életünket

A munkanélküliség megrövidíti, a recesszió meghosszabbítja életünket

A munkanélküliség tíz évvel rövidíti meg az egyes emberek életét, de a gazdasági válságoknak köszönhetően furcsa módon növekszik a várható élettartam a társadalom egészében – állítják amerikai kutatók. Magyarországon a válság hatására az öngyilkosságok száma emelkedett, az élettartam nőtt.

Tíz évet öregszünk a munkanélküliség miatt

A munkanélküliség 73 százalékkal növeli a halálozás kockázatát, és ez annyit tesz, mintha az állását elvesztő személy tíz évet öregedne. Így foglalták össze amerikai kutatók eredményeiket, amelyet a neves American Journal of Epidemiology című szaklapban tettek közzé.

A kutatók szerint a munkanélküliség növeli a stresszt, depressziót okoz, ráadásul más rizikófaktorok is növekednek, így nő az alkohol-, vagy a drogfogyasztás, és nő az öngyilkosságok száma is.

Magyarországon a WHO legfrissebb adatai szerint a 2008-as válság éveiben megtorpant a korábban kedvező trend, és ismét növekedésnek indult az öngyilkosságok száma, ám 2011 után már ismét csökkenés figyelhető meg – írja a jikidenreiki.hu. A várható élettartam, összhangban a nemzetközi adatokkal, a válság éveiben is emelkedett.

A recesszió jót tesz az egészségnek?!

Válság és egészségA Philadelphiai Egyetem adatai önmagukban nem is lennének meglepőek, ám a további kutatási eredmények már igencsak meghökkentőek. Eredményeik szerint ugyanis a gazdasági recessziók éppen ellenkezőleg hatnak a társadalom egészére, mint az egyénre, ugyanis a válságok idején növekszik a várható élettartam.

„Egy ország munkanélküliségi rátájának egyetlen százalékpontos emelkedése kilenc százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát”. – mondták el a kutatók.

Jose Tapia a kutatás vezetője szerint: ”Ez annyit jelent, mintha az emberek egy évet fiatalodnának, csak azért, mert egy százalékkal nőtt a munkanélküliség”.

Az adatok meglepőek, de nem feltétlenül mondanak ellent egymásnak. A munkanélküliség egyértelműen rontja életesélyeinket, de még súlyos válság esetén is csak a társadalom csekély hányadát érinti, ezt pedig felülírja a társadalom egészére gyakorolt pozitív hatás.

Hogy miért csökken a halálozási arány gazdasági válságok idején, arra a kutatók sem tudnak egyértelmű választ adni. A gazdasági fellendülés idején felpörög az életritmus, kevesebbet alszunk és pihenünk, több a baleset, társadalmi szinten jelen van a stressz, nő a légszennyezés, mindez a lakosság egészére nézve káros, és növelheti a halálozást.

A válságok idején ezek a hatások mérséklődnek, és talán ez áll a recesszió idején megfigyelhető pozitív adatok mögött.

2008: Több öngyilkosság, kevesebb közúti baleset

A 2008-as válság Európa szerte szinte azonos hatásokkal jár. Az öngyilkosságok száma növekedett, ellenben a közúti balesetek száma meredeken esett.

Görögországban és Írországban volt a legsúlyosabb a helyzet, ahol 17 és 13 százalékkal növekedett az öngyilkosságok száma. Görögországban a válság egyéb súlyos hatásokkal is járt, ugyanis ugrásszerűen nőtt a HIV fertőzések, a kábítószer fogyasztás és a prostitúció mértéke is.

A világ egyik gazdasági központjában, Londonban pedig kétezerrel több szívroham következett be a válság miatt – állítják oxfordi kutatók.

A közúti baleseteknél azonban a helyzet javulása volt megfigyelhető. Spanyolországban és Írországban 25%-kal csökkent a halálos balesetek száma, talán a lassuló életritmusnak köszönhetően, akárcsak Magyarországon.

A tanulmány bár nem tárta fel az okokat, összefüggés lehetséges a halálozási arány növekedése és a munkahely elvesztése következtében megnövekedett stressz és depresszió miatt, mely növekvő alkohol és drog fogyasztásban nyilvánulhat meg társadalmi szinten. Ezért, akik elvesztették a munkahelyüket, ne hagyják, hogy a negatív érzések felülkerekedjenek.

Különösen fontosak ilyenkor a baráti kapcsolatok, melyek támogatást nyújthatnak a terhes időszakban. Nem szégyen segítséget kérni akár személyesen, akár online felületeken, miként lehet megbirkózni a feszültséggel, hogyan lehet hasznossá és aktívvá válni az álláskeresés időszakában. Értelmet adhat egy valamilyen új szakma elsajátítása, az önkéntes munka, a nyelvtanulás, önismeret és önfejlesztés, melyek újra megerősíthetik az egyén értékét.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Szerző:

Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36 70 414 0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

  • 2020. április 18-19. (Szo-V)
  • 2020. május 2-3. (Szo-V)
  • Helyszín: AUM Jógaközpont PEST – Budapest, VII. ker.

KÖVESS ENGEM

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest
Scroll Up
Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító

Töltsd le ezt az ingyenes minikönyvet, mely lerántja a titkot a reikit övező legendákról!

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!