A munkanélküliség megrövidíti, a recesszió meghosszabbítja életünket

A munkanélküliség megrövidíti, a recesszió meghosszabbítja életünket

A munkanélküliség tíz évvel rövidíti meg az egyes emberek életét, de a gazdasági válságoknak köszönhetően furcsa módon növekszik a várható élettartam a társadalom egészében – állítják amerikai kutatók. Magyarországon a válság hatására az öngyilkosságok száma emelkedett, az élettartam nőtt.

Tíz évet öregszünk a munkanélküliség miatt

A munkanélküliség 73 százalékkal növeli a halálozás kockázatát, és ez annyit tesz, mintha az állását elvesztő személy tíz évet öregedne. Így foglalták össze amerikai kutatók eredményeiket, amelyet a neves American Journal of Epidemiology című szaklapban tettek közzé.

A kutatók szerint a munkanélküliség növeli a stresszt, depressziót okoz, ráadásul más rizikófaktorok is növekednek, így nő az alkohol-, vagy a drogfogyasztás, és nő az öngyilkosságok száma is.

Magyarországon a WHO legfrissebb adatai szerint a 2008-as válság éveiben megtorpant a korábban kedvező trend, és ismét növekedésnek indult az öngyilkosságok száma, ám 2011 után már ismét csökkenés figyelhető meg – írja a jikidenreiki.hu. A várható élettartam, összhangban a nemzetközi adatokkal, a válság éveiben is emelkedett.

A recesszió jót tesz az egészségnek?!

Válság és egészségA Philadelphiai Egyetem adatai önmagukban nem is lennének meglepőek, ám a további kutatási eredmények már igencsak meghökkentőek. Eredményeik szerint ugyanis a gazdasági recessziók éppen ellenkezőleg hatnak a társadalom egészére, mint az egyénre, ugyanis a válságok idején növekszik a várható élettartam.

„Egy ország munkanélküliségi rátájának egyetlen százalékpontos emelkedése kilenc százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát”. – mondták el a kutatók.

Jose Tapia a kutatás vezetője szerint: ”Ez annyit jelent, mintha az emberek egy évet fiatalodnának, csak azért, mert egy százalékkal nőtt a munkanélküliség”.

Az adatok meglepőek, de nem feltétlenül mondanak ellent egymásnak. A munkanélküliség egyértelműen rontja életesélyeinket, de még súlyos válság esetén is csak a társadalom csekély hányadát érinti, ezt pedig felülírja a társadalom egészére gyakorolt pozitív hatás.

Hogy miért csökken a halálozási arány gazdasági válságok idején, arra a kutatók sem tudnak egyértelmű választ adni. A gazdasági fellendülés idején felpörög az életritmus, kevesebbet alszunk és pihenünk, több a baleset, társadalmi szinten jelen van a stressz, nő a légszennyezés, mindez a lakosság egészére nézve káros, és növelheti a halálozást.

A válságok idején ezek a hatások mérséklődnek, és talán ez áll a recesszió idején megfigyelhető pozitív adatok mögött.

2008: Több öngyilkosság, kevesebb közúti baleset

A 2008-as válság Európa szerte szinte azonos hatásokkal jár. Az öngyilkosságok száma növekedett, ellenben a közúti balesetek száma meredeken esett.

Görögországban és Írországban volt a legsúlyosabb a helyzet, ahol 17 és 13 százalékkal növekedett az öngyilkosságok száma. Görögországban a válság egyéb súlyos hatásokkal is járt, ugyanis ugrásszerűen nőtt a HIV fertőzések, a kábítószer fogyasztás és a prostitúció mértéke is.

A világ egyik gazdasági központjában, Londonban pedig kétezerrel több szívroham következett be a válság miatt – állítják oxfordi kutatók.

A közúti baleseteknél azonban a helyzet javulása volt megfigyelhető. Spanyolországban és Írországban 25%-kal csökkent a halálos balesetek száma, talán a lassuló életritmusnak köszönhetően, akárcsak Magyarországon.

A tanulmány bár nem tárta fel az okokat, összefüggés lehetséges a halálozási arány növekedése és a munkahely elvesztése következtében megnövekedett stressz és depresszió miatt, mely növekvő alkohol és drog fogyasztásban nyilvánulhat meg társadalmi szinten. Ezért, akik elvesztették a munkahelyüket, ne hagyják, hogy a negatív érzések felülkerekedjenek.

Különösen fontosak ilyenkor a baráti kapcsolatok, melyek támogatást nyújthatnak a terhes időszakban. Nem szégyen segítséget kérni akár személyesen, akár online felületeken, miként lehet megbirkózni a feszültséggel, hogyan lehet hasznossá és aktívvá válni az álláskeresés időszakában. Értelmet adhat egy valamilyen új szakma elsajátítása, az önkéntes munka, a nyelvtanulás, önismeret és önfejlesztés, melyek újra megerősíthetik az egyén értékét.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító