Természetes gyógymódok – a reiki

Természetes gyógymódok – a Reiki

Napjainkban egyre növekszik a természetes gyógymódok felé fordulók száma. Ennek oka, hogy megnövekedett az igény a mellékhatásoktól mentes alternatív terápiák iránt. Másrészt a zsúfolt egészségügyi ellátás egyre kevésbé képes kiszolgálni az egyéni igényeket, illetve számos esetben nem is tud igazi megoldást kínálni a különféle testi és lelki panaszokra. Ezzel szemben a természetes gyógymódok ezt az egyéni igényt törekszenek kielégíteni, sokkal több személyes jut az egyes problémák kezelésére és különösen hatékonyabbak ezek a terápiás eljárások a különféle pszichoszomatikus betegségek esetén. A REIKI is egy ilyen természetes gyógymód, mely Japánból származik és mára nagy népszerűségre tett szert, noha a hagyományos gyógyászatban (kiegészítő kezelésként) történő használata Magyarországon nem jellemző.

Hol helyezkedik el a reiki a természetes gyógymódok rendszerében?

Magyarországon a 11/1997. (V. 28.) NM rendelet rendelkezik a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről, mely megkülönböztet:

  • csak orvos által végezhető tevékenységeket
  • gyógytornász felsőfokú végzettséggel végezhető tevékenységet
  • illetve orvosi és egyéb felsőszintű egészségügyi szakképesítés nélkül végezhető tevékenységeket. Ezen utolsó besorolásnak további alkategóriája van:
    – A)  Csak szakképesítés megszerzése után végezhető természetgyógyászati tevékenységek
    – B)  Vizsgával záruló továbbképzéssel megszerezhető képesítés után végezhető tevékenységek

Ezen legutolsó kategóriába tartozik a Bienergetika, mely különböző módszereket foglal magába, idézem: „bioenergetikai, radiesztéziai, ESP-n alapuló módszerek, USUI Reiki, RAI Reiki (Tifar, Arolo), Human Energia Jógája, Mahikari, Biegelbauer-féle fényadás

Maga a bioenergetika gyakorlata is elég összetett, hiszen aki ebből a módszerből tesz vizsgát tudnia kell, hogyan kérdezze ki a beteget és tájékozódjon a beteg anamnézisében, hogyan térképezze fel bioenergetikailag, milyen a kliens lakókörnyezeti és az általa körülvett tárgyak bioenergetikai környezete. De tudnia kell tanácsadással szolgálni, bioenergetikai kezelést adni és képesnek kell lennie kommunikációs, dokumentációs feladatok ellátására is valamint a kliens megfigyelésére.

Látható, hogy ez egy igen általános megközelítés és több pontban különbözik attól, amit reikiben tanítunk. Így pl.:
  • nem kérdezzük ki a klienst (orvosi szempontból), pláne nem szokás kórelőzményeiről (korábbi betegségek, szedett gyógyszerek, allergiák, stb.) faggatni.
  • nem diagnosztizáljuk a személyt (noha a kézérzetekből jól feltérképezhető a kliens energetikai állapota).
  • A reikiben egyáltalán nem foglalkozunk a környezet és a tárgyak bioenergetikai állapotával.
  • szintén nagyon vékony mezsgye a tanácsadás, mely csak általános lehet, soha nem személyre szabott.
  • ugyancsak visszafogott a reiki kezeléseket követő kommunikáció (kezelést követő tájékoztatás) és dokumentáció (személyes adatokat nem illik rögzíteni, maximum néhány jegyzetet az energetikai állapotról).

A reiki bár látszólag a bioenergetika része, szemléletmódjában jelentősen eltér. Ezt világosan kiderül, ha összehasonlítod a reiki tanfolyam során hallottakat és a rendeletben meghatározott Bioenergetika >> szakmai vizsga részét.

Másrészt, a reikiben nincs egységes szabályozott képzés egyik országban sem. Így egy nem természetgyógyász végzettségű reikis számára ez a japán módszer sokkal inkább egy wellness szolgáltatás, mintsem egy hivatalos terápiás módszer.

Feltehető a kérdés, hogy a reiki mint természetes gyógymód megállná-e a helyét egy jóval szabályozott közegben. Valószínűleg igen, de ez azt is jelentené, hogy csak törvények által meghatározott rendelőben lehetne hivatalosan reiki kezelést adni és azt, hogy csak egy bizonyos reiki képzés lenne az elfogadott.

Nehéz eldönteni, mi lenne az optimális. A természetes gyógymódok halmazában hogyan lehetne helyesen elhelyezni a reikit, mert mint bioenergetika nem feltétlen van megfelelő besorolásban (szerintem).

Miért természetes gyógymód a reiki és miként és milyen területeken alkalmazható?

Feltehető a kérdés, hogy milyen szempontok miatt tekinthető természetes gyógymódnak a reiki. Erre a következő válaszokat lehet adni:

  • mert mellékhatásoktól mentes
  • mert a szervezet öngyógyító folyamatát támogatja
  • mert orvosi ismeretek nélkül is hatékonyan lehet alkalmazni
  • mert fokozza a test méregtelenítő funkciót (ezzel segítve a gyógyulást)
  • mert test-lélek egységben hat
  • mert épp úgy hatásos pszichés problémák esetén mint fizikai problémáknál
  • mert a befogadó fizikai kondíciójától / hitrendszerétől függetlenül működik
  • mert nem ismert ellenjavallata vagy mikor tilos reiki adni

Ez szempontok mentén gyakorlatilag nincs olyan terület vagy probléma együttes, amit ne lehetne reikivel kezelni. Egyszerű elsajátítani, azonban (terápiás jellegű) használatához gyakorlat szükséges, hogy igazán hatékonnyá váljunk.

A reiki nagyon hatékony módja a testi-lelki egészség fenntartásának, a még ki nem alakult betegségek megelőzésének, akut problémák (sérülések, láz, fájdalom, kimerültség, stb.), rossz kedély állapot kezelésének.

Szintén hatásos több esetben, amikor régóta tartó problémával, azonban ilyenkor elhúzódhat a gyógyulási folyamat, és sajnos vannak olyan előrehaladott beteg állapotok is, amikor már a reiki sem segít, ellenben könnyebben, kevesebb fájdalommal távozik a beteg.

A reikit azért is nehéz megítélni, mert a kezelt problémától, kliens állapotától, kezelő gyakorlottságától függően eltérő eredményekkel találkozhatunk a mindennapos gyakorlatban. Így nagyon nehéz mérhetővé tenni a hatékonyságát. Komoly esetekben kitartásra és sok kezelésre van szükség a kívánt állapot eléréséhez, melyben nem minden kliens elég elszánt. (Ez gyakran igaz a természetes gyógymódok legtöbb esetében.)

Családi körülmények közt használva jelentősen javítható az életminőség, csökkentve akár a felhasznált gyógyszerek mennyiségét is. Nem kell reiki terapeutává válni, hogy valaki hatékony reikissé váljon.

Milyen természetes gyógymódok alkalmazhatóak együtt a reikivel?

Mivel a reiki a szervezet öngyógyító folyamatait támogatja az energetikai kezeléssel, így a természetes gyógymódok bármelyikével együtt alkalmazható épp úgy, ahogy kombinálható a hagyományos orvosi kezelések kiegészítő elemeként. Legtöbben ezt az aspektusát kedvelik a reikinek, hogy nincsen összeférhetetlenség más módszerekkel.

Nagyon hatékonyan kombinálható különböző manuál terápiák pl. különféle masszázsok esetén. Ez esetben a fizikai masszázs járulékos hozadékaként automatikus lesz az „energetikai feltöltés” is. Számos természetgyógyász kombinálja a reikit más módszerekkel, vagy kiegészít különféle terápiákat vele. Természetesen a reiki önmagában is kiváló természetes gyógymód, melyet te is képes vagy elsajátítani.

Bioenergetikai képzés és reiki kapcsolata

A reiki használatához alapvetően nem szükséges bioenergetikus végzettség, ha azt otthon vagy szűkebb környezetedben alkalmazod hobbi szinten. Azonban a 2020-as Btk. változás elvárásai szerint, ha reiki kezelő vagy, akkor ilyen irányú természetgyógyász végzettséget kell szerezned.

Ennek oka, hogy a Btk 187. § (1) paragrafusa értelmében a reiki nem-konvencionális gyógyító tevékenység körébe tartozik, mivel az a kliens egészségi, közérzeti állapotának javítását célozza és/ vagy preventív jellegű.

Így, ha hivatásszerűen szeretnéd a reikit gyakorolni, mindenképpen bátorítalak, hogy végezd el a természetgyógyász bioenergetikai képzését:

  1. Előfeltétel az érettségi megléte
  2. El kell végezned az egészségügyi és természetgyógyász alap modulokat, majd ezekből levizsgázni
  3. A szakképzés keretében ezután választhatod a bioenergetikai képzést, de tetszés szerint további tanulmányokat is folytathatsz pl.: akupresszúra, alternatív mozgás- és masszázsterápiák, életmód-tanácsadás és terápia, reflexológia, alternatív fizioterápia, fitoterápia, fülakupunktúrás addiktológia, kineziológia, szemtréning eljárások.

Attól függően, hogy milyen gyorsan haladsz a tanulmányokkal és a sikeres vizsgákkal kb. 1-1,5 év alatt tudod teljesíteni ezt a képzési ciklust. További tanulmányok esetén további fél-egy évvel számolhatsz.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító