Spirituális tanfolyam: lépj reikivel a harmónia útjára!

Spirituális tanfolyam: lépj reikivel a harmónia útjára!

A mindennapok rohanásában néha szükséges megállni, ilyenkor sokat segíthet egy spirituális tanfolyam, mely segít mélyebb szinten átlátni az élethelyzetet és olyan technikákat tanulhatsz, mely elindíthat a változás útján, ha úgy érzed gödörben van az életed. De miért is fontos az önmagunkkal végzett munka, mit kaphatsz és mit nem egy spirituális tanfolyamon? Hogyan illeszkedik bele a reiki tanfolyam a spirituális önképzésbe? Ezekre a kérdésekre igyekszik ez a írás válaszokat adni az útkeresőknek.

Spirituális tanfolyam, mint az önmunka első lépcsője

Amikor valamilyen elakadás van az életed, elsőre talán az az érzés van benned, hogy mindegy merre, csak mozduljon el valami a jelenlegi élethelyzetedben. A történések melyek formálják, bevonzzák a különböző történéseket általában a múltból fakadnak, legtöbbször tudattalanul. Nincs ugyanis olyan ember, akit nem befolyásol a múltja, azok a történések, átélések, melyeken keresztülment a múltja során. Sokan úgy tartják, hogy a legmélyebb okokat a gyermekkorban kell keresni, innen erednek azok a minták, melyek jelentősen befolyásolják az alapvető reakciókat,de nem elhanyagolható a jelen élethelyzetek sem. Ezért fontos felismerés, hogy a spirituális útkeresés és úton járás sosem azonnali instant megoldás, sokkal inkább maga az úton való járás az önmunkában és a belső boldogság megteremtésében, melyhez alapvetően sok türelemre és elfogadásra lesz szükséged.

Ha nem is mész feltétlen elsőre ennyire mély analízisbe, akkor is érdemes megvizsgálni azt a körülményt, azokat a reakcióidat, melyek a jelenlegi élethelyzeted befolyásolja. Erre nagyon sokszor megfelelő visszajelzés egy jó barát, aki képes véleményezni az élethelyzeted, látni téged objektívan. De sajnos ez nem minden esetben van így, mert gyakran előfordul, hogy konfliktuskerülésből vagy mert épp nem megfelelően ismersz valakit nem tudsz barátként sem pontos visszajelezést adni, pláne nem megmondva a tuti megoldást.

Véleményem szerint az objektivitást főként egy olyan személy képes megadni, aki nincs semmilyen formában érintve egy helyzetben, de hasonlóan működik az is, amikor Te magad nézel rá a helyzetedre egy teljesen más szemszögből egy külső segítő segítségével.

Tehát, amikor elindulsz a változás útján és eldöntötted, hogy változtatsz valamit magadban, a körülményeiden elsősorban egy ilyen „más nézőpontra” lesz szükséged, melyhez segítséget kaphatsz a különböző önismereti – spirituális tanfolyamokon.

Ugyanakkor nagyon sokan követik el azt a hibát, hogy azonnali és kész megoldást várnak egy spirituális tanfolyamtól, helytelenül.

Kérdezheted, hogy számít-e, hogy milyen spirituális tanfolyamra jelentkezel, van-e ami hatékonyabb, jobb az önfejlesztésre? Azt gondolom elsősorban olyan módszerrel érdemes dolgozni, amit a hitrendszered befogad, számodra elfogadható, bízol benne és érzed magadban az erőt, hogy azt a mindennapokba ültetve folyamatosan használd.

Talán kijelenthető, hogy ez a mondat a legfontosabb kulcs, ha változást szeretnél elérni bármiben. Kitartásra, önfegyelemre, türelemre és hitre lesz szükséged, hogy végigmenj azon az úton, aminek a célja a szemed előtt lebeg.

Sok ember kerül abba a csapdába, hogy elvégeznek valamilyen önismereti-spirituális tanfolyamot, de a képzés 1-3 napja után valami megáll. Tanultak valamit, de valahogy nem sikerül átültetni a mindennapokba.

Úgy gondolom azonban, hogy egy elakadt élethelyzet vagy egy fizikai betegség teljes felgöngyölítése sok esetben nem egy hétvége. Egy hétvégi tanfolyam egy nagyon jó löket, támogatás, felismerés, segítség egy adott probléma kezelésében… de a legritkább esetekben azonnali a hatás.

A belső átalakulás, egy lelki blokk kidolgozása egy folyamat, amiért neked is tenned kell, ha ilyen céllal ülsz be egy kurzusra. Érdemes arra is figyelni, hogy kitarts egy módszer mellett, ha túl sok technikába vágsz bele, könnyen abba a hibába eshetsz hogy szétforgácsolódsz.

Reiki, mint spirituális tanfolyam és eszköz az önmunkára

Feltehető a kérdés, hogy a reiki tanfolyam hol helyezhető el az ezoterikus kínálatban, melyet szintén sokan sorolnak be a spirituális tanfolyam kategóriába. Úgy látom a reikit sajnos elég sok félreértés, másrészt még több irreális elvárás lengi körül, mely sok embert visz tévútra abban az értelemben, hogy mit várhatnak el reálisan e módszertől.

Amikor eljön hozzám valaki nyílt napra vagy tanfolyamra, általában az alábbi gyakori válaszokat szoktam kapni, hogy miért tanulna reikit:

 • szeretne valamilyen fizikai / pszichés problémájára megoldást találni
 • útkereső, spirituális útja első lépcsőjeként tekint a reikire
 • érdekli a meditáció, a japán kultúra ilyen megközelítése
 • valamilyen krízis helyzetben van és szeretne valamilyen változást vagy enyhülést
 • kíváncsiság vezérli / nála is működik-e a gyógyítói képesség?
 • valamilyen manuál terápia kiegészítéseként tanulna reikit

Szerencsére ma már lecsengett az a “divat”, mely főként a 90-es években volt jellemző, hogy divat volt reikit tanulni, “különlegesnek” számított, ha valaki képes volt a kézrátételes gyógyításra. Ma már rengeteg technika elérhető Magyarországon, így talán a különböző alternatív technikák sem mennek csodaszámba és az ezzel birtokolható képességek, tudás sem.

A reiki tanfolyam elvégzése ugyanis senkit sem tesz különlegessé, ha valaki ezt gondolja, annak bizony az egója hízott meg. A reiki kurzus magasabb fokozatai sem tesznek senkit spirituális mesterré, pláne elég hamis képzet az emelkedett tudatosság beképzelése.

Ahogy önmagában a reiki tanfolyam senkit nem fog kirántani az élet mély gödréből. A reiki tanfolyam abban az értelemben véve nem önismereti tanfolyam, hogy utaztatással / bodyworkkel / vezetett meditációval / légzésterápiával / csakratisztítással, stb. nem fog az egyéni problémáddal dolgozni a kurzus folyamán!

Ha nincs pénzed, rosszak az emberi kapcsolataid, teljes káoszban vagy önmagaddal, nem találod a helyed a hivatásodban, a világban és ezt instant orvosolnád a kurzussal… akkor nem feltétlen a reiki tanfolyamot javaslom.

A reiki, mint spirituális tanfolyam, a testi-lelki egészség és harmónia megteremtésére hivatott.

A reiki tanfolyam, mint spirituális módszer segít neked, HA:

 • önmagadon vagy másokon szeretnél segíteni valamilyen fizikai / pszichés problémán (de az nem túl komoly)
  (Szerk.: súlyos esetekben az önkezelések mellett reiki terapeuta támogatása-kezelése igencsak javallott.)
 • elhivatott vagy, hogy tanulnál olyan módszer, amit rendszeresen gyakorolva (hosszútávon) minőségi változást szeretnél az életedben. A belső harmónia megteremtése nem megy ugyanis egyik napról a másikra.
 • ha szeretsz emberekkel foglalkozni/segíteni, esetleg más módszerekkel dolgozol és kiegészítésként vagy önmagában alkalmaznád a Jikiden Reikit.

Saját tapasztalatom szerint a különböző betegségeket illetően viszonylag hamar pozitív javulás áll be, a spirituális fejlődés, a teljes lelki béke megteremtése és fenntartása a mindennapokban hosszabb út… de talán ez nem is baj, hisz ideálisan a reiki nem egy hétvégére szól: szemléletmódot ad, eszközt a fizikai gyógyuláshoz, stresszoldáshoz, a lelki harmónia megtalálásához.

És néhány év távlatából fogod látni, hogy honnan hova jutottál, milyen felismeréseid vannak, mikben változott az életed a reiki, mint spirituális módszer gyakorlása által. Ha hosszú távra tervezel, a reiki a legjobb, amit ajánlhatok Neked, mely mindig veled van, egyszerű, világos, dogmáktól mentes módszer mindenki számára, aki hajlandó tenni önmagáért (és önzetlen mások támogatásában is).

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Szerző:

Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36 70 414 0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

 • 2020. április 18-19. (Szo-V)
 • 2020. május 2-3. (Szo-V)
 • Helyszín: AUM Jógaközpont PEST – Budapest, VII. ker.

KÖVESS ENGEM

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest
Scroll Up
Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító

Töltsd le ezt az ingyenes minikönyvet, mely lerántja a titkot a reikit övező legendákról!

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!