Ha valaki az egészséges életmóddal, az aktív pihenéssel kapcsolatban tájékozódik, biztosan találkozik a wellness kifejezéssel. Azonban az utóbbi években egy új fogalom van elterjedőben: ez a selfness. Miként definiálható ez a fogalom?

A selfness jelentése tudatos életvitel, egyfajta életvezetési módszer, ami a test-lélek-szellem összhangját építi és az egyént helyezi a központba. Fogalmát a német származású trend- és jövőkutató Matthias Horx fogalmazta meg és tette közismertté 2002-ben. Az alternatív gyógymódok képviselői és a pszichológusok után ma már egyre több tudományág képviselője is szívesen azonosul ezzel a megközelítési móddal.

A mindennapos konfliktusok, a gyakori kiszolgáltatottá tevő élethelyzetek, a félelmek, a megfelelési kényszer és a lelki tényező hatására kialakult testi rendellenesség, betegségek (pszichoszomatikus betegségek) hívták életre a selfnesst. Ez a megközelítési mód azt javasolja, hogy az életedben előforduló válságok ellen ne küzdjél, inkább fogadd hálásan az általuk kapott értékes lehetőséget a változásra, feltárva a problémák gyökerét. Ha végigmész ezen az ösvényen, megtalálod a helyes irányt önmagad  kiteljesedéséhez vezető úton.

harmony2Mit jelent a gyakorlatban tudatosan megélni az életet?

Ha szeretnéd növelni a tudatosságodat, kövesd az alábbi pontokat, melyek követésében segítségedre lesz a selfness elgondolása:

  • a régi akadályozó hiedelemrendszered és önmagaddal kapcsolatos gondolat minták felismerése, elfogadása; A téged akadályozó blokkok feloldása; és az új lehetőségek befogadásának kezdeményezése
  • önmagad feletti bíráskodás megszüntetése, az elengedés gyakorlása
  • a tudatosságod kibővítése önmagad megismerésének útján
  • a hála táplálása életedben történt pozitív dolgokért, valamint pozitív, új célok kitűzése
  • az intuíciód erősítése
  • lásd meg a lehetőségeket az életedben

 

A selfness olyan életvezetési választás, amely a test, a lélek és a szellem hármas egyensúlyának kialakítására, és a magunkkal, bensőnkkel való kapcsolat megteremtésére törekszik. Szól önismeretről, hosszútávú és folyamatos változtatásról az egészséges énkép kifejlesztéséről, személyiségünk fejlesztéséről.

Segítség lehet számodra az önismeretet és személyiségfejlődést elősegítő, az én-kép megerősítését szolgáló tréningek, olyan testi-lelki egyensúlyt támogató terápiák (mint például a reiki), amelyekkel eljuthatsz a belső harmónia, és a boldogabb élet állapotába. A selfness fontos eleme Önmagad döntéseinek felvállalása, önmagaddal és környezeteddel való békés kapcsolat kialakítása, a tudatos boldogságra törekvés.

Hosszútávú hatásait tekintve a selfness jelentősen elősegít egy lélekközpontú társadalom kialakulását. Ez a fajta tudatosság, amit a selfness definiál aktívan támogatja a prevenciót, élen jár az egészség megőrzésében. Hiszen jóval egyszerűbb valamit megelőzni, mint a már kialakult betegséggel felvenni a harcot. Egyfajta szemléletmódként is definiálható, mely az életen át tartó harmonikus, optimista és pozitív életfelfogás megvalósítását ösztönzi.

healthMíg a wellness csak a fizikai kikapcsolódásra fókuszál és olyan fogalmak állnak a fókuszban mint a fogyasztás, a test kultusza, az aktív szabadidő pihenés és a stressz elűzése, melyet befolyásolnak az aktuális trendek és főként passzív részvételt igényel.

Addig a selfness esetében a fókusz az emberen van, a folyamatos fejlődésen/tanuláson, a problémák pszichés megközelítésén, célja az egyensúly és a személyiség kiteljesedése, mely holisztikus megközelítésen alapszik és aktív közreműködést igényel.

Ehhez kapcsolódó és a spiritualitásban fontos szempont a mindfullness gyakorlata, annak integrálása a mindennapokba, mely magasabb szintre emeli a tudatosságot. A tudatot a jelenre irányítva, figyelem a gondolatok és az érzelmeken, önmagunkat megfigyelve külső szemlélőként egy másik oldalról ismerhetjük meg. Anélkül, hogy ítélkeznénk egy tükörképet kapunk a bennünk zajló folyamatokról.

Talán magad is megkérdezheted, hogy miért fontos ez? Újra feltalálták a spanyolviaszt? Hiszen rengeteg alternatív módszer ezen a megközelítésen alapszik és ilyen holisztikus megközelítésen próbál segíteni az embereknek. A fentebb említett fogalmak nagy része megtalálható a reikiben is, mely 90 éves múltra visszavezethető japán természetes gyógymód és spirituális önfejlesztő módszer.

Amiért fontos a selfness fogalma és ennek széles körben való elterjedése, mert ezen megközelítés széles tömegekben való elterjedése hosszú távon egy sokkal egészségesebb társadalomhoz fog vezetni és a holisztikus megközelítés nem válik kizárólagossá a különböző alternatív gyógymódokat alkalmazók között. Magyarán, ahhoz hogy tudatosan élj, egyszerűen csak vedd kezedbe az életed és fogadd meg a tanácsokat és kezdj el a testi-lelki egészséged érdekében folyamatosan dolgozni önmagadon!

 

Tetszett a cikk? Tégy már ma a belső harmóniád megteremtéséért!

Ajándék ebook a reikiről

Töltsd le ezt az ingyenes minikönyvet, mely lerántja a titkot a reikit övező legendákról!

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről.

Szerezd be most!

Név:
Adatkezelési szabályzatot elfogadom.
Beleegyezem a hírlevelek fogadásába.

Köszönöm az érdeklődésed! Az ingyenes tájékoztató anyagot hamarosan megtalálod a postafiókodban.

Töltsd le az ingyenes segítő anyagokat és az ajándék meditációt!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

 

Név:
Adatkezelési szabályzatot elfogadom.
Beleegyezem a hírlevelek fogadásába.

Köszönöm az érdeklődésed! Az ingyenes tájékoztató anyagot hamarosan megtalálod a postafiókodban.