Feltehető a kérdés, hogy a reiki mester / tanár fokozat a reiki tanulási folyamatban egy végállomás? Mi történik azokkal, akik elérték ezt a szintet, van esetleg még ennél is feljebb? Mit jelent a világszerte elterjedt nagymester, vonalvezető tanító, tanátadási vonal örökös, ez esetleg valami még magasabb szint? Milyen út vezet a reiki mester szintig és milyen további perspektívái vannak az élethosszig tartó reikis életpályának? Ezekre a felmerülő kérdésekre igyekszik választ adni ez az írás.

A reiki mester / tanár spirituális tanító?

amidaSaját értelmezésemben a spirituális tanító az, aki elérte a megvilágosodást. Van egy buddhista kifejezés: An Jin Ryu Mei – ez a tökéletes belső csend és béke állapota. Az az állapot, amikor már semmi sem kavar fel, billent ki az egyensúlyi állapotból, bármi is történjék az életben. Azt hiszem a világon nagyon kevesen vannak azok, akik ezt 100%-ig megvalósítják az életükben.

Én azt gondolom nem kell megvilágosodottá válni ahhoz, hogy felelősen reikit tanítson valaki, így értelmezésem szerint a reiki mester alapvetően nem spirituális tanító. Nem kell tökéletesnek lennie, sőt emberi hibái, gyengeségei is lehetnek, mely elsőre furcsának is tűnhet. De sokkal őszintébbnek érzem a realitás vállalását, mint egy hamis álarcot, melyre van szép számmal példa.

Amikor shihan-kaku (tanár asszisztens) lettem, mesterem Nishina Masaki sensei azt mondta nekünk a tanítás egy kiváló módja annak, hogy folyamatosan fejlesszük önmagunkat. Itt nemcsak a lexikális tudásról és technikák megtanításáról beszélt, hanem önmagunk fejlesztéséről. A tanításban ugyanis szerintem az a legcsodálatosabb, hogy folyamatosan tanulok és tapasztalok  általa.

Hisz ez egy olyan segítő munkakör, ahol emberekkel, azok problémáival foglalkozom. Ahol elengedhetetlen az empátia, az aktív figyelem, az intuíció, a támogató attitűd. Ezt csak gyakorlatban lehet megtanulni a tanítás által, nem lehet 100% felkészülni rá. Személyes tapasztalatom az, hogy az élet mindig olyan helyzeteket ad, amit képes vagyok kezelni, megoldani, ugyanakkor kihívást is tartogat minden kezelés és tanfolyam. Nincs két egyforma kliens, csoport, ember. Kezelni a különböző szituációkat nem mindig egyszerű.

Van-e a reiki mester fokozaton felüli szint?

master-levelBár léteznek nagymester, vonalvezető tanító, tanátadási vonal örökös, stb. megnevezésű címek a reiki bizonyos irányzataimban én azt gondolom a reiki mester, azaz a tanári szint (japánul shihan fokozat) a legmagasabb fokozat és nem szükséges újabb “über” címeket gyártani, melyek sokkal inkább az egóról szólnak. Néhány iskola az oktatás strukturálására használja a nagymester kifejezést, azt személyt jelölve, aki az összes szintet jogosult oktatni.

Azonban a reiki mester fokozat nem végállomás, hanem csak egy pont a reikis életében, amikortól megkapja a jogosultságot a tanításra. Sőt, személyes meglátásom szerint épp ez az a pont, amikor még több felelősség és még mélyebb lexikális és gyakorlati tapasztalat szükséges és elengedhetetlen a folyamatos a önfejlesztés is. Itt nem a reiki mellett 25 másik tanfolyam elvégzésére gondolok, hanem a reikiben való elmélyedésben. Úgy gondolom ettől válik hitelesség valaki.

Összefoglalva: a reiki mesteri fokozat tehát egy szép új út kezdete, ahol tanítás segítségével folyamatosan tanul és tapasztal az ember, itt már nemcsak önmaga emberi fejlesztésére tevődik a hangsúly, hanem a tapasztalatok átadására is.

 

Tetszett a cikk? Tégy már ma a belső harmóniád megteremtéséért!

Ajándék ebook a reikiről

Töltsd le ezt az ingyenes minikönyvet, mely lerántja a titkot a reikit övező legendákról!

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről.

Szerezd be most!

Név:
Adatkezelési szabályzatot elfogadom.
Beleegyezem a hírlevelek fogadásába.

Köszönöm az érdeklődésed! Az ingyenes tájékoztató anyagot hamarosan megtalálod a postafiókodban.

Töltsd le az ingyenes segítő anyagokat és az ajándék meditációt!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

 

Név:
Adatkezelési szabályzatot elfogadom.
Beleegyezem a hírlevelek fogadásába.

Köszönöm az érdeklődésed! Az ingyenes tájékoztató anyagot hamarosan megtalálod a postafiókodban.