Sokan kérdezik tőlem, hogy ha a reiki energia nem az enyém, miért kerülnek pénzbe a kezelések és miért olyan drága a tanfolyam. Olyan szemlélet is létezik, hogy a reiki gyógyításért és tanításért csak adományt szabadna elfogadni. Egyes emberek még tovább mennek és azt állítják az anyagiak beszennyezik a spirituális gyógyítás / tanítás szentségét.

Az indoklás legtöbbször az, “Mikao Usui, a reiki megalapítója is ingyen kezelt, tanította a reikit”. Mi hát a reiki és pénz kapcsolata? Érdemes több szempontot megvizsgálni.

Reiki és pénz történelmi háttere

A legtöbb reikis ismeri azt a Hawayo Takata asszonytól származó legendát, miszerint Usui mester éveken át ingyen gyógyított a nyomornegyedben és segítette elindulni őket az életben, de látva, hogy azok hamarosan visszatértek koldulni, maga is belátta, hogy nincsen így értelme a segítésnek. Bár ez a történet nem a valóságon nyugszik, mégis tanulságos.

Chujiro HayashiTörténelmi források bizonyítják, hogy Usui mester nem tanított ingyen és a reiki kezelések is pénzbe kerültek. Nem lehetett ez másként, hiszen fenn kellett tartania a Gakkai központot, biztosítania kellett családja megélhetését. Tanítványa, Chujiro Hayashi is hasonlóan vélekedett, hogy a nem túl olcsó ár arra ösztönzi embereket, hogy komolyan vegyék a kezelést és a tanítást. Hawayo Takata asszony a következőt mondta: “A reiki nem alku tárgya”. Chiyoko Yamaguchi beszámolója szerint, amikor először vett részt kurzuson, a reiki tanfolyam ára 50 yen volt, ami egy átlag ember havi jövedelmével volt egyenlő akkoriban (1938).

Milyen elgondolás áll a fenti gyakorlat mögött?

Ha valami ingyenes vagy nagyon olcsó, az emberek általában nem becsülik meg. Ez nemcsak ma van így, már a múlt században is sokan vélekedtek hasonlóképpen:

  • “nem lehet annyira jó, hisz ingyenes / nagyon olcsó”
  • “ez ingyenes / jutányos, semmit nem vesztek, ha csak kipróbálom és többet nem használom”
  • “nem szükséges nagyon komolyan vennem, hisz ingyenes / potom pénzbe kerül csak.”

Bizonyára neked is eszedbe jutott már hasonló gondolat, amikor gyanúsan olcsó / ingyenes termékkel, szolgáltatással találkoztál az életben. Bár nem minden minőségi, ami drága és nem minden alacsony színvonalú, ami olcsó, de általánosságban az ár és minőség kéz a kézben jár.

Usui és Hayashi mester idejében voltak más csoportok is, akik kézrátételes gyógyítást tanítottak. Néhány híres reiki gyógyító, mint Kaiji Tomita vagy Toshihiro Eguchi a Gakkai szervezetben tanultak, majd kiléptek onnan a magas árak miatt és saját csoportokat indítottak.

Mindketten ingyenesen, vagy nagyon jelképes áron gyógyítottak és tanítottak. Néhány év alatt nagyon sok ember fordult meg náluk, azonban egy se akadt, aki továbbvitte volna munkásságuk, haláluk után ezek a csoportok hamarosan megszűntek, kihaltak ezek a tanátadási vonalak. Tanítványaik nem bánták, hogy abbahagyták annak használatát, amit tanultak, hiszen ingyenes volt.

A reiki gyógyítás és tanítás értéke

Igaz ugyan, hogy életenergia ingyen van és az energiával való gyógyítás képessége mindenkiben ott van kisebb-nagyobb mértékben. Így benned is, amit szabadon és ingyen használhatsz önmagadon és másokon.

reiki kezelés nem minden esetben ingyenesAlapvetően a reiki kezelésért mint komplex szolgáltatásért fizetsz (energia terápia, beleértve a japán reiki masszázst, a személyes fókuszt a Te problémádra, mindez sok év terápiás tapasztalattal) A reiki kezelés ára tehát az a honorárium, melyet a rád fordított időért fizetsz.

A reiki tanfolyamon pedig azért az összetett elméleti és gyakorlati anyagért, jegyzetekért, oklevélért, amit a Jikiden Reiki japán rendszere kínál.

Engedj meg egy kézzelfogható példát: elmész a fodrászhoz. Bár mindenki képes az ollót, hajnyírót laikus módon használni, hajat mosni, szárítani, de valamit igazán professzionális szinten végezni az immár egy pénzzel honorált szolgáltatás.

Amikor eljössz kezelésre, tanfolyamra, akkor valami igazán értékes dologban részesülsz, ami javadra válik. Anélkül, hogy megbecsülnéd, amit kapsz, nem fogod igazán értékelni annak hatását, de ez így van az élet más dolgaival is.

Elképzelhető, hogy most nem áll rendelkezésedre a tanfolyam elvégzéséhez szükséges összeg. De mit tettél, amikor valami másra nem volt elég pénzed, de nagyon vágytál rá? Lemondtál róla vagy kitartóan gyűjtögettél?

Ha valóban szeretnél Jikiden Reikit tanulni, akkor olyan kérdéseket tegyél fel magadnak, hogy miként érheted el a célod, hogyan teremts plusz bevételt magadnak, amiből el tudsz jönni a kurzusra, milyen hozzájárulás lehetsz másoknak, amivel tudnak támogatni a Jikiden Reiki tanfolyam elvégzésében?

Az életben számos lehetőség van, amit gyakran nem veszünk észre, biztos neked is van olyan, ami mellett elmentél. Milyen ítéleteket gyártasz, hogy szabotálod az álmaid? Válaszd azt, amit igazán szeretnél, amiért igazán lelkesednél, ez meg fogja nyitni a lehetőségeket is az életedben. Ebben biztos vagyok.

De fordítsuk meg a kérdést: most heti hány óra hátrányos helyzetű emberért végzett önkéntes munkát végzel rendszeresen? Te hány órát áldoznál rendszeresen az életedből hetente, hogy ingyen reiki kezelést adj rászorulók részére?

A reiki kezelés mindig pénzbe kerül?

Bár számos esetben – családtagoknak, ismerősöknek, nyitott napon – lehet ingyenes, vagy jelképes összegű egy reiki kezelés, de egy hosszabb terápia esetén elvárnád az ingyenességet? Az ember veleszületett természete, hogy jó szívvel viszonozza azt, ha valami értékeset kapott és azt szívesen is adja. A jó vétel nem (csak) azt jelenti, hogy valami olcsó volt, hanem azt is, hogy valóban megérte a ráfordított pénzt. Ellenkező esetben, hiába volt valami olcsó, ha az használhatatlan. A reiki kezelés ára nagyságrendileg közel azonos egy masszázs díjával (mely régiónként eltérő), általában 5-10 ezer forint a legtöbb helyen.

Miért kerül a Jikiden Reiki tanfolyam 2-5x annyiba, mint más irányzatoknál?

Egyrészt a fenti szempontokat figyelembe véve a Jikiden Reiki Intézet kötelezően előírja minden Jikiden tanárnak, hogy az adott országban mennyibe kerülnek a kurzusok, melyek világszerte közel azonosak.

Másrészt a Jikiden Reiki szemináriumai valóban nagy eszmei értéket képviselnek, mely mögött igen magas minőség áll. Az autentikus tanítás, a tanfolyamok hatékonysága és teljessége, az oktatók képzettsége, a részletes és minőségi jegyzet, a különleges angol és rizspapírra kézzel festett japán oklevél áll a Jikiden Reiki márkanév mögött. Ez az az együttes minőség és komfortos tanfolyam helyszín, amit megfizetsz a reiki tanfolyam árát kifizetve.

Sajnos több helyen találkozni olyan reiki tanfolyamokkal, ahol az “olcsóságért cserébe” mindössze 4-7 órás egy kurzus, vagy nincs megfelelő jegyzetet, vagy az oktató 3-6 hónap lett reiki mester, akinek hiányos az elméleti felkészültsége és nincs jelentős tapasztalata a reiki mindennapos gyakorlatában sem. Nem állítható, hogy semmi használhatót nem tanulnak az ilyen mesterektől tanulók, de jelentősen eltörpül az az elméleti és gyakorlati tudás, mely az igazi reikit jellemzi, ami igen sajnálatos.

Hogy mi mindent biztosít a Jikiden Reiki szeminárium, erről bővebben itt olvashatsz.

Másrészt a reiki tanfolyam során olyan életre szóló képességre teszel szert, melyet, ha rendszeresen használsz, jelentős mértékben leszel képes javítani az életminőségeden, mentálisan és fizikailag is egészséges leszel.

A kiváló közérzet és hogy nem leszel rászorulva kizárólag a gyógyszerekre, neked ez mennyit ér meg? A reiki tanfolyam ára tehát egy egyszeri befektetés, a reikizés képessége életed végéig veled marad, a tanultakat bármikor fogod tudni használni.

A Jikiden Reiki rendszerében nincsen tucatnyi szint, kiegészítő képzések végtelen költség spirálja. Már az első fokozat igen hatékony eszközöket ad a kezedbe és igen alapos képzésben veszel részt, amit önállóan tudsz használni. Sőt, rendelkezésedre állok telefonon, emailben, ha segítségre van szükséged. Számos anyagot kapsz a további fejlődéshez és korlátlan gyakorló foglalkozásokon való részvétel lehetőségét jelképes terembérleti díjért cserébe. Csak rajtad múlik meddig jutsz a Jikiden Reiki rendszerével fejlődve.

Tetszett a cikk? Tégy már ma a belső harmóniád megteremtéséért!

Ajándék ebook a reikiről

Töltsd le ezt az ingyenes minikönyvet, mely lerántja a titkot a reikit övező legendákról!

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről.

Szerezd be most!

Név:
Adatkezelési szabályzatot elfogadom.
Beleegyezem a hírlevelek fogadásába.

Köszönöm az érdeklődésed! Az ingyenes tájékoztató anyagot hamarosan megtalálod a postafiókodban.

Töltsd le az ingyenes segítő anyagokat és az ajándék meditációt!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

 

Név:
Adatkezelési szabályzatot elfogadom.
Beleegyezem a hírlevelek fogadásába.

Köszönöm az érdeklődésed! Az ingyenes tájékoztató anyagot hamarosan megtalálod a postafiókodban.