A reiki tanfolyam ára kétségtelenül egy nagyon fontos szempont a megfelelő kurzus kiválasztásánál. Így jogos a kérdésed, hogy a széles árskálán elérhető különböző irányzatok / tanárok képzései miben térnek és pontosan mit fogsz kapni a kifizetett tandíjért. Érdeklődőként eshetsz abba a hibába, hogy nem nézel jobban a dolgok mögé és kizárólag csak az ár alapján döntesz, majd csalódott leszel, hogy nem azt kaptad, amit vártál. Ezért ezen cikk célja, hogy körüljárja a reiki tanfolyam ára és kicsit a kezelés díja körüli kérdéseket és választ kapj arra is, hogy és miért nem kellene mumusnak lennie a pénznek a spirituális témában.

Először is szögezzük le: a reiki tanfolyam árának vagy egy terápiás kezelés díjának nem szabadna tabunak lenni. Noha a mai napig előforduló szomorú jelenség, hogy néhány mester egyáltalán nem tünteti ezt fel. Csak egy személyes érdeklődés után derül erre fény vagy épp a kurzuson, kezelésen, ami igen kellemetlen lehet. Továbbá vannak olyan téves feltételezek is keringenek közszájon, hogy ha a reiki energia nem az sajátom, hogy kerül pénzbe a kezelés és miért olyan drága a tanfolyam. Sőt, olyan szemlélet is létezik, hogy a reiki gyógyításért és tanításért csak adományt szabadna elfogadni. Egyes emberek még tovább mennek és azt állítják az anyagiak beszennyezik a spirituális gyógyítás / tanítás szentségét. Az indoklás legtöbbször az, “Mikao Usui, a reiki megalapítója is ingyen kezelt, tanította a reikit”. Ezt legtöbbször olyanok állítják, akik csak adhoc oktatnak vagy kezelnek.

Reiki és pénz történelmi háttere

A legtöbb reikis ismeri azt a Hawayo Takata asszonytól származó legendát, miszerint Usui mester éveken át ingyen gyógyított a nyomornegyedben és segítette elindulni őket az életben, de látva, hogy azok hamarosan visszatértek koldulni, maga is belátta, hogy nincsen így értelme a segítésnek. Bár ez a történet nem a valóságon nyugszik, mégis tanulságos.

Chujiro HayashiTörténelmi források bizonyítják, hogy Usui mester nem tanított ingyen és a reiki kezelések is pénzbe kerültek. Nem lehetett ez másként, hiszen fenn kellett tartania a Gakkai központot, biztosítania kellett családja megélhetését. Tanítványa, Chujiro Hayashi is hasonlóan vélekedett, hogy a nem túl olcsó ár arra ösztönzi embereket, hogy komolyan vegyék a kezelést és a tanítást. Hawayo Takata asszony a következőt mondta: “A reiki nem alku tárgya”. Chiyoko Yamaguchi beszámolója szerint, amikor először vett részt kurzuson, a reiki tanfolyam ára 50 yen volt, ami egy átlag ember havi jövedelmével volt egyenlő akkoriban (1938).

Milyen elgondolás áll a fenti gyakorlat mögött?

Ha valami ingyenes vagy nagyon olcsó, az emberek általában nem becsülik meg. Ez nemcsak ma van így, már a múlt században is sokan vélekedtek hasonlóképpen:

  • “nem lehet annyira jó, hisz ingyenes / nagyon olcsó”
  • “ez ingyenes / jutányos, semmit nem vesztek, ha csak kipróbálom és többet nem használom”
  • “nem szükséges nagyon komolyan vennem, hisz ingyenes / potom pénzbe kerül csak.”

Bizonyára neked is eszedbe jutott már hasonló gondolat, amikor gyanúsan olcsó / ingyenes termékkel, szolgáltatással találkoztál az életben. Bár nem minden minőségi, ami drága és nem minden alacsony színvonalú, ami olcsó, de általánosságban az ár és minőség kéz a kézben jár.

Usui és Hayashi mester idejében voltak más csoportok is, akik kézrátételes gyógyítást tanítottak. Néhány híres reiki gyógyító, mint Kaiji Tomita vagy Toshihiro Eguchi a Gakkai szervezetben tanultak, majd kiléptek onnan a magas árak miatt és saját csoportokat indítottak.

Mindketten ingyenesen, vagy nagyon jelképes áron gyógyítottak és tanítottak. Néhány év alatt nagyon sok ember fordult meg náluk, azonban egy se akadt, aki továbbvitte volna munkásságuk, haláluk után ezek a csoportok hamarosan megszűntek, kihaltak ezek a tanátadási vonalak. Tanítványaik nem bánták, hogy abbahagyták annak használatát, amit tanultak, hiszen ingyenes volt.

A reiki gyógyítás és tanítás értéke

Igaz ugyan, hogy életenergia ingyen van és az energiával való gyógyítás képessége mindenkiben ott van kisebb-nagyobb mértékben. Így benned is, amit szabadon és ingyen használhatsz önmagadon és másokon.

reiki kezelés nem minden esetben ingyenesAlapvetően a reiki kezelésért mint komplex szolgáltatásért fizetsz (energia terápia, beleértve a japán reiki masszázst, a személyes fókuszt a Te problémádra, mindez sok év terápiás tapasztalattal) A reiki kezelés ára tehát az a honorárium, melyet a rád fordított időért fizetsz.

A reiki tanfolyamon pedig azért az összetett elméleti és gyakorlati anyagért, jegyzetekért, oklevélért, amit a Jikiden Reiki japán rendszere kínál.

Engedj meg egy kézzelfogható példát: elmész a fodrászhoz. Bár mindenki képes az ollót, hajnyírót laikus módon használni, hajat mosni, szárítani, de valamit igazán professzionális szinten végezni az immár egy pénzzel honorált szolgáltatás.

Amikor eljössz kezelésre, tanfolyamra, akkor valami igazán értékes dologban részesülsz, ami javadra válik. Anélkül, hogy megbecsülnéd, amit kapsz, nem fogod igazán értékelni annak hatását, de ez így van az élet más dolgaival is.

Elképzelhető, hogy most nem áll rendelkezésedre a tanfolyam elvégzéséhez szükséges összeg. De mit tettél, amikor valami másra nem volt elég pénzed, de nagyon vágytál rá? Lemondtál róla vagy kitartóan gyűjtögettél?

Ha valóban szeretnél Jikiden Reikit tanulni, akkor olyan kérdéseket tegyél fel magadnak, hogy miként érheted el a célod, hogyan teremts plusz bevételt magadnak, amiből el tudsz jönni a kurzusra, milyen hozzájárulás lehetsz másoknak, amivel tudnak támogatni a Jikiden Reiki tanfolyam elvégzésében?

Az életben számos lehetőség van, amit gyakran nem veszünk észre, biztos neked is van olyan, ami mellett elmentél. Milyen ítéleteket gyártasz, hogy szabotálod az álmaid? Válaszd azt, amit igazán szeretnél, amiért igazán lelkesednél, ez meg fogja nyitni a lehetőségeket is az életedben. Ebben biztos vagyok.

De fordítsuk meg a kérdést: most heti hány óra hátrányos helyzetű emberért végzett önkéntes munkát végzel rendszeresen? Te hány órát áldoznál rendszeresen az életedből hetente, hogy ingyen reiki kezelést adj rászorulók részére?

A reiki kezelés, tanfolyam mindig pénzbe kerül?

Bár számos esetben – családtagoknak, ismerősöknek, nyitott napon – lehet ingyenes, vagy jelképes összegű egy reiki kezelés, de egy hosszabb terápia esetén elvárnád az ingyenességet? Hasonlóan kivételes méltányos esetben a képzés díja is lehet ugyan ingyen… de mégis sokkal egészségesebb adok-kapok viszonyt teremt, ha megvan az energia csere, amire egy eszköz a pénz.

Az ember veleszületett természete, hogy jó szívvel viszonozza azt, ha valami értékeset kapott és azt szívesen is adja. A jó vétel nem (csak) azt jelenti, hogy valami olcsó volt, hanem azt is, hogy valóban megérte a ráfordított pénzt. Ellenkező esetben, hiába volt valami olcsó, ha az használhatatlan. Világszerte a reiki kezelés ára nagyságrendileg közel azonos egy masszázs díjával. A reiki tanfolyam ára az átlagbér függvényében 1-2 heti munka keresete átlagosan a legtöbb országban.

A reiki tanfolyam ára, mint eszmei érték

Egy szolgáltatás, oktatás esetén természetesen nehezebben mérhetőek a minőség faktorai egy termékhez viszonyítva, azonban érdemes mégis a dolgok mögé nézni.

1. Eltérés a reiki tanfolyam időtartamában és az átadott gyakorlat készségszintben

Van, aki szerint, akár online vagy pár óra alatt is átadható az öngyógyítás eme remek képessége, míg vannak rövid 1 napos és hosszabb 2 napos képzések is. Vedd fontolóra, hogy mennyire alapos készségekre tennél szert, mennyire értenéd meg az elméletet a gyorstalpaló kurzusokon? Hány óra és milyen mélységű az elmélet és mennyi tényleges óra jut a kezelések, a technikák gyakorlásra? Milyen szintű készségeket garantál a kurzus? Otthon is tudod majd önállóan alkalmazni? Járj utána!

2. Különbözőség a reiki tanfolyam tananyagában és az energetikai átadásban

Talán azt is gondolhatod, hogy mindenhol “ugyanazt kapod” és ugyanabba a dologba kapsz beavatást. Az átadott elmélet milyensége és az elsajátított technikák tekintetében is jelentős különbséget fedezhetsz fel, hol ki és mit tanít. És akkor még nem esett szó arról, hogy nyugati hatásoktól mentes tradicionális japán reikit szeretnél tanulni vagy a nyugati megközelítés áll hozzád közelebb?

A Jikiden Reikit egységes tananyag alapján, egységes követelmények alapján vizsgázott oktatók segítségével ismerheted meg. Függetlenül, hogy Japánban, az USA-ban, Németországban vagy Magyarországon tanulsz, ugyanazzal a minőségi hozzáállással fogsz találkozni. Amikor reiki tanfolyamot választasz vedd fontolóra, hogy hol mit tanítanak, milyen céljaid vannak a reikivel? Fontos-e számodra például a hatékony gyakorlati alkalmazás, a reiki technikák teljes lehetőségének ismerete és gyakorlata? Szeretnél komoly, az önkezelésen túlmutató ismeretek és gyakorlat elsajátítását? Ha igen, a Jikiden Reiki ideális választás.

Kevésbé megfogható, ugyanakkor számos tanítvány tapasztalata a Jikiden Reiki tiszta és nagyon erőteljes energetikai átadásával kapcsolatban, mely fontos alapja a hatékony energia gyógyításnak. Neked mennyire mindegy, hogy milyen minőségű energiába avatnak be?

3. Apróságok, amik mégis sokat jelenthetnek

reiki tanfolyam ára - seminar-course-notesA minőségnek azonban sok aspektusa lehet egy tanfolyamon belül. Például, hogy kapsz-e jegyzetet. Ha igen, milyet? Általánosan elterjedt Takata mester óta, hogy a nyugati reikiben nem adnak semmilyen vagy minimális jegyzetet. Sokan csak egy-két fénymásolt lapot, mások kézzel összetűzött lapokat. Ezzel szemben a Jikiden Reikiben Japánban nyomtatott, könyvvé fűzött jegyzet van, amely minden Jikiden oktatónál egységes. A 62 oldalas könyv végén jegyzetelésre szánt üres oldalakat is találhatsz.

A jegyzet minőségéhez kapcsolódóan az sem mindegy, mit és hogyan ad át a tanár a reiki tanfolyamon. Mennyi szó esik a Reikiről, és mennyi idő megy el szorosan a témához nem kapcsolódó, sokszor egyéni beszélgetésekkel? Utóbbi akkor, abban a pillanatban jól eshet, segíthet, de hazaérve mire emlékszel a tananyagból? Egy jó baráti beszélgetésre, vagy stabilan elsajátított tudásra?

Szerezz benyomást a leendő tanárodról! Hogyan oktat, emberileg ő mennyire pozitív vagy épp negatív példa azzal kapcsolatban, amit tanít? Milyen tapasztalatokkal rendelkezik? Mit mondanak róla a tanítványai? Milyen szintre jutottak el a hallgatók? (ami nem egyenlő azzal, ki milyen fokozatba kapott beavatást, sokkal inkább a reikiben,a  reikivel elért eredményekre az életben, a gyógyításban)

Fontos tényező lehet, hogy a tanfolyam végén kiosztott oklevelet vajon más tanár is elfogadja-e. Előfordulhat, hogy a Reiki első szintjét elvégezted valakinél, de az élet úgy hozza, hogy a következő szintet másnál végeznéd el. Ilyenkor sok irányzatban találkozhatsz azzal, hogy a tanárok egymás okleveleit sem ismerik el, és megismételtetik veled a tanfolyamokat az első szinttől, melynek alapja leginkább a nem egységes tananyagban keresendő. A Jikidenben akár más országba is sodorhat az élet, a Japánban nyomtatott, egységes oklevelet bárhol a világon elfogadják, és folytathatod tanulmányaidat kötelező szintismétlés nélkül.

reiki tanfolyam árában a certificate is benne vanMilyen a kiállított oklevél? Ha fontos számodra, hogy kurzus elvégzéséről az oklevelet akár be is keretezd és eltedd emlékbe, a Jikiden Reiki Intézet angol nyelvű minőségi nyomtatással készített angol nyelvű, valamint rizspapírra festett eredeti tradicionális japán nyelvű oklevelet állít ki számodra, amilyet az 1930-as években használtak. Ráadásul az okleveleken Reiju (behangolás is van), ami szintén japán hagyomány.

Kapsz-e folyamatos támogatást a kurzust követően, vannak-e személyes gyakorlás alkalmak? A Jikiden Reikiben egy életre szól az a mentorálási lehetőség, ami biztosítja, hogy elérd a professzionális szintet. A csak hallgatóknak szóló zárt gyakorlásokon kívül van lehetőséged a nyílt napokon oktatói útmutatással a vendégeken is gyakorolni, hogy minél több tapasztalatot szerezz a reiki terápiával. Ezen alkalmakkor bátran felteheted a kérdéseid és minden segítséget megadok, hogy hatékonyan tudd alkalmazni a reikit és a tanfolyami tananyagon felül további haladó technikák elmélyítésre is van lehetőséged.

Ez csak néhány szempont a reiki tanfolyam árát befolyásoló eszmei tényezők közül, amelyeket érdemes mérlegelned a képzés előtt. Gondold végig, neked mire van szükséged. Ha megnézed a fenti szempontokat, akkor igenis kijelenthető, hogy  a reiki tanfolyam ára egyfajta indikátora azoknak a plusz dolgoknak, amiket jogosan elvárhatsz, ha stabil alapokkal szeretnél indulni és alapos képzésben részesülni.

Ha komolyan szeretnél foglalkozni önmagad fejlesztésével, profi szinten érdekel a reiki terápiás alkalmazása akár családodban vagy másoknak segítve, meg fogod látni, hogy a magasabb reiki tanfolyam ár egy olyan befektetés, mely sokszorosan megtérül. A Jikiden esetén nincsenek mellékes költségek, kiegészítő további kiadást generáló plusz tanfolyamok, mindent megkapsz a reiki teljes körű alkalmazásához, maximális odafigyeléssel és a tanfolyam után is segítséget kapsz, hogy professzionális szinten gyakorolhasd a reikit.

Hogy mi mindent biztosít a Jikiden Reiki szeminárium, erről bővebben itt olvashatsz.

Másrészt a reiki tanfolyam során olyan életre szóló képességre teszel szert, melyet, ha rendszeresen használsz, jelentős mértékben leszel képes javítani az életminőségeden, mentálisan és fizikailag is egészséges leszel.

A kiváló közérzet és hogy nem leszel rászorulva kizárólag a gyógyszerekre, neked ez mennyit ér meg? A reiki tanfolyam ára tehát egy egyszeri befektetés, a reikizés képessége életed végéig veled marad, a tanultakat bármikor fogod tudni használni.

Már az első fokozat igen hatékony eszközöket ad a kezedbe és igen alapos képzésben veszel részt, amit önállóan tudsz használni. Sőt, rendelkezésedre állok telefonon, emailben, ha segítségre van szükséged. Számos anyagot kapsz a további fejlődéshez és korlátlan gyakorló foglalkozásokon való részvétel lehetőségét jelképes terembérleti díjért cserébe. Csak rajtad múlik meddig jutsz a Jikiden Reiki rendszerével fejlődve.

Tetszett a cikk? Tégy már ma a belső harmóniád megteremtéséért!

Ajándék ebook a reikiről

Töltsd le ezt az ingyenes minikönyvet, mely lerántja a titkot a reikit övező legendákról!

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről.

Szerezd be most!

Név:
Adatkezelési szabályzatot elfogadom.
Beleegyezem a hírlevelek fogadásába.

Köszönöm az érdeklődésed! Az ingyenes tájékoztató anyagot hamarosan megtalálod a postafiókodban.

Töltsd le az ingyenes segítő anyagokat és az ajándék meditációt!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

 

Név:
Adatkezelési szabályzatot elfogadom.
Beleegyezem a hírlevelek fogadásába.

Köszönöm az érdeklődésed! Az ingyenes tájékoztató anyagot hamarosan megtalálod a postafiókodban.