Milyen nyilvántartási dokumentumokat használjon egy reiki terapeuta?

Milyen nyilvántartási dokumentumokat használjon egy reiki terapeuta?

A hobbi reikizés és a professzionális reiki terápia közti fő különbség egyrészt a kezelő által vállalt vendégek száma és az esetek komolysága, másrészt az emögött lévő folyamatok és a dokumentáció. Kezdő terapeutaként felmerülhet a kérdés benned, vajon mi mindenre lesz szükséged, hogy a terápiás reiki kezelésed valóban professzionális legyen. Noha hajlamosak vagyunk úgy tekinteni az adminisztrációra, mint kellemetlen szükségre, ez az írás azt próbálja körüljárni miben lehetnek segítségedre a különböző dokumentumok.

Mi az elvárt minimum a reiki terapeuta tevékenységhez?

1. Tudj elszámolni az APEH felé

Az első és legfontosabb, hogy számlaképes legyél. Ennek sokféle formája lehet: ha csak egy tevékenységi köröd van és egyelőre eseti a bevételed ez lehet 7-es adószám, később szóba jöhet az egyéni vállalkozó forma vagy a KATA. Ha bizonytalan vagy, akkor egy könyvelő tud segíteni megfelelő számlaképességi formát választani. A reiki kezelést a 9609 Mns Személyi szolgáltatás TEÁOR számon tudod adminisztrálni.

Mivel a reiki képzés nem nem hivatalos OKJ-j szakma és a TGY törvény a bioenergetika részének tekinti, így a TEÁOR használatához nincs szükséged hivatalos igazoló papírokra. A terápiás munkakör végzéséhez azonban mindenképp szükséges a reiki tanfolyam elvégzése és a sok-sok gyakorlat! A bevételek könyvelése igen egyszerű és viszonylag gyors folyamat és azt is segít átlátni, hogy hol tartasz a bevételek-kiadások=haszon egyensúlyában.

Jó tanács: árképzésedkor ne felejts el kalkulálni a kiadásokkal így pl. esetleges terembérlés, utazás, könyvelés vagy kamarai hozzájárulási díjjal sem.

2. Vezesd a tevékenységed

Ha vendégekkel dolgozol, mindenképpen javasolt a reiki kezelés időpontok vezetése.  Mindenképp érdemes írásos vagy elektronikus módon lejegyezni az elérhetőségüket és a megbeszélt időpontot és helyszínt, az esetleges lemondásokat. Ezt legegyszerűbben valamilyen nyomtatott vagy naptár alkalmazással tudod nyomon követni.

Talán elsőre gondolhatod azt, hogy fejben is megjegyzed a vendégeiddel egyeztetett időpontokat, de ahogy bővül a kliens köröd, úgy lenne ez egyre nehezebb. Nincsen cikibb helyzet, mint elfelejteni, késni a megbeszélt találkozóról (mely erősen rombolja a hírneved), ezért ezt mindenképp kerüld el!

Jó tanács: ámbár te soha nem késhetsz, de a vendégeiddel (gyakorlati tapasztalat alapján) ez elő fog fordulni. Így az időpont egyeztetésnél emiatt mindig számolj némi csúszással a két kliensed közt. Másrészt neked is szükséged van min. 15 perc pihenésre, hogy újra készen állj a következő reiki kezelésre.

Milyen dokumentumokat használjon még egy profi reiki terapeuta?

Vendég nyilvántartó űrlap

Ha sok kliensed van egyszerre, mindenképp ajánlott ilyet vezetned, hogy képbe kerülj a vendégedről a reiki kezelés előtt. Érdemes lehet felírni: nevet, címet, telefonszámot. Milyen céllal jött a reiki kezelésre? Általános, stresszoldás, valamilyen konkrét fizikai vagy pszichés eredetű probléma? Releváns egészségügyi tudnivalók:  általános egészség állapot, várandósság és szülés utáni időszak, krónikus / akut problémák, orvosi kezelés alatt áll,  stb.

Ügyfél tájékoztató és beleegyezési űrlap

Bár a reiki kezelésnek nincs mellékhatása, nem ronthatod el, mégis megfontolandó lehet egy részletes tájékoztató és beleegyező nyilatkozat aláírattatása a vendégekkel.  Akkor is, ha Magyarországon alig fordulnak elő jogi peres ügyek.

Azonban, ha nagy számban foglalkozol emberekkel, legjobb szándékod ellenére kerülhetsz kellemetlen helyzetbe: pl. ha a kliensed arra panaszkodik, hogy a fájdalomérzete a kezelés után fokozódott vagy szubjektíven romlott a közérzete, tovább romlott a krónikus betegségének az állapota vagy tegyük fel a kezelés után a kezeléstől független körülmény miatt valamiért elvetél és ennek jogi felelősségét rád akarja hárítani. Mit érdemes ebbe belefogalmazni?

Egy részletes leírást adsz a terápiáról, hogy mi fog vele történni, hogy önként vállalja, saját felelősségre, nincs eltitkolt problémája, hogy nem adsz diagnózist és nem beszéled le a hagyományos orvosi kezelésről / más alternatív terápiáról és a reikivel te azt csak kiegészíted.

Szinén informáld a reiki kezelést alatt és az azt követő lehetséges tapasztalatokról, a várható hatásokról, jól érthetően fogalmazd meg, hogy a reiki terápia közérzetjavító, stresszoldó kezelés jogi szempontból (noha hatása igen erőteljes számos tünetegyüttes esetén). Ezzel sok kellemetlenséget kerülhetsz el. Lehet 10.000 emberből csak 1 lesz problémás, de akkor jól fog jönni egy ilyen aláírt nyilatkozat, ami Téged véd.

Kezelési űrlap

A kezelési űrlap akkor lehet fontos, ha főként visszatérő kliensekkel foglalkozol terápiás céllal valamilyen komolyabb fizikai / pszichés problémát kezelve. Ha a reiki terápiát követően rövid jegyzeteket készítesz pl. hol voltak a kritikus pontok, milyen volt a kliens közérzete, mennyit javult, akkor könnyebben tudod követni a vendégeid javulását.

Természetesen, aki csak 1x eljön stresszoldó kezelésre, annál ez annyira nem fontos. De ha célod, hogy esettanulmányokat publikálj, összegyűjtenéd a kezelési tapasztalatokat, ez a fajta dokumentáció nagy segítség.

Ár tájékoztató és egyéb díjak

A félreértések elkerülése miatt érdemes a tájékoztató anyagokban jól láthatóan ismertetni a díjakat. Mennyibe kerül egy kezelés, mennyi a díj ha késik, ha lemondja, van-e bérlet kedvezmény, stb.

Brossúra, névjegykártya, promó anyagok stb.

Elengedhetetlen, hogy legyen valamilyen promó anyagod a tevékenységedről, amiben bemutatod mivel foglalkozol és miért érdemes téged választani, milyen szolgáltatásokat kínálsz és mennyiért, hol és mikor szolgáltatsz.

Ez helyzettől függően lehet nyomtatott névjegykártya / brossúra, de akár dönthetsz úgy, hogy saját honlapot indítasz vagy közösségi pl. Facebook, google üzleti, Instagram oldalon népszerűsíted a szolgáltatásod.

Ne felejtsd el, hogy a visszatérő vendégekre is érdemes odafigyelni, akik szintén ajánlhatnak másoknak, de őket is meglepheted pl. valamilyen akcióval.

Egyéb dokumentumok

A fentebb említetteken kívül használhatsz pl. ügyfél elégedettségi kérdőívet, feliratkoztathatod az ügyfeleid a hírleveledre. Készíthetsz személyre, alkalomra szabott kuponokat. Kérhetsz ajánlást kedvezményért cserébe, stb. A lehetőségeknek csak a képzelet szab határt.

Arra azonban mindig ügyelj, hogyan kezeled a vendégeid személyes adatait és hogy semmiképp ne küldj kéretlen leveleket. Az adat megadása mindig önkéntes legyen és ezt ideálisan pl. igazolja is vissza. Ha odafigyelsz a vendégeid véleményére, visszajelzéseire, ez nagy segítség a szolgáltatás minőségének fejlesztéséhez.

Talán elsőre túl soknak találod a fentebb leírtakat, de ha átléped a hobbi-professzionális határt, észre fogod venni, hogy a különböző dokumentumok mennyit segítenek abban, hogy szervezett legyél és ne vessz el a részletekben és akár pár dolgot tudsz automatizálni is. A végső cél azonban mégis az, hogy egyre magasabb minőséget érj el és ezzel egyre több elégedett ügyfeled legyen. Ehhez kívánok neked nagyon sok sikert!

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító