Miként beszélj a reikiről?

Miként beszélj a reikiről?

Nehéz beszélni valami olyasmiről, ami egy laikus számára nem kézzel fogható. Még nehezebb tapasztalatot átadni olyasmiről, amit a másik ember nem élt át, hiába az érthető nyelvi kommunikáció. Reikisként bizonyára feltetted önmagadban a kérdést, hogyan és mit érdemes elmondani a reikiről? Minden bizonnyal szereted a módszert és alkalmazod is a mindennapokban, de lehet elbizonytalanodsz, amikor a módszerről kellene beszélned, különösen ha szkeptikusok is vannak a hallgatóságodban. Ezt a kérdést járja körbe ez a írás.

Mi a különbség a reiki gyakorlata és a módszerről tartott előadás között?

Először is engedd el az összes stresszt és elvárást, amikor prezentálnod kell. Nem számít, hogy mióta gyakorlod a reikit vagy akár már elérted a tanári szintet, bármikor kaphatsz olyan váratlan kérdést, amire hirtelen nem tudod a választ és egy pillanatra elbizonytalanodsz.

Ugyanis a reikit gyakorolni a reikit és arról beszélni, két különböző dolog. Előbbihez az elme kiüresítésén vezet az út, hogy minél jobban ráhangolódj a kliensedre. Amikor azonban előadást tartasz, az elmédet kell használnod, hogy információt és tapasztalatot közvetíthess úgy, hogy az találkozzon a hallgatóság igényeivel. Amikor szóban adsz elő egy másfajta ráhangolódás szükséges: képesnek kell látnod a hallgatóság igényeit, fel kell mérned az apró jelzéseikből, hogy mennyire kapnak választ a kérdéseikre, fenn tudod-e tartani az érdeklődést.

Nincs két egyforma hallgatóság, kér egyforma csoport sem. Ezért sosem mondhatod azt, hogy minden mindig ugyanúgy fog menni. Az is igaz, hogy az előadó készség fejleszthető és ha rendszeresen gyakorlod, könnyebb lesz hallgatóság előtt beszélni is. Az alábbi tippek segíthetnek, hogy fejleszd e készséged és képes legyél válaszokat adni a felmerülő kérdésekre, amikor nyílt napot, bemutatót tartasz vagy épp ismerőseidnek beszélsz a reikiről.

#1 – Fontos az előkészület

Gondold át milyen témákról szeretnél beszélni. Ha úgy érzed vesd papírra a gondolataid és készíts jegyzetet! Ha nem érzed késznek megad a témakörben, gyűjts információt, kérdezz meg más reikist a tapasztalatairól.

Azt is vedd sorba, miként fűzheted fel a témákat, azok hogyan kapcsolódnak egymáshoz, milyen kérdések merülhetnek fel a hallgatóságban? Az előadás felépítése sokban függ attól, hogy azt mi céllal tartod, milyen mélységben szeretnéd bevonni és erre mennyi időd lesz? Teljesen más megközelítést igényel, ha csak 10-15 perced van, míg ha például 1 órás előadásra készülsz. Miről érdemes beszélned?

  • Röviden a módszer eredetéről, történetéről
  • Hogyan működik a reiki, miként alkalmazható és milyen esetekben hatékony?
  • Milyen előnyökkel jár a reiki gyakorlása és a kezelés hosszú távon
  • Reiki gyakorlati bemutatása, technikái

Figyeld meg a testbeszéded. Mielőtt megszólalsz a metakommunikációd sok mindent elárul rólad. Milyen benyomást keltesz?

Amikor beszélsz valamiről csak információt adsz át vagy képes vagy személyessé tenni saját példákon keresztül? Ha az utóbbit alkalmazod, sokkal mélyebb benyomást tehetsz, érthetőbbé válik amiről beszélsz. Ezért elengedhetetlen, hogy gyakorlatod legyen arról, ehhez elengedhetetlen a reiki mindennapos gyakorlása. A reiki lényege ugyanis gyakorlati jellegű, mely megértés a tapasztalataidból fog fakadni. Mennél több gyakorlatod van, annál több személyes példát leszel képes felhozni, annál több esettel, tapasztalattal fogsz rendelkezni, több szemszögből. Óriási a különbség aközött, hogy csak beszélsz valamiről és vagy gyakorlati tapasztalatod, személyes élményed osztod meg. Utóbbi jelentősen növeli a hitelességed.

#2 – Tanulj meg aktívan figyelni és ráhangolódni

Amikor kérdéseket kapsz a reikivel kapcsolatban, helyezd oda a teljes figyelmed. Sose vedd fél vállról a kérdés, akkor sem, ha az számodra jelentéktelen. Lehet másnak az igen kardinális! Ha részleteiben megérted a kérdést, egészen biztos mélyebb és pontosabb választ adsz, mint ha csak felületesem figyelsz. Légy jelen! Ez sokkal egyszerűbb, ha minden nap aktívan gyakorlod a reikit.

Mutasd meg a jelenléteddel milyen hatással van rád a reiki gyakorlása, mit érhet el valaki, ha gyakorolja ezt a japán kézrátételes módszert. Ez a személyes példa: amikor sugárzik belőled a harmónia, amikor szavaid és tetteid összhangban vannak.

#3 – Tedd kézzelfoghatóvá amiről beszélsz!

Amikor a reikiről beszélsz, a legrosszabb, ha száraz definíciókkal akarnád elmagyarázni a lényeget. Ehelyett alkalmazz szemléletes példákat, írd körül azt amiről beszélsz, úgy, hogy az is megértse, aki most hall erről először. Alkalmazhatsz ábrákat, képeket, csinálj gyakorlati demonstrációt, kérj meg valakit ossza meg a reiki kezelés tapasztalatát! Fontos, hogy személyes élményekről, történetről is beszámolj, ez növeli az előadás hitelességét.

Úgy beszélj a reikiről, hogy az ne igényeljen előzetes ismeretet. Kerüld az idegen szavak (gyakori) használatát. Ha ez mégis előfordul, adj magyarázatot és hogy mi a jelentősége.

Ne csak beszélj a reikiről, tedd kézzelfoghatóvá, megtapasztalhatóvá amiről szó esett. Egy bemutató jó alkalom a reiki kör és segítségével a reiki energia megtapasztalására, hogy valaki személyes élményt szerezzen a kezelés jótékony hatásáról. Néha ez sokkal többet mond száz szónál.

#4 – Online másképp kell előadni

Vedd figyelembe, hogy személyesen adsz-e elő vagy valamilyen virtuális előadást, esetleg összefoglaló videót készítesz egy témáról. Utóbbi esetében megfontolandó lehet rövidre fogni a témát és jobban koncentrálni arra, hogy fenntartsd a figyelmet.

És a legfontosabb tanács: semmit szív nélkül! Tedd bele magad és légy őszinte, amikor önmagadról, tapasztalataidról beszélsz! Ha megfogadod az fenti tanácsokat, képes leszel stressz nélkül beszélni a reikiről, amit napi szinten élsz.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító