Miért működik a kézrátételes gyógyítás energiával és mit ad a reiki megtanulása?

Miért működik a kézrátételes gyógyítás és mit ad a reiki megtanulása?

A kézrátétellel gyógyítás gyökerei messzi időkre nyúlik vissza és számos technikát fejlesztettek ki az idők során. És bár elsőre hihetetlennek tűnik, de e képesség mindenkiben ott lakozik, ami tovább fejleszthető. Nem csoda, hogy a kézrátételes gyógyítás tanfolyamok népszerűsége töretlen. A reiki egy 1920-as években kidolgozott japán eredetű módszer, mely egyensúlyba hozza az elmét és a testet is és a kézrátételes gyógyítás egyik legismertebb technikája. Sőt ennél is több lehetőség rejlik benne, mert a belső béke és harmónia valósítható meg a gyakorlásával. Bár a mai napig sokan szkeptikusak a gyógyító energia gyógyászattal kapcsolatban, egyre inkább mérhető és tapasztalati úton igazolható, hogy sokkal többről van szó mint placebó.

Reiki kézrátételes gyógyítás kísérletek a világon

Sajnos magyar dokumentált szakirodalma nincsen eme japán kézrátéttel gyógyító technikának, azonban, ha értesz angol nyelven, meglepően sok cikkre bukkansz, ha be beütöd a keresőbe a „reiki experiment” kifejezést. A teljesség nélkül pár érdekesebb rövid összefoglaló, miket vizsgáltak eddig.

E 2010-es tanulmány otthonban élő időseken vizsgálta a reiki energiaátadással gyógyítás hatását szorongásra, fájdalomra, depresszióra, élettani tényezőkre gyakorolt hatását, mely sokat javított a közérzeten.

2012-ben rizst hajtattak és kontroll csoporttal szemben szignifikánsan egészségesebb és erősebb volt a hajtás.

2012-ben patkányokon végeztek reiki kezelést és megfigyelték, hogy az energia terápiával kezelt állatok a megemelkedett zaj ellenére is nyugodtabbak voltak, alacsonyabb volt a szívverés és a zaj keltette bélgyulladás, mint a kontroll csoporton. Ebből következtették azt, hogy az emberekre is erőteljes stresszoldó hatással van.

Szintén ebben az évben vizsgálták a reiki terápia és stressz és depresszió oldásával kapcsolatos hatékonyságát. Erről találhatsz egy rövid összefoglalót magyarul az astronet oldalán.(sajnos a cikk nem jelöli a forrást)

Egy 2013-as és  2014-es kísérlet szintén megerősíti a fájdalomra és szorongásra gyakorolt pozitív hatást.

Egy 2015-ös kísérletben almát vágtak ketté. Amelyik nem kapott kezelést az elkezdett rohadni a 9-dik napra, míg az energetizált fél a érülés elkezdett gyógyulni. Tehát a reiki energia képes támogatni az öngyógyító folyamatokat.

De az IARP amerikai reiki szervezet és a Reiki Kutató Központ (ingyenes regisztráció kell) ennél több esetleírást is összegyűjt. Sőt, ma már az sem távoli jövő, hogy a tudomány számára „nem létező” chi/univerzális energia pozitív hatása is mérhetővé válik, melyről ez a cikk számol be részletesen.

További 280+ angol nyelvű tanulmány a reiki.group/science oldalán érhető el.

Mit csinál egy kézrátételes gyógyító  és miért működik a kézrátételes energia gyógyítás?

A kézrátételes energia gyógyítás egyfajta érintéssel történő terápiát jelent, mely során szellemi energiát közvetítenek az érintett területekre. Japánban a tenohira (掌) „tenyér” szó jelenti ezt a jelentéstartalmat és többfajta technika gyűjtő neve, melynek egyike a Mikao Usuitól eredő módszer. A kézrátételes gyógyító tehát annyit tesz, hogy érintéssel vagy a nélkül energiát közvetít.

A reiki szót hallatán legtöbben az isteni/univerzális energiával való gyógyításra asszociálnak. Ennek kulcs eleme, hogy a tanítványban szunnyadó szellemi erőt aktiválja a reiki mester az úgy nevezett reiki beavatás által, megtisztítva az energetikai csatornát és így a hallgató sokkal nagyobb energia átadására lesz képes rövid idő alatt és ha gyakorol, akkor ezen képessége tovább fokozódik. Mivel ez egy csatornázott energia és nem saját bioenergia, így a kezelő sem merül le energetikailag ebben.

A reiki kezelés feloldja a fizikai toxinokat és az energetikai blokkokat. Mindazonáltal egy nagyon mély ellazult állapotot hoz létre fizikai és az elme szintjén. Ezt az állapotot úgy tudod elképzelni, mint amikor elalvás előtti szakaszban vagy: ellazultak és elnehezültek a végtagjaid, lelassult a légzés és egy gondolatok nélküli relaxált állapotban lebegsz… mielőtt épp átcsúsznál az alvás fázisába.

Néha megtörténik, hogy bele is szundítanak az emberek, ez normális és természetes állapot, reakció. Sőt mennél inkább képes vagy kikapcsolni és mennél relaxáltabb állapotba kerülsz, annál hatékonyabb lesz a kezelés is. Maga a terápia visz bele ebben a mély tudatállapotba, amit théta tudat állapotnak is hívnak.

Ebben az ellazult állapotban a test sokkal könnyebben regenerálja magát, mintha egy frissítő alvás fázisában lennél. A kézrátételes gyógyítás energiával erre az állapotra segít rá hatékonyan tovább támogatva a test öngyógyító folyamatait. Tehát nem a kezelő az, aki gyógyít, ő egy katalizátor a folyamatban. A tested önmagát regenerálja ebben az ellazult állapotban a csatornázott plusz gyógyító energia átadással. Tehát, ha megérted a folyamatot, akkor láthatod, hogy nincs benne semmi hókusz-pókusz.

Sőt, a meditáció során elért mély tudatállapot során is hasonló folyamatok történnek. De míg az elme teljes kiüresítése a meditáció segítségével egy átlag ember számára nem egyszerű folyamat, addig a reiki energia passzív fogadása és ennek segítségével elért mély ellazult állapot igen könnyen megtapasztalható mindenki számára. Ez egy fontos különbség, hogy újra és újra reprodukálható ez a nagyon mély relaxált állapot, ami számos pozitív hatással van a különböző fizikai és pszichés problémákra, kimerültsége, stresszes állapotra, fájdalmakra, a test öngyógyító és méregtelenítő folyamataira.

Az emberek szájából elhangzó szubjektív tapasztalatok néha ellent mondanak miért nem működik a reiki, az okok az alábbiakból fakadnak:

  1. Az illető nem a hozzá illő módszert választ
  2. Nem volt körültekintő a tanár, a tanfolyam kiválasztásával
  3. Nem tett energiát a gyakorlásba
  4. Nem megfelelőek a belső és vagy a külső körülmények
  5. Sürgeti az eredményeket, türelmetlen
  6. A kezelő nem követi az energiagyógyítás protokollját

Amiért neked is érdemes a reiki kézrátételes gyógyítás tanfolyamon részt venned

Az okok sokfélék lehetnek miért érdemes Jikiden Reikit tanulni, valószínűleg mindenki más-más indokot fog felsorolni. Azt azonban mindenki megerősítheti, hogy ez az egyik legegyszerűbben elsajátítható technika, melynek használatához nem szükséges hosszadalmas tréning, így azt fiatal, idős is megtanulhatja, különleges képességek megléte sem szükségeltetik.

1. A reiki energia nemcsak a fizikai testre hat, feloldja a toxinokat, az energetikai blokkokat, helyreállítja a kibillent egyensúlyi állapotot, így magát a gyökér okot szünteti meg. Mellékhatásoktól mentes, mely bárhol, bármilyen esetben eszköz használata nélkül alkalmazható.

2. A módszer elsajátításának előnye élethosszig tart. Ha életed során valaha kaptál reiki behangolást, ez a képesség életed végig veled lesz. Talán úgy gondolod, ha jó ideig nem használod a reikit, akkor „elfelejted”, de ez nincs így. Ha újra elkezded használni, működni fog.

3. Sikeresen kombinálható akár hagyományos, akár más gyógymódokkal, mely könnyen beilleszthető a mindennapos életvitelbe. Megreikizni magad nem telik nagyobb fáradtságba, mint végigfutni a napi híreket. Ráadásul az esti televízió nézéssel szemben, a reikizés nagyon jó átvezet az esti alváshoz, oldja a stresszt, feltölt energiával, nyugodtan fogsz aludni és kipihenten ébredsz.

4. A reiki hitrendszertől függetlenül működik. Mindegy, hogy hiszel vagy nem vagy hogy milyen vallás tanítását követed, nem kell a reiki használata miatt feladni a hitrendszered.

5. A reiki egy önfejlesztő gyógyító módszer. Megadja a képességet Neked, hogy hatékonyan alkalmazd magadon önbizalmat adva a használathoz. Természetes gyógymód, melyet alkalmazhatsz akár ledönt az influenza, lázat vagy fájdalmat szeretnél csillapítani, támogatni akarod a méregtelenítést, stresszt szeretnél oldani, vagy növelni a saját teljesítményed, stb. mindig kéznél lesz a reiki. Számos beszámoló szól arról, hogy emberek sikerrel kezelték ki önmagukat különböző betegségekből és gyógyultak meg a reiki segítségével.

6. A reiki támogatja a belső képességeid kibontakozását, belső blokkjaid lebontását. Mennél többet alkalmazod magadon, annál közelebb kerülsz magadhoz, ehhez fontos útmutatás Usui mester öt életszabálya, melyet követve megtisztíthatóak a gondolatok és az érzések, a reiki mindennapos használatán keresztül megvalósítható a harmónia, melyre a legtöbb ember vágyik. Lebontva korlátaid, a szeretet és pozitív látásmód lesz domináns, melyet egyre jobban képes leszel kiterjeszteni az életed minden területére.

7. A reiki intelligens energia, mely mindig a problémás területhez áramlik. Nem csak a tüneteket kezeli, az okot gyógyítja. A reiki tanfolyam során elsajátítod a byosen (toxinok érzékelése) technikát és megismered a természetes gyógyulási folyamatot és a kiegyensúlyozott tisztulás elméletét, mellyel megsokszorozod a kezelésed hatékonyságát.

8. A reiki kezelés egyszerűen elindítható és alkalmazható „kivételek” nélkül. Bár vannak olyan vélekedések, hogy a reikit szükséges lekérni, védelmet kérni, stb. ezeket felejtsd el! A reiki áramlása mindig egyirányú és tiszta csatornán keresztül azonnal áramlik, amikor megérinted a klienst.

9. A reiki nem zavarja a hagyományos orvosi kezeléseket. Akár gyógyszereket szedsz, vagy más kezelés alatt állsz, használhatod a reikit csökkentve a gyógyszerek mellékhatását, támogatva a gyógyulásod.

10. A reiki remek eszköz a nehéz helyzetek megoldására.

11. A kezelés csillapítja az idegfeszültséget, csökkenti a félelmet, szorongást, a reiki segít a negatív szokások megváltoztatásában is, hatékonyan használható bármilyen pszichés eredetű probléma esetén.

12. Egyaránt használható éppúgy növényeken, állatokon mint embereken.

13. A reiki az univerzum spirituális energiájából táplálkozik, így a legmagasabb formája a gyógyító energiának. Mindig biztonságos.

14. Nem szükséges hinni benne. A reiki nem egy hitrendszer, nem is a placebo hatáson alapszik. Ha nem hiszel benne, a kezelésnek akkor is lesz eredménye. Bár egyesek kétkednek a reiki elsajátítását illetően, ez egy közel 100 éve működő rendszer, mely abszolút interpretálható a modern kor emberének életébe.

15. A nap 24 órájában rendelkezésedre áll a reiki energia, soha nem fogy ki, soha nem fáradsz ki az adásában. Sőt, mennél több energiát adsz, annál jobban feltöltődsz.

TETSZETT A CIKK?

TÉGY MÁR MA A BELSŐ HARMÓNIÁD MEGTEREMTÉSÉÉRT!

Mire vagy kíváncsi?

Keresés

Szerző:

Picture of Szabó Gábor

Szabó Gábor

A jikidenreiki.hu blog írója, terapeuta és tanár. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem és remélem sikerült hasznos tippet adni a reikivel kapcsolatban. Kérdésed van? Fordulj bizalommal hozzám elérhetőségeimen.

gabor@jikidenreiki.hu
+36-70/414-0508

RENDELD MEG A SAJÁT PÉLDÁNYOD A KÉPRE KATTINTVA!

Tanfolyam időpontok

KÖVESS ENGEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg a barátaiddal is:

Jikiden Reiki így szabadíts fel az elmét borító

TÖLTSD LE AZ INGYENES SEGÍTŐ ANYAGOKAT ÉS AZ AJÁNDÉK MEDITÁCIÓT!

Ez segít Neked megelőzni és kezelni a stressz és a zavaró gondolatok okozta pszichoszomatikus panaszokat. Felismerheted a problémáid gyökerét és ha napi 5-15 percet foglalkozol Önmagaddal, életed olyan pozitív irányba mozdul el, amit eddig elképzelni sem tudtál.

Ajándék ebook a reikiről

Íme egy érthető, a reiki témakörét lépésről-lépésre körüljáró, ugyanakkor sok exkluzív információt is tartalmazó anyag, mely garantáltan átfogó és hiteles hátteret ad erről a japán módszerről. Szerezd be most!

Jikiden Reiki 4 témakör 22 érdekes tény a reikiről borító